Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Preview: HTC One X+: One X plus (bijna) alles

· 25 oktober 2012

Begin deze maand kondigde HTC een nieuwe model in de HTC One-serie aan, de HTC One X+. De '+' in dit geval staat inderdaad voor 'meer'. De One X+ heeft namelijk van (bijna) alles wat meer: meer kracht, meer accu-inhoud, meer geheugen en meer uitstraling. De HTC One X+ zal op korte termijn leverbaar zijn en krijgt een adviesprijs van 675 euro mee.

HTC One X+

Met de HTC One-serie probeert HTC de consument terug te winnen: vorig jaar was de fabrikant 'lui' en werden er (op het oog) slechts relatief kleine hardware-upgrades voor de line-up uitgebracht. Het was dan ook het jaar van de 'S'-modellen, zoals de Desire S, Wildfire S en Incredible S. Met de One-serie zette HTC naar mijn idee weer een belangrijke stap: op hardware- en designgebied kan HTC zeker weer mee. Het pronkstuk van de One-lijn is de HTC One X. De One X+ is hier, logisch inderdaad, een +-versie van: een vernieuwde versie met de nieuwste technieken er in verwerkt. Het SuperLCD 2-scherm met een resolutie van 1280x720 en de 8 megapixelcamera zijn ten opzichte van de One X gelijk gebleven, op de overige punten heeft HTC een verbeterslag kunnen maken. Begin oktober heb ik even mogen spelen met de One X+ en nu heb ik er een paar dagen mee rond kunnen lopen, om een goede indruk van het toestel op te kunnen doen.

Wat is er nieuw?

Het uiterlijk van de HTC One X blijft voor een groot deel gehandhaafd bij de One X+. Wanneer je de donkere versie van de One X en de One X+ naast elkaar houdt, zul je duidelijk een verschil zien: de One X+ is écht zwart en niet donkergrijs. Het gebruikte materiaal (hoogwaardig plastic) heeft een wat andere, mattere afwerking, gekregen. Daardoor voelt het toestel wat minder glad aan en krijgt het nog meer een premium-uitstraling. Even een vergelijking: de Samsung Galaxy S III maakt ook gebruik van hoogwaardig plastic, maar gebruikt een glanzende, gladde afwerking. Naar mijn idee voelt het plastic hierdoor veel goedkoper aan, ondanks dat de kwaliteit waarschijnlijk gelijkwaardig zal zijn. Over de matte afwerking van de One X+ gesproken: deze is nu ook de vinden aan de zijkant van het toestel. Bij de One X was de zijkant nog glanzend, iets wat mij steeds aan het toestel gestoord heeft. Door de zijkant mat te maken, voelt het toestel meer aan als één geheel. Om het toestel nog meer te differentiëren ten opzichte van de originele One X, heeft de One X+ rode accenten gekregen. Die zijn terug te vinden in het ringetje rondom de camera en de toetsen aan de voorkant. De combinatie van het zwarte toestel en de rode elementen draagt nog meer bij aan het stijlvolle uiterlijk van de One X+. Deze elementen kennen we trouwens nog van de Sensation XE, het '+-model' van de Sensation.

+Accu en +opslag

In Nederland zal er maar één versie van de One X+ op de markt komen, namelijk die met 64 GB geheugen. Dat is flink meer dan bij de One X, die nu in 16- en 32-GB-versies verkocht wordt. Voor de liefhebbers van SD-kaarten: er is helaas geen SD-kaartslot aanwezig in het toestel. Er is overigens maar één onderdeel van het toestel dat los kan en dat is het SIM-kaartslot. Dit haal je los door een pinnetje naast het slot te drukken. Dat er verder niets los kan, betekent ook dat de accu net als bij de One X niet te verwisselen is. Dat is onhandig bij een toestel dat vrij veel stroom vreet door het grote scherm en de snelle chipset. Gelukkig heeft HTC geprobeerd rekening te houden met de eisen van de consument op het gebied van accuduur. Door de hardware van de One X+ zo in te delen dat er wat meer ruimte was voor de accu, heeft HTC het voor elkaar gekregen om de accucapaciteit ten opzicht van de One X te vergroten. Deze accu heeft een capaciteit van 2040 MAh, een verbetering van 15% ten opzichte van de accu in de One X. In de praktijk zul je bij de One X+ niet alleen baat hebben bij de grotere accucapaciteit, maar ook bij een aantal andere aanpassingen. Samen met chipsetfabrikant NVIDIA, heeft HTC een nieuw accubesparingsprofiel ontwikkeld. Normaal gesproken dan zou zo'n profiel kunnen zorgen voor een onduidelijk, donker beeld en slechtere prestaties, maar in dit geval blijkt het erg mee te vallen. Er bleek prima te werken met mijn testtoestel en de accuduur is prima. Er zijn niet veel moderne smartphones met grote schermen waarbij je meerdere dagen kunt doen op één acculading, maar de One X+ komt een heel eind.

+Chipset

De HTC One X ging steeds nek-aan-nek op gebied van prestaties met de Samsung Galaxy S III. Nu Samsung de Note II heeft voorzien van een specificatieboost, kan HTC uiteraard niet achterblijven. De HTC One X+ maakt daarom gebruik van de nieuwste NVIDIA-chipset, de NVIDIA Tegra 3+. Ten opzichte van de Tegra 3-chipset, die in de One X te vinden is, zijn de processorprestaties en de prestaties van de grafische chip beter geworden. De One X+ voelt erg snel aan en de interface, HTCs eigen HTC Sense, voelt natuurlijk en vloeiend aan. Uiteraard zijn prestaties subjectief: hoe snel een toestel in de praktijk aanvoelt is natuurlijk het belangrijkste, maar verschilt van persoon tot persoon. Daarom hebben wij wat benchmarks gedraaid. Dit zijn applicaties die op een onafhankelijke manier meten hoe snel een processor of grafische chip is. De scores die deze apps geven zijn een handige methode om op een objectieve manier de hardwareprestaties van toestellen met elkaar te vergelijken. Dat wil overigens niet zeggen dat een verdubbeling in de score hoeft te betekenen dat een toestel twee keer zo goed is. In de tabel hieronder vind je een aantal benchmarkresultaten. AnTuTu is op dit moment de belangrijkste benchmark. Daarin zie je dat de Galaxy Note II en de One X+ op het gebied van hardwareprestaties niet veel voor elkaar onder doen. Ik heb ook gebruik gemaakt van twee relatief nieuwe benchmarks van AnTuTu, namelijk die voor 3D-prestaties en accu-prestaties. Omdat de benchmark voor accuprestaties meerdere uren in beslag neemt, heb ik deze nog niet kunnen draaien op andere toestellen, maar de score van 470 kun je eventueel vergelijken met de score die je op je huidige toestel krijgt. De testapplicatie van AnTuTu kun je hier vinden. Overigens zie je bij Quadrant, een andere benchmark die de processor en de grafisch chip test, dat de One X+ als beste uit de test komt.
BenchmarkSamsung Galaxy S IIIHTC One X+Samsung Galaxy Note IIHTC One X
ChipsetExynos 4412Tegra 3+Exynos 4412 QuadTegra 3
GPUMali-400ULP GeForceMali-400MPULP GeForce
Quadrant (CPU+GPU)5356747560154853
AnTuTu (CPU+GPU+RAM+Geheugen)11946131581345811748
AnTuTu (3D)3502&19923346&13663800&23102483&1129
AnTuTu (Accu)-470--

+Geluid +Camera

HTC hamert steeds op de goede geluidskwaliteit van hun toestellen. In dit geval heeft HTC ook daadwerkelijk een verbeterslag gemaakt: de One X+ bevat een nieuwe, losse DSP (digitale signaalprocessor). Deze zou moeten zorgen voor een betere geluidsrange, een voller geluid dus. Deze DSP biedt een hoger voltage en geeft ook een hoger volume over de speaker, maar ook in combinatie met een headset. Bij de One X+ wordt een Beats-headset (URBeats-oortjes) geleverd die voor goed geluid zorgen. Dat de speaker wat meer volume biedt, is bijvoorbeeld erg handig in de auto, of voor als je even wat muziek wilt laten horen aan je vrienden of familie. HTC heeft een aantal verbeteringen aangebracht met betrekking tot de cameras op het toestel. De camera aan de voorzijde heeft een kleine upgrade gehad: deze gaat van 1,3 naar 1,6 megapixels. De camera aan de achterzijde is op zichzelf niet veranderd, maar de camerasoftware is wel wat getweakt.

+HTC Sense 4

De One X+ is het eerste HTC-toestel dat op Jelly Bean draait. Deze Android 4.1-versie is voor HTC, zoals we van het bedrijf gewend zijn, ook aanleiding geweest met een nieuwe versie van HTC Sense te komen, de eigen interface van HTC. Deze versie hadden we verwacht als Sense 4.5, maar er is gekozen voor een naam die beter bij het nieuwe toestel past, Sense 4+. HTC Sense 4+ heeft bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden op het gebied van fotoweergaven. Je hebt nu een event view, waarbij je een foto’s kunt koppelen aan een evenement. Zo hoef je niet meer op zoek naar een bepaalde datum, maar kun je bijvoorbeeld alle vakantiefoto’s in één ‘map’ weergeven. Daarnaast is er ook een map view toegevoegd, die je foto’s op de kaart weergeeft op de locatie waarop ze genomen zijn.

Foto's

Conclusie

De HTC One X+ is een mooie toevoeging aan de line-up van HTC. Het is geen echte opvolger voor de One X, maar wel echte plus-uitvoering. Het toestel is op bijna alle punten verbeterd ten opzichte van de normale One X en het is samen met de Galaxy Note II waarschijnlijk het beste Androidtoestel dat op dit moment verkrijgbaar is. Voor de Nederlandse markt zal één versie van de HTC One X+ uitgebracht worden. Deze versie is zwart en heeft 64 GB geheugen. Voor een beperkte tijd zal HTC een URBeats-headset (ter waarde van 90 euro) met het toestel meeleveren. De adviesprijs is €675. Het toestel zal binnenkort in de winkels liggen, maar een definitieve datum is nog niet bekend.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (50)
Bezig met laden van reacties...