Androidworld
Androidworld
Het is al weer even geleden dat we iets van LibreOffice voor Android hebben vernomen. Op een recente presentatie van een LibreOffice-ontwikkelaar werd echter duidelijk dat Android zeker niet vergeten wordt. Naast een cloudversie van LibreOffice wordt er volop gewerkt aan een Androidversie die in eerste instantie alleen zal dienen als document-viewer, maar waarmee je uiteindelijk ook bestanden zult kunnen bewerken.

LibreOffice voor Android

LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice, dat in 2009 samen met Sun door Oracle over werd genomen. De laatste tijd is de ontwikkeling en betrokkenheid vanuit de community van LibreOffice enorm toegenomen. Dat heeft er voor gezorgd dat veel ergernissen uit vorige versies, zoals lange laadtijden en het grote geheugengebruik grotendeels aangepakt zijn. De Androidversie van LibreOffice is voorlopig nog flink in ontwikkeling. Op de screenshot die je hieronder kun vinden, laat ontwikkelaar Michael Meeks zien dat het wel mogelijk is om LibreOffice te laten draaien op Android. Voordat de office-suite voor Android uit zal komen, zal echter de interface nog volledig in de Androidstijl gemaakt worden. In eerste instantie zal de Androidversie niet meer zijn dat een applicatie waarmee je documenten zal kunnen lezen. Pas op een later tijdstip wordt er de (beperkte) mogelijkheid toegevoegd om de documenten ook aan te kunnen passen.

Cloudversie

De cloudversie van LibreOffice is inmiddels al vrij vergevorderd. Deze maakt gebruik van HTML5 en gebruikt de standaard interface van LibreOffice, maar dan de HTML-renderingversie. De rendering, de weergave van de interface, wordt verzorgd door het relatief nieuwe Broadway. Later deze week zou een eerste versie van de cloudversie van OpenOffice al uit moeten komen bij de lancering van LibreOffice 3.5. Deze versie is echter nog niet geschikt voor dagelijks gebruik en moet volgens de ontwikkelaar nog als een eerste testversie gezien worden.

Beschikbaarheid

De ontwikkelingsversie van de cloudversie van LibreOffice is reeds bruikbaar voor een enkele gebruiker. Het kan nog wel een hele tijd duren voordat de Androidversie uit is. Er zijn wel verschillende alternatieven voor Androidtablets beschikbaar, zoals het uitstekende Kingsoft Office, ThinkFree Office en Google Docs (documenten). Die eerste twee zijn, wanneer je documenten aan wilt kunnen passen, betaald en Google Docs is gratis. Google Docs werkt helaas van deze apps wel het minst prettig. Bron: Android Community en Ars Technica
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Beste aanbiedingen voor de Sony Xperia Z5

Bekijk alle aanbiedingen voor de Sony Xperia Z5.

Reacties

Bezig met laden van reacties