Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

To be, or not to be?

OxygenOS bèta voor de OnePlus 3 en 3T: het overstappen waard?

· 16 juli 2017

OnePlus heeft al geruime tijd een bèta-versie van OxygenOS, de eigen Android-versie van OnePlus. Welke features zijn nou precies anders tegenover de stabiele versie, en is dit het overstappen waard? Mijn ervaring met OxygenOS bèta op de OnePlus 3T lees je hier.

OxygenOS Bèta

OnePlus heeft al geruime tijd hun eigen Android-versie in beheer, met de naam OxygenOS. Hiervan is er een stabiele versie in omloop, die standaard op hun telefoons wordt gezet. De recent aangekondigde OnePlus 5 draait ook op OxygenOS, maar heeft (nog) geen bèta-programma. De OnePlus 3 en 3T hebben dit wel, en we hebben er al een paar keer over geschreven.

In het bèta-programma van OnePlus krijg je eerder nieuwe features voorgeschoteld, maar potentieel ook instabiliteit. Na vier maanden de OnePlus 3T in mijn bezit te hebben besloot ik onlangs OxygenOS bèta versie 10 te installeren om te kijken of het me zou bevallen. Waarom ik dit heb gedaan en mijn bevindingen lees je in dit artikel. 

Waarom bèta?

Bij OnePlus duren updates soms wat langer. Dat is helaas een feit waarmee je moet leren leven. Algauw kwam ik erachter dat stabiele versies van OxygenOS om de twee maanden een update ontvangen, en de bèta's om de twee weken. Een groot verschil qua update-snelheid dus. Je zou denken dat de stabiele versie zo'n beetje alle nieuwe en goed ontvangen features van de bèta's krijgt, maar dat is helaas niet zo.

Zo werd bijvoorbeeld in bèta 4 van de OnePlus 3T de touch latency aangepakt. Hiermee volgen de bewegingen op het scherm beter je vinger, bijvoorbeeld bij het scrollen. Dit werd als een welkome verandering ontvangen, aangezien ik de touch latency zeker merkte. Nu, 6 updates verder, is de fix nog steeds niet doorgevoerd naar de stabiele versie van OxygenOS. Natuurlijk, hij komt er snel aan, maar om nou ruim anderhalve maand te moeten wachten op een al uitgevoerde fix vond ik wel erg lang. 

Een tweede reden om naar bèta over te stappen is dat OnePlus een klein team heeft dat aan de software werkt. Zij focussen zich (logischerwijze) nu meer op de OnePlus 5, en minder op de OnePlus 3 / 3T. Daarom zal het vanaf nu ook langer duren voordat wijzigingen naar de stabiele versie worden doorgezet. De bèta heeft hier (vooralsnog) minder last van. Genoeg redenen om de koe bij de horens te vatten en de bèta van OxygenOS te installeren op mijn OnePlus 3T. 

Wat is er anders in de bèta van OxygenOS?

Er zijn een aantal welkome aanpassingen in OxygenOS bèta die de ervaring van Android een stuk fijner maken. Het zijn kleine zaken, maar soms zijn de details juist het belangrijkst. Ik heb zeven veranderingen op een rijtje gezet tegenover de stabiele versie van OxygenOS. Let op dat deze lijst tijdelijk is, aangezien beide versies updates ontvangen en weer meer features krijgen toegevoegd. 

1. Accuniveau bluetooth-koptelefoon

De eerste aangename verandering tegenover de stabiele versie is het toevoegen van de batterij-duur van bluetooth-koptelefoons. Zodra ik mijn koptelefoon verbind met mijn telefoon krijg ik een indicatie te zien hoeveel accu de koptelefoon nog heeft. Er zijn ook apps die dit doen, maar deze werken in mijn ervaring niet zo nauwkeurig als de implementatie van OnePlus. 

OnePlus OxygenOS beta

2. Toevoeging bluetooth Apt-X

Een gerelateerde toevoeging is het ondersteunen van bluetooth Apt-X, iets wat mijn koptelefoon ook heeft. Hiermee krijg ik net wat betere kwaliteit muziek voorgeschoteld, en dat is geen straf. Onlangs bleek nog dat de Nexus 6P en 5X niet in aanmerking komen voor deze audiocodec, dus ik ben des te blijer dat de bèta van OxygenOS het wel heeft. Ondersteuning voor Apt-X kan je aanvinken in de ontwikkelaarsopties. 

OnePlus OxygenOS beta

3. Automatische nachtmodus

Verandering nummer drie is de toevoeging van automatische nachtmodus. Hiermee kan je instellen dat bij de zonsopgang en -ondergang er een gelige gloed over je scherm komt. Zo raken je ogen minder vermoeid in het donker en kan je beter in slaap komen, zo is het idee. Normaal gesproken schakelde ik dit filter handmatig in, maar vergat het regelmatig.

Met de bèta is er een optie om dit automatisch te laten doen, en hoef ik er nooit meer om te denken. Je kan de optie vinden via Instellingen > Weergave > Nachtmodus, waar je de keuze hebt om nachtmodus automatisch te laten inschakelen van zonsondergang tot -opgang, of zelf de periode vast te stellen. 

4. Verbeterde touch latency

Zoals genoemd hinderde de touch latency me behoorlijk. Komend vanaf een Nexus 5 merkte ik algauw dat tijdens het scrollen in bijvoorbeeld Twitter m'n vinger te ver achterliep op wat het scherm me liet zien. Na wat googelen kwam ik erachter dat dit een bekend probleem was, en dat het kort daarvoor al was gefixt in de vierde versie van de bèta voor de OnePlus 3T. En ja, de touch latency is nu een stuk beter. Het is zeker niet perfect, maar nu wel op niveau van mijn Nexus 5, en dat is in ieder geval acceptabel. 

5. Spelmodus, niet storen

Bij het spelen van spelletjes wil je twee zaken. Je wilt niet gestoord worden door meldingen, en je wilt niet per ongeluk de knoppen onderaan je scherm aanraken zodat je naar home terugkeert. In de spelmodus worden deze zaken allebei aangepakt. Via Instellingen > Geavanceerd > Speelt, Niet Storen, kan je instellen welke van deze twee items moeten worden geblokt, en bij welke apps de spelmodus automatisch wordt gelanceerd. Bij het activeren van de spelmodus krijg je een notificatie, waarmee je ook de spelmodus kan uitschakelen. 

OnePlus OxygenOS beta

6. Scherm opheffen voor notificaties

Bij het ontvangen van notificaties kan de OnePlus 3 en 3T in een abstracte zwart-witte weergave je meldingen laten zien. Dit kost weinig energie voor het toestel. Nu is er in de bèta ook toegevoegd dat dit scherm aangaat als je je telefoon oppakt en omhoog doet. Zelf gebruik ik de functie niet omdat ik al een smartwatch heb, maar voor mensen die dit niet hebben is het scherm opheffen een prima alternatief om snel je meldingen te checken. Via Instellingen > Weergave > Ambient Display / Scherm opheffen kan je opties inschakelen. 

OnePlus OxygenOS beta

7. Kleine UI-aanpassingen zoals andere toggels, kleuren en lettertype

De laatste verandering is ook de kleinste die me opviel aan de OxygenOS bèta: de aan-en uit toggels in instellingen zijn niet meer compleet ingekleurd zoals voorheen het geval was, er is een iets andere lettertype gebruikt, en de kleurenschema's van donkere menu's zijn heel lichtelijk aangepast. Niks om over naar huis te schrijven, maar het geeft de telefoon weer een fris gevoel. 

Links bèta, rechts stabiel

Het overstappen waard?

Aan de hand van bovenstaande lijst kan je zelf oordelen of de bèta wat voor jou is, of niet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? In mijn ervaring is de batterijduur gelijk aan de stabiele versie, en ik heb nog maar één bug gezien waarbij het datagebruik niet in mijn quick toggels verscheen. Dit was na een herstart alweer verholpen.

Wat veel mensen toch tegenhoudt is dat het installeren niet even eenvoudig lijkt, maar dit valt reuze mee. Je hoeft slechts eenmaal het benodigde zip-bestand (die je van de site van OnePlus zelf kan downloaden) op je interne geheugen te kopiëren, de standaard recovery van OnePlus te starten, en de installatie te voltooien door 'Install from internal storage' te selecteren. Let er wel op dat op deze manier je telefoon wordt gewist.

Wil je niet dat je telefoon wordt gewist, dan is een andere makkelijke manier om de bèta te installeren. Zet het benodigde zip-bestand in de bovenste map van je OnePlus, en ga naar Instellingen > Systeemupdates > tandwieltje rechtsboven > Lokale upgrade. Als het goed is zal de update beginnen na het selecteren van het zip-bestand. 

Daarnaast is belangrijk om te benadrukken dat de bèta na installatie gewoon over-the-air updates krijgt, wat het gebruikersgemak weer verhoogt. Kortom, OxygenOS bèta blijft voorlopig op mijn OnePlus 3T staan. En weet je nog een handige toevoeging aan mijn lijst, laat het dan vooral weten in de comments! 

Héél véél korting!

MediaMarkt bestaat 18 jaar en dat moet gevierd worden, met korting!

Check deals

Adv

De nieuwste artikelen over OnePlus 3T

OnePlus hoopt eind september OnePlus 3 en OnePlus 5 van Android Oreo te voorzien

OnePlus 3 en 3T ontvangen beveiligingspatch augustus en fix voor touch-latency

Google Play Protect waarschuwt voor 'schadelijke app' op OnePlus 3 en 3T

OnePlus bevestigt dat Android 8.0 O laatste grote update voor OnePlus 3 en 3T zal zijn

Nieuwe bèta voor OnePlus 3(T): twee accounts voor één app gebruiken

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (31)
Bezig met laden van reacties...