Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi A2

 • Xiaomi Redmi Note 5

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • Nokia 8 Sirocco

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Hallo iPhone

De iPhone X door de ogen van een Android-gebruiker

· 13 september 2017

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de iPhone X is officieel aangekondigd. Natuurlijk hebben wij de launch ook gevolgd en graag deel ik mijn kijk op de iPhone vanuit het Android-perspectief.

iPhone X

De lancering van de iPhone X naast de iPhone 8 was weer een echt 'One more thing'-momentje en kwam niet meer geheel als een verrassing. Tijdens de aanloop naar de launch, waren er al veel details, prototypes, namen en prijzen gelekt. Tijdens de presentatie zagen we een bevestiging van wat we eigenlijk al wisten. 

De iPhone X is voor Apple-begrippen flink vernieuwd en dat valt direct al op als je naar het uiterlijk kijkt. Praktisch geen bezels, voor en achterzijde volledig van glas en geen vingerafdrukscanner meer. Het toestel ziet er - naar mijn mening - goed uit. De meningen zijn daar over verdeeld, maar ik ben vrij enthousiast over de looks, maar... Er is nog meer!

Nog meer iPhones?

Naast het nieuwe topmodel zijn er ook nog twee andere iPhones aangekondigd, de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Deze zijn qua looks gelijk aan de voorgangers, maar hebben onder de motorkap een aantal verbeteringen gekregen. Een betere chipset (dezelfde razendsnelle chipset als in de iPhone X), verbeterde camera, ondersteuning voor draadloos laden met Qi en nog een aantal andere wijzigingen. Apple heeft dus eigenlijk drie nieuwe toestellen aangekondigd. Over de iPhone 8 en 8 Plus zijn de meningen ietwat verdeeld, maar over het algemeen wordt het de iPhone 7s genoemd, een relatief kleine verbetering ten opzichte van de voorgangers. 

Hiermee zadelt Apple gebruikers op met een lastige keuze: belachelijk veel geld uitgeven voor de iPhone X, of nog steeds belachelijk veel, maar iets minder geld uitgeven voor een kleine upgrade van het 2016-model. Een bijzondere strategie, maar persoonlijk denk ik dat ze moesten proberen te innnoveren en dat hebben ze gedaan met de iPhone X. Mede door de prijs van dit toestel, is er ook gekozen voor een 'minder' model in de vorm van de iPhone 8 en 8 Plus om ook de mensen die toch een iPhone willen, tevreden te stellen.

iPhone 8

Meest interessante functies

Verder focus ik me vooral even op de iPhone X, het topmodel. Hierin zitten een aantal interessante functies waarbij Apple heftige keuzes heeft gemaakt. Iedereen was verknocht aan TouchID (vingerafdrukscanner), maar deze is nu helemaal verdwenen. In plaats hiervan is er gekozen voor FaceID, de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen met je gezicht. Hiervoor hebben ze er flink wat tech op losgelaten, die allemaal in de zwarte rand bovenaan het scherm zit. Mijn ervaring met ontgrendelen met je gezicht, in dit geval met de iris bij Samsung-devices, is niet bijzonder positief. Apple gebruikt wel een andere techniek waardoor er een soort van 3D-scan van je gezicht gemaakt wordt om een match en unlock te krijgen. 

Ik ben vooral erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. De demo tijdens de presentatie haperde enigszins de eerste paar keer, maar daarna leek het relatief goed te gaan. Het verwijderen van de 'homebutton' op de iPhone X lijkt me een kwestie van gewenning, het navigeren via gestures op het scherm kan erg prettig zijn. Of het een goede keuze was om de vingerafdrukscanner ook weg te halen, weten we pas als het toestel grondig getest kan worden.

Apple was daarnaast erg trots draadloos laden aan de iPhones toegevoegd te hebben. Komop Apple, dat had al veel eerder moeten gebeuren. Echt. Positief puntje: ze zijn wel voor een industriestandaard gegaan (Qi) en hebben niet gekozen voor een eigen, gesloten systeem.

Op camera-gebied heeft de iPhone X wederom een dubbele camera met Optical Image Stabilization (OIS) op beide lenzen. Hierdoor wordt het maken van foto's met bijvoorbeeld een vage achtergrond en ook het filmen een prettigere ervaring. Ter vergelijking, ook de Samsung Galaxy Note 8 heeft deze optie. 

Veel mensen zijn erg enthousiast over de portrait-mode van de iPhone en het is dan ook een logische en slimme stap om dit ook in de frontcam te verwerken. Hoe de camera in praktijk gaat functioneren en hoe deze presteert ten opzichte van de Android-concurrenten, ik ben erg benieuwd!

Qua chipset heeft Apple, op papier, een bijzondere prestatie neergezet. In benchmarks presteert deze nieuwe chip bizar goed en zou deze even snel zijn als de Macbook Pro. Dat is flinke prestatie!

iPhone X

iOS11 in combinatie met de hardware zou bijzonder goed moeten draaien. Daar moet ik Apple credits voor geven: de afstemming van de software op de hardware is bijzonder goed en daar zijn zeker nog Android-fabrikanten die hier veel van kunnen leren. Ook al wordt het tijd voor Apple om van het standaard homescreen met een lijst met appjes af te stappen, toch zijn er veel mensen erg enthousiast over het OS.

De mening van een Android-gebruiker

De iPhone X is een interessante smartphone, maar vernieuwend? Nee, niet als we naar de concurrentie kijken. Kleine bezels, dat moesten ze wel om niet mijlenver achter te lopen en ook draadloos laden werd al jaren om gevraagd. De Augmented Reality-mogelijkheden zijn zeker interessant en ook qua software doen ze veel goed.

Apple doet wel één ding goed: ook al lopen ze niet voorop als het gaat om hardware of innovatie, toch weten ze elke keer weer een goed toestel neer te zetten. Ze halen inspiratie bij andere merken vandaan en doen het dan simpelweg beter. Dat verwacht ik ook dat het geval is met de iPhone X tot op zeker hoogte, maar of je daar de (Nederlandse) prijs voor moet betalen. Dat denk ik niet. Met 1159 euro is de iPhone X (64GB) niet goedkoop, verre van zelfs. 

Nadat ik bijgekomen was van het 999 euro prijspeil van de Note 8, is dit wel een stap te ver op dit moment voor veel consumenten. De Amerikaanse prijs daarentegen van 999 dollar zou beter geweest zijn, alhoewel dit ook op het randje is.

Of ik de iPhone X zou willen testen? Absoluut! Of ik hem direct zou kopen? Nee, dat niet....

Alles over de iPhone, Apple en andere launches kun je vinden bij onze vrienden van iCulture.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (70)
Bezig met laden van reacties...