Androidworld
Androidworld
02 oktober 2012 10:01 uur
Zoals we intussen gewend zijn rondom de lancering van een nieuw toestel doen al een tijdje geruchten de ronde over de HTC One X+. Vanmorgen heeft HTC het toestel dan echt aangekondigd. Het gaat echt op een plus-versie van de HTC One X: het toestel is over bijna de gehele linie verbeterd: het toestel zorgt voor beter geluid, heeft een snellere chipset en een verbeterde uitstraling. Het toestel zal binnen een paar weken in Nederland verkrijgbaar zijn in het zwart met 64 GB geheugen en een adviesprijs van €675.

HTC One X+

HTC geeft aan dat de HTC One-serie het in Nederland goed doet, beter nog dan in andere landen. De drie One-toestellen die op dit moment te koop zijn, de One X, One S en One V, zijn in de top 12 van smartphones te vinden. Daarbij wordt One X het beste verkocht, met daarop volgend de One V. De One X+ is een tussenmodel: het is nog geen tijd voor hele nieuwe modellen, maar de technische onwikkelingen zijn weer zover gevorderd dat HTC daar graag gebruik van maakt. De One X+ biedt niet alleen maar de 'simpele' verbetering die een vernieuwde chipset brengt, maar is weer een stukje geraffineerder dan de One X. Laten we maar beginnen bij het begin, de buitenkant van het toestel. De buitenkant van de One X+ is iets aangepast en heeft een iets ruwere achterkant gekregen dan de One X heeft. Het blijft (hoogwaardig) plastic, maar voelt bijna aan zoals de One S, die een soort keramieken achterkant heeft. De zijkant van het toestel is nu ook van dezelfde ruwe afwerking voorzien, in tegenstelling tot de zijkant van die One X, die een glanzende zijkant heeft. Om een duidelijk verschil aan te geven tussen de One X en de One X+ heeft de One X+ rode details. De ring rondom de camera is rood, zoals we dat kennen van de One S, maar ook van de Sensation XE. Die laatste is voor de Sensation geweest wat de One X+ voor de One X is: een upgrade. De knoppen aan de voorkant hebben in plaats van witte verlichting ook rode verlichting gekregen. Het rood van de One X+ steekt ook mooi af tegenover de zwarte behuizing. In tegenstelling tot de One X, die diepgrijs is, is de One X+ wel echt zwart. Dat kun je ook goed zien op een aantal van de foto's die wij van het toestel hebben genomen die je verderop vindt. Het scherm van de One X+ is hetzelfde als dat van de One X: een Super LCD 2-scherm met een resolutie van 1280x720 en een schermgrootte van 4,7 inch.

Chipset en geluid

Dan de chipset. Zoals je misschien wel weet heeft de HTC One X een Tegra 3-chipset aan boord. Deze chipset, gemaakt door NVIDIA, heeft een quad-core processor. De One X+ zal gebruik maken van een verbeterde versie van deze chipset. Zo hebben de processorkernen een kloksnelheid van 1,7 GHz (in plaats van 1,5 GHz) en is er een snellere grafische chip aanwezig. De grafische chip viel bij de normale Tegra 3-chipset wat tegen, zeker als je bedenkt dat we NVIDIA vooral kennen van de grafische kaarten. De grafische chip heeft bij de Tegra 3+ een boost gekregen en zou nu 25% sneller zijn. We hebben even met het toestel mogen spelen, maar of het qua snelheid in de praktijk echt wat uitmaakt, hebben we helaas in deze korte tijd niet kunnen vaststellen. We hebben wel benchmarks gezien gisteren die aangeven dat het toestel qua hardwareprestaties ongeveer gelijk zit met de Samsung Galaxy Note II, een toestel dat zijn kleinere broertje, de Galaxy S III, voorbij is gegaan. HTC hamert steeds op de goede geluidskwaliteit van hun toestellen. In dit geval heeft HTC ook daadwerkelijk een verbeterslag gemaakt: de One X+ bevat een nieuwe, losse DSP (digitale signaalprocessor). Deze zou moeten zorgen voor een betere geluidsrange, een voller geluid dus. Deze DSP biedt een hoger voltage en geeft ook een hoger volume over de speaker, maar ook in combinatie met een headset.

Accu en camera

De accuduur van moderne smartphones is een hekel punt. Dat is uiteraard niet anders bij de HTC One X. HTC heeft daarom meer ruimte in het toestel gecreëerd om een zwaardere accu in het toestel te kunnen zetten. Deze accu heeft een capaciteit van 2040 MAh, een verbetering van 15% ten opzichte van de accu in de One X. Naast de vergroting van de accucapaciteit is er ook een nieuwe powersafe-modus. Deze zou moeten zorgen voor veel betere accuprestaties zonder echter vervelend te worden. Je kent het misschien wel: als je de accubesparende modus inschakelt, dan gaat het scherm op zo'n lage helderheid dat je bijna niets meer op het scherm kunt zien. Dat zou bij deze powersafe-modus, die ontwikkeld is samen met NVIDIA, een stuk beter moeten zijn. HTC heeft een aantal verbeteringen aangebracht met betrekking tot de camera. De camera aan de achterzijde is niet veranderd, maar heeft wel (softwarematig) nieuwe mogelijkheden gekregen, zoals auto-scene. Deze mogelijkheid ken je misschien wel van je gewone digitale camera of Sony Xperia-toestel. Wanneer je een foto wilt maken, wordt er automatisch gekeken welke cameramodus op dat moment de beste zou zijn. Je krijgt daardoor automatisch de portret- of macromodus. De camera aan de voorzijde heeft wel een kleine upgrade gehad: deze gaat van 1,3 naar 1,6 megapixels.

HTC Sense 4+

De One X+ is het eerste HTC-toestel dat op Jelly Bean draait. Deze Android 4.1-versie is voor HTC, zoals we van het bedrijf gewend zijn, ook aanleiding geweest met een nieuwe versie van HTC Sense te komen, de eigen interface van HTC. Deze versie hadden we verwacht als Sense 4.5, maar er is gekozen voor een naam die beter bij het nieuwe toestel past, Sense 4+. HTC Sense 4+ heeft bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden op het gebied van fotoweergaven. Je hebt nu een event view, waarbij je een foto's kunt koppelen aan een evenement. Zo hoef je niet meer op zoek naar een bepaalde datum, maar kun je bijvoorbeeld alle vakantiefoto's in één 'map' weergeven. Daarnaast is er ook een map view toegevoegd, die je foto's op de kaart weergeeft op de locatie waarop ze genomen zijn.

Foto's

Beschikbaarheid

Voor de Nederlandse markt zal één versie van de HTC One X+ uitgebracht worden. Deze versie is zwart en heeft 64 GB geheugen. Voor een beperkte tijd zal HTC een URBeats-headset (ter waarde van 90 euro) met het toestel meeleveren. De adviesprijs is €675. Het toestel zal rond half oktober in de winkels liggen.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Vincent

  Damn hij is sneller dan me s3

  • Sander

   Niet per definitie. In de tekst werd al gezegd dat het vermoedelijk niet voor een significabt verschil gaat zorgen. Jammer dat er nu extratjes bij zitten als HS.

  • Desire HebbeDing

   haha wat maakt het als jij ermee gelukkig bent.
   maare alsje naar samsung kijkt denk ik dat er wel een s3 advance/+ of iets dergelijks komt. een s3 met wat verbeterde specs onder de motorkap.

 • Michael

  het gaat tegenwoordig zo snel na een maand is de snelheid van je toestel al weer achterhaald. is wel goed voor de mobile makrt

  • Robert

   Top. Mijn keuze is gemaakt :-) de specs zij de beter dan was voorspelt

   • Dennis

    Ik vind hem vergeleken met me htc one x niet zo geweldig, Ik vind het rode ook niet zo mooi vond dat bij de xe wel maar de one x niet.
    Ik wacht nog half jaartje en vervang me htc one x dan wel :-)

  • JohanC

   Ziet er goed uit, met 64GB maakt het gemis van een MicroSD ook niet meer uit. (voor mij)
   Ben wel benieuwd of de 15% extra batterij goed genoeg is om het (neem ik aan) hoger verbruik op te vangen.
   Maar toch denk ik dat ik even op de echte volgende generatie ga wachten om mijn SGS2 te vervangen.

   • pintoil

    Alléén geluid lijkt mij op een echte verbetering, maar de batterij is gewoon niet groot genoeg alweer.

    • Johan

     675 euro, is toch allemaal niet meer normaal, begrijp me niet verkeerd, alle high end smartphones hebben zo'n prijs, maar dat kan stukken lager vind ik zelf, de prijzen van tablets zakken ook, waarom die van smartphones niet? Vind het echt overprized! Tegen oplichterij aan.

     • Jos

      Inderdaad, een tablet met dezelfde specs en een 2x zo groot scherm kost de helft. Waar komt dat toch door? Prijsafspraken?

     • pintoil

      Dat komt, omdat smartphones functioneel zijn. tablet níet.

     • JohanC

      telefoon zit gsm/3g/lte in... een tablet die dat ook kan zijn vaak een stuk duurder.
      Daarnaast is verkleining vaak wat duurder dan als je het iets groter kunt maken. een 10" tablet heeft wel een groter scherm en vaak een dubbele accu maar voor de rest is de hardware exact gelijk maar dan zonder het hele 3G

     • Daniel B

      Beste pintoil: zoals gewoonlijk sla je de plank weer eens goed mis! Gaat het hier om functionaliteit? Nee het gaat erom dat tablets meer hardware hebben alles is groter (scherm, accu enz enz) en toch zijn ze goedkoper, dus het is terecht dat het vreemd gevonden word dat smartphones zoveel duurder zijn. Red: verwijderd, hou het netjes...

     • Machiel

      Wel of niet functioneel en met of zonder 3G LTE etc. Het blijft behoorlijk prijzig 675 euro voor een apparaat om mee te bellen. In verhouding met een iPhone 5 64GB is het een koopje natuurlijk. Vergelijking met tablets gaat volgens mij ook niet op, een tablet wordt volgens mij gezien als luxe artikel waar een smartphone voor vele een "need to survive" artikel is geworden.

      Toestel ziet er goed uit maar naar 3 HTC's de afgelopen jaren wordt het voor mij een keer een andere.

     • Johan

      Aanvulling: ik wacht me tijd wel ff af, denk dat door de komst van huawei de prijzen wel gaan zakken van de smartphones en misschien ga ik wel overstappen op een toekomstig smartphone van huawei, want als ik het zo bekijk, worden dat toch aardig goeie smartphones

     • pintoil

      @Daniel B als we iets van Apple hebben geleerd ,is dat hardware niets kosten. het draait allemaal om functionaliteit en de cool factor, wat androidtablets beide mist.

     • Frederik

      Kleiner is vaak duurder... De One X heb ik ook voor 599 gekocht. De One X+ met headset vink dus niet absurd hoog geprijsd... We hebben t wel over de absolute topmodellen hier. Komt altijd met een prijskaartje.

     • Frederik

      @Pintoil ben t niet met je eens...

     • Vincent

      Komt door de beats

     • zx12richard

      Heb een dezelfde gedachte als jij. Ik vind een sgs3, note2 en one x helemaal geweldig, maar ruim 6 a 700 euro voor een toestel of een abo van 50 euro voor een phone is toch bezopen. In guldens zou je ruim 1400 gulden voor een mobieltje uit geven en 120 gulden voor een abo. Als we de gulden nog hadden zouden we zeggen of ze wel goed bij hun hoofd zijn.

     • Huh?

      @zx12richard Als we de gulden nog hadden had je het ook betaald. De enige reden dat het nu veel klinkt in guldens is omdat je het vergelijkt met de euro (is inderdaad 2.2 * zoveel) en vergelijkt met je inkomen van dik 10 jaar terug.

      Als we de gulden nog hadden dan was die 1400 gulden net zo'n hoog gedeelte van je salaris als de 600 euro nu is van je euro salaris.

      En gelukkig hebben we de gulden niet meer maar wel de euro. Maar dat terzijde.

    • Dario

     Om een of andere reden deed het 'b' logo en de oranje kleuren mij aan Ubuntu denken.

     • Daniel B

      Ik ben er ook uit dit word mijn nieuwe :-) vooral de betere accu spreekt mij erg aan, qua snelheid is allemaal leuk en aardig maar wat merk je daar nou van? Echt een mooi toestel zeg.

      • david westerik

       675 EUR, wat een geld....

      • har

       Is dit met de nieuwe btw regeling berekend?

       • mrrrog

        Yes, hier zat ik dus op te wachten. Heb nu nog een DHD en kon al geruime tijd een nw toestel uitzoeken. Samsung vond ik als niks sinds SGS vanwege de meegeleverde software. In die zin vind ik Sense beter en HTC levert geen extra onzinnige software erbij.
        Prestatieverschil met de SGSIII is m.i. in dagelijks gebruik te verwaarlozen. Die extra sec om een app te openen heb ik wel voorover. En wie weet, met de kleine verbeteringen dat het gelijk en misschien zelfs klein beetje sneller wordt.
        Iig verheug ik mij hierop, vooral om met NFC aan de gang te gaan.

        • Dennis

         De update voor one x zal begin oktober beginnen naar 4.1, Deze zal de zelfde software functies bevatten als de one x + ook dus die speciale sense.

         http://tweakers.net/nieuws/84703/htc-begint-deze-maand-met-android-41-update-one-x-en-one-s.html
         Dus geen toegevoegde waarde om me one x te vervangen :-)

         • Jean-Pierre

          Heeft Mark Moons toch weer mooi bedacht. Inruilactie DHD(bij de veel te dure Belcompany) voor een One X en dan gelijk de One X+ introduceren.
          Denk dat maar weinig mensen nu nog een One X willen hebben.
          Zo levert een inruilactie geld op in plaats dat het HTC iets kost want de echte High End liefhebber gaat voor de One X+.
          Heb genoten van m´n HTC Touch, Desire en Desire HD maar ga nu toch naar iets anders kijken want bij HTC wordt je,ook al maken ze fantastische toestellen, gewoon belazerd.

          • andy

           holy smokes, deze is nog mooier dan ik dacht, met een vettere batterij. en lekker veel opslag ruimte.

           • Rolph

            Maakt die beats integratie enig verschil? Beats staat een beetje bekend als een gimmick.

            • Dennis

             Het klinkt wel wat beter maar ik gebruik dan niet de dre oortjes, Deze vind ik irritant die van bose zitten goed in me oren en klinkt ook wel redelijk goed.

           • Walid

            2040 MAh? Op de site van HTC staat dat de htc one x+ een 2100 MAh accu heeft?

            • vaatwastabletje

             Wow prachtig toestel zo, heb niets met beats, maar vind dit kleurenschema ook zo mooi op mn XE, vond het grijze op One x ook maar wat minder...

             • Roy

              Mooi dit wordt mijn opvolger voor de HTC sensation. Gewoon een verbeterde versie van de One X, opslag en batterij verbetering spreken mij het meest aan.

              Blij dat ik gewacht heb en niet alvast de One X gekocht heb ;-).

              • androidboy

               ben ik de enige die dit een lelijk ding vind?

              • zx12richard

               word de oude dan goedkoper?

              • kaffer

               Weer geen verwisselbare accu en weer geen sd-card slot..
               zucht
               Vrees dat ik met pijn int hart toch moet gaan uitwijken naar een ander merk..

              • Glo

               Geduld wordt wel op de proef gesteld

               • Arjan

                Voor de mensen die de htc one x Plus willen aan schaffen met een nieuw abonnement wil ik adviseren om eens te kijken op studentmobiel.nl
                Op deze site krijg je de htc voor niks.
                Je abonnement kost je per maand 38 euro en bestaat uit 300 minuten per maand en 1500mb voor het internet.
                De provider is tele2 en valt onder het netwerk van t-mobile.
                helaas loopt mijn contract pas eind maart af en kan dus pas vanaf eind januari 2013 veranderen van provider.
                Maar zit wel te trappelen om hem in me bezit te krijgen.
                Hopelijk hebben mensen iets aan deze tip.