Androidworld
Androidworld
10 augustus 2012 11:58 uur
De HTC One X is hét vlaggenschip van smartphonefabrikant HTC en is het eerste toestel dat een quad-core-processor bevat. Deze processor zorgt voor uitstekende prestaties met een redelijk accugebruik. Nadat er in het begin problemen waren met het accuverbruik van het toestel, kwamen er al snel een stuk of drie updates die de eerste problemen zouden moeten verhelpen. Inmiddels is de HTC One X toe aan een iets grotere update, die naar Android 4.0.4. Deze update is vanaf nu beschikbaar in Nederland en wij hebben alvast een kijkje genomen.

HTC One X

De HTC One X heeft een stevige Tegra 3-chip onder de motorkap die vier processorkernen heeft plus een vijfde voor de energiebesparing. Met een kloksnelheid van 1,5 GHz is hij op dit moment één van de snelste smartphones ter wereld. Naast een flinke opslagcapaciteit van 32 GB beschikt de One X ook over een 8 megapixelcamera aan de achterzijde en een 1,3 megapixelcamera aan de voorkant. Dit alles wordt weergegeven op een 4,7 inch Super LCD 2-scherm en maakt dat de HTC One X een high-end toestel is voor de veeleisende gebruiker. De update naar Android 4.0.4 zou er voor moeten zorgen dat het toestel nóg sneller aan zou voelen en zou er ook voor zorgen dat het toestel minder warm wordt. Daarnaast, mogelijk houdt het verband met het niet meer zo warm worden van het toestel, zou het accugebruik ook verbeterd moeten zijn.

Benchmarks

De eigen grafische schil van HTC, HTC Sense, krijgt met de update naar Android 4.0.4 op de One X ook een nieuwe versie: HTC Sense 4.1. Deze zou weer een stukje sneller moeten zijn dan bij Sense 4.0. De interface voelt in ieder geval op de HTC One X met Android 4.0.4 inderdaad behoorlijk snel aan, maar het is lastig te bepalen of dit door de update komt of dat het maar zo lijkt. Het kan ook een soort placebo-effect zijn: na elke update zijn er mensen die melden dat het toestel sneller is geworden. We gebruiken daarom om de snelheid effectief te kunnen meten zogenaamde benchmarks. Deze programma's geven je een bepaalde score, waarmee je toestellen kunt rangschikken. In alle resultaten hieronder gaat het om een zo hoog mogelijke score, behalve bij BenchmarkPi en SunSpider, daar moet de score zo laag mogelijk zijn. In de tabel kom je de termen CPU en GPU tegen, die respectievelijk de processor en de grafische chip aanduiden.
BenchmarkHTC One X (4.0.4)HTC One X (4.0.3)Galaxy S III (4.0.4)
ChipsetTegra 3Tegra 3Exynos 4412
GPUULP GeForceULP GeForceMali-400
Linpack (CPU)Single: 52 Multi: 153Single: 52 Multi: 114Single: 56 Multi: 159
CaffeineMark (CPU)10788131219011
BenchmarkPi (CPU)345344355
Peacekeeper (browser)277212478
SunSpider (browser)179328121926
Quadrant (CPU+GPU)527048535356
CF-Bench (CPU+RAM)23595,6133,1311717954,5061,1021824217,6489,13775
AnTuTu (CPU+GPU+RAM+Geheugen)113461174811946
De laatste drie benchmarks zijn de belangrijkste, omdat deze het hele systeem testen en niet alleen óf de grafische chip, óf de processor. Duidelijk is wel dat de HTC One X met de update naar 4.0.4 een stuk beter scoort dan de HTC One X met Android 4.0.3 ten tijde van onze review van het toestel. Ondanks dat de AnTuTu-benchmarkscore nagenoeg gelijk is gebleven zijn de andere twee scores een stuk hoger. Dit lijkt te bevestigen dat het systeem weer een stukje sneller geworden is na de update. Daarnaast zijn er ook grote verbeteringen op te merken in de browser: de score van de twee van de belangrijkste browserbenchmarks, SunSpider voor JavaScript en Peacekeeper liggen een stuk hoger dan voorheen.

Verbeteringen

In zijn totaliteit lijkt HTC er in geslaagd met de update naar Android 4.0.4 de ware kracht van de NVIDIA Tegra 3-chipset te ontketenen, het toestel heeft op alle gebieden een sprongetje in de goede richting gemaakt. De verschillen in prestaties met de Samsung Galaxy S III zijn inmiddels zo klein geworden, dat het onwaarschijnlijk is dat je daar in het dagelijks gebruik iets van zult merken. Het is nu ook mogelijk om de 'recente-apps'-knop, die rechtsonder op het toestel te vinden is, aan te passen. Je kunt er voor kiezen om deze voortaan als menu-knop te laten fungeren. Dit kan via Instellingen--> 'Weergave, gebaren en knoppen'--> 'Knop recente toepassingen'. Verder is er een EA Games-toepassing toegevoegd, waarmee je games kunt downloaden. De topgame Dead Space is hier gratis te vinden, daarnaast vind je ook een aantal demos. Heb je geen behoefte aan deze applicatie, dan is deze uit te schakelen via applicatiebeheer.

Beschikbaarheid

De update is vanaf dit moment verkrijgbaar in Nederland. Het is mogelijk dat de update nog niet voor iedereen klaarstaat, bijvoorbeeld voor mensen met toestellen die aangepast zijn door een provider. Om te controleren of de update wel beschikbaar is voor jouw HTC One X, dan ga je naar ‘instellingen’–> ‘Over de telefoon’–> ‘Softwareupdates’–> ‘Nu controleren’. Wanneer je niet handmatig controleert, dan zul je binnen een paar weken een notificatie krijgen dat de update voor jou klaar staat. De update komt ‘over the air’ (OTA) en je hoeft je telefoon dus niet aan te sluiten op een PC. Wel is het verstandig om de update binnen te halen op een WiFi-netwerk, aangezien de update bijna 150 MB groot is. HTC werkt inmiddels ook aan een update voor het toestel naar Android 4.1, Jelly Bean. Deze update zal naast nóg meer snelheidsverbeteringen in de interface ook gaan zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Wanneer deze update komt, is nog niet bekend gemaakt.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Joshua

  Bij Settings --> Display, gestures & buttons kun je de instellen wat de Recent apps button moet doen.
  Je kan kiezen voor:
  - Always open recent apps
  - Press for menu, press and hold for recent apps
  - Press for recent apps, press and hold for menu

 • pimdk

  zijn de wifi problemen met 4.0.4 ook opgelost?

  • Maarten

   Voor zover er WiFi-problemen zijn (ik heb een hoop One X-en verkocht en nog nooit is er iemand teruggekomen met een Wi-Fi-probleem, maar er zal wel niet voor niks over gesproken worden) ligt dat niet voor de hand. Dat was namelijk een hardwarematig probleem en dat is dus niet met software aan te passen.

   Vooral prettig vind ik de terugkeer van de menu-knop. Het toestel wordt zo weer eenvoudiger met één hand te bedienen.

  • Johan

   @Maarten de problemen met de wifi ontvangst is een software probleem, dat mensen niet bij je terugkomen met het probleem is omdat ze het accepteren of omdat het niet opvalt maar de X (en de S) heeft op veel plaatsen een minder goede wifi ontvangst dan andere telefoons op diezelfde plaats (minder streepjes) hetzelfde geld voor de GSM ontvangst ook die geeft vaak minder streepjes aan, ook deze radio ontvagst is een software probleem.

   Hopelijk komt deze update ook snel naar de One S!

  • Elmer

   Hmm... interessant. Door m'n ClockworkMod Recovery lijkt het niet goed te gaan. Ik kan 'm downloaden waarna de CWM Recovery 'm wil openen, maar hij valt over de signature. Daarna 'Installation aborted'.

   Ga ik even induiken. Meer mensen met een geroote HTC One X?

   • Patrick

    Of je zet de stock recovery terug, of je flashed een stock ROM, dan kun je de OTA installeren.
    Of wachten tot er een RUU of flashable zip beschikbaar komt ;-)

  • Niko

   @johan: HTC heeft zelf aangegeven dat dit aan de hardware ligt. Knijp maar eens vlak onder de frontcamera in je toestel, en zie wat dit met je Wi-Fi verbinding doet. Iets met een connector die niet goed aansluit.

  • TheBear

   Hi Elmer, zelfde verhaal hier. Ook als je de signature 'check' uitschakelt pakt ie em niet na handmatige selectie van de zip update file. Iemand?

   • Pimmr

    @Elmer je kan niet zomaar een OTA file flashen in CWM ;-)

    • Elmer

     Dat blijkt. Ik hoopte dat 'ie het zou doen na 'm handmatig te selecteren, maar helaas. Even oude stock recovery terugzetten vanavond.
     @Pat Zit nog op stock ROM, alleen root en CWM Recovery

    • Patrick

     @ Elmer, ik ook.
     Heb alleen de OTA nog niet binnen. Ik kon niet wachten en heb wel de officiële update-zip gedownload maar nog niet geïnstalleerd.

   • Baap

    Hoi,

    Wanneer zal de update van vodafone komen? Voor de one x?
    En is het misschien handig om er een stock rom op te zetten?

    Zoja, kan iemand me een link sturen naar een uitleg voor noobs? Met alles waar je aan moet denken? ( zoals oude rom backhppen etc )

    Want die hier op het aw forum snap ik niet zo goed..

    Alvast bedankt!

   • maarten

    Na de update is voor mijn gevoel het bladeren tussen homescreens vloeiender geworden.. maar volgens mij is de hele animatie een beetje aangepast.. naast het nieuwe ea programma zie ik ook nieuw ertussen staan het programma Resque.. zo te zien een funcie om htc hulp of ondersteuning te vragen bij problemen..

    Nu even afwachten of k nog nieuwe veranderingen merk..

    • Leonnn

     Weet er nou iemand al iets wanneer 4.0.4 voor de galaxy note beschikbaar komt??...

     • Pimmr

      @Baap Ik denk dat je bedoelt een custom rom?
      Ik zou hier maar eens eea gaan lezen...
      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1603905

      • Matheu

       Leuk die waarschuwing dat je tijdens de upgrade de geheugenkaart niet mag verwijderen..

      • Dennis

       Ik draai hem al een tijdje 4.04 en idd dat die lelijke irritante zwarte balk onderin al die apps weg is met die menuknop terug ideaal.

       • Ton

        Die gratis Dead Space is toont wel knap de power van de Tegra3!

        • pintoil

         het is gewoon niet eerlijk.... nu lijkt het als of One x veel béter presteert, dan One s.

        • Hans Brunssum

         Ik heb hem nu ook binnen gehaald, volgens mij gaat alles een beetje soepeler.

         • Rogeroz

          Nou, ik heb de update vandaag ook binnengehaald en het is waarschijnlijk heel erg fout gegaan...

          Ik kreeg inderdaad de melding dat de update er was. Ik heb deze daarna direct gedownload. Alles ging toen goed (dacht ik). Telefoon start opnieuw op, unlocken, simkaart-code invoeren etc. en toen ging het mis. Hij viel uit en ik kwam in het recovery menu waar heel groot bij stond: SECURITY WARNING.. ik kon nu geen fastboot en geen factory reset uitvoeren! Als ik een van die opties invoer schiet ie steeds weer terug in het recovery menu.. Vind het heel raar allemaal.. Kan iemand hiermee helpen? Mijn provider is Vodafone.

          • Peter

           Heerlijke update! Heb vandaag mijn One X uitgepakt, alles geüpdate, en hij werkt nu heerlijk. Zat nog te twijfelen tussen de S3 en deze, maar ben blij met m'n keuze (genomen door design). Welke games halen nog meer het meest uit de tegra 3?

          • ian

           ik heb er opeens een app genaamd rescue opstaan. hebben meer mensen dit en wat voor een app is het precies

          • Esther

           Vandaag ook begonnen met de update. Eerste reactie was super! Dus gelijk de update aangezet. Nu inmiddels 5 uur later is die nog bezig en kan niets meer met de telefoon beginnen! Of ik krijg een zwart scherm telefoon kan niet meer aan, lampje blijft knipperen of ik krijg het groene update tekentje. De telefoon ligt al de hele middag aan de oplader. Had ik t maar nooit gedaan!!!

          • G1AN

           eerder vanmiddag binnengesleept, merk nu al dat naast het lager uitgevallen temperatuurtje van de phone, er 2 apps bijstaan, 'Rescue' en 'EA-Games', Dead Space awesome draait erop, die zwarte optiebalk loos is na optie aangevinkt te hebben in settings & het geheel sneller, soepeler & vooral langer draait! :)
           Als HTC deze updates zo blijft bakken voor de One X, dan levert 4.1 JB echt wat nieuws op, S3 owners : "eat your heart out!"

          • Ferry

           Ik vind sommige benchmarks echt zo onbetrouwbaar als de pest, ik flash echt heel regelmatig nieuwe ROM's @ m'n One X (o.a. ARHD) en telkens draai ik een Antutu benchmark. Gebeurd regelmatig dat als ik 3x gelijk achter elkaar die benchmark draai ik uiteenlopende scores krijg van 9400 tot 11800 ... niet bepaald consequent dus, de hardware/software is echt niet veranderd tussen de 2 runs. Imo dus niet echt betrouwbaar.

           • Jeroen

            Na de automatische reboot na het installeren van de update vroeg ie niet om sim-pincode. Later merkte ik de melding 'geen sim' pas op. Ik schrok, maar na een keer opnieuw opstarten vroeg ie wel om de pin en was dit probleem opgelost.

            Verder niet veel te merken van de nieuwe update, mijn WiFi deed het altijd al perfect en ik merk het verschil tussen supersmooth en gigasmooth niet :P

            • Esther

             Mijn HTC One X is nu echt bijna overleden. Gaat vanzelf steeds aan het uit en kan er niets meer mee doen! Heb Vodafone gebeld moet morgen naar de winkel. Dus en telefoon kapot en mijn zaterdag weg, want Vodafone zit hier niet om de hoek. Bedankt Android!