Androidworld
Androidworld
10 mei 2012 19:04 uur
Een bron van Business Insider zegt dat Google op korte termijn een gamingcenter zal gaan lanceren voor Android. Dit gamingcenter moet een sociale hub worden waar gamers onder meer behaalde trophies of achievements kunnen delen met anderen. Andere mogelijkheden kunnen zijn het vinden van vrienden om multiplayer-games mee te spelen of het chatten tijden games. Het lijkt waarschijnlijk dat dit nieuwe systeem geïntegreerd zal worden met Google+. Overigens is het artikel (en de bron) van Business Insider erg vaag over de eventueel aan te kondigen dienst.

Eerdere geruchten

Google steekt al langer moeite in het ontwikkelen van Android tot gamingplatform. Vorig jaar organiseerde Google nog een heuse Androiddag tijdens de Game Developers Conference. De kwaliteit van Androidgames is het laatste jaar dan ook zeker toegenomen, maar er is zeker nog geen sprake van (sociale) integratie van de verschillende games. Al langere tijd geleden waren er ook geruchten dat Google met een dienst zou komen die onder meer prestaties van gebruikers zou verzamelen en deze zou laten delen, maar daar hebben we tot nu toe nog niets van gezien. Dit was rond de aankondiging van Apples Game Center, dat een vergelijkbare dienst levert. Volgens Business Insider wordt de gaminghub van Google een kloon van de iOS-dienst. Punit Soni, product manager bij Google voor de sociale laag van Google+, gaf eerder al aan dat games van Google+ en mobiele games binnen een jaar onder één noemer zullen gaan vallen, vergelijkbaar met de integratie van de verschillende multimediadiensten van Google die nu onder de naam Play vallen. Het is goed mogelijk dat het nieuwe gamingcenter ook onder die noemer zal gaan vallen of, logischer nog, wordt het nieuwe gamingcenter het centrale punt van deze verenigde diensten.

Sociale elementen

Door de opkomst van Facebook-games werd het duidelijk dat een sociaal aspect bij games erg goed kan werken. Doordat je ziet dat vrienden een nét hogere score hebben gehaald dan jij, word je weer geprikkeld om weer te gaan spelen. Ook de interactie en samenwerking zorgt er voor dat games vaker en langer gespeeld worden. Google+ zou wat dat betreft een ideaal beginpunt zijn voor een sociale gamingdienst op het Androidplatform. Op Android zijn er verschillende applicaties die een sociaal element toe kunnen voegen aan een game. Voorbeelden van deze gamingdiensten zijn PapayaMobileScoreloop en misschien wel de bekendste, OpenFeint. Game-uitgever Gameloft heeft zijn eigen sociale gamenetwerk: Gameloft LIVE!. Een 'officiële' oplossing die van de kant van Google komt, zou wel eens erg goed kunnen werken. Via: Phandroid    
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Soner

  Kom maar op, ik mis dat hard in Angry Birds...

  • Jurgen

   Hopelijk komen ze ook met een mogelijkheid om je gamescore en progres op een server op te slaan zodat je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen als je van device wisselt of zodat je overdag bv een aantal levels speelt op je telefoon en 's avonds ga je op je tablet verder waar je op je telefoon gebleven was.

   • Mafiatounes

    +1 dit zou ik ook willen aangezien ik veel van toestel wissel is het handig om savegames op bv je drive account te hebben.

   • WvanWaas

    Dit zou inderdaad geweldig zijn na flashen of een nieuw toestel moet je elke keer weer al je spellen uitspelen... meer waar voor je geld maar toch niet helemaal tof ;-)

   • JHS_NL

    Moet zeggen dat ik dat ook wel een interessant gegeven zou vinden. Combinatie tussen highscores, matches zoeken en het eenvoudig bijhouden van je scores tussen verschillende apparaten

   • Duvel

    Gamen doe ik wel op een dedicated device.. geen tablet of smartphone...

  • Angelus230

   Als het geïntregeerd wordt in Google+ zal ik er niets aan hebben. Mijn pa is een Applefanboy, en mijn zus heeft een Desire Z, maar de enige app dat zij heeft is Facebook. Ik ben de enige van mijn famillie en van mijn vrienden die mij bezighoudt met Android en gebruik maakt van Google's diensten. Trophies zie ik wel zitten.

  • Walid

   best goed idee, een soort google+-openfeint. kan nie wachten.

   • jans

    dus gewoon de xbox/ps systemen gebruiken.. en savegames op een cloud iets zetten voor mensen die van toestel wisselen.. oud maar lijkt me wel tof kan ikook op me mobiel gaan achievement hunten zonder een windows phone te hebben.. alleeen jammer dat ie niet bij mn xbox gamertag gaat optellen wss XD