Androidworld
Androidworld
06 september 2011 18:59 uur
De app van NU, gemaakt door Peperzaken, is één van de populairste Nederlandse apps. Niet heel gek, want de website is ook erg populair. Het is dus belangrijk dat de app van goede kwaliteit is. Om die reden heeft Peperzaken de afgelopen tijd gewerkt aan verbeteringen aan de app en aan het hele systeem erachter. We geven een preview van de nieuwe versie die binnenkort zal verschijnen.

Back-end

Peperzaken heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om de NU-ervaring beter te maken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de app niet simpelweg dient als RSS-reader. Er zit een heel systeem achter en daar heeft Peperzaken een hoop verbeteringen bij doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat artikelen sneller laden. Wat nog belangrijker is, is dat de plaatjes soms wel 60% minder ruimte in beslag nemen. Dit heeft Peperzaken gedaan, omdat providers lagere datalimieten hanteren.

App

De app is voor NU tegenwoordig erg belangrijk. Elke dag starten bijna één miljoen unieke gebruikers de app op (niet alleen Android). De laatste tijd is gewerkt aan, voor Android, alweer de derde versie van de app. NU 3.0 introduceert een opgefrist uiterlijk, dat meer overeenkomt met het subtiel vernieuwde uiterlijk van NU.nl. De kleuren zijn nu weer hetzelfde als op de website. Een grappig visueel effect is dat de artikellijst met een soort golfbeweging laadt. Het is subtiel, maar geeft wel aan dat er iets gebeurt.

Artikellijst

Een functie die Peperzaken eerder nog via een update toevoegde, pull-to-refresh, is nu weer weggehaald. In plaats daarvan kent de app een action bar bovenin. Hierin zit de refresh-knop verwerkt en de action bar blijft zichtbaar wanneer je door de lijst met artikelen bladert. Onder de action bar vind je nog altijd knoppen voor het weer, de file-informatie, de koersen en de live-standen van voetbal. Als in de artikellijst gebladerd wordt, verschijnt op een gegeven moment een balk met nog drie knoppen: beste foto's, top 10 en tv gids.

Artikel bekijken

Wanneer een artikel bekeken wordt, staat de tekst er direct; deze hoeft niet eerst nog een tijdje geladen te worden. Het plaatje bij de tekst wil soms nog wel eens op zich laten wachten, helaas. De deel-knop staat nu bovenin de action bar. Het delen van artikelen, iets waar wij eerder over klaagden, gaat nog wel op dezelfde manier, maar er is een subtiele, belangrijke verandering doorgevoerd. Nu vinden we in de lijst 'Andere app', in plaats van 'Email/SMS/Anders' en er hoeft geen naam meer ingevoerd te worden. Een stuk duidelijker als je het ons vraagt. Artikelen hebben nu video's en slideshows. In de artikellijst geeft een klein icoontje aan of een artikel beeldmateriaal bevat. De slideshow-functie zit in de app verwerkt en er kan door de foto's gebladerd worden door te vegen over het scherm. Video's worden via de standaard Android-videospeler weergegeven. Onderaan elk artikel staat een NU Jij-knop, waarmee je naar de mobiele website gaat en kan reageren. Vanuit het menu is het mogelijk om het artikel toe te voegen aan je favorieten of om alle artikelen uit de betreffende categorie te bekijken. Om naar een volgend of vorig artikel te gaan kan er geveegd worden over het scherm. Dit werkt in onze preview-versie nog niet optimaal, maar Peperzaken heeft aangegeven hier nog aan te werken.

Motorkap

De uiterlijke veranderingen zijn subtiel, maar wel belangrijk. Er zijn echter ook veranderingen onder de motorkap doorgevoerd. Hierdoor werkt de app stabieler, sneller en wordt er minder data verbruikt. Om dat laatste punt te verwezenlijken worden plaatjes nu lokaal opgeslagen en verwijderd wanneer ze niet meer nodig zijn.

Screenshots

Minpuntjes

De app kent natuurlijk wat minpuntjes. Zo is daar de eerder genoemde vertraging bij het laden van het plaatje dat bij het artikel hoort. Het splash screen doet nog steeds vermoeden dat de app aan het laden is, maar wanneer de app echt tevoorschijn komt zie je dat de lijst met artikelen dan pas geladen wordt. Daar zit nog een probleem: wanneer je de app opstart, wordt de gehele lijst met artikelen opnieuw geladen en dat neemt tijd in beslag. Uiteindelijk heeft Peperzaken ook nog besloten om de widget uit de app te halen. Navraag leert dat dit gedaan is, omdat de widget niet op elke versie van Android goed werkt. In combinatie met het release-schema (tegelijk met de andere besturingssystemen), leek het Peperzaken beter om de widget er tijdelijk uit te halen, zodat eraan gewerkt kan worden. De widget zal dus wel terugkeren.

Beschikbaarheid

De nieuwste versie van de NU-app komt binnenkort beschikbaar in de Market. Een precieze datum is nog niet bekend, maar het duurt nog maximaal 2 weken.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Yorick Reuvekamp

Reacties

 • MI©HEL

  Nog beter als die al is?.. Nice job!

  • Ion

   Komt er dan ook een speciaal voor Honeycomb?

   • dopee

    En hoe zit t met tabletondersteuning / optimalisering? En die social tv gids die voor die 'andere tablet' is verschenen?

     • Cees

      altijd wel goeie artikelen maar ik snap nooit waarom een bericht met "Amsterdam-" moet beginnen terwijl het nieuws vanuit bv USA is.

      • gjb29

       Dat komt doordat nu.nl in Amsterdam zit. Beetje raar, ben ik met je eens want het nieuws is daar niet gebeurt.

      • fifarunnerr

       Dat komt (99% zeker) gewoon direct van de nu.nl website, en dat is niet iets wat de applicatie zelf aan moet passen. Daarvoor moet je bij nu.nl zelf klagen ;)

      • fifarunnerr

       Dat komt (99% zeker) gewoon direct van de nu.nl website, en dat is niet iets wat de applicatie zelf aan moet passen. Daarvoor moet je bij nu.nl zelf klagen ;)

      • Hendrik

       Ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij staat er voor elk artikel elke keer een andere plaatsnaam.. Buitenlands nieuws met buitenlandse namens, binnenlands nieuws zelfs soms met nationale plaatsnamen erbij..

       Ontopic:
       Ben erg benieuwd naar de nieuwe app. Gebruik em dagelijks!

      • Drop

       Het begint met amsterdam, omdat dasr het bericht geschreven is. Als het uit een ander land komt, dan stast dat er bij, als het naar het Nederlands wordt vertaald.

     • Ruud

      Kan me niet voorstellen dat de app nog beter kan worden dan dat 'ie al is. Heb hem sinds ie bestaat en nog nooit klachten gehad.

      Kan niet wachten om te zien wat er aan verbeterd 'kan' worden. Beste nieuws-app die er is.

      • Rob

       Hij kan een stuk beter, ik kan al sinds een maand of 6 niets meer delen via facebook, op 4 telefoons geprobeerd maar ding verrekt het gewoon om het artikel mee te posten. Daarbij zijn er regelmatig force closed gevallen en is hij ook weleens vaker erg traag met updaten (ja zelfs via wifi)

     • Rob

      Waar lees jij Amsterdam Cees? Overigens goed om mee te beginnen want het is de mooiste stad die er is. De iPhone app kent volgens mij push notificaties. Krijgt de Android app dat ook?

      • gjb29

       Mooi, hier zat ik al op te wachten. Goed dat er iets aan de data verbruik wordt gedaan want die is vrij hoog. Hopelijk ook aan de random force close's achter elkaar. Zeer irritant, want het gebeurt ook als ik in een spel/app zit. Soms zelfs paar keer achter elkaar.

       • Lev

        Nice gebruik nu.nl elke dag en hij laad op mujn wildfire in 2 seconden op mijn lotusmod rom :)

        • LocalJoost

         Ik hoop toch wel dat ie ook geoptimaliseerd word. Voor honeycomb!

        • JCompagner

         De app kan makkelijk beter. Maar dit geld voor vele apps. veel beter offline kunnen werken. cache zoveel mogelijk dat en hou dat gecached. Als ik de app start, les de cache uit en update in de achtergrond. Lukt dat niet door geen internet. Geen probleem toon gewoon alles wat je nu hebt. refreshen moet gewoon altijd in de achter grond gebeuren, nooit blocking zijn voor een gebruiker en altijd blijven werken ook zonder internet.

         • Jacob Bos

          Volgens mij is de tekst van dit artikel door een PR man/vrouw van Peperzaken/NU geschreven. Totaal andere schrijfstijl (lees verkapte reclame) dan de overige artikelen in Androidworld ..... Hoe zit het met de objectiviteit?

          • Sander

           Zucht. Hier zijn de overige artikelen die door Yorick geschreven zijn. Ik vind het een rare aanname dat dit artikel maar door een 'PR-man/vrouw' geschreven moet zijn, waarschijnlijk omdat Yorick (grotendeels) positief is. Misschien heb je er overheen gelezen, maar er worden een aantal kritische punten van de applicatie aangemerkt.

           Ik vind het dan ook erg jammer dat je er maar meteen vanuit gaat dat dit artikel als reclame bedoeld is. Als een artikel niet door ons geschreven is, zal duidelijk worden aangegeven dat het om een advertorial gaat. Dat is bij dit artikel zeker niet het geval; Androidworld is niet betaald om dit artikel te plaatsen. Als je meer informatie wil, stuur dan even een mailtje naar sander@androidworld.nl.

         • M@x

          Ik zou heel graag willen dat je artikelen op kan slaan. Daarom gebruik ik de telegraaf

         • John

          Ik zou het fijn vinden als de nu.nl app gaat cachen.. Op vakantie was dit bijvoorbeeld geweest: ff nieuws ophalen en dan later doorlezen. Dit kon helaas niet.. Dat zou ik fijn vinden als dit wel gebeurd.

          • Aron

           Ik vind de huidige nu.nl app heel mooi voor op mijn telefoon. Ik had dan ook liever dat ze een Honeycombversie (ala iPad) zouden uitbrengen. Op mijn Asus TF bekijk ik nu.nl hooguit nog via de browser, want via de app is het te onhandig met dat uitgerekte beeld.

           • teuntje

            ziet er gelikt uit

            • BarisW

             Kan hier het woordje 'advertorial' bij de volgende keer? Ik tel 9x de bedrijfsnaam Peperzaken...

             • Marcel

              Ik vind dat er behoorlijk wat kan worden verbeterd aan de huidige app.. Ben dus erg benieuwd.

              Zo zou ik graag zien dat ik de knoppen bovenaan en het nieuws op de voorpagina zelf zou kunnen indelen. Ik heb bijvoorbeeld niets met sport dus zou dat willen verwijderen en wat meer tech nieuws willen toevoegen.

              Cachen is inderdaad ook een groot probleem. In het buitenland of bij een GPRS verbinding duurt het laden van de app erg lang.

              Gelukkig zie ik op de screenshots al wat verbeteringen doorkomen.. Dus ben benieuwd..

              • albertams

               Telegraaf.nl blijft toch beter ;)

              • leo

               snap het enthousiasme over nu.nl nooit en de app voegt niks toe aan de website. Inhoudelijk is nu schandalig oppervlakkig. En erg sullig dat pinch to zoom niet werkt. Heb je slechte ogen of een klein scherm heb je niks aan de nu app. Dat laatste is ook een groot minpunt van androidworld. Dan heb je een smart phone.....maak je als app bouwer geen gebruik van de mogelijkheden die android smart maakt. suf! De bbc news app doet het inhoudelijk en technisch toch heel veel beter.

               • Marvin

                Zo maar eens wat verbeterpuntjes voor deze app: pinch to zoom, keuze van categorieën op de startpagina, die grote buttons op de startpagina configureerbaar maken, werkende filmpjes, caching voor off-line gebruik, multi-pane a la news republic, bladwijzers & artikelen opslaan voor later gebruik.

                Ergo, ruimte genoeg voor echte usability-updates ipv alleen een aanpassing aan de huisstijl en wat onderhuidse zaken.

                • D@vid

                 Jammer dat de Breaking News push-functie nog steeds ontbreekt.. Op de iPhone zit die er al lang in, ik snap niet waarom dat bij Android niet gebeurt....

                • Arvid

                 Jammer dat versie 3 dus nog steeds geen caching of push heeft. Hopen op versie 4 dan maar?

                  • Audiowaste

                   @ Marcel
                   Nu weet ik niet of het in oude versie mogelijk was, maar het is wel mogelijk om de knoppen via menu in te delen (dus via de hardware knop menu). Het is echt niet mogelijk om de indeling van de voorpagina aan te passen, aangezien daar gewoon altijd de headlines staan.
                   Zie screenshots:
                   http://i54.tinypic.com/ipo9qe.png
                   http://i53.tinypic.com/kboab4.png

                   @ D@vid
                   De notification function (oftewel de "Breaking news" functie zoals jij hem noemt) is maar een kleinte moeite voor de ontwikkelaar om te maken. Helaas heeft NU.nl er zelf voor gekozen om deze niet in deze versie te zetten (hopelijk wel nog in latere versies). Dit is dus een bewuste keuze geweest van NU.nl en niet van de ontwikkelaar.

                   Naar mijn weten is het ook een keuze geweest van NU.nl om de widget eruit te halen en ik betwijfel of deze nog wel terug gaat komen.