Androidworld
Androidworld
24 april 2012 17:25 uur
Zo'n anderhalve week geleden begon de update naar Ice Cream Sandwich voor de eerste Sony Ericsson-toestellen. Een drietal toestellen uit de Xperia 2011-serie, de arc S, neo V en ray kwamen in Scandinavië in aanmerking voor een update. Sinds gisteravond is ook Nederland aan de beurt. Eigenaren van deze toestellen krijgen geen bericht dat er een update klaar staat en mogelijk zijn nog niet alle toestellen aan de beurt: toestellen die aangepast zijn door providers zullen de update waarschijnlijk pas op een later tijdstip krijgen.

Vrijwillige update

Bij de aankondiging van het updateschema voor Ice Cream Sandwich gaf Sony aan dat de update voor de Xperia 2011-toestellen op vrijwillige basis zou plaatsvinden. Gebruikers worden er niet op geattendeerd dat er een update is, waardoor alleen de wat geavanceerde gebruikers, of in ieder geval de gebruikers die de moeite nemen om op de hoogte te blijven van het nieuws over hun toestel, bijvoorbeeld via Androidworld, kennis hebben van het feit dat er een update is. Volgens Sony zijn oudere toestellen een stuk minder geschikt voor Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), waardoor de prestaties van de oudere toestellen mogelijk tegenvallen na de update. De eerste berichten die wij hebben ontvangen weerspreken in ieder geval dat de gebruikerservaring er op achteruit is gegaan: er wordt gesproken over grote snelheidsverbeteringen. Meer informatie over de mogelijke negatieve ervaringen met Ice Cream Sandwich op de Xperia 2011-toestellen lees je hier.

Video

Een demonstratie van Ice Cream Sandwich op de Xperia arc S kun je hieronder vinden:

Beschikbaarheid

De update is beschikbaar voor toestellen waarvan de software niet door providers aan is gepast. Controleren of de update voor jouw toestel beschikbaar is, doe je door middel van de PC Companion of de Mac Bridge wanneer je een Apple-computer hebt. Het volledige updateschema voor de toestellen van Sony (Ericsson) kun je hier vinden. Tip: Erik en Wilco (bedankt!)
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Lex

  Eindelijk, werd tijd. Ziet er goed uit!!

  • Lex

   Word facelock ondersteunt? Iemand??

   • Sander

    Lijkt me erg onwaarschijnlijk dat een Arc S nalaat op het gebied van prestaties. Maargoed, kleine dingtjes zullen natuurlijk niet verbeteren.

    • lex

     gezichtunlock ondersteuning??? iemand??? p.s. ziet er wel goed uit, ff downloaden op ray als ie terug is van reparatie :-(

     • Lex

      Jaa reparatie, hij pakte de simkaart niet goed, en nu teruggestuurd, over een week pas terug helaas.

     • Erik

      Gezichtsherkenning is een leuke gadget en werkt op zich prima op mijn Xperia (gisteravond geüpdated). Alleen in de praktijk niet zo handig. Je moet je telefoon recht voor je gezicht houden en genoeg licht hebben voor de detectie. Dan werkt het supersnel. In de praktijk kijk je naar beneden waar de telefoon in je hand zich bevindt en dan detecteert het systeem niet goed. Als het niet werkt moet je even wachten om te ontgrendelen met een patroon of veeg beweging. In die tijd heb je dan al tien keer je telefoon ontgrendeld met alleen een patroon of veeg beweging. Dus handig? Alleen als het 100% werkt en dat doet het niet.

    • Vincent

     Jammer niet mijn zakelijke xperia pro een van de weinige qwerty telefoons

    • Niek

     is ie nou al beschikbaar voor de Neo V? ik hoor graag wat recenties als ie beschikbaar is!

     • Anton

      Het werd eens tijd!

      • Peter

       Stom dat ik dr neo v voor de optimus black heb geruild

       • Mike

        Update ziet er qua looks goed uit, qua gebruikerservaring is het sterk achteruit gegaan.. vooral scrollen door facebook/berichten etc gaat met een bepaalde irritante ''lagg'' wat bij Gingerbread niet het geval was.. beetje jammer, had gehoopt dat de arc s meer uit ICS kon halen.

       • androiddddddddd

        Eindelijk is de update voor de neo v er. Eigenlijk hoefde ik niet per se een update, het enige waar ik over klaag is de accuduur maar bij andere telefoons is het erger. Ik wacht wel even met de update, eerst reacties afwachten van mensen die hem al hebben.

        • Bas

         Heb nu ook ICS op mijn Xperia Arc S.
         Update ging vlekkeloos. Had een complete schone installatie verwacht, maar al mijn apps en data bleven netjes staan. Enkele widgets moest ik opnieuw toevoegen.
         Het gebruik gaat prima. In het begin af en toe en beetje traag, maar na een tijd gebruiken voelt het allemaal weer vlekkeloos.
         Beste nieuwe feature: Achtergrond data over mobiel netwerk uitschakelen per app. Met de beperkte data bundels van tegenwoordig erg handig!

         Heb nog wel 1 dingetje. Ik heb meerdere agenda's in google, maar ze hebben nu allemaal dezelfde kleur. Weet iemand hoe je dat oplost?

         • Bruin

          Ik heb ook een Arc S, alleen kan ik de update niet installeren.
          Krijg een foutmelding mij PC Companion. Weet iemand hoe dit
          opgelost kan worden.

          Ik heb wel de nieuwste versie van PC Companion.

        • Bart

         Ik was helemaal happy dat hij er eindelijk was, maar nu heb ik dus ^%^($)% zo'n t-mobile branded telefoon ... En die krijgt hem dus nog niet. Ik dacht, doe je fijn je telefoon "repareren" via die PC Companion, maar helaas zet hij dan gewoon ook weer T-Mobile versie erop..
         Iemand enig idee, hoe lang ik hier op kom het wachten nu nog ? Of hoe ik toch deze nieuwe versie erop krijg ? Ik dacht al ik root hem, zet een custom rom erop, repareer hem dan naar origineel (dan krijg je WEL de unbranded versie) en hoppa.. maar dan is ook mijn garantie hoppa ..

         • Erik

          Iemand een idee hoe je screenshots maakt? De oude Sony functie is verdwenen en knop combinaties zoals power en volume down werken ook niet.

          • Erik

           Oh power en volume samen indrukken én ingedrukt houden. Dat laatste kom ik nu pas achter.
           ICS draait probleemloos op mijn Ray overigens. Misschien een fractie trager maar amper waarneembaar en in ieder geval niet storend.

           • Patrick

            Zelfde probleem als Bart...Zit met smart op de update te wachten maar volgens PC Companion is de Arc S bijgewerkt. Dus maar afwachten hoe lang T-mobile erover gaat doen om de update beschikbaar te maken. Op het forum van T-mobile is overigens een levendige discussie over het wel/niet vervallen van garantie als je het toestel root (unbrand), dus ik waag me er nog even niet aan! Als iemand weet wanneer T-mobile de update beschikbaar maakt hou ik me aanbevolen!

            • LaTiNo

             Nou ja zeg, ik verwachtte inmiddels ook te kunnen upgraden (Arc S) maar volgens PC Companion heb ik de laatste software, en ik heb geen branded phone :(

             • frank

              ICS gisteren geinstalleerd op Xperia Neo V. Geen last van afname snelheid toestel en ziet er goed uit. Wel nieuwe instellingen mobiel internet moeten maken omdat 3g niet meer functioneerde.
              Probleem is wel de levensduur van de accu die dramatisch kort wordt. Normaal kon ik één dag met de accu vooruit (wat ik al krap aan vind). Gisteravond toestel volledig geladen en vavnnochtend accu volledig leeg (toestel uit). Met andere woorden van één dag accu bij normaal gebruik naar één nacht standby...
              Kortom: Mijn toestel is nu waardeloos en weet nog niet of ik van ICS af kan, wat ik wel wil! Mijn advies: ICS niet doen!

              • Lry08

               dat is blijkbaar persoonlijk, want ik kan gewoon van 8 uur s'ochtends tot 22:00 s'avonds doen met mijn batterij in ICS. Ook op de XDA forums zie ik mensen die gewoon normale tijd hebben met ICS op de xperia neo V.

               Zeggen dat mensen geen ICS moeten installeren is wel heel raar, omdat jij problemen met je accu ondervindt. Al geprobeerd om et misschien opnieuw te installeren of om naar iets anders te kijken, want het ligt blijkbaar aan jouw telefoon en niet aan ICS.

              • Daniel B

               Gewoon goed je instellingen doorspitten waarschijnlijk draait er iets op de achtergrond ics kan sommige dingen weer aangevinkt hebben

             • Zelda

              Probeer 4.0 o mijn Sony Xperia Ray te installeren, alles gaat goed totdat pc companion de telefoon zelf uit zet, hierna krijg ik hem niet meer aan. Op het telefoon scherma staat dan uitschakelen, en de koppeling met pc is weg. Iemand een oplossing???

              • Koen

               Hoe zit het eigenlijk voor mensen in belgie? (vraag uit interesse)

               • Jorrit

                Ik ben van belgië, ik heb de update ale sinds maandag. (xperia Arc S) het werkt vlekkeloos, ik ben zeer tevreden over de nieuwe interface, voor het berichten menu ziet er naar mijn mening aantrekkelijker uit, ik heb geen last van vertraging en zelfs mijn accu gaat langer mee ! Alleen heb ik sinds dan een probleem met temple run, maar dat is een ander verhaal :-)

                • frank

                 Problemen met 3g bleven aan, verbinding bleef instabiel. Veel apps werkte niet goed. Accuprobleem waarschijnlijk veroorzaakt door het zoeken naar netwerk. Vanuit PC companion herstelprogramma gedraait. Problemen verholpen, maar alle instellingen moeten opnieuw. Android 4.0 is mooi, maar ik zie de toegevoegde waarde nog niet. Blij dat alles weer werkt.

                 • Alex

                  Was al een maand geleden beschikbaar. Kreeg voor de vrouw toen een los bestelde Ray en die kon ik gelijk uit de doos al updaten naar 4.0. alleen draadloos netwerk lijkt niet stabiel. Wel verbonden maar bv Whatsapp zag de verbinding niet.

                  • Lahcen

                   ik kan mijn Ray niet updaten. ik krijg altijd installatie fout tijdens het downloaden.
                   iemand met de zelfde problemen?
                   Er staat iets van dat ik ‘Performance Assistant’ moet gaan dowloaden maar ik vind het niet.

                   • Mutts

                    ja leuk die update maar mijn Arc S vind niks.
                    Pc companion zegt dat de telefoon up to date is.
                    Heb zowel een Ben als T-mobile sim, en de telefoon is unbranded.
                    Weet iemand een work around, waar je ICS buiten sony op de telefoon kan mikken.

                    • Willem

                     maar dan moet sony pc companion wel werken, ik installeer het maar niks gebeurt als ik het wil opstarten, erg vreemd heb XP