Androidworld
Androidworld
22 november 2012 17:11 uur
De Nexus 10 is de grote broer in de Nexusfamilie. Deze 10 inch-tablet is 29 oktober 2012 aangekondigd door Google in samenwerking met Samsung nadat er vele geruchten over zijn geweest. De Nexus 10 is niet in Nederland te koop, maar wij hebben toch een exemplaar weten te bemachtigen.

Nexus 10

De Nexus 10 was net als de Nexus 4 erg snel uitverkocht in de Google Play Store toen deze beschikbaar kwam op 13 november. Gelukkig was 'uzze Arvid' er snel genoeg bij om toch nog een exemplaar voor ons te bemachtigen en deze hebben we vandaag opgehaald. Tijd om mijn eerste indrukken van deze 10 inch-tablet op papier te zetten.

Algemene indruk

Het heeft even geduurd, maar wachten wordt beloond. Na het uitpakken van de tablet en ontdekken dat de inhoud van de doos niet meer was dan een tablet, een lader en een instructieboekje, is het tijd de tablet aan te zetten. Net als bij de Nexus 4 heeft Google (en Samsung) er deze keer voor gezorgd dat de doos wel goed opengaat, in tegenstelling tot de Nexus 7, waar dit nogal eens problematisch kan zijn.

Look & feel

Ook de Nexus 10 ziet er goed uit, er is nagedacht over het uiterlijk van de tablet en zodra je deze vastpakt voelt deze direct goed aan. Dit heeft onder andere te maken met het materiaal dat aan de achterkant van de tablet gebruikt is. Dit voelt 'stroever' aan en zorgt ervoor dat je deze lekker kunt vastpakken. Verder vinden we aan de achterzijde, boven een vlak met allemaal klein puntjes, hier zit de camera. Dit vlak loopt over de hele achterkant door. De voorkant is ook erg mooi afgewerkt met vier afgeronde hoeken en een tweetal speakers aan de zijkant, die mooi geïntegreerd zijn in het geheel. Hetgeen direct opvalt is dat de Nexus 10 erg gevoelig is voor vingerafdrukken en stof. Dan bedoel ik niet het scherm aan de voorzijde, dat is niet meer of minder dan bij andere apparaten, maar ik bedoel de achterzijde. Door de 'matte' en 'stroeve' achterkant lijkt het dat deze erg snel stof en vette vingers aantrekt. Voor mij persoonlijk geen probleem, maar er zijn wellicht mensen die zich eraan ergeren. Stel voor je legt de tablet op een niet-schoon oppervlak, zou het zomaar kunnen dat er het één en ander blijft hangen aan de achterzijde van de Nexus 10.

Foto's

Bij de volledige review komen 'echte' foto's, de foto's hieronder zijn gemaakt onder niet optimale omstandigheden met een Nexus 4.

Snelheid

Na het instellen van de eerste zaken, kan het feest beginnen: de Nexus 10 is opgestart en klaar voor gebruik. Na door een aantal menu's te scrollen, een benchmarktest en het installeren van een aantal apps is er maar één conclusie mogelijk, de Nexus 10 is SNEL! De Nexus 10 voelt erg snel aan,  navigeren gaat soepel, apps en games worden snel geopend en alle taken worden verder soepel uitgevoerd. Qua benchmark (AnTuTu) zit de Nexus 10 op 9100. Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de ASUS Transformer Infinity (12800), de Samsung Galaxy Note 10.1 (12100) en de Nexus 7 (10500) doet de Nexus 10 het niet erg goed op papier. Dit komt gedeeltelijk doordat de Nexus 10 een veel hogere resolutie heeft dan deze andere tablets, waardoor het grafische gedeelte van de benchmark zwaarder is. We zien trouwens ook lagere benchmarkscores bij de Nexus 4, die voor de specificaties ook onder de maat presteert, maar de verwachting is dat na een eventuele software-update het één en ander weer op peil zou moeten zijn. De cijfers hebben natuurlijk niet alles te zeggen, de Nexus 10 voelt gewoon snel en soepel aan, overigens net als de Nexus 4.

Android 4.2

Android 4.2 is inmiddels niet meer nieuw voor mij, heb deze op de Nexus 7, even getest op de Galaxy Nexus en inmiddels alweer een kleine week op de Nexus 4. Ook op de Nexus 10 voelt Android 4.2 goed aan, echter zitten ook hier weer de kleine onvolkomenheden zoals we deze ook de andere apparaten zagen (logisch). Zo is bijvoorbeeld het 'snelle instellingen-menu' niet optimaal, omdat er eerst doorgeklikt dient te worden, om vervolgens de instellingen te wijzigen. Een handige, nieuwe functie in Android 4.2 die alleen terug te vinden is op tablet is de gebruikers-accounts. Ook de Nexus 10 zijn er dus mogelijkheden om meerdere gebruikersaccounts aan te maken zodat je met het hele gezin of collega's gebruikt kunt maken van dezelfde tablet. Android 4.2 brengt veel verbeteringen met zich die over het algemeen erg goed zijn, echter deze kleine onvolkomenheden maken me niet laaiend enthousiast. In een eventueel update (Android 4.2.1?) zouden een aantal van deze zaken zeker opgelost of aangepast worden.

Nexus 7 of Nexus 10?

De Nexus 7 gebruik ik inmiddels alweer een aantal maanden naar volle tevredenheid, de Nexus 10 slechts een aantal uren. De keuze is dus nog niet te maken, maar qua snelheid, systeemversie en prijs- kwaliteitverhouding liggen ze dicht bij elkaar in de buurt. Uiteraard wordt de keuze beïnvloed door het schermformaat, maar los daarvan is het op dit moment lastig kiezen. Wie weet dat dit na een aantal uitvoerige testdagen anders is.

Conclusie

De eerste indruk, een mooi, strak en vooral snel apparaat dat wel gevoelig is voor stof, vingerafdrukken en andere kleine 'vuiligheid'. Na deze week zowel de Nexus 4 als de Nexus 10 getest te hebben kon ik over de eerste enthousiaster worden dan over de Nexus 10. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Nexus 10 een prima apparaat is voor een nog betere prijs. Wij hebben het 16GB-model in ons bezit, de prijs in dollars is $399, je krijgt dus veel tablet, voor een lage prijs, dat wil zeggen: áls je de tablet kunt krijgen... Zeker voorlopig zal de tablet nog niet in Nederland verkocht gaan worden. Een uitgebreide uitleg over hoe de Nexus 4 en Nexus 10 aan te schaffen in de Verenigde Staten is hier terug te vinden.  
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Quinten

  Wat een rotklusjes heb je ook he Ruud. Altijd maar die stomme nieuwe gadgets reviewen.

  • Daniel B

   Haha zou indd bijna medelijden krijgen met hem uhumuhum. Soort van droombaan eigenlijk, jammer dat je er niet voor betaald word toch ruud?

  • Johan

   Ik wil de nexus 4 alleen hebben, kan me sgs1 naar me vrouw, want heb een chinese tablat een aantal jaar geleden gekocht en gebruik het alleen voor films op me werk (ja dat kan nog steeds :p), dus zie niet de meerwaarde in een nexus10

   • Jacq

    Weet iemand waar ik dan een nexus 10 kan kopen? Ik ben aan het zoeken op het internet maar ik kan niks vinden. Ik wil er ook wel voor naar Duitsland rijden. En hoe zit het met de updates als ik hem in het buitenland koop?

    • Sander Tuit

     Updates zijn geen probleem. Ik ben nog nergens berichten tegengekomen over dat de tablet buiten de Play Store ook gewoon in de Duitse winkels zal komen te liggen. Misschien nog even afwachten dus.

    • Daansi

     Hi, ik heb een virtuele Server 2012 bij Strato. Als ik vanaf die server (MSTSC) na de store surf kan ik gewoon de Nexus 4/10 etc. bestellen. Helaas is de 10 op dit moment "Ausverkauft". Dus misschien een tip om zo te bestellen. Mocht iemand interesse hebben, laat het mij even weten. Ik kan onbeperkt guest accounts aanmaken zodat je het geheel zelf kunt regelen buiten mij om.

   • Jacq

    En wat is dan ongeveer de prijs van zo'n tablet buiten de play store? En hoelang moet ik dan wachten?

   • Jacq

    Bedankt voor de reacties!

    • Daan
     1. met een A15?!?!
    • Christiaan

     Vind het zo`n tegenvaller dat ze voor de Nexus tablets een aparte interface hebben (knoppen in het midden en de notificatie zo klein)... vind het niet echt een logische keus.

    • Filske

     Ik heb via vrienden in de US een Nexus 10 32gb laten bestellen in de Play Store en die kost me incl verzending (wel naar hun US adres natuurlijk) en taxes 548$

     • maarteh90

      Het valt me nu pas op, maar waar is de interface zoals ik die gewend ben met mijn tf700? sinds wanneer is google geswitched naar de "Mobiele weergave" van android 4.1?

      Ik heb 4.1 op mijn tf700 maar daar heb je de home, back en menu knop nog linksonder, en niet in het midden.. en de notificaties rechtsonder en dus niet bovenin..

      Ziet er wel gelikt uit..

      • JohanC

       ja die "nieuwe" interface is verschrikkelijk!
       Ik zit echt te wachten op 4.2 op mijn infinity maar als Asus die interface over neemt waardoor ik boven en onder in nu een zwarte balk hebt, dus nog meer pixels verlies
       en ik plotseling veel meer naar de midden moet gaan, ERG handig met het toetsenbord er aan!!! (not..)

       dan ga ik zo snel mogelijk kijken of er een custom rom komt bv paranoid waar ik de UI mee kan instellen en configureren

       Nee ik krijg op dit moment heel erg sterk de indruk dat Google met 4.2 echt totaal de verkeerde weg is in geslagen, alleen de meerdere gebruikers is een hele goeie maar het lijkt er op dat alle andere features en zeker de veranderde ui features echte missers zijn..

     • Leander

      Ik heb via mijn collega in Londen in de UK de 16GB versie besteld van de Nexus 10. Staat nu op 2 á 3 weken levertijd. Hopelijk wordt hij snel geleverd. Zeker waar voor de (omgerekend) 400 euro.

      • Wim

       Ik gebruik de N10 nu bijna een week en hij bevalt me ten zeerste.
       De AnTuTu benchmark geeft een GPU score van 1500, maar zware games als Asphalt draait ie smoother dan ik op de N7 heb gezien.

       Ik heb niet eerder een 10" tablet gehad, dus vergelijken kan ik het niet, maar ik vind het niet heel storend dat de knoppen in het midden zitten.
       Als ik met twee handen bezig ben op mn tablet kan ik er gemakkelijk bij, want de tablet is licht genoeg om met de toppen van 4 vingers (2 aan elke kant) vast te houden, voor langere tijd.

       De widgets op het homescreen zijn mateloos irritant, maar die heb ik al uitgeschakeld met Lockscreen Policy.
       Voor de rest gelukkig geen last van bleeding, wat sommige mensen op XDA wel hebben.

       Grootste probleem is het opladen, even tijdens de lunch opladen gaat niet, want het duurt zeker een uurtje of 5-6 om hem helemaal, van ~5% op te laden, omdat standaard een 2A USB-lader is bijgeleverd, hopelijk komt er snel een betaalbare pogo-charger. Maar daarentegen gaat de batterij zeker 8-9 uur mee, met het scherm aan. Dit is inclusief een paar uur gamen en een film van 2 uur.
       Dus als je hem 's nachts oplaadt en overdag gewoon werkt zal het nooit nodig zijn om hem overdag op te laden.
       Met wifi aan verliest de batterij zo'n .5-1% per uur, met het scherm uit.

       En rooten was zo gedaan, zoals ik gewend ben van de nexus serie.

       Zie ook reviews van Androidpolice en in het xda-forum
       www.androidpolice.com/2012/11/08/nexus-10-review-good-because-pixels-and-other-reasons
       http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1994164 (en andere threads)

       • OmNomNom

        Mijn Nexus 10 staat op het punt vandaag of morgen het kanaal over geslingerd te worden, ik kan niet wachten!

        • Tjin

         Yeah de mijne is gisteren verzonden vanuit spanje .Nee niet met de Sint maar gewoon met de post ..Wel de Nexus 10 32GB..Kan niet wachten

         • shogun

          Lijkt me een heerlijk apparaat alhoewel ik wel sterk twijfel of 7" gewoonweg niet handiger is.

          In de tekst staat volgens mij een minuscuul foutje:
          "de Nexus 10 getest te hebben kon ik over de eerste enthousiaster worden dan over de Nexus 10. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de Nexus 10 een prima apparaat is voor een nog betere prijs."

          Lijkt me dat er Nexus 7 moet staan?
          De link voor het mailen werkt overigens bij mij niet.

          • Kilian

           Je kunt de Nexus 10 wel in Nederland krijgen, er zijn genoeg aanbieders die bereid zijn het te leveren, http://fiverr.com/krilas/help-you-get-a-nexus-10-in-the-netherlands

           • Jeuwst

            Dit artikel is rechtstreeks op ZDNet geplaatst. Auteursrechten inbreuk?