Androidworld
Androidworld
25 augustus 2012 01:33 uur
Er lijkt geen eind te komen aan de stroom van rechtszaken over en weer tussen Samsung en Apple. De belangrijkste rechtszaak van dit moment loopt in de Verenigde Staten. Apple beschuldigt Samsung van een aantal patentinbreuken en Samsung beschuldigt op haar beurt Apple weer. Zojuist heeft de jury in de rechtszaak verrassend snel een oordeel weten te vellen. Het oordeel: Apple krijgt op de meeste punten, voor de meeste toestellen gelijk. De schadevergoeding die Samsung aan Apple moet betalen: meer dan 1 miljard dollar, zo'n 840 miljoen euro.

Oordeel jury

Naast dat Samsung met de meeste toestellen die in de rechtszaak besproken werden inbreuk maakte op de octrooien van Apple, kwam de jury ook tot het oordeel dat Samsung willens en wetens deze inbreuk maakte, behalve bij de Galaxy Tab. Dat oordeel zal er zeer waarschijnlijk voor zorgen dat Apple een erg hoge schadevergoeding van Samsung zal kunnen krijgen. Nog belangrijker: de jury kwam tot de conclusie dat alle patenten die Apple aanvoerde volgens de jury geldig zouden zijn, ondanks dat Samsung de jury er van probeerde te overtuigen dat er voor de verschillende patenten al eerdere toepassingen waren. Naast de patentschending, heeft Samsung volgens de jury ook inbreuk gemaakt op ontwerppatentenvan Apple. De originele iPhone en iPhone 3G zouden volgens deze jury een duidelijk handelsmerk zijn, waarop Samsung met de Galaxy S (en de Amerikaanse versies van het toestel) inbreuk op zou hebben gemaakt. Door deze inbreuk zou Samsung er voor kunnen zorgen dat het handelsmerk, de iPhone en de iPhone 3G, verwaterde en daardoor minder goed zou kunnen verkopen. Het totaalbedrag van de schadevergoeding die Samsung aan Apple zal moeten betalen komt uit op 1.051.855.000 dollar, oftewel een dikke 840 miljoen euro.

Patenten Samsung

Apple zou volgens Samsung ook patenten van het Koreaanse bedrijf hebben geschonden. Apple heeft zelf aangegeven gebruik te hebben gemaakt van de technologieën van Samsung. Dit zijn echter industriestandaarden geworden, waardoor Samsung deze technieken moeten licenseren voor een redelijke prijs. Volgens Apple waren de prijzen die Samsung vroeg veel te hoog. De jury achtte echter niet bewezen dat Samsung zich hiermee schuldig maakte aan het misbruik van haar monopoliepositie. Apple heeft overigens voor een aantal patenten gebruik gemaakt van Intel-producten. Intel had echter wel een licentie op de technologie, die volgens de jury daarmee overdraagbaar was op Apple. De jury besliste dat Apple op geen enkel punt inbreuk maakte op de octrooien van Samsung, ondanks dat Apple aangegeven heeft gebruik te maken van de technologieën. Daarnaast besliste de jury dat de patenten geldig waren, wat een beetje tegenstrijdig lijkt. Het lijkt er overigens nog wel op dat Apple licentiekosten zal moeten betalen voor het gebruik van deze technieken voor draadloze communicatie.

Vervolg

Deze zaak gaat zeker nog een staartje krijgen. Omdat Samsung volgens de rechter op veel onderdelen te laat met bewijsmateriaal aankwam, werd veel van het bewijsmateriaal niet toegelaten in de rechtszaak. De jury moest het bewijs dus beschouwen als niet-bestaand. Dat zorgde er in ieder geval bij een aantal van de besproken patenten voor dat Samsung zich niet volledig kon verdedigen. Het lijkt dan ook, zeker gezien het astronomische bedrag dat Samsung aan Apple zal moeten betalen, niet meer dan logisch dat Samsung in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Op het moment van schrijven, om 1:25 uur, zal de rechter de schadevergoeding nog toe moeten kennen. Nu heb ik geen verstand van de Amerikaanse rechtsgang, maar het lijkt er op dat de rechter het oordeel van de jury over zal nemen. Kleine update om 2:01 uur: het uiteindelijke bedrag zal mogelijk nog wat anders worden: de jury heeft mogelijk wat fouten (ten waarde van 2,2 miljoen dollar) gemaakt in haar vonnis.

Google en Motorola

Wat deze zaak betekent voor Android in het algemeen, is nog niet duidelijk. Het lijkt er echter op dat de deur geopend is voor nieuwe rechtszaken tegen Androidproducenten, aangezien zeker een aantal van de besproken patenten (het patent op het dubbeltikken om in te zoomen en het gebruiken van pinch-to-zoom) ook in de standaardversie van Android worden gebruikt. Het lijkt bijna onmogelijk dat Google zich niet met deze rechtszaak gaat bemoeien. Tot nu toe heeft Google geen gebruik gemaakt van haar grote patentportfolio om Apple aan te klagen. Toen Google vorig jaar aankondigde Motorola Mobility over te nemen om haar patentportfolio te vergroten, was dit bedoeld als preventieve aanval. Motorola heeft een enorme hoeveelheid patenten die het bedrijf gebruikte in een rechtszaak tegen Apple. Na de overname door Google was afgelopen week de eerste keer dat Motorola onder Google-bewind een aanklacht indiende tegen Apple. Het lijkt mogelijk dat deze stap, in overleg met Google, genomen is in anticipatie van een voor Google niet al te positieve uitspraak in de rechtszaak van Apple tegen Samsung. Als de politiek in de Verenigde Staten niet ingrijpt om het systeem van patenten in het land te herstellen, voorzien we nog láng geen einde van deze patentoorlog. Vooralsnog is het afwachten op de volgende stap van alle betrokken partijen. Bron: The Verge, Groklaw
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Mark

  Zo, dat is meer dan een symbolisch bedrag! Lastig in te schatten of het terecht is. Octrooi wetgeving is uitermate complex. Alhoewel de meeste bezoekers van deze website het waarschijnlijk wel een schandalig hoog bedrag zullen vinden.
  Het is in ieder geval te hopen dat Apple het geld voor productontwikkeling gebruikt, zodat ze eindelijk weer een fatsoenlijke concurrent voor Android kunnen neerzetten...

  • Sander

   Als de patenten geldig zijn bevonden, dan is dit bedrag niet meer dan normaal. Dát ze geldig zijn bevonden is echter in veel gevallen misschien niet terecht, omdat Samsung bewijsmateriaal niet kon/mocht gebruiken (te laat aangeleverd).

   Hoe dan ook lijkt het probleem voornamelijk bij het Amerikaanse patentensysteem te liggen. Hier is Apple niet de schuldige van, maar de regering en de rechters die eerdere uitspraken hebben gedaan en daarmee de wet hebben gevormd.

 • Angelus230

  Als ik het artikel aandacht bekijk, dan lijkt het precies ofdat Apple de jury heeft omgekocht. Hoe kan het anders dat de Jury Apple niets anders dan gelijk geeft, en bij Samsung komen ze met smoesjes af dat hun bewijzen te laat zijn o.O ? En hoe kan een toestel uit 2010 de verkoop verslechteren van een toestel uit 2008-2009 ? De 3GS heeft voor zover ik het weet heel goed verkocht. Ok, de GS1 lijkt qua uiterlijk op de 3G en de 3GS, maar intern verslaat de GS1 de 3GS op alle vlakken. En je gaat dat petieterig klein schermpje van de iPhone toch niet vergelijken met de 4"-er van de GS1 ??

 • qwerty

  gerechtigheid^^

 • Mark

  Om even los van de specifieke octrooien waar het hier om gaat een perspectief te schetsen. Alleen het afgelopen kwartaal al heeft Samsung een winst gemaakt van bijna 3 miljard euro, voor een groot deel afkomstig uit de smartphone verkoop. Ik denk dat niet te ontkennen valt dat zonder de introductie van de iPhone, de huidige smartphone sector een schim zou zijn van wat hij nu is.
  @Angelus230: bij octrooischendingen gaat het erom of gepatenteerde technologiën gebruikt zijn zonder ervoor te betalen. Dat de SGS1 kwalitatief beter is dan de iPhone 3GS is hierbij volledig irrelevant. Verder is het verschil tussen 3,5" en 4" zo groot nou ook weer niet...

  • Dim

   Dus @Mark zou elk bedrijf die een smartphone maakt een bedrag aan Apple moeten betalen? Natuurlijk heeft de iPhone en de iPad een revolutie ontketend en dat zal niemand (ook niet bij Samsung en bij Google) ontkennen.
   Het is wat Sander zegt: de manier waarop de patenten worden toegekend is al twijfelachtig. Apple staat in zijn recht om haar bezit te verdedigen, maar in deze denk ik dat Samsung slachtoffer is van dat patent-systeem.

   Het bedrag vind ik niet hoog gezien de winsten die Samsung heeft gemaakt.

 • bucho

  Ik vind dit echt belachelijk. Ik moet wel toegeven dat Samsung op een aantal punten de iphone heeft gekopieerd ( zoals icoontjes op de GS1, daar kunnen we het met z'n allen wel over eens zijn). Maar de patenten van apple slaan werkelijk nergens op. Alle andere androidproducenten gaan het zwaar krijgen. Ben overigens wel benieuwd wat google gaat doen.

  @qwerty: Je beseft toch wel dat de consument de dupe is?

  • Mark

   Dat lijkt me een beetje kort door de bocht. Volgens mij zijn octrooien juist bedoeld om technologische ontwikkelingen te beschermen/belonen. Hier is de consument juist bij gebaat, zolang de wetgeving met redelijkheid gebruikt wordt tenminste.

 • HBP

  Het is natuurlijk ook vragen om problemen, als Jan en alleman zo maar in een jury kan plaatsnemen, en te beslissen over een kwestie waarvan je de naam niet eens kan uitspreken, of überhaupt de betekenis van weet....

  • Bigbird9999

   Jureren is in Amerika niet vrijwillig.

   Je wordt "at random" opgeroepen. En met een grotere groep dan nodig. Beide partijen mogen dan de aspirant juryleden ondervragen. Als men dan het idee heeft dat de aspirant wel eens tegen hun zaak zou kunnen zijn, mogen ze die persoon wegsturen. Het zgn wraken.

   Dit mag slechts een paar keer, dus men legt de aspiranten het vuur aan de schenen.

   Er zijn veel mensen die proberen om onder "jury-duty" uit te komen. Je mag namelijk met niemand anders over de zaak praten, en je bent erg veel tijd kwijt tegen een flut-betaling per dag. Als ze die juryleden nu ook 's een promillage van de advocaat kosten zouden geven...

  • HBP

   Ik weet hoe het systeem werkt, ik bedoel ermee te zeggen dat elke idioot in een jury kan zitten zónder enige kennis van zaken te hebben.

 • justflo

  wat ik van dit alles vind 'APPLE SUCKS !!! "dat vind ik er van en dat heb ik net ook op een engelse site neer gezet dit stukje....

  (Apple realy sucks big time !!i'm from the netherlands i hate apple so mutch !!! Apple is destroying the smartphone industry and the judges in the USA are suck the balls of apple !!!! The do .... we can say this because we have freedom of expression !! I find apple one big criminal organisation! They only think about themselve and not sharing with the world ... that's how i think about apple)

  apple wil gewoon de macht hebben. dat blijkt wel weer.Met dat bedrag . Ze vernielen de smartphone industrie ... maar het scheelt weer dat samsung hier natuurlijk in terug vecht en ik denk ook dat ze steun gaan krijgen van google. De rechters in amerika die kunnen maar 1 ding en dat is diep maar dan ook heel diep in de kont van apple kruipen. want iedere keer als er een rechtzaak is dan krijgt apple gelijk.

  apple wil maar 1 ding dat is macht, slurpen alleen maar geld geld geld ... neem samsung met android daar kan je wat mee ! daar zit toekomst in . iedereen helpt daarin mee om het nog toegankelijker te maken

  mag hopen dat apple naar de @#$%^#&^%# gaat en misschien ooit leert de krachten te bundelen.

  ach ja de iphone bestaat toch grotendeels uit samsung onderdelen ... en uit glas dus iedereen met een iphone laat hem nu maar is vallen ....

  het laaste wat ik wil zeggen is

  iedereen die ik ken in mijn vriendegroep zijn overgestapt op een android toestel omdat ze apple waardeloos vinden ... hopelijk denken in de toekomst meer mensen dit...

  • HBP

   A: als je dit echt op een engelstalige website hebt geplaatst, zou ik de commentaren niet lezen, het is verstandig iets aan je engelse taalvaardigheid te verbeteren. B: je preekt voor eigen parochie, je moet je verhaal maar eens kwijt op een (Nederlandse?) Apple site....

  • Jenz

   Mag ik vragen hoe oud jij bent? Ow, en doe inderdaad wat aan je engels!

  • Remcoo

   Dit is een beetje jammer. constant moeten hier berichten blijven geplaatst worden van fanboys die alleen het woord Apple hebben zien staan. Het gaat er hier niet om wat beter is of wie slechter is. Het gaat hier om de rechtzaak. Daarnaast, elk bedrijf wil macht. Niet alleen Apple.

  • remco

   ja inderdaad kleuter, ga naar school ofzo.

  • Duvel

   joh ga ff Engels leren.... of reageer gewoon niet... het is maar wat je belangrijk vindt in de wereld... vind Apple ook niet bepaald geweldig maar ik ga me er niet zo druk om maken ... get a life!...

 • pintoil

  no reasonable doubt, samsung heeft alles gekopieerd..zelf touchwiz.

 • Remcoo

  Het is logisch dat Samsung zijn bewijzen niet mag gebruiken op het moment dat ze te laat zijn. Dat is hun eigen schuld. Daarnaast blijven het beide top bedrijven en is het niet meer dan logisch dat ze hun concurrentie proberen uit te schakelen.

  • JAVE

   Vreemd genoeg mocht Samsung bewijsmateriaal ook niet gebruiken nadat Apple het noemde...
   Wat ook bijzonder is, is dat de jury in 22 uur een conclusie op 700 punten had.
   (En dan heb ik het nog niet eens over de patenten zelf. design patent op een zwarte voorkant? Ja, vóór de iPhone waren álle telefoons blauw...)

 • Mnarijnm

  Uhm heel maybe heeft Apple beetje gelijk, maar op sommige dingen slaat nergens op, maar wat zou Apple met dat geld moeten? Ik dacht dat ik laatst had gelezen dat apple rijkste bedrijf Is ter wereld, en dat ze te veel geld hadden...

  • JAVE

   Waarom denkt iedereen dat je geen geld meer wilt/nodig hebt nadat je een bepaalde grens hebt bereikt?
   Als er niets meer bijkomt, en er alleen maar geld af gaat, ben je op een gegeven moment blut, ook als je erg rijk bent...

 • sinterklaas

  verdiende loon als je andermans techniek gaat kopieren en verkopen,heet dat namaak en dat mag gewoon niet.

 • paul

  Ik neem aan dat Samsung Apple voor de rechter daagt als de Apple tv verschijnt die rechthoekig is.

  • Dlanor

   Tuurlijk heeft Samsung behoorlijk gekopieerd van Apple. Dat ziet iedereen maar de meeste patenten van Apple gaan nergens over en zijn alleen bedoeld om een monopolie te krijgen. Alles draait om zo veel mogelijk geld en macht. Dat is ook wat ik irritant vind. Mensen moeten zelf kunnen bepalen of ze een rond of rechthoekig home-knopje willen.
   En wat Apple met het geld moet doen? ...... Rechters en jury 'bedanken' met een leuke gift.

  • bertis501

   Dit was te verwachten want Samsung heeft een aantal dingen niet goed gedaan tijdens de rechtszaak. Bewijs lever je op tijd in dat lijkt me toch logisch! Bovendien vind ik als tevreden Samsung gebruiker dat er zonder iphone geen Galaxy S was geweest. Gewoon betalen Samsung en daarna om tafel met Apple zodat je je spullen weer mag verkopen!

   • herver9

    als ik samsung was zou ik een andere advocaat nemen.

    • I eat a apple!

     Kut apple!

    • ron67

     niet verwonderlijk als je weet dat ze alleen maar de vrije markteconomie kapot willen.wees nu eerlijk... een klein kind kan duidelijk zien dat geen van beiden gelijk is aan elkaar maar blijkbaar moet en zal iedereen I zijn. bewijs daarvan zijn 2 scholen in Blankenberge waar kinderen zonder iPad niet meer welkom zijn tot grote ontsteltenis van vele ouders en politiekers. dit is voor mij pure discriminatie ontstaan door de honger naar macht van Apple.als zij het wereldwijde monopolie verwerven zullen we allemaal de zware tol betalen van hun communisme.

     • Joop

      Commerciële grootmachten strijden om huidige en toekomstige winsten, dat is wat er gaande is. Geen goed tegen slecht. De menselijke zucht naar meer speelt beide partijen parten

    • Dim

     Ik ben geen fanboy, maar deze uitspraak kwam ik op twitter tegen :

     one of these days we'll be eating apples in slices because the bite out of the apple will be a patented Apple design.

     Nogmaals het is een grapje....maar wel een erg leuk grapje...

     • Barry132

      Moet erg lachen om de Samsung fans hier op dit forum. Even vooraf: ik bezit met de SGS1.
      2 Jaar geleden werd Samsung hier door de vele HTC fans zwaar afgekraakt, 1 van de kritische noten was o.a. dat Samsung rotzooi maakte, een zeer slechte service bood maar vooral ook werd bekritiseerd...nee....uitgelachen werd om zn Iphone uiterlijk, imige en pure na aperij van alles wat maar met Apple te maken had.
      En kijk nu eens, 2 jaar later zijn veel van die HTC fans Samsung fan geworden en lopen ze te janken op alles wat met Apple te maken heeft en worden ze woest over elke vergelijking met een Iphone, een vergelijking die ze zelf 2 jaar geleden als HTC fanboy wel maakte.
      Mijn abbo loopt binnenkort af, ik blijf Android trouw. Maar niet met een nep Iphone in mn handen. De jury in Amerika heeft groot gelijk en de boete is aan de magere kant.

    • niek

     vind wel dat er niet gekopieerd moet worden, maar om dan 1 miljard dollar schadevergoeding te vragen is ook wel een beetje veel denk ik.

    • Martin

     En nu hopen dat ze weer verder gaan met waar men goed in is.....het maken van telefoons.

     • Me

      Niet meer dan terecht vind ik. Ik snap dat het in de Android community hard valt, maar je bent naïef als je niet ziet dat Samsung wilt meeliften op het succes van andere.
      Een kennis van mij zit in het wereldje en heeft regelmatig gesproken met (oud) Samsung afgevaardige. Zij steken niet onder stoelen of banken dat Samsung (wat betreft mobiele telefonie) goed naar de concurrentie kijkt en daar op in speelt. Vroeger gebeurde dat vooral met Nokia, tegenwoordig is het Apple.
      Waar het voor Samsung op neerkomt: pak een succesvol product van de concurrent, maak het (zo goedkoop mogelijk) na. Punt. Dat is al jaren de strategie van Samsung.
      Eindelijk is er een bedrijf groot en ambitieus genoeg om daar nu eens een stokje voor te steken.
      Als ik (Samsung) vroeger in de klas het risico nam om af te kijken, liep ik het risico dat diegene (Apple) het tegen de meester (rechter) zou vertellen...
      Natuurlijk is Samsung op veel punten een innovatief en uitstekend bedrijf, maar ik snap goed dat ze een grens overschreden zijn (zelfs gewaarschuwd door Google zelf) en terecht op de blaren moeten zitten.

      • ron67

       ik durf wedden dat jihad iPhone hebt.

      • Angelus230

       Samsung maakt het na en maakt het goedkoop ?? Als er 1 bedrijf is dat goedkope spullen maakt is het Apple wel. De kostprijs van de Galaxy s2 ligt hoger dan die van de iPhone 4S. Het is zo dat Apple hun producten goedkoop mogelijk maakt, veel geld in reclamecampagnes steekt en het product zo duur mogelijk verkoopt aan de consument. Ik kan best geloven dat Apple het meest winstgevende bedrijf is. De iPhone 3GS is evenduur als de Galaxy S2. Welk toestel heeft betere specs ? De S2. En welk toestel is het nieuwst ? De S2. Een toestel met véél zwakkere specs en van 2009 verkopen ze voor evenveel geld als een toestel met topspecs en van 2011. Daar aan zie je dat Apple de iPhone goedkoop maakt en duur verkoopt.

      • Duvel

       Apple jat ook alles bijelkaar en geeft er zijn eigen draai aan ... xerox GUI en muis besturing,BRAUN ontwerp filosofie... ze maken het simpel voor de massa met een gelikt ontwerp en iedereen koopt het, en dat is gewoon een feit...

     • Me

      @Ron67
      Tja... dit is ook weer zo'n inhoudsloze reactie. Als je ook maar iets negatiefs over een androidproduct zegt ben je per definitie een applefanboy. Alsof mijn vermeende applefanboyheid 'het bewijs' is dat Samsung onschuldig is?!?!

     • DaveDH

      Wanneer gaan deze twee grootmachten eens samen werken aan 1 of meerdere product (en)?? En dan de winst 50/50 verdelen !

      • miljard?

       Wat gaat Apple met 1 miljard doen?

      • ron67

       goede raad aan Samsung en dochterondernemingen. leg je vrolijk neer bij het gelijk van Apple en trek je terug uit de vs met alle mogelijke ontslagen als gevolg. vervolgens sla je de geleverde onderdelen aan Apple met 200 % op en investeer die in regio's waar je als fabrikant wel gerespecteerd wordt. is uiteindelijk win win situatie met op termijn de klant als winnaar.