Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

NXP: Mogelijkheden NFC-techniek en Android #mwc11

· 18 februari 2011

NFC is hot hier op de MWC, je komt het logo van de leverancier NXP overal tegen en de wereld lijkt nu klaar voor de implementatie van deze Near Field Communication-chip. Naar aanleiding van ons eerste artikel over deze techniek zijn wij op bezoek geweest op de stand van NXP. Director of Strategic Marketing bij NXP, Alexander Rensink, heeft ons daar het een en ander laten zien wat er allemaal met deze techniek gedaan kan worden.

Android 2.3.3 en NFC Android lijkt de ultieme partner te zijn voor de NFC-techniek. Vandaag ontvingen wij het persbericht dat Android 2.3.3 nog meer functionaliteiten zal bevatten richting het NFC-gebruik. In de vernieuwde API zal het onder andere mogelijk worden voor ontwikkelaars om eigen NFC-applicaties te schrijven. Daarnaast zit ook de peer-to-peer-mogelijkheid in de API van Android 2.3.3, waarmee je informatie tussen twee NFC-apparaten kunt uitwisselen. Dan kun je denken aan een visitekaartje of informatie die met social media te maken heeft. je kunt dan gewoon de mobieltjes tegen elkaar houden en de informatie zal worden overgedragen.

Eindeloos veel mogelijkheden

Zoals hierboven al beschreven zijn de mogelijkheden eindeloos. Op de stand stond een auto die uitgerust was met allerlei NFC-techniek. De firma Continental Automotive France heeft met producten van NXP een demo-auto gebouwd waarin heel veel leuke voorbeelden van het gebruik van deze techniek te zien en te ervaren zijn. Ten eerste kan met de mobiele telefoon de auto worden geopend en gesloten. In de auto kan de telefoon met NFC-chip op of in het dashboard gelegd worden. De informatie die op de NFC-chip opgeslagen staat, zorgt ervoor dat de boordcomputer gelijk op jouw gebruik is afgestemd. De zenders van de radio staan dan meteen goed, de airco op de juiste stand en wanneer mogelijk staan de stoelen en spiegels ook goed. Gebruikt je vriendin een uur later de auto? Dan kan zij met haar mobiel en NFC de auto meteen op haar voorkeuren afstellen. Doordat er ook op de NFC-chip geschreven kan worden is het mogelijk om heel veel informatie uit te wisselen bij het verlaten van de auto. Dan hebben we het over gereden kilometers, brandstofverbruik en de locatie. Kun je je auto niet meer vinden bij IKEA? Dan hoef je alleen maar de informatie op te roepen. Op de MWC loopt iedereen met een badge waarin de NFC-technologie in zit. Medewerkers met handscanners controleren binnen het terrein je pas. Op de stand van NXP hebben we zelfs stickers meegekregen waarin een chip zit verwerkt. Deze kunnen nu al in hele grote aantallen gemaakt en verspreid worden. Daarmee zijn de commerciële mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Wil je een kortingscode ontvangen? Hou dan je telefoon tegen deze sticker aan. Wil je inchecken in je favoriete kroeg met Foursquare? De bareigenaar hangt dan een NFC-hip aan de muur en je kunt inchecken zonder Foursquare te openen op je mobiel.

Veiligheid

In onze vorige post waren er veel vragen over de veiligheid van dit product: "Kunnen de winkeliers in je portemonnee kijken? "Weet de NS waar je geweest bent?" Nee, de NFC-chip bevat niet alle informatie die bijvoorbeeld op je bankrekening staat. Je zorgt alleen voor contact met een terminal, je geeft toestemming voor de transactie en dat is het. Er waren ook vragen over wat er zou gebeuren als de batterij van je Androidtoestel leeg zou raken. De NFC-chip werkt ook zonder de stroom van je batterij, sterker nog de chip heeft geen telefoon nodig om zijn werk te kunnen doen.

T-Mobile werkt ook aan NFC-betalingen

Tijdens de MWC heeft T-Mobile ook aangekondigd met de NFC-betaaltechniek aan de slag te gaan. Dit jaar nog moet het mogelijk zijn om in de USA met een mobieltje te betalen. Daarna zal men gaan uitbreiden naar de rest van de wereld en zal ook in Nederland deze manier van betalen mogelijk worden. De winkelier zal op deze manier niet alleen veilig en snel betalingen kunnen ontvangen, ook zal het mogelijk zijn per klant een korting aan te bieden.

Conclusie

De smartphone was voor veel gebruikers al een onmisbaar product, maar als steeds meer diensten gebruik gaan maken van de NFC-chip zal hij ook voor anderen niet meer weg te denken zijn uit de broekzak of damestas. Tijdens ons bezoek hebben we veel positieve voorbeelden gezien van het gebruik van NFC. Niet alleen in commerciële zin, maar ook in meer praktische zin. Androidworld zal deze techniek op de voet volgen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (15)
Bezig met laden van reacties...