Androidworld
Androidworld
11 juli 2012 13:11 uur
Tegenwoordig communiceren we steeds vaker via (mobiel) internet en neemt het gebruik van SMS af. Een goed voorbeeld van een dergelijke applicatie die het mogelijk maakt om te communiceren is het welbekende Whatsapp, een chatclient die via je smartphone werkt. Een aantal providers bieden binnenkort een alternatief hiervoor, Joyn, een berichtenapplicatie waarbij er geen MB's uit de mobiele databundel gerekend worden  voor het gebruik ervan.

Joyn

Joyn is een initiatief van een aantal grote providers, zoals T-Mobile, Vodafone, Telefonica, Orange en Telecom Italia. Met Joyn kun je via internet chatten met vrienden, familie of bekenden. Deze dienst is gekoppeld aan je telefoonnummer zoals we dat ook bij Whatsapp zien, dus je hoeft niet in te loggen om deze te gebruiken. Het mooie van deze dienst is dat het gebruik hiervan niet van je databundel af gaat bij het gebruik van gebruik van chat of het delen van bestanden. Voor het gebruik van videobellen zullen wel kosten rekening gebracht worden blijkt uit een slide van T-mobile op een preview-evenement van IFA, elektronicabeurs in Berlijn eind augustus.

Beschikbaarheid

Met deze stap zullen de providers waarschijnlijk proberen om weer grip te krijgen op het versturen van berichten. De eerste versie van Joyn zou in oktober beschikbaar zijn en vervolgens uitgerold worden naar meerdere providers. Of dit ook in Nederland het geval zou zijn is nog niet bekend, maar het zou een logische stap zijn als we naar de namen van de providers kijken. Joyn zal voorgeïnstalleerd worden een aantal Android- en Windows Phone 8 toestellen maar ook als losse applicatie te downloaden zijn voor andere apparaten die op Android, Windows Phone of iOS draaien. Ook komt er naar alle waarschijnlijkheid een versie van Joyn die ook de 'goedkope' toestellen zal ondersteunen, zodat deze applicatie op praktisch alle apparaten gebruikt kan worden. Bron: Unwired via Tweakers  
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Gijs

  Alsof whatsapp zoveel MB verbruikt? Eerder het minder last hebben van storingen zou een pluspunt moeten zijn. Ik zie er de echte meerwaarde in ieder geval niet van in.

  • joris

   +1 inderdaad!
   check nu mijn dataverbruik vanaf 1 juli:
   Facebook: 69 mb (na paar dagen zat ik al op 50 mb, sindsdien gebruik ik de app zoveel mogelijk over wifi)
   Whatsapp: 3,5mb

   (totale verbruik tot nu toe 150 mb, dus whatsapp is daar 2,3% van)

  • M. Possamai

   Inderdaad.. WhatsApp gebruikt amper iets. Beetje zinloos dit. Ze hadden beter iets met WhatsApp kunnen regelen in plaats van het wiel weer eens opnieuw uit te vinden.

  • Dakkie

   +1

   Inderdaad whatsapp gebruikt bijna niets.

   Weer proberen de greep te krijgen?... wat proberen ermee te bereiken? straks talloze reclame tussen de berichten door om zo nog geld in de lade te brengen?

  • adil

   Gijs , ik ben het helemaal met jouw eens. Zelfs als ik foto's van vakantie stuur via whatsapp dan worden deze omgezet naar een paar KB-tjes , dus laat staan tekst. Dus heel veel succes met dat chat spul maar Whatsapp zal zeker geen concurrentie krijgen van Johan !!!

  • adil

   Gijs , ik ben het helemaal met jouw eens. Zelfs als ik foto's van vakantie stuur via whatsapp dan worden deze omgezet naar een paar KB-tjes , dus laat staan tekst. Dus heel veel succes met dat chat spul maar Whatsapp zal zeker geen concurrentie krijgen van Joyn !!!

  • Django

   Ikkr wel.
   In binnenland maakt niks uit.
   Maar in buitenland betaal je al snel 2 euro per MB dus in buitenland is wel handig

 • len

  Een initiatief van providers... Nou dat is verdacht. Met wat er tegenwoordig mogelijk is met applicaties zit ik niet zo te happen op een applicatie die toegang heeft tot mijn contacten/berichten wat een initiatief is van providers... Ik zeg nee.

  Maar goed, eerst maar even zien.

  De marketingtruuk om te zeggen dat het niet van je data afgaat is natuurlijk lulkoek. Hoeveel data verbruikt whatsapp nou? Zelfs met het versturen van foto's zal dit niet veel zijn per maand?

  • Arnold

   Gaat vanaf april geld kosten in Duitsland! (bron: http://tweakers.net/nieuws/83075/t-mobile-data-whatsapp-concurrent-joyn-gaat-niet-van-databundel-af.html). De kans is groot dat je net als bij Whatsapp een trial krijgt van een bepaald aantal maanden en daarna betaalt per periode dat je het gebruikt.

   En inderdaad Whatsapp gebruikt bij mij nagenoeg niets (heb 1GB in mijn databundel, maar gebruik daar bij intensief gebruik nog niet de helft van).

   • Ivooooo

    het word tijd dat je via whatapp moet kunnen bellen onderhand.

   • r00n

    Toch grappig dat ze dan wel eerst Whatsapp als aparte dienst op je abonnement wilde verkopen, en nu zelf met een dienst komen. Er zal een redelijk kans zijn dat als dit aanslaat, dat ze het dan betaald willen gaan maken. Omdat het dan hun eigen dienst is mogen ze ervoor vragen wat ze willen.

    • Sam

     Marketing dingetje. Eerst een gratis dienst in de strot duwen met alle providers zodat ze precies kunnen zien hoeveel ze mislopen. Daarna toch maar niet meer gratis........ Zodat ze ook kunnen rechtvaardigen om voor whatsapp ook kosten kunnen berekenen

     • Oel

      Ben benieuwd Whatsapp is voor veel mensen een standaard geworden
      Kijk naar het oude msn
      Je moet de massa mee krijgen en dat lukt na mijn idee niet snel...

      • Jaap B

       Hoe gaat dit technisch werken? Maakt dit verbinding buiten de internet-verbinding om? En hoe dan (sms-achtig ofzo?) Of loopt het via het internet en wordt de JOYN-server gewoon uitgesloten van data kosten? Als dat laatste zo is lijkt het me tegen de netneutraliteit in te gaan.

       • Machiel

        Volgens de duitse T-Mobile waar ze vanuit Tweakers naar verwijzen betalen mensen zonder databundel 19 cent! per joyn bericht. Gelijk aan een sms dus. Heb je een databundel dan is joyn tot april 2013 gratis. Wat de prijs voor mensen met databundel na die datum gaat worden heb ik niet terug kunnen vinden.

        http://www.t-mobile.de/downloads/8-agb-server/preisliste-call-call-und-surf-mobil-und-complete-mobil.pdf

        • Soner

         Zit er ook een pluspunt aan? Nee.

         • San

          Tja, wat gebruikt WhatsApp nou helemaal... Heb mijn Sensation nu ongeveer 15 maanden in gebruik en WhatsApp dus ook:
          Verstuurd: 13995 berichten
          Ontvangen: 15492 berichten
          Verst. media: 26 MB
          Ontv. media: 36,2 MB
          Verst. berichten: 19,4 MB
          Ontv. berichten: 11,8 MB
          Totaal verst. bytes: 48,9 MB
          Totaal ontv. bytes: 57,3 MB

          Nou nou nou, wat een belasting is dat toch voor het netwerk de afgelopen 15 maanden.

          • Dennis

           Idd providers vinden dat het veel gebruikt Whatsapp gebruikt helemaal niks, Het zal alleen veel gebruiken als je de hele dag filmpjes van de limiet van max 12MB loopt te versturen elke dag.

         • Sander

          Voor een veiliger programma zou ik zeggen ja, maar voor de rest zit er idd een addertje onder het gras...

          • Jurgen

           Dit gaat in Nederland toch niet komen ivm netneutraliteit, data is data volgens de wet en mag niet verschillend behandeld worden. Dus berichten gratis en videobellen betalen mag niet. En zoals al vaker gemeld hierboven, volgens diverse bronnen worden de berichten na een bepaalde tijd ook niet meer gratis.

           • Jurgen

            @mezelf toevoeging : ook binnen de wet op de netneutraliteit is het dus niet toegestaan dat de ene soort data niet van je bundel afgaat en een andere soort data wel.

           • Arnold

            De providers kunnen prima een standaard opzetten dat via het data netwerk werkt en daarvoor per bericht of per MB geld voor vragen. Ze mogen geen geld vragen voor een service van derden. Ook mogen zij netwerkverkeer niet blokkeren (tenzij rechtelijk bepaald zoals bij TPB) en niet specifiek voor een bepaalde service afknijpen.

          • Hawbesh

           nou ik denk dat iedereen toch bij Whatsapp blijft want mensen hebben geen zin om over te stappen of gebruik maken van andere ding en whatsapp is lekker en simpel ik blijf bij whatsapp is beste chat app

           • Sander

            Zeker weten, maar ook Whatsapp moet in beweging blijven. Helaas laat het design en de veiligheid nog een aantal steken vallen.. Als de providers dit goed aanpakken gaan in ieder geval de 'innovators' over, de rest volgt vanzelf.

           • Dennis

            Whatsapp moet gewoon een keer iets nieuwer Design krijgen voor Android 4.0 manier.
            Dan is iedereen weer happy voor mij werkt het maar je heb mensen die perse het zo willen gelijk.

           • Sander

            Helemaal met eens ;) En hun verantwoordelijkheid moeten ze eens gaan dragen door de beveiliging op niveau te krijgen.. Dan mogen ze voor mij rustig die €1,50 rekenen.

          • HBP

           Hier is het aloude gezegde van kracht: als het te mooi lijkt om waar te zij, dan IS het te mooi om waar te zijn....

           • Berend

            @Jurgen
            ik denk dat het niet helemaal waar is wat je zegt. Bij provider Sizz (vodafone & rtl) kun je onbeperkt rtl-programma's bekijken, zonder dat het van je databundel af gaat.

            Dus ik denk dat het principe van een dienst aanbieden en dan als extraatje dat er geen data voor berekend wordt, zoals bij Sizz en Joyn dus het geval is, ook in Nederland mogelijk is.

            Al met al lijkt Joyn mij ook overbodig, en ik heb het idee dat Joyn dan de nieuwe melkkoe van providers wordt. (denk aan de sms-historie en de truukjes met per minuut/seconde bellen en buiten de belbundel extra hoge kosten).

            • Jurgen

             Misschien omdat het een extra service is dat het dan wel mag idd, maar zoals ze het willen gaan doen zodat je voor een bepaalde service wel extra gaat betalen dat mag dan weer niet.

           • Bernic

            ChatON is ook gratis en ziet er goed uit.

           • pintoil

            koude rilling krijg je ervan, bij 't woord providers.

           • Ome Bob

            Whatsapp vervangen? Ik zie zowiezo niet in waarom iets wat goed werkt vervangen moet worden! Als er nou bellen bij wordt aangeboden zonder dat het van je bel minuten afgaat....kijk dan hebben ze iets vernieuwends! In duitsland zijn al providers die voor een vast bedrag per maand onbeperkt bellen aanbieden.

            • 87Vortrex87

             alle providers zitten in het nauw met hun winsten met de plotselinge draai van consumenten naar data en een kat in het nauw maakt rare sprongen. ik moet niet veel hebben van providers voorlopig.

             • Troy

              Alleen al uit principe stap ik niet over.

              • Jer

               Probeer allemaal kik eens! Ik vind het erg mooi en t is van de originele makers van BlackBerry Messenger. Geen nr maar"naam"nodig.

               • Ed

                Een goede tweede is de multi platform app " E-Buddy XMS", ook gratis. Je kunt er hetzelfde mee als Whatsapp en bij de instellingen kun je er voor kiezen om dit via een veilige verbinding (wat trager) te laten gebeuren. Ook kan je het koppelen aan Facebook (voor de fans).

                • Ray Garden

                 Nothing can beat WhatsApp anymore. Is a simple!

                 • Django

                  Whatsapp is the best