Androidworld
Androidworld
In november 2011 liet Adobe al weten zich meer te gaan concentreren op hun Adobe AIR voor mobiele applicatie en dat het bedrijf zou gaan stoppen met het doorontwikkelen van Flash voor Android. Eind juni liet Adobe weten dat de Flash Player uit de Google Play Store gehaald zou gaan worden en wel per vandaag. De app staat momenteel nog wel in de Google Play Store, maar of deze daar aan het einde van de dag nog staat, valt ernstig te betwijfelen.

Flash Player voor Android

Vanaf vandaag (of morgen) zal Adobe haar applicatie in de Google Play Store zo configureren dat alleen toestellen die Flash vanuit de fabriek hebben meegekregen de applicatie kunnen downloaden. De reden daarvan is dat die toestellen gecertificeerd zijn voor het gebruik van Flash. Toestellen die niet standaard geleverd worden met Flash zijn dit namelijk niet. In Android 4.1, Jelly Bean, zal Flash niet standaard worden meegeleverd omdat Adobe gestopt is met het actief ontwikkelen voor Android. Men waarschuwt dat Flash op 4.1 wel werkt, maar onvoorspelbaar gedrag zal vertonen in het gebruik en dat het ook niet ondersteund zal worden door Adobe. De 'neergang' van Adobe Flash werd ingezet door het weigeren van Flash door Apple. Ondanks dat deze ontwikkeling erg belangrijk geweest is voor een verschuiving van Flash naar HTML 5, zijn er nog steeds veel Flash-elementen op websites te vinden. Dat Flash voor Android niet meer doorontwikkeld wordt is al bijzonder te noemen, dat de Flash Player (voor niet-gecertificeerde apparaten) uit de Play Store verdwijnt is zeker een bijzondere stap van Adobe. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de ontwikkelingskosten zo hoog zijn dat de licentie- en certificatiegelden die ze nu krijgen van fabrikanten én de goodwill die ze kweken bij Flash-ontwikkelaars en -afnemers die op dit moment nog Flash op hun website gebruiken, niet opwegen tegen deze kosten. Google heeft nog niet gereageerd op het verdwijnen van de Flash Player. Het lijkt nog steeds mogelijk dat Google Flash in haar browser, Chrome voor Android, gaat bouwen. Dit heeft het bedrijf ook gedaan met de desktopversie van de Flash Player. Deze wordt bijvoorbeeld niet meer doorontwikkeld voor Linux, maar is nog wel beschikbaar via Chrome voor Linux.

Beschikbaarheid

Ondanks dat de Flash Player niet meer doorontwikkeld wordt en niet meer te krijgen zal zijn via de Google Play Store, is het nog wel mogelijk om de Flash Player te downloaden via de website van Adobe. Om de Flash Player via de website van Adobe te downloaden kun je hier terecht. Zo lang Flash voor Android nog in de Play Store staat, kun je deze downloaden via de onderstaande QRCode. Een groot deel van de Flashvideo's die op het web te vinden zijn, kunnen overigens ook worden afgespeeld door middel van Adobe AIR voor Android.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Beste aanbiedingen voor de Sony Xperia Z5

Bekijk alle aanbiedingen voor de Sony Xperia Z5.

Reacties

Bezig met laden van reacties