Androidworld
Androidworld
20 december 2011 18:04 uur
Stiktu zegt het zelf al: "Plak een sticker op.... Alles." En dan bedoelen we ook echt op alles. Heb je altijd al een berichtje achter willen laten voor je vrienden in het gratis treinkrantje of gewoon op een reclameposter op Station Holland Spoor? Stiktu lijkt het op te willen nemen tegen een grote speler op de markt als Repudo en het ziet er naar uit dat ze daar zeker in kunnen slagen. Augmented Reality maar dan bruikbaar.

Verstoffen

We kennen de verhalen allemaal. Je hebt een Androidtoestel en installeert Layar omdat dat zo bekend is. Uiteindelijk gebruik je het één keer op een verjaardag en er is vast wel een oom die zegt dat het niet nieuw is en dat het vorig jaar al op het journaal is geweest. De app verstoft in je app-drawer en je ziet hem nooit meer terug. Stikto moet daar verandering in gaan brengen door Layar ook social te maken. Zo kan je op elk printobject een sticker plakken die iedereen waar jij hem mee deelt daarna kan zien. Die personen kunnen vervolgens kiezen om je object te liken. Lekker sociaal dus.

Plakken

Sinds ik met Facebook te pas en te onpas op de Like-button ram, merk ik dat ik in het dagelijks leven spullen ook graag zou waarderen. Het zou leuk zijn als je naast dat je internetberichten kan liken ook gewoon een post in de Bright, Autoweek of een ander blad kon liken. Nu kan je naast een artikel een Augmented Reality-sticker achterlaten die iedereen hierna gewoon kan bekijken. Je blad blijft nog even netjes en je kan het toch delen. Volgens de makers van Stiktu kan je overal een label aan toekennen maar ik moet het nog zien of niet geprinte artikelen wel zo goed herkend gaan worden. Een leuk idee is het zeker.

Video

Screenshots

Beschikbaarheid

Stiktu is vanaf nu verkrijgbaar in de Android Market. Via onderstaande QR-code kan je de app installeren. Om Stiktu te kunnen gebruiken moet je je aanmelden bij Stiktu of via je Facebook-account.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Wessel van Waas

Wessel van Waas overal op internet te vinden als WvanWaas. Geboren en woonachtig in Gouda. Mijn toestellen: G1, HTC Tattoo, HTC Desire, LG Optimus 3D, Galaxy Nexus en Notion Ink Adam. Buiten schrijven voor Androidworld ontwikkel en ontwerp ik apps en houd mij voornamelijk bezig met het interaction design. Ik ben een student op de Haagse Hogeschool CMD en heb daarnaast mijn eigen ontwikkelbureau.

Reacties

 • Roberto da Silva

  ik merk nu dat zelfs rapudo ineens landelijk bekend is door de nexus hunt.. is grappig en je komt makkelijk in aanraking met anderen die het zelfde als jij leuk vinden..

  • Philip

   Kan iemand het apk-tje publiceren? Ik krijg het, als Belg, niet gedownload, en Market Enabler helpt mij niet verder :(
   Tnx!

   • Lara

    Beste Philip,

    Ik krijg deze app. ook niet geinstalleerd en Market Enabler werkt bij mij ook niet. Wat bedoel jij met het apk-tje publiceren? Heb jij deze app. inmiddels wel kunnen downloaden en wat moet ik doen om dat ook voor elkaar te krijgen? Alvast bedankt voor je antwoord en hulp!

    Groeten Lara

  • Kelvin

   Dus ik moet alles met mijn mobiel nachecken of er niet toevallig een leuk bericht op zit...?

   • Eric G

    Ik snap niet hoe het werkt! Als ik thuis een plaatje scan met Stiktu, zoals in het voorbeeld een pak pap, hoe weet de telefoon van iemand anders die in een winkel bij dezelfde pak pap staat, dat ik een Stiktu erop heb geplakt?
    Net als de video. De persoon scant een plaatje, hoe weet de telefoon van een ander dat deze net dat blad zit te lezen en ook nog die pagina als de telefoon verderop op de tafel ligt? Ik begrijp het niet. Zijn de telefoons helderziend of zo?
    Ik kan wel begrijpen dat als een ander een plaatje scant en iemand anders was hem voor, dat hij dan die Stiktu ziet. Maar ik zie mij al alles scannen in de hoop dat iemand een bericht ergens op heeft achter gelaten. Vroeger kreeg je een dwangbuis om als je raar gedrag toonde :P

    • WvanWaas

     Ik ga ervan uit dat een vriend het moet delen met je

    • Eric G

     Ik las dat alles wat je plaatste publiekelijk was. En zoals de plaatjes en video tonen, reageren de telefoons uit zichzelf zonder dat de ander iets hoeft te doen.

    • Troy

     Dan vind ik het voorbeeld met het baaldje nog raar. Dan heb je dus heel toevallig hetzelfde blad voor de neus en laat je telefoon op dat (dus een ander) blad zien dat jij een stikker op een foto (van toevallig hetzelfde blad) hebt geplakt? Onmogelijk.....

    • Martijn

     Ik wilde gisteren testen door een Liga evergreen in te scannen, daar zat dus al een tag van iemand anders op!

     Probeer het maar eens, werkt erg leuk!

    • Kees

     Het werkt met image recognition. Als je een plaatje voor de eerste maal scant wordt het geüpload naar de Stiktu server en wordt op basis van de kenmerken in het plaatje een fingerprint gemaakt. Als vervolgens jouw vriend datzelfde plaatje scant wordt ook daar een fingerprint van gemaakt, welke zal matchen met de fingerprint op de server. Server stuur dan de post naar jouw vriend.

   • Scarface

    Het idee is dat je dingen kunt like-en of juist dislike-en door er virutele stickers op te plakken. Heb het net even uitgeprobeerd, licht is niet geweldig en hij flits niet bij het scannen, dus duurde even voordat ik iets ingescand had. Als je het daarna weer wilt scannen en er zelf dus een bericht bij wilt plaatsen, zie de app dat er al een bericht op ligt en krijg je die te zien of kan je er voor kiezen om er zelf wat bij te plaatsen. Of dat er op of erover komt te liggen weet ik niet.
    Je krijgt bij het plaatsen van een sticker of tekst of wat dan ook de mogelijkheid om het te delen op facebook en twitter en mensen die de app hebben kunnen ook zonder te scannen je sticker zien.
    Het heeft denk ik wel potentie, maar mist nog een beetje doel. Maar dat kan door gebruikers er weer aangegeven worden. Wel jammer is het dat je er ook niet nog een gps positie aan kan hangen, want dan zou je bijvoorbeeld met gebouwen of monumenten leuke dingen kunnen gaan doen, bijvb dat je een push bericht krijgt zodra je ergens staat waar vrienden een bericht hebben achtergelaten (dus iets meer van repudo).