Androidworld
Androidworld
08 augustus 2012 12:57 uur
De Raspberry Pi is een populaire minicomputer met een even zo kleine prijs. Voor een luttele € 30,- kun je dit apparaat aanschaffen en heb je de mogelijkheid om spelletjes te spelen, tekst in te voeren, over internet te surfen en films in HD-kwaliteit te bekijken. Dit klinkt ongeloofwaardig en is wellicht één van de redenen dat dit apparaatje zo populair is. Daarnaast zijn ze op dit moment bezig Android 4.0 te brengen naar de Raspberry Pi en er zijn al een aantal successen geboekt.

Raspberry Pi

De versie in onderstaande video beschikt al over hardwareversnelling voor video en grafische elementen maar heeft nog geen werkend geluid. Zoals aangegeven is het project nog volop in ontwikkeling, maar wij kunnen altijd erg enthousiast worden van dit soort ontwikkelingen. Deze Androidversie is nog lang niet klaar voor dagelijks gebruik, maar de vorderingen zijn wel in de onderstaande video terug te zien.

Android 4.0

Naast de bovenstaande versie is er nog een groep ontwikkelaars, Razdroid, druk bezig met een port van Android 4.0 naar de Raspberry Pi. Deze versies zijn beide gebaseerd op de populaire custom ROM van CyanogenMod. Wanneer de Android-port naar de Raspberry Pi volledig klaar zal zijn is niet bekend, maar de ontwikkelaars zijn inmiddels al op de goede weg! Via Zdnet, tip Brian
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Daniel B

  Waar haal je zo'n ding?

 • jknl

  hij is the koop op internet uit England.
  maar er zit nu nog een lever tijd op van minimaal 14 weken.

  als je trouwens HD films wilt kijken met een dts audio kanaal moet hem well overklokken anders trekt hij het niet.

  • Jacob Ras

   Die levertijd zit er niet meer op, tenminste niet als je zakelijk koopt. Ik heb er een stuk of 6 besteld de afgelopen tijd. De eerste duurde 3 maanden, de laatste had ik binnen een week binnen. Gaat steeds vlotter :)

   "als je trouwens HD films wilt kijken met een dts audio kanaal moet hem well overklokken anders trekt hij het niet."

   Niet geheel waar. Als je receiver/tv DTS audio aankan, hoeft de Pi het kanaal alleen door te geven, en dat werkt perfect. Kan je tv alleen stereo audio aan, moet de Pi het DTS-signaal gaan decoderen naar stereo-geluid. Daar heeft-ie inderdaad nog wat moeite mee, maar dat kan nog worden verbeterd in latere versies van XBMC/OpenELEC.

 • Walid

  Waarom zit er geen behuizing omheen? Beschadigt zo'n ding dan niet?

  • Len

   Omdat een behuizing extra kosten met zich mee brengt. En dat is nou juist de visie van Raspberry Pi, zo goedkoop mogelijk. Tevens limiteert het ook de toepassing waarvoor je het kan gebruiken.

  • Marvin

   De RaspBerry is vooral bedoeld voor onderwijsdoeleinden, vandaar ook de lage prijs. Het is in feite een ARM11 ontwikkelbord met wat fancy aansluitingen als HDMI. Verwacht geen hardloper maar iets dat redelijk krap in de resources zit.

   Op een echt ontwikkelbord wil je geen behuizing. Je moet er een probe op kunnen steken, status LEDs kunnen zien, desnoods andere hardware aan kunnen solderen. Geen behuizing dus.

 • brian

  Ja ik heb hem ook besteld en was toen ook al 15 weken levertijd door de vele aanvragen, en het is ook wel leuk om zelf een kast eromheen te bouwen natuurlijk hij is maar 8,5 x 5,3 cm groot dus een kastje eromheen bouwen moet niet zo`n probleem zijn, er zijn zelfs al sjablonen te downloaden zodat je hem uit karton een kastje kan vouwen.

  Ben wel zeer benieuwd hoe de android dalijk gaat draaien op de raspberry maar helaas moet ik nog een aantal weken wachten..

  • Lichtkabouter

   Mijn RPi was er na 6 weken... Hij draait als een zonnetje met Linux erop. Door t kleine geheugen (256Mb) denk ik dat Android niet heel vloeiend gaat draaien, zeker games met veel grafix niet.

  • TaranQ

   kijk bij mijn link hieronder ... Android 4.0 kant en klaar! HD video, 4Gb intern en cd-card slot tot 32Gb en 2x USB aansluiting (externe HD) simpelweg aansluiten op je tv via HDMI en geen x weken wachten :))

 • vaatwastabletje

  Zou wel iedereen aanraden om Model B te nemen, aangezien op Model A geen Ethernet aansluiting zit!!

  • Wesley

   Gelijk maar ff een raspberry bestelt ben benieuwt

   • TaranQ

    Ik heb deze week de Google 4.0 mini PC besteld.
    Ik denk dat dit een betere oplossing is dan de Raspberry (wel iets duurder)
    http://www.androidstick.nl/

    • brian

     @taranQ het is zeker wel makkelijker een usb stick met android erop, maar het leuke van de raspberry pi is dat je hem zelf kan aanpassen. Als je wat van electronica afweet dan kan je zelf wat gaan solderen en wat leuks doen met het bordje.

    • Pimpbunny

     Heb ook een Raspberry pi besteld. Levertijd nu bij Farell is 3-5 werkdagen. Wordt verzonden vanuit England dmv bubbeltjes envelope. Had de mijne echt op de 3de werkdag al thuis. Snelle verzending dus. Kosten 40 Euro inclusief verzendkosten. Nu een beetje aan het experimenteren. Kan niet wachten tot de Android 4.0.3 image. Iemand al een link waar ik een versie kan downloaden?

     • Pimpbunny

      Trouwens een behuizing is te vinden op Ebay.com ook vanuit England. Kunstof behuizing inclusief verzenden 10 euro.

      • Jelmer

       Ik zou toch zelf gaan voor een android tv stick (www.androidtv.nl), omdat je dan betere processor hebt. En Full HD afspelen werkt al wel op de mk08b en op de andere komt nog wel.