Androidworld
Androidworld
02 oktober 2012 09:44 uur
Elke maand brengt Google ons de laatste distributiecijfers van Android waarin onder andere te zien is hoe de verdeling van Androidversies is. We zien weinig spectaculaire cijfers in de onderstaande tabel, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean zien allebei een lichte stijging wanneer we het vergelijken met de cijfers van de vorige maand.  
  Google berekent de verspreiding van de verschillende Androidversies door te kijken welke Androidtoestellen de Google Play Store (voorheen Android Market) benaderen. Jelly Bean heeft geen grote stappen gemaakt de afgelopen maand, we zien een lichte stijging van 0,6% naar 1.8%. De recente updates van de ASUS-tablets zal hier nog niet allemaal in meegenomen zijn, de Infinity en de Prime ontvingen de afgelopen dagen de update naar Android 4.1. Het aandeel Jelly Bean zal pas echt stijgen als de Samsung-, HTC- en Sonytoestellen hun update naar Android 4.1 krijgen. Deze hopen we voor het eind van het jaar te zien. De lancering van de Galaxy Note II zal waarschijnlijk ook voor een klein verschil gaan zorgen in de cijfers van oktober. Ice Cream Sandwich heeft na 10 maanden nog steeds maar 23.7% van de markt. Gingerbread heeft nog steeds het grootste aandeel met 55,8 % en dat is maar een daling van 1.7% ten opzichte van de afgelopen maand. Deze cijfers laten zien dat we nog steeds niet van de fragmentatie af zijn. Via Android developers
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • Huh?

  Ik kijk wel eens jaloers naar de IOS cijfers. Binnen een paar dagen hebben al meer devices op de laatste versie dan bij Android na een jaar de een na laatste versie.
  (check nog even de versie van mijn sgs+. helaas, nog steeds versie 2.3.6)

  • TRD

   Ios toestellen zijn op 1 hand te tellen...android weer niet en daar zit 't verschil 'm in.

   • Dennis

    Precies de toestellen die de update gekregen hebben ios 6 zijn de iphone 3gs/iphone4/4s en nu iphone 5 maar die word er mee geleverd, Dus hoeven maar 3 telefoons een update te krijgen bij android zijn het er veel meer.

   • Huh?

    @Dennis. Mij maakt het eigenlijk niet uit waarom ik geen update krijg, maar dat ik hem niet krijg vind ik vervelend en is wel degelijk iets waar ik rekening mee ga houden als ik weer een telefoon koop.

    En nu zal er wel weer iemand gaan roepen dat het gezeur is om over updates te beginnen en dat je telefoon toch nog steeds het zelfde doet als toen je hem kocht. Dat klopt, in functionaliteit is er niets achteruit gegaan. In aantal bugs en security issues helaas ook niet!

   • mark

    heel simpel neem een nexus!!!

   • Huh?

    @mark. Dus of een nexus s van 2 jaar oud of een galaxy nexus die ik te groot vind. Bij apple is er nog meet keuze.

  • JohanC

   bij apple is het wel een beetje tricky he... Je krijgt wel een upgrade naar de laatste IOS versie maar krijg je ook alle features... Nee.. Bv de iphone 4 kreeg niet siri daarvoor moest je de 4S kopen. En ik geloof dat het bij turn by turn navigatie ook weer is.
   Alle telefoons van android die bv wel een upgrade krijgen naar JB krijgen bv ook direct Google Now.
   Dus het is bij apple wel lekker ja, je krijgt wel een update maar de echte nieuwe features krijg je niet, terwijl het technisch altijd makkelijk kan.. Tja het is maar hoe je genaaid wilt worden...

   • Huh?

    Bij samsung krijgt de sgs+ helemaal geen update, terwijl het technisch wel makkelijk kan, aanzien er voor budget toestellen uit 2012 met mindere specs wel updates aangekondigd zijn (samsung kennende zal dat nog wel even duren voordat die daadwerkelijk uitgerold gaan worden). Mijn sgs+ is in juli 2011 op de markt gekomen, en opdat moment was het op de S2 na, het snelste en duurste model. De S2 is voor mij geen optie want die vind ik te groot, maar dat terzijde.
    Ik heb samsung nog wel aangesproken op de remote whipe bug in android. Na de eerste 'hou je van de domme' reactie van samsung hebben ze nu toegegeven dat het probleem bekent is en met een update opgelost gaat worden. Aangezien ik deze reactie al eerder gehad heb (de sgs+ heeft wat last van spontane reboots, zeker als je de gps aanzet of iets met de camera doet) zal over een maand wel weer de reactie van samsung zijn 'Hier is ons niets van bekend. Als u problemen met uw toestel heeft adviseren wij u langs een samsung service centrum te gaan'.

    Ik weet ook wel dat een steekproef van n=1 niet representatief is, maar ik ben af en toe ook net een mens dus na deze ervaring koop ik voorlopig helemaal niets meer van samsung.

   • JohanC

    Huh? ik ben met je eens dat de SGS+ een ondergeschoven kindje is. Die zou JB prima aan kunnen, en ja ze worden op dit moment zelfs nog volop geleverd zo ver ik weet (ik vind introductie datum een none argument, het gaat om laatste verkoop datum, of beter laatste lever datum van samsung zelf)
    Ik gok dat de verkoop cijfers voor de SGS+ gewoon niet goed genoeg zijn of zo voor Samsung, dat ze de investering het echt niet waard vinden.

    En voor updates moet ik net zeggen dat Samsung vaak het snelst is (na nexus natuurlijk). De SGS2 was denk ik de eerste telefoon die de ICS update kreeg en SGS3 is de eerste zo er ik weet die de JB update kreeg.
    Dus om te zeggen dat samsung altijd traag is, dat is niet echt zo.

    Asus is met hun tablets vaak nog sneller ja, het grote voordeel van een redelijk basic Android

   • Huh?

    @JohanC. Op zich heb je gelijk dat toestellen een tijd lang na dat de verkoop gestopt is ondersteund zou moeten worden. Google's eigen Android Update Alliance gaat uit van 18 maanden na de introductie, dus die tijdsduur gebruik ik dan ook maar. Niet dat de AUA enige verbetering heeft gebracht en Google heeft ondertussen weer wat nieuws bedacht om updates sneller te kunnen uitrollen. Het is wel duidelijk dat Google hier zelf ook heel erg van baalt.
    Of samsung de eerste was met de s2 en ICS en de s3 met JB zou best kunnen. De rest van de vele samsung modellen hobbelt er wel heel erg ver achter aan. (en ondertussen horen de s2 en de originele note ook al tot de modellen die achteraan hobbelen)

   • JohanC

    Zo ver hobbelen ze er nog niet achter aan met de SGS2 en Note1
    als ze die in oktober of november van JB voorzien zijn ze denk ik ook daar de snelste is met een 1 jaar oud model, ik denk niet dat HTC sneller zal zijn met JB op de Sensation van vorig jaar..

    Dus top modellen van een jaar (dit of de vorige) worden op dit moment gewoon vrij rap (tov de rest) van een update voorzien. Maar ja alles daar onder.....

  • androidboy

   wil je een update neem je een Nexus toestel. heb ik nu ook en ben er erg blij mee :D

   • Justindelta

    Ben nog steeds stuck met Android 2.3.6....
    Hoewel er roms zijn om uit te proberen, maar roms kan het ook zijn dat het problemen heeft of je kan het gewoon niet installeren.

    • Marcus

     Hmm.. ik denk dat Google een aantal toestellen per jaar op de markt moet brengen van Midrange tot Highend onder verschillende fabrikanten. ( en niet dat de fabrikanten zelf toestellen maken met android er op). Je moet het zien als android maar dan geheel Nexus.

     • Andreas

      Voor bijna elk toestel kun je wel een andere rom installeren, is trouwens een fluitje van een cent. Ben met met Tab 8.9 van 3.2 naar 4.0.4 Cynogen gegaan en het werkt uitstekend ;-))