Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

De app van NU, gemaakt door Peperzaken, is één van de populairste Nederlandse apps. Niet heel gek, want de website is ook erg populair. Het is dus belangrijk dat de app van goede kwaliteit is. Om die reden heeft Peperzaken de afgelopen tijd gewerkt aan verbeteringen aan de app en aan het hele systeem erachter. We geven een preview van de nieuwe versie die binnenkort zal verschijnen.

Back-end

Peperzaken heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om de NU-ervaring beter te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de app niet simpelweg dient als RSS-reader. Er zit een heel systeem achter en daar heeft Peperzaken een hoop verbeteringen bij doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat artikelen sneller laden. Wat nog belangrijker is, is dat de plaatjes soms wel 60% minder ruimte in beslag nemen. Dit heeft Peperzaken gedaan, omdat providers lagere datalimieten hanteren.

App

De app is voor NU tegenwoordig erg belangrijk. Elke dag starten bijna één miljoen unieke gebruikers de app op (niet alleen Android). De laatste tijd is gewerkt aan, voor Android, alweer de derde versie van de app. NU 3.0 introduceert een opgefrist uiterlijk, dat meer overeenkomt met het subtiel vernieuwde uiterlijk van NU.nl. De kleuren zijn nu weer hetzelfde als op de website. Een grappig visueel effect is dat de artikellijst met een soort golfbeweging laadt. Het is subtiel, maar geeft wel aan dat er iets gebeurt.

Artikellijst

Een functie die Peperzaken eerder nog via een update toevoegde, pull-to-refresh, is nu weer weggehaald. In plaats daarvan kent de app een action bar bovenin. Hierin zit de refresh-knop verwerkt en de action bar blijft zichtbaar wanneer je door de lijst met artikelen bladert. Onder de action bar vind je nog altijd knoppen voor het weer, de file-informatie, de koersen en de live-standen van voetbal. Als in de artikellijst gebladerd wordt, verschijnt op een gegeven moment een balk met nog drie knoppen: beste foto's, top 10 en tv gids.

Artikel bekijken

Wanneer een artikel bekeken wordt, staat de tekst er direct; deze hoeft niet eerst nog een tijdje geladen te worden. Het plaatje bij de tekst wil soms nog wel eens op zich laten wachten, helaas. De deel-knop staat nu bovenin de action bar. Het delen van artikelen, iets waar wij eerder over klaagden, gaat nog wel op dezelfde manier, maar er is een subtiele, belangrijke verandering doorgevoerd. Nu vinden we in de lijst 'Andere app', in plaats van 'Email/SMS/Anders' en er hoeft geen naam meer ingevoerd te worden. Een stuk duidelijker als je het ons vraagt. Artikelen hebben nu video's en slideshows. In de artikellijst geeft een klein icoontje aan of een artikel beeldmateriaal bevat. De slideshow-functie zit in de app verwerkt en er kan door de foto's gebladerd worden door te vegen over het scherm. Video's worden via de standaard Android-videospeler weergegeven. Onderaan elk artikel staat een NU Jij-knop, waarmee je naar de mobiele website gaat en kan reageren. Vanuit het menu is het mogelijk om het artikel toe te voegen aan je favorieten of om alle artikelen uit de betreffende categorie te bekijken. Om naar een volgend of vorig artikel te gaan kan er geveegd worden over het scherm. Dit werkt in onze preview-versie nog niet optimaal, maar Peperzaken heeft aangegeven hier nog aan te werken.

Motorkap

De uiterlijke veranderingen zijn subtiel, maar wel belangrijk. Er zijn echter ook veranderingen onder de motorkap doorgevoerd. Hierdoor werkt de app stabieler, sneller en wordt er minder data verbruikt. Om dat laatste punt te verwezenlijken worden plaatjes nu lokaal opgeslagen en verwijderd wanneer ze niet meer nodig zijn.

Screenshots

Minpuntjes

De app kent natuurlijk wat minpuntjes. Zo is daar de eerder genoemde vertraging bij het laden van het plaatje dat bij het artikel hoort. Het splash screen doet nog steeds vermoeden dat de app aan het laden is, maar wanneer de app echt tevoorschijn komt zie je dat de lijst met artikelen dan pas geladen wordt. Daar zit nog een probleem: wanneer je de app opstart, wordt de gehele lijst met artikelen opnieuw geladen en dat neemt tijd in beslag. Uiteindelijk heeft Peperzaken ook nog besloten om de widget uit de app te halen. Navraag leert dat dit gedaan is, omdat de widget niet op elke versie van Android goed werkt. In combinatie met het release-schema (tegelijk met de andere besturingssystemen), leek het Peperzaken beter om de widget er tijdelijk uit te halen, zodat eraan gewerkt kan worden. De widget zal dus wel terugkeren.

Beschikbaarheid

De nieuwste versie van de NU-app komt binnenkort beschikbaar in de Market. Een precieze datum is nog niet bekend, maar het duurt nog maximaal 2 weken.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (39)
Bezig met laden van reacties...