Androidworld
Androidworld
15 augustus 2012 16:57 uur
In november 2011 liet Adobe al weten zich meer te gaan concentreren op hun Adobe AIR voor mobiele applicatie en dat het bedrijf zou gaan stoppen met het doorontwikkelen van Flash voor Android. Eind juni liet Adobe weten dat de Flash Player uit de Google Play Store gehaald zou gaan worden en wel per vandaag. De app staat momenteel nog wel in de Google Play Store, maar of deze daar aan het einde van de dag nog staat, valt ernstig te betwijfelen.

Flash Player voor Android

Vanaf vandaag (of morgen) zal Adobe haar applicatie in de Google Play Store zo configureren dat alleen toestellen die Flash vanuit de fabriek hebben meegekregen de applicatie kunnen downloaden. De reden daarvan is dat die toestellen gecertificeerd zijn voor het gebruik van Flash. Toestellen die niet standaard geleverd worden met Flash zijn dit namelijk niet. In Android 4.1, Jelly Bean, zal Flash niet standaard worden meegeleverd omdat Adobe gestopt is met het actief ontwikkelen voor Android. Men waarschuwt dat Flash op 4.1 wel werkt, maar onvoorspelbaar gedrag zal vertonen in het gebruik en dat het ook niet ondersteund zal worden door Adobe. De 'neergang' van Adobe Flash werd ingezet door het weigeren van Flash door Apple. Ondanks dat deze ontwikkeling erg belangrijk geweest is voor een verschuiving van Flash naar HTML 5, zijn er nog steeds veel Flash-elementen op websites te vinden.  Dat Flash voor Android niet meer doorontwikkeld wordt is al bijzonder te noemen, dat de Flash Player (voor niet-gecertificeerde apparaten) uit de Play Store verdwijnt is zeker een bijzondere stap van Adobe.  Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de ontwikkelingskosten zo hoog zijn dat de licentie- en certificatiegelden die ze nu krijgen van fabrikanten én de goodwill die ze kweken bij Flash-ontwikkelaars en -afnemers die op dit moment nog Flash op hun website gebruiken, niet opwegen tegen deze kosten. Google heeft nog niet gereageerd op het verdwijnen van de Flash Player. Het lijkt nog steeds mogelijk dat Google Flash in haar browser, Chrome voor Android, gaat bouwen. Dit heeft het bedrijf ook gedaan met de desktopversie van de Flash Player. Deze wordt bijvoorbeeld niet meer doorontwikkeld voor Linux, maar is nog wel beschikbaar via Chrome voor Linux.

Beschikbaarheid

Ondanks dat de Flash Player niet meer doorontwikkeld wordt en niet meer te krijgen zal zijn via de Google Play Store, is het nog wel mogelijk om de Flash Player te downloaden via de website van Adobe. Om de Flash Player via de website van Adobe te downloaden kun je hier terecht. Zo lang Flash voor Android nog in de Play Store staat, kun je deze downloaden via de onderstaande QRCode. Een groot deel van de Flashvideo's die op het web te vinden zijn, kunnen overigens ook worden afgespeeld door middel van Adobe AIR voor Android.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Ziggy

  Jammer, kan iemand mij zeggen wat de hoofdreden is dat Adobe ermee stopt 't verder door te ontwikkelen voor Android en het echter dan ook uit de Play Store haalt, en 't niet gewoon erin laat voor alle toestellen?

  • Sander

   "Devices that do not have Flash Player already installed are increasingly likely to be incompatible with Flash Player and will no longer be able to install it from the Google Play Store after August 15th.". Uiteraard is dit onzin: het is steeds waarschijnlijker dat apparaten met nieuwe Androidversies, Android 4.1 of hoger, niet goed overweg kunnen met Flash. Apparaten worden verder niet zomaar 'ineens' incompatible en op Androidversie valt in de Play Store te filteren.

  • Rl010

   Ik heb het apk bestand gewoon in mn dropbox staan en werkt ook gewoon met jelly bean

 • RRRobert

  Tja, ik vind het jammer dat Flash op deze wijze wordt 'uitgefaseerd'. Ik snap de kritiek die vooral de nadruk legt op het forse geheugengebruik, maar tegelijkertijd heeft Flash de ontwikkeling van websites een enorme boost gegeven; veel zaken die nu als volstrekt gewoon worden beschouwd (zoals spelletjes spelen in je browser), waren zonder Flash hoogstwaarschijnlijk pas veel later pf misschien wel nooit gemeengoed geworden.

  • Atheistus

   Het had er nooit in moeten komen. Flash is altijd onveilig, onbetrouwbaar en lomp geweest en zal dat altijd blijven.
   Blij dat het nu eindelijk verdwijnt.

  • Huh

   Flash is het eerste wat ik van mijn telefoon gegooid heb nadat ik mijn samsung geroot had. Het werkt gewoon niet goed genoeg op een mobiel device en die paar (wel geteld 2 in 4 jaar tijd dat ik mobiel internet) sites hebben dan gewoon pech.

  • Eric G

   Ik baalde juist enorm van de iPad dat deze geen flash ondersteunde omdat ik op veel sites lege plekken of zelfs lege pagina's tegen kwam (o.a. Mediamarkt en veel auto sites) dat ik de iPad om die reden de deur uit hebt gedaan. Android is mijn keuze geworden vanwege Flash. Nu kan ik dus net zo goed terug naar de iPad. Slechte ontwikkeling. En dat het onveilig is. Dat je contact maakt met Internet is al onveilig en heeft niets met Flash te maken. Valse veiligheid.

  • Eric G

   En ik weet van anderen die juist niet voor de iPad gekozen hebben vanwege afwezigheid van Flash. Voor Android is dit een slechte keuze.

  • Supremo

   @Eric G: Als je het artikel goed gelezen had, dan had je kunnen lezen dat het nog steeds beschikbaar is op de website van Adobe zelf.

 • django

  Ik wil flash player houden.
  Kan dat?
  Samsung galaxy s2.
  Android 4.0

 • Dennis

  Totaal geen problemen mee flash word sowieso al minder heeft adobe toe gegeven zelfs op de pc, Sommige mensen denken niet zonder te kunnen je moet eens weten hoeveel dingen al html5 zijn zonder dat je het door heb flash word ook op de pc langzaam uitgefaseerd.

  Flash komt na een lange tijd nu gewoon tot het moment van nu dat er na best een tijd betere dingen voor zijn niet alles gaat eeuwig mee.

  • Marcus

   Heb flash gewoon via een Apk bestand gedownload. Flash draait prima op mijn Galaxy Nexus met 4.1.1 Jellybean :)

   • Frits Scheijven

    oké... maar flash is weg in eens o p me galaxy S3?!?.....

    • Peter

     Mischien komt adobe met een opvolger voor flash

     • Jan

      HTML5 is zoals bekend de potentiële opvolger van gebruikelijke flash elementen. Daarnaast is flash stukken zwaarder dan HTML5. En dan is het voor toestellen als zulke smartphones al gauw makkelijk de keuze gemaakt welke van de twee meest voordeligst is om te gebruiken. In de toekomst gaat HTML5 zeer hard gaat groeien. Of flash groeit.. Lijkt mij zeker niet. Kwestie van tijd dat mensen het overstappen naar iets nieuws en beters.

    • San

     Bij mij nog steeds te vinden in de play-store...

     • sherlock

      Beetje paniek om niets: flashplayer apk gewoon op t net te vinden, Adobe air mobile gaat een deel opvangen, en HTML5 zal nu ook een stukje harder groeien. Voor- en tegenstanders van flash: chill.

     • EricNL

      Flash is uit het rijtje geïnstalleerde apps verdwenen. Iemand aanwezig die een apk-tje wil delen?
      Thanks:-)

     • ilias

      moet ge dat kopen ofa