Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Nexus 10 eerste indrukken: snel, mooi en vingerafdrukken

· 22 november 2012

De Nexus 10 is de grote broer in de Nexusfamilie. Deze 10 inch-tablet is 29 oktober 2012 aangekondigd door Google in samenwerking met Samsung nadat er vele geruchten over zijn geweest. De Nexus 10 is niet in Nederland te koop, maar wij hebben toch een exemplaar weten te bemachtigen.

Nexus 10

De Nexus 10 was net als de Nexus 4 erg snel uitverkocht in de Google Play Store toen deze beschikbaar kwam op 13 november. Gelukkig was 'uzze Arvid' er snel genoeg bij om toch nog een exemplaar voor ons te bemachtigen en deze hebben we vandaag opgehaald. Tijd om mijn eerste indrukken van deze 10 inch-tablet op papier te zetten.

Algemene indruk

Het heeft even geduurd, maar wachten wordt beloond. Na het uitpakken van de tablet en ontdekken dat de inhoud van de doos niet meer was dan een tablet, een lader en een instructieboekje, is het tijd de tablet aan te zetten. Net als bij de Nexus 4 heeft Google (en Samsung) er deze keer voor gezorgd dat de doos wel goed opengaat, in tegenstelling tot de Nexus 7, waar dit nogal eens problematisch kan zijn.

Look & feel

Ook de Nexus 10 ziet er goed uit, er is nagedacht over het uiterlijk van de tablet en zodra je deze vastpakt voelt deze direct goed aan. Dit heeft onder andere te maken met het materiaal dat aan de achterkant van de tablet gebruikt is. Dit voelt 'stroever' aan en zorgt ervoor dat je deze lekker kunt vastpakken. Verder vinden we aan de achterzijde, boven een vlak met allemaal klein puntjes, hier zit de camera. Dit vlak loopt over de hele achterkant door. De voorkant is ook erg mooi afgewerkt met vier afgeronde hoeken en een tweetal speakers aan de zijkant, die mooi geïntegreerd zijn in het geheel. Hetgeen direct opvalt is dat de Nexus 10 erg gevoelig is voor vingerafdrukken en stof. Dan bedoel ik niet het scherm aan de voorzijde, dat is niet meer of minder dan bij andere apparaten, maar ik bedoel de achterzijde. Door de 'matte' en 'stroeve' achterkant lijkt het dat deze erg snel stof en vette vingers aantrekt. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar er zijn wellicht mensen die zich eraan ergeren. Stel voor je legt de tablet op een niet-schoon oppervlak, zou het zomaar kunnen dat er het één en ander blijft hangen aan de achterzijde van de Nexus 10.

Foto's

Bij de volledige review komen 'echte' foto's, de foto's hieronder zijn gemaakt onder niet optimale omstandigheden met een Nexus 4.

Snelheid

Na het instellen van de eerste zaken, kan het feest beginnen: de Nexus 10 is opgestart en klaar voor gebruik. Na door een aantal menu's te scrollen, een benchmarktest en het installeren van een aantal apps is er maar één conclusie mogelijk, de Nexus 10 is SNEL! De Nexus 10 voelt erg snel aan,  navigeren gaat soepel, apps en games worden snel geopend en alle taken worden verder soepel uitgevoerd. Qua benchmark (AnTuTu) zit de Nexus 10 op 9100. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de ASUS Transformer Infinity (12800), de Samsung Galaxy Note 10.1 (12100) en de Nexus 7 (10500) doet de Nexus 10 het niet erg goed op papier. Dit komt gedeeltelijk doordat de Nexus 10 een veel hogere resolutie heeft dan deze andere tablets, waardoor het grafische gedeelte van de benchmark zwaarder is. We zien trouwens ook lagere benchmarkscores bij de Nexus 4, die voor de specificaties ook onder de maat presteert, maar de verwachting is dat na een eventuele software-update het één en ander weer op peil zou moeten zijn. De cijfers hebben natuurlijk niet alles te zeggen, de Nexus 10 voelt gewoon snel en soepel aan, overigens net als de Nexus 4.

Android 4.2

Android 4.2 is inmiddels niet meer nieuw voor mij, heb deze op de Nexus 7, even getest op de Galaxy Nexus en inmiddels alweer een kleine week op de Nexus 4. Ook op de Nexus 10 voelt Android 4.2 goed aan, echter zitten ook hier weer de kleine onvolkomenheden zoals we deze ook de andere apparaten zagen (logisch). Zo is bijvoorbeeld het 'snelle instellingen-menu' niet optimaal, omdat er eerst doorgeklikt dient te worden, om vervolgens de instellingen te wijzigen. Een handige, nieuwe functie in Android 4.2 die alleen terug te vinden is op tablet is de gebruikers-accounts. Ook de Nexus 10 zijn er dus mogelijkheden om meerdere gebruikersaccounts aan te maken zodat je met het hele gezin of collega's gebruikt kunt maken van dezelfde tablet. Android 4.2 brengt veel verbeteringen met zich die over het algemeen erg goed zijn, echter deze kleine onvolkomenheden maken me niet laaiend enthousiast. In een eventueel update (Android 4.2.1?) zouden een aantal van deze zaken zeker opgelost of aangepast worden.

Nexus 7 of Nexus 10?

De Nexus 7 gebruik ik inmiddels alweer een aantal maanden naar volle tevredenheid, de Nexus 10 slechts een aantal uren. De keuze is dus nog niet te maken, maar qua snelheid, systeemversie en prijs- kwaliteitverhouding liggen ze dicht bij elkaar in de buurt. Uiteraard wordt de keuze beïnvloed door het schermformaat, maar los daarvan is het op dit moment lastig kiezen. Wie weet dat dit na een aantal uitvoerige testdagen anders is.

Conclusie

De eerste indruk, een mooi, strak en vooral snel apparaat dat wel gevoelig is voor stof, vingerafdrukken en andere kleine 'vuiligheid'. Na deze week zowel de Nexus 4 als de Nexus 10 getest te hebben kon ik over de eerste enthousiaster worden dan over de Nexus 10. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Nexus 10 een prima apparaat is voor een nog betere prijs. Wij hebben het 16GB-model in ons bezit, de prijs in dollars is $399, je krijgt dus veel tablet, voor een lage prijs, dat wil zeggen: áls je de tablet kunt krijgen... Zeker voorlopig zal de tablet nog niet in Nederland verkocht gaan worden. Een uitgebreide uitleg over hoe de Nexus 4 en Nexus 10 aan te schaffen in de Verenigde Staten is hier terug te vinden.  

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (28)
Bezig met laden van reacties...