Androidworld
Androidworld
07 februari 2012 13:30 uur
Het is al weer even geleden dat we iets van LibreOffice voor Android hebben vernomen. Op een recente presentatie van een LibreOffice-ontwikkelaar werd echter duidelijk dat Android zeker niet vergeten wordt. Naast een cloudversie van LibreOffice wordt er volop gewerkt aan een Androidversie die in eerste instantie alleen zal dienen als document-viewer, maar waarmee je uiteindelijk ook bestanden zult kunnen bewerken.

LibreOffice voor Android

LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice, dat in 2009 samen met Sun door Oracle over werd genomen. De laatste tijd is de ontwikkeling en betrokkenheid vanuit de community van LibreOffice enorm toegenomen. Dat heeft er voor gezorgd dat veel ergernissen uit vorige versies, zoals lange laadtijden en het grote geheugengebruik grotendeels aangepakt zijn. De Androidversie van LibreOffice is voorlopig nog flink in ontwikkeling. Op de screenshot die je hieronder kun vinden, laat ontwikkelaar Michael Meeks zien dat het wel mogelijk is om LibreOffice te laten draaien op Android. Voordat de office-suite voor Android uit zal komen, zal echter de interface nog volledig in de Androidstijl gemaakt worden. In eerste instantie zal de Androidversie niet meer zijn dat een applicatie waarmee je documenten zal kunnen lezen. Pas op een later tijdstip wordt er de (beperkte) mogelijkheid toegevoegd om de documenten ook aan te kunnen passen.

Cloudversie

De cloudversie van LibreOffice is inmiddels al vrij vergevorderd. Deze maakt gebruik van HTML5 en gebruikt de standaard interface van LibreOffice, maar dan de HTML-renderingversie. De rendering, de weergave van de interface, wordt verzorgd door het relatief nieuwe Broadway. Later deze week zou een eerste versie van de cloudversie van OpenOffice al uit moeten komen bij de lancering van LibreOffice 3.5. Deze versie is echter nog niet geschikt voor dagelijks gebruik en moet volgens de ontwikkelaar nog als een eerste testversie gezien worden.

Beschikbaarheid

De ontwikkelingsversie van de cloudversie van LibreOffice is reeds bruikbaar voor een enkele gebruiker. Het kan nog wel een hele tijd duren voordat de Androidversie uit is. Er zijn wel verschillende alternatieven voor Androidtablets beschikbaar, zoals het uitstekende Kingsoft Office, ThinkFree Office en Google Docs (documenten). Die eerste twee zijn, wanneer je documenten aan wilt kunnen passen, betaald en Google Docs is gratis.  Google Docs werkt helaas van deze apps wel het minst prettig. Bron: Android Community en Ars Technica
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • jeweeted

  En dit is nieuws omdat? Ik krijg meer het gevoel dat jullie artikelen schrijven, om maar nieuws te hebben. Ik snap niet wat voor waarde het heeft hier nu over te schrijven er is niet eens een Alpha/Beta versie , of laat staan op zijn minst een deadline bekend.
  .
  Ik doel niet alleen op dit artikel, maar wel op meerdere. Ik kom dagelijks op internet veel interessantere artikelen tegen over Android. Schrijf niet omdat je artikelen wilt schrijven, maar omdat je een goed en interessant product/artikel ben tegen gekomen.
  .
  Heb ook vernomen dat meerdere mensen het met mij eens zijn dus.

  • Duiv

   Dit is wel degelijk nieuws omdat er later deze week een eerste versie van de cloudversie van open office komt.

   • Pyronick

    Het is zaak dat eerst de backend van LibreOffice goed draait in Android. Dan pas hoeven ze te werken aan de gebruikersinterface.

    Het grappige is dat de Windows/OS X/Linux versie nu wordt ontdaan van Java, terwijl dat Android juist een Java-achtige omgeving is.

    • Eldee

     Android Mobile Contacten . . .
     . . . * Zoeken is helaas ... Google onwaardig . * . . .
     Ik verwacht eigenlijk om op . ' alle gegevens ' . in contacten ' te zoeken . . . .
     Bijvoorbeeld : land , postcode , nickname , partner- en andere naam ( kinderen , ouders etc... ) , tel.nr. , straatnaam , documentnaam of -datum , geboortedatum enz. , enz. !
     Kortom : even goede zoekmogelijkheden dan Outlook van Microsoft , of liever , even goed dan die van PSION ( 20 jaar geleden al ) .
     Misschien heb ik , na lang zoeken , nog steeds niet de juiste App gevonden . ?
     Ik blijf in ' blijde verwachting ' ; mogelijk kan iemand me helpen . !
     Zoniet : andere gsm met Windows Outlook . ! . !

     • Ruud

      Ik vind het wel belangrijk nieuws. Ik werk nu al een jaar of zeven met openoffice op drie platforms (Win, Linux en Mac) en ik zit nu echt te wachten tot er een werkende versie komt voor Android. Al m'n docs zitten in Open Office / Libre Office. Die moet ik nu dus eerst omzetten voor ik ze kan bewerken mijn tablet.

      • Maarten

       Ben absoluut geinteresseerd in een GOEDE Office vervanger op Android.

       De Office paketten die nu beschikbaar zijn (Polaris, Kingsoft, OfficeSuite) hebben allemaal hun beperkingen.
       Ik gebruik een Android tablet met keyboad (Asus) en met de juiste software is dit een perfect apparaat. Met de nadruk op perfect. Ik zit niet te wachten op de zoveelste document viewer, ik moet/wil ze kunnen bewerken!