Androidworld
Androidworld
02 mei 2012 09:22 uur
Elke maand geeft Google nieuwe distributiecijfers vrij van de verspreiding van de verschillende Androidversies. Deze maand zien we dat de groei van de verspreiding van Gingerbread (Android 2.3) eindelijk af lijkt te nemen. De groei van de verspreiding van Ice Cream Sandwich (Android 4.0) neemt weer iets toe. Androidontwikkelaar Jean-Baptiste Queru gaf deze week nogmaals aan dat hij verwacht dat acht maanden na het uitbrengen van een nieuwe Androidversie de meeste nieuwe Androidtoestellen met deze versie op de markt zullen verschijnen. Het moment dat Ice Cream Sandwich zo'n acht maanden beschikbaar is voor fabrikanten, rond eind juni, nadert snel.

Iets grotere groei Ice Cream Sandwich

Google berekent de verspreiding van de verschillende Androidversies door te kijken welke Androidtoestellen de Google Play Store (voorheen Android Market) benaderen. Afgelopen maand draaide bijna 3% van de toestellen op Android 4.0. Dit aantal is deze maand opgelopen naar bijna 5%. Deze stijging komt door twee factoren. Ten eerste worden er steeds meer smartphones en tablets verkocht met Android 4.0. Deze vervangen ook regelmatig toestellen met oudere Androidversies. De tweede factor is dat er een aantal Androidtoestellen reeds een update naar Android 4.0 hebben ontvangen, waaronder de erg populaire Samsung Galaxy S II. In de grafiek hieronder zie je de verdeling van de verschillende Androidversies over de laatste twee weken. Het aantal toestellen met Android 1.5 en 1.6 is inmiddels gedaald tot 1%. Het overgrote gedeelte van de taart wordt ingenomen door Gingerbread met 64,4%. Ice Cream Sandwich heeft nu een aandeel van 4,9% en gaat daarmee de verspreiding van Honeycomb (Android 3.0, 3.1 en 3.2) voorbij. Dit is niet zo vreemd, omdat Honeycomb alleen geschikt is voor tablets met Android. Er zijn ten opzichte van smartphones erg weinig Androidtablets verkocht en een gedeelte daarvan heeft inmiddels ook al een update naar Android 4.0 gehad.

Historische groei

In de grafiek hieronder kun je zien hoe de groei van de verschillende platformversies vanaf begin 2011 was. Op het plaatje is goed te zien dat de oudste Androidversies en Honeycomb snel uit het zicht verdwijnen, maar dat Gingerbread nog steeds groeit.

Langzaam op gang

Androidwebsite Android Police maakte afgelopen week een mooi plaatje van de groei van de verschillende Androidversies over de laatste twee jaar. Daarin is te zien dat de groei van Ice Cream Sandwich veel langzamer op gang komt dat bij de andere Androidversies. Volgens Jean Baptiste Queru is dat niet zo vreemd: de code van Android heeft heel veel wijzigingen ondergaan tussen Android 2.3 en Android 4.0. Niet alleen zullen fabrikanten veel toestellen daarom niet updaten naar Android 4.0, maar zal het ook langer duren voordat Android 4.0 standaard draait op nieuwe Androidtoestellen. Daarnaast duurt het gereed maken van updates voor bestaande toestellen ook nog eens langer. Dat het zo lang duurt voordat de groei van Ice Cream Sandwich echt op gang komt, roept vragen op met betrekking tot de handelingswijze van Google. Zou Google langer moeten wachten met het uitbrengen van nieuwe Androidversies? We kunnen namelijk eind juni al weer een aankondiging verwachten van een nieuwe Androidversie. Op dat moment zou volgens de 'vuistregel' van Queru Ice Cream Sandwich pas standaard op de meeste nieuwe Androidapparaten verschijnen. Persoonlijk denk ik dat het puur een marketingtechnisch probleem is: mensen horen over een nieuwe Androidversie en willen die ook onmiddellijk. Het maakt vaak niet eens uit als er amper nieuwe functies in een nieuwe versie zitten.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Abdullah

  Zo kan je misschien 'de techniek' van de nieuwe android enkele maanden van te voren als soort proef aan fabrikanten geven, en bij de echte onthulling al eigenlijk klaar bent om te updaten. Ideetje?

 • Angelus230

  Ik denk vooral omdat dat KIES niet werkt (bij de meeste). Als alle SGS2-eigenaars hun toestel kunnen updaten naar ICS, dan zal het zeker gaan stijgen naar minstens 15% !! Daarom moedig ik Over-The-Air-updates alleen maar aan. Als mensen met een One X of Nexus S een OTA-update krijgen, stijgt ICS automatisch, omdat je automatisch klikt op "instaleren". Voor mensen die zich niet bezighouden met versies van Android, en die geen OTA-updates krijgen, dan blijven die bij 2.2 of 2.3. En helaas is de GS1 en de GS2 de meest verkochte en moeten ze verplicht met KIES werken. En als KIES niet werkt, blijven ze ook vastzitten bij hun oorspronkelijke versie. Als Samsung geen OTA-updates uit zal brengen, dan zal het traag blijven stijgen i.p.v. snel stijgen. Denk ik...

  • rudolf

   Je stelt nogal het één en ander. Heb je cijfers, onderzoeken die jouw stellingen onderbouwen?

   Bij mij werkt Kies overigens prima... Helaas heb ik een kpn toestel en is de kpn-update voor de sgs2 -tijdelijk- teruggetrokken....

  • Angelus230

   Ik basseer mij op de verkoopcijfers van de Androidtoestellen. SGS1 en 2 zijn veruit het best verkocht.

 • Marc

  4.0.4 staat er niet eens bij.. raar aangezien een vrij groot deel van de Nexus S en de Galaxy Nexus over deze Android versie beschikt.

 • Reinier

  Deze (wereldwijde) statistieken zijn leuk, maar het verschilt natuurlijk ook per land; in Nederland gaat het voor mijn gevoel een stuk sneller. Voor mijn apps is het aandeel ICS (actieve installs) nu 22%, terwijl Gingerbread en Froyo respectievelijk 65% en 13% aandeel hebben. De apps zijn compatible t/m 1.6.

  • quinten

   hier zie je redelijk veel gingerbread toestellen op de grafiek maar als je alle custom roms weg haald en hun stock rom rekent die de fabrikant voorziet (waaronder lg echt ver bovenuit steekt) dan zouden er veel meer 2.2 toestellen rondlopen, sommige fabrikanten nemen een nieuwe software helemaal niet serieus

   • Jack

    Mijn HTC Sensation heeft ICS 4.04 custom ROM (Elegancia) en werkt prima. Wat is Kies? Waarom zou ik dat moeten hebben?

    • Marcel

     Ik ben terug gegaan van ICS 4.0.3 naar Gingerbread 2.3.6 teveel problemen. Telefoon die zichzelf uitschakeld en om hem weer aan te krijgen moet ik de accu verwijderen, niet erg handig als je hem ook gebruikt als wekker. Netwerk werd verbroken dus moest ik opnieuw opstarten om weer verbinding te kunnen maken. Eigen beltonen kon ik niet meer gebruiken en kreeg ook geen melding meer als iemand een woord had gemaakt bij Wordfeud. Dus voorlopig wacht ik met ICS totdat de problemen zijn verholpen. Oh ja ik heb naar de update de telefoon terug gezet naar de fabrieksinstellingen.

     • Martin

      Ja idem bij mij. Gingerbread nooit een probleem mee gehad. Nu met ice cream loopt steeds vast en reboot vanzelf.

     • Denise

      Zou je mij kunnen uitleggen hoe je precies terug bent gegaan van ics naar gingerbread? Ik heb het geprobeerd, maar lukt totaal niet! Ik heb wel een samsung galaxy note. Help me pls

    • DDP

     Zelf ken ik een aantal mensen die weten niet eens wat updaten is.
     Daarnaast zijn er ook mensen die wachten tot ik mijn toestel geupdate heb.
     Zo loopt een kameraad van mij nog steeds met een LG Optimus 2x Speed zonder enige update rond.

     Ik wil ook weer terug gaan naar de standaard rom die er op zat bij aanschaf in maar 2011.
     van 2.1 naar 2.2 bracht al veel problemen, daarna naar 2.3 duurde een half jaar langer (zou in april komen, kwam pas in december) en nu kreeg ik laatst nog een update.
     Maar het blijft 100% slecht.

     Als ik naar de computer wereld kijk:
     Een fabrikant maakt een stuk hardware.
     De OS boer (MS, Google, A, Unix) brengt een besturingssysteem.
     De fabrikant van het stukje hardware moet zorgen dat het werkt onder een OS.

     Kijk ik daar tegen over naar de telefoon wereld.
     Ik zie niet wie wat maakt, ja een OS boer brengt ook hier het OS uit, alleen wat doet de fabrikant allemaal behalve het vernaggelen van de Interface? En het instabiel maken van een OS?

     Ik was altijd goed te spreken over Android, maar als ik zie dat mijn toestel ('s Werelds eerste telefoon met DUAL-Core) nog trager is dan mijn vroegere 3310.
     En met elke update trager is geworden heb ik zo echt zoiets van vroeger hoefde je niet te updaten en het werkte gewoon.

     • Jack

      Mijn ervaring met sommige updates: maak een volledige swipe... Dus ook het NAND en alle instellingen verwijderen. Denk aan een backup van je gegevens vooraf.
      Dan krijg je weinig problemen met een upgrade. Ik gebruik custom roms en heb al vele uitgeprobeerd, maar ben nu al weken lang Elegancia aan het gebruiken. Prima ROM. Met ICS natuurlijk..