Androidworld
Androidworld
28 juni 2012 10:00 uur
Onze 'man ter plaatse' bij Google I/O, Johan Pelgrim, ontwikkelaar en organisator van de Nederlandse Android-gebruikersgroep, heeft gisterenavond laat de Nexus 7-tablet in handen gekregen. Hij heeft voor ons een mini hands-on gemaakt van dit geweldig apparaat voor deze prijs, die hieronder te lezen is. Heb jij nog vragen over het apparaat, stel ze dan in de reacties, dan zullen we proberen hier een antwoord op te krijgen!

Nexus 7-tablet

De verpakking bevat de Nexus 7, een USB-micro-USB-kabel en een USB-adapter. Verder zit er nog een snelstartgids in de doos en een garantiebewijs. De echte handleiding staat op de Nexus 7 zelf als boek geïnstalleerd. De Nexus 7-tablet heeft een zwarte voorkant en een witte achterkant. Hij ligt goed in de hand, dit heeft naast het formaat ook met de 'curved grip' te maken, die aan de achterzijde te vinden is. Dit zorgt voor nog meer gemak bij het vasthouden. Meer informatie over de Nexus 7 is terug te vinden in ons uitgebreide artikel.

Jelly Bean

De tablet start redelijk snel op. Wat wel opvalt bij bijvoorbeeld het verslepen van widgets, is dat deze widget vrij vreemd begint te trillen. Misschien nog een kinderziekte in Jelly Bean, of anders het apparaat zelf. Ook is de camera-app, die juist volop gedemonstreerd werd in de keynote, helemaal niet aanwezig op het apparaat. Vrij kort na het eerste gebruik, krijg ik de melding dat er een nieuwe versie van Jelly Bean beschikbaar is. Het voelt dus nog een beetje alsof het allemaal nog in ontwikkeling is. Verder is het opmerkelijk dat er alleen een camera aan de voorkant zit. Dit is een beetje vreemd foto's maken. Het zou juist handig zijn om op je scherm te zien wat je fotografeert. Wat wel een dikke plus is, is dat wanneer de Nexus 7 met je USB-kabel aan je computer verbindt hij de internetverbinding van je computer kan gebruiken. Dit betekent dat je gewoon content met de snelheid van je computer-netwerkverbinding kunt downloaden. Verder oogt de Jelly Bean-interface vertrouwd. Wie met Ice Cream Sandwich overweg kan, zal weinig moeite hebben met Jelly Bean. Wil je meer weten over Jelly Bean, oftewel Android 4.1 dan kun je terecht in dit uitgebreide artikel.

Video

Kortom, een interessante tablet voor een nog interessantere prijs. Helaas nog niet rechtstreeks in Nederland te verkrijgen, maar wij hopen natuurlijk dat dit niet meer lang zal duren!
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • androidboy

  kom maar op met dat ding :D

  • Danny

   Het internet van de pc delen is eigenlijk een feature voor ontwikkeling bedoeld. Veel bedrijven mijden namelijk nog steeds wifi omdat het afluisterbaar is.

   • gjb1981

    Ziet er goed uit! Zeker voor dat geld. Hebbeding! Dat gaat goed lopen, mark my words. ;)

   • Huh?

    Een apparaat wat, volgens google, als een haastklus in elkaar is gezet (en we kennen de kwaliteit van google's haastklussen, zoals android 3) en wat uit de mini hand ons ook als een haastklus blijkt zou ik niet al in de eerste zin als 'geweldig apparaat' omschrijven.

    Het enige voordeel is dat er android 4.1 op draait. Dat zal bij andere tablets nog wel een jaartje duren.

   • Hans

    Ontzettend slecht dat de Nexus 7 (en de Nexus Q!) niet vanaf de introduktie wereldwijd verkrijgbaar is. Google beschouwt Europa kennelijk nog steeds als achtergebleven gebied? I hate to say it, maar dat hebben ze bij Apple beter voor mekaar. Gewoon nieuwe produkten wereldwijd op hetzelfde tijdstip uitrollen!

    • sjoerd

     Vreemd genoeg is die ook wel gelijk in de UK verkrijgbaar. Ondanks dat ze het zelf niet graag toegeven is dat wel degelijk onderdeel van Europa. Ik vind het niet raar dat het gefaseerd wordt ingevoerd (dat doet Apple ook af en toe), jammer vind ik vooral dat er nog geen tijdslijn wordt gepresenteerd wanneer de rest van de wereld aan de beurt is. Gelukkig ben ik over een maand in London dus kan ik er dan een oppikken.

    • BujinBido

     Marges op het product zijn vrijwel nihil. Ze verdienen voornamelijk op content (en search). Play books, Movies, magazines, music etc zijn hier nog nauwelijks verkrijgbaar. Zolang ze dat niet eerst geregeld hebben zullen we geen nexus tablet zien.

    • Sander

     Klopt Sjoerd. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het is vervelend dat het apparaat niet direct in Nederland leverbaar is, maar het gebrek aan communicatie vind ik veel kwalijker.

    • Roy

     Ik denk dat dit pure noodzaak is omdat er anders een schaarste ontstaat zoals destijds bij de iPad 2, en in dit geval zouden klanten dan kunnen afhaken uit frustratie. Ik ben benieuwd of de prijzen voor ons ook echt 199 dollar zullen zijn of gewoon 199 euro. Hoe dan ook voor die prijs is het zelfs leuk speelgoed voor kinderen vanaf 6 jaar. Een bijkomend gevolg gaat nu zijn dat ze al die crap-tablets die Android een slechte naam bezorgen, meteen kunnen gaan dumpen, wie koopt zoiets nu nog als je een toptoestel kunt krijgen waarbij je ook zeker bent van updates.. ;-)

    • Supremo

     De iPhone 4S is ook niet wereldwijd op hetzelfde moment gelanceerd. Bij de iPad 3 zat er ook wat weken tussen.

     En zoals andere mensen ook al schrijven gebruikt Google deze tablet om het hele productaanbod (apps, muziek, films en boeken) te promoten, dus heeft het ook alleen zin om de tablet in die markten aan te bieden waar het hele ecosysteem beschikbaar is.

   • Marco

    Is wel een hele mini hands-on...

    • sjoerd

     Dat er alleen een frontfacing camera op zit lijkt mij een logische besparingsmaatregel. Je zult het eerder als videochat apparaat gebruiken dan als fotocamera. Dat er maar 8/16GB inzit is met gebrek aan microSD slot wel jammer. Desondanks lijkt het mij een prima apparaat.

     Aangezien de meeste klachten in de mini review gaan over de software lijkt me dat met een vanilla Android (met snelle updates) een non issue voor het uiteindelijke apparaat.

    • R.Valck

     Ik zat er héél hard te denken om deze tr gaan kopen, ook vanwege zijn prijs. Maar door het gebrek aan een micro-sd slot ga ik er nog heel hard over nadenken, met ern grote kans op nee...

     • Sohl

      Wat ik me afvraag is waarom ze een telefooninterface op de tablet hebben gezet..

     • Roy

      "Vrij kort na het eerste gebruik, krijg ik de melding dat er een nieuwe versie van Jelly Bean beschikbaar is. Het voelt dus nog een beetje alsof het allemaal nog in ontwikkeling is."

      Tijdens de Keynote zei de presentator duidelijk: jullie mogen de spullen vanaf 4PM komen ophalen en zullen later vandaag de meteen de laatste OTA update ontvangen. Ik kan me voorstellen dat je dat ter plaatse niet goed hebt kunnen horen tussen het uitbundige publiek.

      "Verder is het opmerkelijk dat er alleen een camera aan de voorkant zit."
      Het is duidelijk dat Google hiermee een betaalbare tablet wil verkopen, echt bedoeld voor surfen, lezen, gamen en videochat. Door de camera aan de achterkant (en 3G) weg te laten en het geheugen te beperken tot 8/16 gig kunnen ze het apparaat voor een fantastisch lage prijs aanbieden. Dit is duidelijk strategie, het is een betaalbaar toptoestel.
      Foto's kun je met je smartphone maken toch? Veel praktischer. Ik vind het een goede keuwe van Google en daardoor betalen we allemaal minder.

      • Ian

       ik zeg prijsvraagje uitschrijven voor de nieuwe nexus??

      • DrO

       Vanwege het feit dat ie wel meteen in de UK verkrijgbaar zal zijn, kan je met redelijke zekerheid afleiden dat dit zo is vanwege de online content die in het Engels er al is. Ze zullen dat misschien eerst in het Nederlands willen opzetten voordat ze dit ding voor een dumpprijs op de Nederlandstalige markt gooien.

      • Anneke

       Foto's maken met een tablet vind ik echt grote nonsens. Veel te groot en lomp. Ik snap daarom heel goed waarom de tablet alleen een frontcamera heeft. Logische stap wat mij betreft.

       • Jos

        Wat Johan niet door lijkt te hebben is dat dit duidelijk een apparaat voor de massa is en niet een highend feature tablet(bestaan die?) is. Dat die update komt is inderdaad netjes aangekondigd en lijkt mij wenselijk. Mensen met de normale galaxy nexus moet nog helemaal tot halverwege juli wachten(insert cynisism icon here).
        Ik vind het een onwijs apparaatje en als ik naar m'n huidige tablet kijk zou ik een SD-slot niet missen, 90% van m'n content gebruik ik online. Alleen in vliegtuig/OV heb ik offline content nodig en voor die 6 uur kan ik prima toe met iets als 4-5 GB video(als je 720p neemt).

        • nassiball

         De ipad killer is nu eindelijk gearriveerd! Ik ben benieuwd wat de mini ipad hier tegenover zet.

         • thijs

          Als je een Video Hands-on doet met een nieuw apparaat, ga dan eerst even opschrijven wat je allemaal wil laten zien. Zo te horen is hij totaal niet onder de indruk ervan...Toch maar weer naar androidcentral.com voor de reviews.

          • ferrariking

           jammer maar 16gb en geen microSD :(

           • Vincent

            Rare ui