Androidworld
Androidworld
21 juni 2012 20:28 uur
De ontwikkelaarssite voor Android bestaat al sinds het besturingssysteem open is voor ontwikkeling. Sinds die tijd is er maar weinig gedaan aan het uiterlijk en dat past niet helemaal in de fase waar Android in zit. Vanaf vandaag komt daar verandering in: de Android Developers-site heeft een make-over gekregen in de Holo-stijl, die eerder al werd toegepast op de hoofdpagina van Android en de Android Design-pagina. Daarnaast is het voor topontwikkelaars nu mogelijk om te reageren op commentaar in de Play Store.

Make-over

De website Android Developers heeft een flinke make-over gehad en lijkt eigenlijk in niks op de oude versie. Via deze site kunnen ontwikkelaars alle informatie vinden die ze nodig hebben om bezig te gaan met programmeren voor Android. Het nieuwe uiterlijk is duidelijk gebaseerd op Holo, dat met Android 4.0 werd geïntroduceerd. De website kent zelfs een knopje rechtsbovenin waarmee meer acties tevoorschijn getoverd wordt, iets wat in Android 4.0 ook het geval is. Met de make-over is de website weer helemaal in stijl met de hoofdpagina van Android en de Design-site van Android. Deze kregen eerder al een Holo-make-over. Google is nog een stapje verder gegaan door de Design-pagina onder te brengen bij de ontwikkelaarssite. Ook is op de ontwikkelaarssite te vinden hoe je je app moet publiceren. Google geeft zelf al aan dat de taken van een ontwikkelaar in drie categorieën vallen: ontwerpen, ontwikkelen en verspreiden.  Hiermee hebben de ontwikkelaars dus alle informatie binnen handbereik. Het is wel even wennen aan het nieuwe uiterlijk, maar het resultaat mag er zijn. Google lijkt hiermee definitief aan te geven dat uiterlijk tegenwoordig toch echt een belangrijke rol speelt bij Android.

Reageren op commentaar

Via de Play Store kun je als gebruiker commentaar achterlaten op een app. Soms is voor zowel de gebruiker als de ontwikkelaar vervelend dat daar niet op gereageerd kan worden. Voorheen moest de gebruiker dan een email sturen naar de ontwikkelaar. Vanaf vandaag is dat veranderd, want topontwikkelaars (te herkennen aan een blauwe badge) kunnen nu reageren op commentaar van hun gebruikers. Hiermee kunnen bijvoorbeeld misverstanden uit de weg geholpen worden. Het was al bekend dat de functie eraan zat te komen, maar hij is nu geactiveerd. Overigens is het dus nog niet voor elke ontwikkelaar mogelijk om te reageren. Dit zal de komende tijd wel mogelijk worden gemaakt door Google.

Bron: Android Developers Blog 1, 2
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Yorick Reuvekamp

Reacties

 • BozeVogel

  Je kunt dan toch een heel verkeerd beeld van je app neerzetten als je alle negatieve reacties verwijderd?

  • RunaR

   Je kunt de reacties ook niet verwijderen. Je kunt er op reageren. Waarschijnlijk bereik je hiermee de persoon niet die daar 1 ster neer zet. Maar je bereikt wel alle andere mensen die zijn rating bekijken.

   Vaak zijn 1ster reacties een gevolg van een probleem dat zeer eenvoudig is op te lossen.

  • Ksya

   Nog vaker zijn 1 sterren het probleem van de gebruiker zelf, omdat deze niet goed de beschrijving leest, of omdat ze een telefoon hebben die zo weinig geheugen bezit dat ze zeuren als de app 2MB groot is en niet op de SD kaart gezet kan worden.

 • Imarks

  Toevallig vandaag op die site gezetten, en ziet er echt mooi uit en werkt vrij soepel.
  Complimenten voor de google devs en zou de week de informatie eens goed doorlezen

  • ozzybulldog

   Misschien handig als de developers van de Androidworld apps ook eens naar het commentaar kijken in de Google Play Store...

   • Ruud

    Uiteraard kijken wij hier naar, echter kunnen we (nog) niet reageren, dit is momenteel alleen voor 'topontwikkelaars'. Wij zijn achter de schermen overigens met een volledig vernieuwde en herschreven versie van de Androidworld Reader bezig..