Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • OnePlus 6

 • Xiaomi Mi A1

 • OnePlus 5T

 • Samsung Galaxy A8 (2018)

 • HTC U11+

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Minireview Nexus 7: revolutie in de tabletwereld (+video)

· 05 juli 2012

Woensdag 27 juni zaten we gespannen achter onze PC's om de livestream van de eerste keynote tijdens Google I/O te volgen. Er waren toch al wat zaken bekend, maar tot op het laatste moment nog niet helemaal zeker. Naast Android 4.1 en de Nexus Q werd ook de lang verwachte Googletablet, de Nexus 7 aangekondigd. Op het moment van schrijven van deze review is de tablet nog niet leverbaar in Nederland, wanneer dit wel het geval zal zijn is nog niet bekend.

Inleiding

De Nexus 7 is een Androidtablet uitgebracht door Google die een pure Androidervaring zal leveren. Deze pure Androidervaring wordt door Google ook nagestreefd bij alle Nexusapparaten en willen hiermee ook de nieuwe standaard zetten voor toekomstige apparaten. De Nexus 7 is de eerste tablet die Google zelf uitbrengt, deze keer in samenwerking met fabrikant ASUS.

Videoreview

Dimitry neemt in deze video kort een aantal belangrijke punten door van de Nexus 7.

http://www.youtube.com/watch?v=F3JeiE4j0lA

Specificaties

[table id=158 /]

Bouwkwaliteit

Bij de Nexus 7 is veel aandacht aan het uiterlijk van het apparaat besteed en dit zie je ook terug. De achterzijde van het toestel voelt erg prettig aan, het geeft een soort van 'leer-gevoel' terwijl het toch terwijl het kunstof is met een extra  laag eroverheen. Aan de voorkant vinden we relatief grote randen om het scherm heen, dit heeft onder andere te maken met het feit dat je op deze manier de Nexus 7 goed kunt vastpakken, ook in landschapsmodus. Daarnaast zijn de randen rondom symmetrisch, hetgeen de weergave en rust van het scherm ten goede komt aldus Google-medewerker Matias Duarte. Over het algemeen voelt de Nexus 7 stevig aan, ligt prima in de hand en ziet er ook nog eens goed uit. Wat ons betreft een compliment richting Google en ASUS waard.

Foto's

Scherm

De Nexus 7 heeft een 7 inch HD-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels en 216 pixels per inch. Ook over het scherm zijn wij erg te spreken, het is enorm helder en vooral duidelijk. Of je nu aan het lezen bent, video's aan het bekijken of aan het surfen, onder alle omstandigheden presteert het scherm goed. Wij hebben deze vergeleken met de Galaxy Tab 2 7.0 en je ziet duidelijk het verschil tussen deze twee tablets. De Nexus 7 steekt hier met kop en schouders boven uit. De Nexus 7 beschikt over een scherm met krasbestendig Corning Glass. Corning is de fabrikant die we kennen van Gorilla Glass.

Jelly Bean (Android 4.1)

Jelly Bean bevat verbeteringen op het gebied van prestaties. Deze werden gemaakt in het supergeheime ‘Project Butter’. De verbeteringen zorgen onder meer dat de processor, grafische chip én het scherm onafhankelijk van elkaar werken. Hierdoor krijg je een veel vloeiender uiterlijk en gebruikerservaring. Tijdens de keynote werd een demonstratie gedaan met een hogesnelheidscamera die twee apparaten (Google Nexii) laat zien met op de ene Ice Cream Sandwich en op de andere Jelly Bean. Tijdens deze demonstratie werd duidelijk dat Jelly Bean een heel stuk sneller werkt dan Ice Cream Sandwich. Het plaatsen van widgets is een stuk intuïtiever geworden. Icoontjes zullen, wanneer ze in de weg staan, automatisch verplaatst worden bij het plaatsen van een widget. Daarnaast is het nu mogelijk om widgets te verwijderen door ze ‘weg te gooien’. De galerij- en foto-app heeft een relatief grote update gekregen waarmee het mogelijk is om door de slepen (‘swipen’) te bekijken welke foto’s je hebt gemaakt. Daarbij worden filmpjes direct afgespeeld.

Tekstinvoer

Ook op het gebied van tekstinvoer is er veel veranderd. De tekstvoorspelling is een stuk preciezer geworden en, het belangrijkste, spraakherkenning werkt nu ook offline. Voor blinden en slechtzienden zijn er ook belangrijke verbeteringen gedaan. Standaard zullen Androidtoestellen brailleterminals als in- en output gaan ondersteunen.

Notificaties

Eén van de belangrijkste functies van Android wordt geboden door notificaties. Bij Android 4.1 zul je meer informatie kunnen vinden in jouw notificaties. Je kunt bijvoorbeeld ook direct mensen terugbellen als je een gemist gesprek hebt, maar je kunt ook grote previews van foto’s bekijken, bijvoorbeeld als deze gedeeld zijn op Google+.

Zoeken en Google now

Google heeft vorige maand Knowledge Graph geïntroduceerd. Deze biedt automatisch antwoorden op vragen die via Google worden gesteld. Deze zoekfunctie is nu ook geïntegreerd in Android. Google now bied je bijvoorbeeld real-time-reisinformatie. Niet alleen als je in de auto zit, maar ook in het openbaar vervoer. Deze nieuwe dienst is volledig geïntegreerd met Google Lokaal en je agenda. Wanneer je een afspraak hebt, zal Google now je bijvoorbeeld vertellen wanneer je weg moet gaan om op tijd te komen en welke bus je moet hebben. Google now laat je precies zien wat je moet zien op dat moment. Deze informatie wordt op kaarten (cards) weergegeven. Voorbeelden die werden gegeven tijdens de aankondiging zijn: verkeersinformatie, reisinformatie voor het openbaar vervoer, het antwoord op de vraag wie de president van Japan is, maar ook de laatste sportresultaten. Deze worden automatisch samengesteld op basis van eerdere zoekopdrachten. Google now wordt, hoe langer je het gebruikt, hoe  'slimmer' doordat deze steeds meer leert. Niet alleen van jou, maar ook van andere gebruikers die de servers van Google gebruiken.

Screenshots

Boeken, films en muziek

Een speerpunt van de Nexus 7 is de content, boeken, muziek, films en magazines die in de Google Play Store aangeschaft kunnen worden. Los van het feit dat de betreffende applicaties (Play Books, Play Movies) wel geïnstalleerd zijn op de tablet, is het in Nederland niet mogelijk deze content aan te schaffen in de Play Store. Dit is zeker een beperking voor de functionaliteit van de Nexus 7, maar wij verwachten dat deze diensten binnen afzienbare tijd wel in Nederland beschikbaar zullen zijn. Tot die tijd zijn er natuurlijk voldoende andere legale kanalen om deze content aan te schaffen en te gebruiken in combinatie met applicaties uit de Google Play Store.

Batterij

Op het moment van schrijven van deze review hebben we de Nexus 7 nog niet lang genoeg in ons bezit om iets zinnigs over het batterijverbruik ervan te kunnen zeggen. Volgens de specificaties van Google zou je met de Nexus 7 zo'n 10 uur moeten kunnen browsen of 9 uur HD-video kunnen bekijken. Daarnaast levert de 4325 mAH-batterij een standbytijd van 300 uur. Of dit haalbaar is, is lastig te zeggen, maar vaak zien we dal dat deze tijden gehaald worden in optimale omstandigheden en deze in de praktijk toch net iets lager liggen. Afhankelijk van hoe je de tablet gebruikt, zou je een paar dagen met de batterij kunnen doen.

Camera

Aan de achterzijde van de Nexus 7 die wij in ons bezit hebben zit geen camera, aan de voorzijde echter wel. Het betreft hier een 1.3 megapixel-camera. Wij hebben deze getest door middel van een Hangout en dit werkte naar behoren, de andere persoon kon ons prima zien en verstaan. Bekende camera-apps zoals bijvoorbeeld Instagram werken nog niet op de Nexus 7, maar wij begrepen van een ontwikkelaar (niet van Instagram) dat dit te verhelpen is als de ontwikkelaars hun applicaties van een update voorzien. Verwacht dus geen schitterende foto's te maken met de Nexus 7, sterker nog, een standaard camera-applicatie is niet aanwezig op de versie die wij gebruiken. Het zou goed kunnen dat op de uiteindelijk retailversie wel een dergelijke applicatie aanwezig is die het mogelijk maakt foto's te maken met de Nexus 7.

Benchmarks

We hebben een aantal benchmarks gedraaid op de Nexus 7. Om toch een vergelijking te kunnen maken hebben we dit met een andere 7 inch tablet gedaan, de Galaxy Tab 2 7.0 van Samsung. Zoals in de tablet te zien is, doet de Nexus 7 het op alle fronten beter. De Nexus 7 is ook de eerste 7 inch-tablet met een quad-core chipset. In in combinatie met 'project Butter' van Google, het project dat als doel had om Android soepeler te laten draaien, zorgt ervoor dat de Nexus 7 een erg snel apparaat is geworden. [table id=157 /]

Conclusie

Waren wij tijdens de presentatie van Google I/O al enthousiast over de Nexus 7 in combinatie met Jelly Bean, zijn we dat nu nog meer geworden. Helaas zijn nog niet alle functies optimaal te gebruiken in Nederland zoals bijvoorbeeld het downloaden van boeken, films en muziek uit de Google Play Store. Buiten het feit dat dit jammer is, maakt het de Nexus 7 niet minder bruikbaar. Dit komt vooral door alle alternatieven die beschikbaar zijn in de Google Play Store. Daarnaast is de prijs- kwaliteitverhouding van de Nexus 7 erg goed te noemen, voor een prijs van $199 heb je de 8GB-versie, voor $249 de 16GB. Misschien is de Nexus 7 wel een revolutie in de nog relatief jonge tabletwereld, door de combinatie van specificaties en prijs kan deze tablet wel eens een groot draagvlak krijgen bij de consumenten. Wat ons betreft in ieder geval een absolute aanrader!

Verkrijgbaarheid

De Nexus 7 is helaas niet in Nederland te verkrijgen via de officiële weg, de Google Play Store. Vooralsnog is deze alleen te bestellen in de VS, het UK, Canada en Australië. Wanneer Nederland hieraan toegevoegd is vooralsnog niet bekend, maar wij verwachten wel dat deze binnenkort bij enkele Nederlandse shops, of in Nederland leverende shops te koop zal zijn.

Zakelijke deal

Zakelijke deal van de maand – Samsung Galaxy S8 6 GB + onbeperkt bellen voor 40,- excl. Btw - 50 euro cashback

Bekijken

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (33)
Bezig met laden van reacties...