Androidworld
Androidworld
30 augustus 2012 15:02 uur
Huawei is absoluut niet nieuw en is een heel erg grote fabrikant uit China. In Nederland heeft het bedrijf nog niet zo heel veel bekendheid, maar daar gaat verandering inkomen. Huawei heeft Red Banana,een Nederlands PR-bureau, in de arm genomen en dat moet er voor zorgen dat dit merk gaat meetellen in de Nederlandse markt. Wij testten één van de eerste smartphones van Huawei die in Nederland verkrijgbaar zijn, de Huawei Ascend P1.

Uiterlijk

Als je met een review van een toestel gaat beginnen moet je eigenlijk alle voorgaande ervaringen vergeten, want ieder toestel staat op zich. Ik ben echter  heel slecht in vergeten en ik was, voordat ik de Ascend P1 in handen kreeg, niet zo heel erg onder de indruk van dit merk. Ik had dan ook geen hoge verwachtingen van dit model, maar een mens kan zich vergissen. Als je de Ascend P1 uit de doos haalt, valt gelijk de hoekige vormgeving van deze smartphone op. Deze stijl zijn we ook terug bij het Koreaanse LG in bijvoorbeeld de Optimus 4x HD, je moet er van houden maar het straalt wel klasse uit. Het enige nadeel van de haakse hoeken is dat een telefoon vaak op die plaatsen het eerst gaat slijten. De voorzijde wordt bijna geheel in beslag genomen door het 4.3 inch grote scherm, aan de onderzijde zien we drie touchknoppen. Deze blijf je dus altijd zien, terwijl je dat niet meer nodig is in Android 4.0. Buiten het feit dat ze in principe overbodig zijn, werkt de bediening er niet minder door. Rechtsvoor zit een camera om mee te videobellen, aan de rechterkant zit de aan/uit-knop en er is plaats voor een microSD-kaart. Links zit de volumeknop, aan de bovenkant zit de micro-USB-aansluiting, headphone-jack en het klepje voor de simkaart. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de HTC One X gaat het hier om een grote simkaart en geen micro-sim.

Niet-verwijderbare accu

Dat de simkaart aan de bovenkant van het toestel moet worden ingevoerd, laat al zien al dat het hier om een unibody gaat en dat je de accu dus niet kan verwijderen. Laten we er op vertrouwen dat de accu van de Huawei Ascend P1 erg goed is en dat je hier nooit problemen mee gaat krijgen. Aan de achterzijde van het toestel vinden we de 8 megapixelcamera met dubbele LED-flits eronder. Aan de onderkant van de achterzijde is de telefoon iets dikker waarschijnlijk voor de antenne, dit is overigens helemaal niet storend en geeft het toestel een onderscheidend uiterlijk. Het materiaal is kunstof maar wel van prima kwaliteit, alles voelt solide aan en de achterzijde ligt goed in de hand.

Specificaties

De Huawei Ascend P1 heeft een dual-core processor van Texas Instruments met een snelheid van 1.5 GHz. [table id=161 /]

Scherm

Als je de Ascend P1 voor het eerst aanzet, wordt je aangevallen door de felle kleuren van een Chinese fruitmand. Het 4.3 inch-scherm heeft waanzinnig heldere kleuren en is een Super AMOLED-scherm met een resolutie van 540x960 pixels, de pixel-intensiteit op deze telefoon bedraagt 256 ppi (pixels per inch). Dat zijn dezelfde scherm-specificaties als bijvoorbeeld de HTC One S. Het is algemeen bekend dat een telefoon nog wel eens onvrijwillig hard met de grond in aanraking komt omdat je hem laat vallen. De Huawei Acend P1 heeft Gorilla Glass waardoor je je iets minder zorgen hoeft te maken over het barsten van je beeldscherm, tot op zeker hoogte natuurlijk (dat mag je letterlijk nemen).

Software

Gelukkig heeft de Ascend P1 gelijk uit de doos de beschikking over Android 4.0.3, op het moment van schrijven is er nog niks bekend over het updaten naar Android 4.1. Maar je kunt ervan uitgaan dat dit model binnen zes maanden een update zal krijgen. Dat tijdbestek moet zeker kunnen gezien de minimale aanpassingen die ze hebben gedaan aan Android 4.0, het is echt bijna standaard-Android dat je voor je neus krijgt.

Startscherm

Het startscherm is enigzins opgeleukt met een ring waar je uit drie apps en ontgrendelen kunt kiezen. Via de menu-toets kun je de startpagina ook nog veranderen in 3D, maar dan krijg je wel dat typische mierzoete gedoe. In datzelfde menu zitten nog een aantal snelkoppelingen naar app-beheer en je kunt er thema's instellen. Tevens kun je op het startscherm (swipen) slepen tussen de klok en de bediening van de mediaspeler.

Apps

Huawei heeft wat extra applicaties erop gezet zoals Polaris Office, Security Guard en het spelletje Riptide GP. In de notificaties zit ook een kleine aanpassing in de vorm van een aantal snelkoppelingen naar WiFi en dergelijke, maar deze kun je uitzetten in de instellingen. De Huawei Ascend P1 reageert erg goed en hapert nergens, de dual-core processor doet ontzettend zijn best.

Camera's

Aan de voorzijde zit een 1.3 megapixel-camera om te kunnen videobellen. Aan de achterzijde een 8 megapixel-camera met dubbele LED-flits. De foto's zijn van goede kwaliteit het is tegenwoordig moeilijk om daar een oordeel over te geven omdat de verschillen steeds kleiner worden. De kleuren ogen natuurlijk en scherp, alleen de witbalans klopt niet helemaal. Het scherpstellen voor de foto duurt wel wat lang. In de instellingen kun je effecten aan de foto's toevoegen. Je kunt filmen in full HD-resolutie (1080p) en ook dat gaat soepel, als je de camera snel beweegt gaat het beeld niet stotteren. Net als bij het fotograferen doet hij er lang over om scherp te stellen. Wat ik ook mis is het zoomen bij het fotograferen en filmen.

Conclusie

Ja, ik ben positief verrast door de Huawei Ascend P1. Persoonlijk ben ik blij dat de interface weinig tot niet aangepast is en dat Huawei je daar de keuze laat (je kunt ook kiezen voor de 3D-versie van de interface). Ik denk dat als de (in Nederland) grote jongens dit ook zouden doen ze nog meer tevreden klanten zouden hebben. De Huawei Ascend P1 ligt in de winkels voor een adviesprijs van €399 en is naast zwart ook verkrijgbaar in keramisch wit.

Plus punten:

 • Android 4.0 bijna in zijn oorspronkelijke staat
 • Beeldscherm
 • Draait erg soepel

Min punten :

 • Geen zoom bij foto of film maken
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • ati

  leuke telefoon maar voor 399€ toch aan de duurekant. voor wat minder heb je betere alternatieven.

 • Matthijs

  Sinds ruim een jaar heb ik een Huawei u8800 in bezit, gekocht bij een grote nederlandse winkel. Alle smartphones van Huawei zijn al langer in de verkoop in NL aanwezig dan dit bericht suggereert. :-)

  Iedere telefoon staat zoals de schrijver al zegt, op zichzelf, fabrikanten zijn wat stabieler in hun gedrag ....
  Minpunten van de fabrikant in mijn beleving: Huawei doet weinig tot geen moeite om smartphones te updaten.
  Huawei publiceert ook geen/nauwelijks aankondigingen van updates.
  Ze reageren nauwelijks op e-mail.
  Tot slot: voor mijn telefoon zijn alleen accessoires te bestellen via ebay. soms zijn het universele spullen, bijna nooit specifiek voor mijn toestel geschikt.

  Pluspunten: Er is een levendig forum voor custom roms (voor mij was dit de reden om een onbekende chinees te kopen). Ik draai zelf nu een rom met ICS 4.04. Er zijn ook veel tips en trucs te vinden. De forum leden zitten vaak ver weg, vaak in Azie uiteraard. Dat maakt niet uit, maar: Het lijkt erop dat in azie men minder snel van telefoon wisselt, zoals nederlanders doen. Daardoor lijkt men veel actiever en gretiger om een telefoon te customisen.

 • bram . .

  lijkt echt kei veel op sgs2....

 • Laurens

  Voor die prijs vind ik het een goede telefoon:-)

  • Foxhound

   Alternatief?: Samsung Galaxy Nexus (ongeveer € 370). Schilt € 130!

   • ron67

    geweldig dat zo de smartphonemarkt betaalbaarder wordt en zo toegankelijk voor bijna iedereen.

    • J

     Ik wil nieuws over de Huawei MediaPad 10 FHD! :o

     • Marcel

      Ik wil iemand hier wel eens een harde reset mee zien doen.

     • Jay

      sinds 1 augustus gebruik ik deze telefoon in combinatie met iphone 4s... die scherm is een verademing tov iphone... qua gevoel helder, groter en betere kleuren! Alles draait soepel en snel weinig haperingen. MAAR Simkaart houder kan je beter niet in combinatie gebruiken met microsim, met adapter blijft hij vaak hangen. Hoewel de backcover alleen is vastgemaakt met 1 schroef aan de sd kaart ingang moet je hem wel openmaken om simkaart uit te halen. Daarnaast ondsteunt dit toestel de 3 button headset niet, dus alle apple compatible headset werken niet... weer een adapter! De accu is makkelijk te vervangen. Volgende week ga ik de Huawei D1 quad proberen met een SLCD scherm en hun eigen quadprocessor... ben benieuwd!!!

      • Malou

       Ik heb de Huawei Ascend P1 sinds kort. Ik ben erg tevreden. Hij koste bij een Nederlandse webshop 249 euro. Overigens kan ik wel zoomen tijdens het filmen en fotograferen. (Het enige min punt dat Dim Vleugel aangeeft). Wel grappig dat dit dan " namaak" genoemd wordt, het kan exact hetzelfde als Samsung (Koreaans) en HTC (Taiwan) ed, wat een boer niet kent... Ik denk dat dit merk nog wel groter wordt in NL en mogelijk de prijzen dan omhoog gaan, ik vind dit erg goedkoop voor deze kwaliteit.