Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Jury zaak Apple-Samsung: Samsung schuldig aan patentbreuk, 1 miljard schadevergoeding

· 25 augustus 2012

Er lijkt geen eind te komen aan de stroom van rechtszaken over en weer tussen Samsung en Apple. De belangrijkste rechtszaak van dit moment loopt in de Verenigde Staten. Apple beschuldigt Samsung van een aantal patentinbreuken en Samsung beschuldigt op haar beurt Apple weer. Zojuist heeft de jury in de rechtszaak verrassend snel een oordeel weten te vellen. Het oordeel: Apple krijgt op de meeste punten, voor de meeste toestellen gelijk. De schadevergoeding die Samsung aan Apple moet betalen: meer dan 1 miljard dollar, zo'n 840 miljoen euro.

Oordeel jury

Naast dat Samsung met de meeste toestellen die in de rechtszaak besproken werden inbreuk maakte op de octrooien van Apple, kwam de jury ook tot het oordeel dat Samsung willens en wetens deze inbreuk maakte, behalve bij de Galaxy Tab. Dat oordeel zal er zeer waarschijnlijk voor zorgen dat Apple een erg hoge schadevergoeding van Samsung zal kunnen krijgen. Nog belangrijker: de jury kwam tot de conclusie dat alle patenten die Apple aanvoerde volgens de jury geldig zouden zijn, ondanks dat Samsung de jury er van probeerde te overtuigen dat er voor de verschillende patenten al eerdere toepassingen waren. Naast de patentschending, heeft Samsung volgens de jury ook inbreuk gemaakt op ontwerppatentenvan Apple. De originele iPhone en iPhone 3G zouden volgens deze jury een duidelijk handelsmerk zijn, waarop Samsung met de Galaxy S (en de Amerikaanse versies van het toestel) inbreuk op zou hebben gemaakt. Door deze inbreuk zou Samsung er voor kunnen zorgen dat het handelsmerk, de iPhone en de iPhone 3G, verwaterde en daardoor minder goed zou kunnen verkopen. Het totaalbedrag van de schadevergoeding die Samsung aan Apple zal moeten betalen komt uit op 1.051.855.000 dollar, oftewel een dikke 840 miljoen euro.

Patenten Samsung

Apple zou volgens Samsung ook patenten van het Koreaanse bedrijf hebben geschonden. Apple heeft zelf aangegeven gebruik te hebben gemaakt van de technologieën van Samsung. Dit zijn echter industriestandaarden geworden, waardoor Samsung deze technieken moeten licenseren voor een redelijke prijs. Volgens Apple waren de prijzen die Samsung vroeg veel te hoog. De jury achtte echter niet bewezen dat Samsung zich hiermee schuldig maakte aan het misbruik van haar monopoliepositie. Apple heeft overigens voor een aantal patenten gebruik gemaakt van Intel-producten. Intel had echter wel een licentie op de technologie, die volgens de jury daarmee overdraagbaar was op Apple. De jury besliste dat Apple op geen enkel punt inbreuk maakte op de octrooien van Samsung, ondanks dat Apple aangegeven heeft gebruik te maken van de technologieën. Daarnaast besliste de jury dat de patenten geldig waren, wat een beetje tegenstrijdig lijkt. Het lijkt er overigens nog wel op dat Apple licentiekosten zal moeten betalen voor het gebruik van deze technieken voor draadloze communicatie.

Vervolg

Deze zaak gaat zeker nog een staartje krijgen. Omdat Samsung volgens de rechter op veel onderdelen te laat met bewijsmateriaal aankwam, werd veel van het bewijsmateriaal niet toegelaten in de rechtszaak. De jury moest het bewijs dus beschouwen als niet-bestaand. Dat zorgde er in ieder geval bij een aantal van de besproken patenten voor dat Samsung zich niet volledig kon verdedigen. Het lijkt dan ook, zeker gezien het astronomische bedrag dat Samsung aan Apple zal moeten betalen, niet meer dan logisch dat Samsung in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Op het moment van schrijven, om 1:25 uur, zal de rechter de schadevergoeding nog toe moeten kennen. Nu heb ik geen verstand van de Amerikaanse rechtsgang, maar het lijkt er op dat de rechter het oordeel van de jury over zal nemen. Kleine update om 2:01 uur: het uiteindelijke bedrag zal mogelijk nog wat anders worden: de jury heeft mogelijk wat fouten (ten waarde van 2,2 miljoen dollar) gemaakt in haar vonnis.

Google en Motorola

Wat deze zaak betekent voor Android in het algemeen, is nog niet duidelijk. Het lijkt er echter op dat de deur geopend is voor nieuwe rechtszaken tegen Androidproducenten, aangezien zeker een aantal van de besproken patenten (het patent op het dubbeltikken om in te zoomen en het gebruiken van pinch-to-zoom) ook in de standaardversie van Android worden gebruikt. Het lijkt bijna onmogelijk dat Google zich niet met deze rechtszaak gaat bemoeien. Tot nu toe heeft Google geen gebruik gemaakt van haar grote patentportfolio om Apple aan te klagen. Toen Google vorig jaar aankondigde Motorola Mobility over te nemen om haar patentportfolio te vergroten, was dit bedoeld als preventieve aanval. Motorola heeft een enorme hoeveelheid patenten die het bedrijf gebruikte in een rechtszaak tegen Apple. Na de overname door Google was afgelopen week de eerste keer dat Motorola onder Google-bewind een aanklacht indiende tegen Apple. Het lijkt mogelijk dat deze stap, in overleg met Google, genomen is in anticipatie van een voor Google niet al te positieve uitspraak in de rechtszaak van Apple tegen Samsung. Als de politiek in de Verenigde Staten niet ingrijpt om het systeem van patenten in het land te herstellen, voorzien we nog láng geen einde van deze patentoorlog. Vooralsnog is het afwachten op de volgende stap van alle betrokken partijen. Bron: The Verge, Groklaw

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (102)
Bezig met laden van reacties...