Androidworld
Androidworld
07 september 2012 07:11 uur
Samsung bracht vorig jaar de Galaxy Note met een schermgrootte van 5,3 inch uit: wat groot uitgevallen voor een telefoon en te klein om voor een tablet door te kunnen gaan. Nu hebben ze hier een tabletvariant van uitgebracht, de Galaxy Note 10.1 met, zoals de naam al zegt, een 10,1 inch-scherm en dus een volwaardige tablet. Hieronder lees je een korte review met mijn indrukken van de Samsung Galaxy Note 10.1.

Uitvoeringen

Toen het nieuws kwam dat Samsung een tabletversie van de populaire Galaxy Note zou uitbrengen was ik persoonlijk zeer enthousiast, vooral toen ook de specificaties bekend werden. Een 10.1 inch-scherm, Quad-core 1.4 GHz-processor, 2 GB RAM geheugen en dat alles in combinatie met de S-Pen was wat ik zocht in een tablet. De Galaxy Note 10.1 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Een versie met alleen WiFi en een uitvoering met WiFi én 3G. Beide modellen zijn verkrijgbaar in twee kleurvarianten, Pearl Grey (grijs) en Pearl White (wit). In deze review bespreek ik de witte uitvoering met WiFi en 3G. Laten we beginnen met wat er in de doos zit. Naast natuurlijk de Galaxy Note 10.1 zit er een snelstartgids in met een korte uitleg over het gebruik van de tablet, een headset inclusief reserve-oordopjes, USB-kabel met USB-adapter voor het opladen en aansluiten op PC en natuurlijk de Stylus oftewel S-Pen zoals Samsung hem noemt met reservestiften.

Uiterlijk

Zodra ik de tablet in mijn handen heb valt het gebruikte materiaal op: plastic. Dit doet de tablet goedkoop aanvoelen, echter in gebruik blijkt de kwaliteit goed te zijn. Rondom zit een aluminiumachtige rand die ook van plastic is, maar die het toestel wel een mooie aanblik geeft. Aan de voorzijde zitten twee speakers. Het is een prima keuze om ze daar te plaatsen, want het geluid komt daardoor direct op je af en mede daardoor is het geluid van een redelijke kwaliteit. Aan de voor- en achterzijde vinden we de camera's, de Galaxy Note 10.1 heeft naast een 5 megapixelcamera op de achterzijde ook een 1,9 megapixelcamera aan de voorkant. De camera aan de voorkant voldoet voor videobellen maar de camera aan de achterkant voldoet niet om er mooie foto's mee te maken. Op de tablet is onder andere een fotobewerkingsprogramma meegeleverd en het is dus jammer dat Samsung niet een betere camera in de tablet heeft geplaatst. Zeker aangezien de Galaxy Note 10.1 zich prima leent om foto's op te bewerken. Aan de onderzijde zit de aansluiting voor de USB-kabel en een uitsparing voor de S Pen. Aan de bovenzijde van de tablet zitten de aan/uit- en volumeknoppen, microSD-kaartslot, 3,5 mm jack-aansluiting, SIM-kaartslot omdat dit model de 3G-versie is en een IR-sensor. Het scherm van de Galaxy Note 10.1 is 800x1280 pixels (149 ppi pixeldichtheid) en daarmee heeft het een relatief lagere resolutie dan bijvoorbeeld de Google Nexus 7 (216 ppi pixel dichtheid). Jammer van de keuze voor een dergelijk scherm, maar toch is het scherm redelijk: het is zeer helder en goed leesbaar in fel zonlicht.

Specificaties

[table id=162 /]

Software

Met de IR-Sensor is het mogelijk om met de meegeleverde Smart Remote-software de tablet als afstandsbediening voor onder andere een TV te gebruiken. In de Smart Remote-software is het een kwestie van het toestel en merk te selecteren en je kunt met de Galaxy Note op je TV een andere zender opzetten of het volume aanpassen. Je kunt zelf knoppen voor diverse functies toevoegen. Ik kon er eenvoudig mijn LG televisie en Sony versterker mee bedienen, echter de set-top box voor de TV van KPN niet. Na zes vergeefse pogingen om de juiste IR-code te vinden, kwam er een mogelijkheid om hiervan een melding te maken. Je kunt dan het model doorgeven dat niet werkt zodat dit kan worden toegevoegd bij een volgende update van de Smart Remote-software. De S Pen is uitgesproken handig om notities mee te maken of foto's te bewerken en Samsung heeft dan ook software geïnstalleerd waarmee dat prima kan. Zo is er Photoshop Touch dat normaal gesproken in de Play-store €7,99 kost, maar door Samsung gratis meegeleverd is. Deze software is prima voor de doorsnee gebruiker om foto's mee te bewerken. S-Note is software om notities mee te maken. Je kunt ermee handgeschreven teksten maken of jouw handschrift om laten zetten naar tekst. Ook kun je wetenschappelijke formules invoeren die meteen worden herkend en uitgevoerd. Het schrijven en tekenen met de S-Pen gaat zeer goed. Je kunt op de tablet schrijven zoals je op een vel papier zou doen, dus dat je hand rust op het scherm zonder dat de aanraking van invloed is op het schrijven. Hij is ook zeer nauwkeurig en drukgevoelig, net zoals bij een echte pen worden de lijnen dikker als je harder met de S-Pen drukt. De Galaxy Note 10.1 wordt geleverd met de inmiddels wel bekende TouchWiz-interface. Deze zorgt er echter voor dat de tablet niet zo vloeiend en snel reageert als de processor zou doen vermoeden. Ik heb er dan ook snel een andere launcher (vervanger van de standaardinterface) op gezet en het verschil was direct te merken. Het vegen tussen de verschillende schermen verloopt dan vloeiend en ook het schakelen naar andere programma's gaat snel en zonder haperingen. Samsung heeft het mogelijk gemaakt om met twee programma's tegelijkertijd op het scherm te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld webpagina's bekijken via de browser en daarnaast notities maken met S-Note. In landschap staan de programma's naast elkaar en in portret onder elkaar. Dit werkt echter niet met elke app, alleen met de browser, Polaris Office, S-Note, de videospeler, Gallerij en het e-mailprogramma.

Accu en bellen

De accuduur van de Galaxy Note is goed te noemen. Bij normaal gebruik deed ik twee tot drie dagen met een volle lading. Ik gebruik de tablet dan om mee te browsen, notities maken en TV te kijken. Ook op deze tablet zit net zoals bij de Galaxy S III Slim Sluimeren, als je deze functie aanzet blijft het scherm aan zolang je ernaar kijkt. Met de 3G-uitvoering is het ook mogelijk om te bellen. Nu staat het een beetje vreemd om een 10 inch-tablet tegen je oor aan te houden dus kun je dat beter via een (bluetooth) headset of handsfree te doen. De belkwaliteit via handsfree is goed, ik kon de mensen aan de andere kant van de lijn prima verstaan en omgekeerd ook.

Conclusie

Met de Galaxy Note 10.1 heeft Samsung een prima tablet afgeleverd. Hij ligt lekker in de hand en is met 600 gram zeker niet te zwaar ondanks dat het een 10 inch-tablet is. Het toestel is zeer snel, zeker toen ik TouchWiz had vervangen door een andere launcher. Het scherm kijkt fijn ook al had de resolutie wel wat hoger mogen zijn, zeker als je er films mee bekijkt of games op speelt. De bouwkwalitiet is ook goed te noemen, ondanks dat het zeer plastic aanvoelt is de Galaxy Note 10.1 stevig. Pluspunten
 • Snel
 • S-Pen
 • Batterijduur
 • IR-sensor
 • Scherm (vanwege de helderheid en leesbaarheid in zonlicht)
 • 2 GB werkgeheugen
Minpunten
 • Camera
 • Scherm (Jammer genoeg geen Full HD wat de Galaxy Note helemaal af zou maken)
 • TouchWiz-interface vertraagt tablet
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Patrick Klijzing

Mega-nerd die al vanaf het prille bestaan gek is op Android. Vrijetijds-adminstrator op het Androidworld Forum. Daarnaast stiekem verliefd op Penny van The Big Bang Theory.

Reacties

 • Banaan

  Mooie review!
  Gek genoeg zit ik als android fan nog met een ipad, omdat de tablets met android de afgelopen jaren te wensen over lieten, naar mijn mening. Ik had gehoopt dat deze note daar verandering in zou brengen, maar er zijn veel nadelen; goedkope samsung materiaal, geen hd scherm, en helaas is de prijs niet zo laag..

  • Laurens

   Inderdaad, dat materiaal.. Zolang ze dat gebruiken geen Samsung voor mij..

  • Carel

   Ik zit met ongeveer hetzelfde. Ik zou mijn ipad graag vervangen door een Android Tablet ware het niet dat de software in mijn ogen te wensen over laat. Een aantal (voor mij) "killerapps" heeft nog geen android tablet variant. Nu.nl om een voorbeeld te noemen maar ook remember the milk, allemaal lelijk opgeblazen smartphone apps. Ik heb ook even met de Note 10.1 kunnen spelen en het scherm is mij absoluut meegevallen. Het toestel lag naast een Asus Infinity. Laatstgenoemde heeft inderdaad een heel mooi scherm....maar dat maakt het Note scherm niet slecht.

  • Banaan

   Oke, dat scherm valt dus mee.
   Inderdaad is ook de app support een van de redenen om toch bij een ipad te blijven. Jammer, want deze ziet er toch goed uit. Ik zal hem in de toekomst eens proberen om te kijken hoe het met de apps zit.

  • Angelus230

   De Note heeft veel potentie om goed te verkopen. Zeker voor creatieve mensen zal de Note 10.1 goed aanslaan. @Carel. Waar heb je de Infinity 700 tegengekomen? Ik wil hem heel graag eens bewonderen.

  • Carel

   @Angelus230
   Bij de Mediamarkt in Hengelo. Stonden daar keurig naast elkaar te schitteren. Moest zo ongeveer aansluiten in een rij om beide toestellen uit te proberen.

  • Leon

   De Asus Infinty overtreft naar mijn mening vele male andere tablets, zoals de Ipad.

  • Budhy

   ik kan jouw indruk beamen. Voor het geleverd materiaal is de prijs hoog, maar plastic is licht natuurlijk. Ik werk thuis met Win pc, Mac, en mijn vrouw een iPad2. Mij interesseert de S pen, dual screen, die ik in mijn beroep veel gebruik. Vind de Gal Note een goed tablet, maar in de praktijk is de ervaring minder snel, minder precies, en minder betrouwbaar dan iPad. De zo vele versies van android OS en toepassingen, dat is een grote spelbreker.

 • Pfff

  Gemiste kans, geen echt hd scherm. Wordt desalniettemin een verkoopsucces gok ik.

  • Carel

   Het zou me niet verbazen indien dit met de Wacom digitizer te maken heeft. Het scherm kan de pen behoorlijk goed "volgen", het beeld loopt, bij snel schrijven, maar een paar mm achter de penpunt aan. Bij een full HD scherm kan dit wel 'ns tegenvallen omdat er veel meer pixels bij betrokken zijn. 't maar een idee.....

  • Huh?

   Tot nog toe is nog geen 1 androidtablet een verkoopsucces. Waarom zou dat met deze anders zijn? De nexus 7 maakt nog de meeste kans om de eerst goedverkopende android tablet te worden (dat ie overal uitverkocht is lag aan de vraag maar nog meer aan de lage voorraden).
   En ze moeten opschieten: De kiddle (wat wel op android draait, maar ik vind dat toch meer een amazon tablet voor amazon content) heeft een hele sterke update gekregen. Windows 8 tablets komen er aan en de iPad mini gaat ook goedverkopen.

 • Jan de Androidman

  Zelfs de nieuwe kindle hd van amazon heeft nu een 1920x1200 scherm

  • Eric G

   Ik wordt een beetje moe van mensen die aangeven dat de 1280x 800 schermformaat tegenvalt en liever 1920x1080 zouden willen hebben en dan nog eens een vergelijking doen met de iPad '3' met zijn 2048 x 1536 pixels.
   Zoals Android (en/of de fabrikant) omgaat met het aantal pixels, wil je echt geen 2048 x 1536 pixels scherm op een Android tablet hebben.

   Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen beeldformaat en resolutie.

   Even voor de duidelijkheid, de Note 10.1 heeft een grotere beeldformaat dan de de iPad '3'! De iPad '3' heeft in het algemeen een beeldformaat van 1024×768 pixels. Kleiner dan de Note 10.1. Dat de iPad '3' hiervoor 2048 x 1536 pixels gebruikt is totaal iets anders, namelijk de resolutie. Bij een Android tablet is de beeldformaat gelijk aan de resolutie.

   Ik heb zelf de Samsung Galaxy Tab 7.7 met 1280x 800 scherm en een 13inch notebook met een beeldformaat van 1920x1080. Bij beide heb ik moeite met lezen. De letters zijn behoorlijk klein. Laat staan 1920x1080 op een 10 inch scherm. Je moet dan constant inzoomen.

   De 1280x800 beeldformaat op de Note 10.1 is naar mijn mening goed. Alleen moeten de fabrikanten de resolutie los laten van het beeldformaat, zoals Apple heeft gedaan.

   • Huh?

    @Eric G: Je opmerking 'Bij een Android tablet is de beeldformaat gelijk aan de resolutie.' verraad een beetje dat je niet helemaal weet waar je het over hebt.

    Ik heb een iPad2 met een resolutie van 1024x768 en mijn vriendin heeft van haar werk een iPad3. Het verschil in resolutie is verschrikkelijk groot. In de practijk betekend dat je juist minder hoeft in te zoemen want de kleinere letters zijn, omdat ze door de hogere resolutie veel scherper zijn, veel beter te lezen.

    Ik dacht ook niet dat het zoveel uit zou maken, maar als je ze naast elkaar haalt schrik je van het verschil. Nu vind ik ook een resolutie van androidtablets op 1280 * 800 op 10" veel te laag.

    Maar nog even voor jouw duidelijkheid: beeldformaat is de fysieke grote van het scherm en resolutie is hoeveel beeldpuntjes er op staan. De combinatie van die 2 bepaald de dpi. Op een 7" beeldformaat kan een resolutie van 1280 x 800 een prima dpi opleveren, maar op een 10" is het gewoon te laag.
    En waarom is het te laag? Omdat je weet dat het voor de zelfde prijs beter kan.

  • Klen

   Welke launcher heb je erop gezet?

  • Eraeser

   Ik zit al een tijdje tegen de aanschaf van een tablet aan te hikken. Ik wil de tablet voornamelijk gebruiken voor het digitaal mee kunnen nemen van bladmuziek en hier aantekeningen bij te kunnen maken. Daarmee heb ik eigenlijk 2 eisen. Het moet een 10.1" tablet zijn en ik wil er makkelijk aantekeningen bij kunnen maken.

   Mijn vraag is eigenlijk of er een app voor deze tablet is waarmee je html, text of pdf documenten kunt openen en hier aantekeningen met de pen bij kunt maken? Eerlijk gezegd zou ik misschien eerder voor de iPad kiezen, maar dan heb je geen stylus, en schrijven met je vingers gaat gewoon niet goed. Of bestaat er een stylus voor de iPad?

   • Eraesr

    Om mijn eigen vraag maar te beantwoorden: het gaat prima met de Galaxy Note 10.1

    Kon niet wachten en heb hem toch maar gekocht. Ik heb wat van mijn bladmuziek als docx bestanden in Dropbox geplaatst en op die manier naar de Galaxy Note 10.1 overgezet (je krijgt gratis een 50GB Dropbox account er bij. Als je al een Dropbox account hebt dan wordt die met 50GB verhoogd).
    In Polaris Office (ook meegeleverd) kan het bestand geopend worden en ik kan er een "vrije lijn" item aan toevoegen, wat me in staat stelt om aantekeningen met de stylus te maken. Werkt prima.

    Het eeuwige gezeur over de resolutie van het scherm is overdreven. Tuurlijk, andere tablets hebben een full HD scherm, maar laten we niet vergeten dat een half jaar geleden de iPad 2 nog de be-all-end-all onder tablets was, en die had een resolutie van 1024x768, wat dus minder is dan de 1280x800 van de Note 10.1

    De beschikbaarheid van de stylus was voor mij dus een reden om deze tablet over een iPad te kiezen, en het stelt mij niet teleur. De bijgeleverde software is handig en er is in Samsung's eigen store nog zat andere S-Pen optizimed software te downloaden. Daarnaast zijn apps zoals Flipaclip (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vblast.flipaclip&hl=nl) ook erg leuk om mee te spelen. Tekenen gaat gewoon veel beter met een stylus dan zonder.

    Doe jezelf ook een lol en zoek eens op YouTube naar wat filmpjes van mensen die de tablet (of makkelijker te vinden: met de Note smartphone) schetsen maken. Dat doet niet onder voor een potlood en een stuk papier.

    Performance is wat mij betreft goed. Ja het is jammer dat menu overgangen soms een heel pieterigpeuterig beetje kunnen haperen, maar niets wat echt storend is. Wel valt het op dat je in split-screen 2 apps naast elkaar open kunt hebben, daarboven op nog wat mini apps (die als een soort vensters zoals we in Windows gewend zijn bovenop de andere apps draaien) en dat het dan allemaal nog vloeiend werkt.

    En nu idd maar hopen dat die beloofde Jelly Bean update snel komt.

  • Piet1234

   Leuk tablet. Maar bij Samsung kan je tot in de eeuwigheid gaan zitten wachten op je androis updates. Ik hoef niet meer.

   • nawm

    Ik zou hem het meest gebruiken om de kranten er op te lezen. Dus hoe gaat dat?
    Maar bedenk ik mij nu, zou ik ook zou kunnen gebruiken in mijn vrachtwagen als TomTom?

    • Eraesr

     De meerwaarde van deze tablet zit 'm wat mij betreft vooral in de aanwezigheid van een stylus. Als je deze niet verwacht nodig te hebben dan kun je ook voor andere tablets gaan (zoals de 100 euro goedkopere Samsung Galaxy Tab 2).

     Daarnaast is het misschien zelfs een idee om voor de Nexus 7 te gaan. Is wel een kleiner tablet met een 7" scherm ipv 10.1", maar als je het als navigatie in je vrachtwagen wilt gebruiken dan is 10.1" misschien juist wat aan de grote kant. Daarbij is de Nexus 7 de helft van de prijs en heeft weer een aantal plus punten ten opzichte van de Galaxy Note 10.1.

   • ivo

    Een tablet gebruik je neem ik aan niet alleen voor navigatie, dus zal ik eerder vraag de vraag stellen: wat verwacht je van je tablet.
    Een tab2 heeft de zelfde Hardware als de tab1 dus valt bij voorbaat al af bij mij... dualcore proc met de zware software van Samsung is gewoon niet optimaal...

    De note heeft een nieuwe quadcore en 2gb ram, genoeg voor de software, en de goede s pen functies etc.

    Voor mij ging het tussen de nieuwe Sony xperia tablet S, en de note 10.1 , ik koos voor de note ivm de s pen, en omdat de sony er nog niet was in de betreffende winkels waar ik was.

    • twinkel245

     De Samsung note 10.1 is een top apparaat. Als je uitgaat van de functionaliteit en niet zit te mekkeren over de plastiachtige look, welke ik overigens helemaal niet storend vind is het een toppertje. Kritiek komt van personen die alleen maar oog hebben voor nog meer pixels en nog net iets betere look.

     Ik gebruik de note als blocnote tijdens inspecties, als kladblok naast de telefoon, het splitscreen voor het maken van notities van internet pagina's.
     De Stylus is werkelijk een fantastische vinding. Je schrijft er net zo makkelijk mee als met een gewoon potlood of pen.
     De note licht qua functionaliteit mijlenver voor op de ander tablets zonder de schrijf functionaliteit.
     Alle apple freaks, blijf lekker stuntelen en geniet van je groter aantal pixels.

     • royke 1976

      2 dagen in bezit, erg fijn apparaat!

      Zijn er meer mensen die langer op hun 50gb van dropbox moeten wachten?

      • Miel

       Ben ook in het bezit van de note. Heb alleen nog niet kunnen ontdekken hoe je aantekeningen kunt maken In een pdf. Iemand tips? De optie vrije lijnen in Polaris werkt niet bij pdf

       • Miel

        Heb RepIigo Reader hiervoor nu in gebruik. Geweldige app !!!!Werkt ideaal voor pdf

        • Lisette

         Ik ben van Ipad overgestapt op de samsung galaxy note 10.1 omdat ik graag een android tablet wou. Na jaren plezier gehad te hebben van de ipad, was ik in het begin toch een beetje huiverig. Uiteindelijk moet ik nu zeggen dat ik zeer tevreden ben met de tablet, en mijn ipad niet eens mis.

         • Hielko

          Waar is de grey 32 en/of 64 GB versie eigenlijk te koop?
          Ik zie overal aanbiedingen voor alleen de 16 GB versie.

          • Jeanette

           Ik kan Adobe Flash Player niet downloaden. Samsung ondersteunt dit niet. Ik heb een Adobe account aangemaakt en
           zelfs via dat account lukt dat niet.
           Wel heb ik Adobe reader kunnen downloaden en in combinatie met Alkido kan ik mijn tablet nu als e Reader gebruiken.
           Wie kan me adviseren over FLASH PLAYER?

           • C

            wanneer je flash in de play store opzoekt dan krijg je vanzelf een applicatie die je verwijst naar een bepaalde website waar je dan het .apk voor flash kan downloaden en dan heb je gewoon flash op je tablet ik gebruik het nu op mijn note 10.1

          • Anita

           Ik ben helemaal blij met de samsung note 10.1. Ik heb hem nog niet zo heel erg lang maar hij bevalt mij super goed. Een echte aanrader dus!

           • Marcel

            Heb lang getwijfeld of ik mijn ipad3 zou verkopen en voor de note 10.1 zou gaan.
            Na aanschaf van een s2 werd ik steeds meer android fan.... heb thuis ook een smart tv an samsung dus een note leek me wel leuk.

            Ook het feit dat je bij de ipad niks normaal kan aansluiten of uitbreiden irriteerde me al een tijdje.
            Om over dat verschrikkelijke itunes maar te zwijgen. ....

            Het enigste wat me tegen hield was het beeld.
            Dat is echt bij de ipad subliem, maar de note heeft bij normaal gebruik prachtig beeld.
            Divx films, sopcast voetbal, games etc. alles is glashelder, je ziet het alleen bij bijvoorbeeld het lezen van de krant. Dat is bij de ipad scherper.

            Maar al die leuke dingen en vrijheid die je terug krijgt is het dik waard.
            Ik ben super blij met de note!