Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

HTC One X+ officieel: geraffineerder en sneller

· 02 oktober 2012

Zoals we intussen gewend zijn rondom de lancering van een nieuw toestel doen al een tijdje geruchten de ronde over de HTC One X+. Vanmorgen heeft HTC het toestel dan echt aangekondigd. Het gaat echt op een plus-versie van de HTC One X: het toestel is over bijna de gehele linie verbeterd: het toestel zorgt voor beter geluid, heeft een snellere chipset en een verbeterde uitstraling. Het toestel zal binnen een paar weken in Nederland verkrijgbaar zijn in het zwart met 64 GB geheugen en een adviesprijs van €675.

HTC One X+

HTC geeft aan dat de HTC One-serie het in Nederland goed doet, beter nog dan in andere landen. De drie One-toestellen die op dit moment te koop zijn, de One X, One S en One V, zijn in de top 12 van smartphones te vinden. Daarbij wordt One X het beste verkocht, met daarop volgend de One V. De One X+ is een tussenmodel: het is nog geen tijd voor hele nieuwe modellen, maar de technische onwikkelingen zijn weer zover gevorderd dat HTC daar graag gebruik van maakt. De One X+ biedt niet alleen maar de 'simpele' verbetering die een vernieuwde chipset brengt, maar is weer een stukje geraffineerder dan de One X. Laten we maar beginnen bij het begin, de buitenkant van het toestel. De buitenkant van de One X+ is iets aangepast en heeft een iets ruwere achterkant gekregen dan de One X heeft. Het blijft (hoogwaardig) plastic, maar voelt bijna aan zoals de One S, die een soort keramieken achterkant heeft. De zijkant van het toestel is nu ook van dezelfde ruwe afwerking voorzien, in tegenstelling tot de zijkant van die One X, die een glanzende zijkant heeft. Om een duidelijk verschil aan te geven tussen de One X en de One X+ heeft de One X+ rode details. De ring rondom de camera is rood, zoals we dat kennen van de One S, maar ook van de Sensation XE. Die laatste is voor de Sensation geweest wat de One X+ voor de One X is: een upgrade. De knoppen aan de voorkant hebben in plaats van witte verlichting ook rode verlichting gekregen. Het rood van de One X+ steekt ook mooi af tegenover de zwarte behuizing. In tegenstelling tot de One X, die diepgrijs is, is de One X+ wel echt zwart. Dat kun je ook goed zien op een aantal van de foto's die wij van het toestel hebben genomen die je verderop vindt. Het scherm van de One X+ is hetzelfde als dat van de One X: een Super LCD 2-scherm met een resolutie van 1280x720 en een schermgrootte van 4,7 inch.

Chipset en geluid

Dan de chipset. Zoals je misschien wel weet heeft de HTC One X een Tegra 3-chipset aan boord. Deze chipset, gemaakt door NVIDIA, heeft een quad-core processor. De One X+ zal gebruik maken van een verbeterde versie van deze chipset. Zo hebben de processorkernen een kloksnelheid van 1,7 GHz (in plaats van 1,5 GHz) en is er een snellere grafische chip aanwezig. De grafische chip viel bij de normale Tegra 3-chipset wat tegen, zeker als je bedenkt dat we NVIDIA vooral kennen van de grafische kaarten. De grafische chip heeft bij de Tegra 3+ een boost gekregen en zou nu 25% sneller zijn. We hebben even met het toestel mogen spelen, maar of het qua snelheid in de praktijk echt wat uitmaakt, hebben we helaas in deze korte tijd niet kunnen vaststellen. We hebben wel benchmarks gezien gisteren die aangeven dat het toestel qua hardwareprestaties ongeveer gelijk zit met de Samsung Galaxy Note II, een toestel dat zijn kleinere broertje, de Galaxy S III, voorbij is gegaan. HTC hamert steeds op de goede geluidskwaliteit van hun toestellen. In dit geval heeft HTC ook daadwerkelijk een verbeterslag gemaakt: de One X+ bevat een nieuwe, losse DSP (digitale signaalprocessor). Deze zou moeten zorgen voor een betere geluidsrange, een voller geluid dus. Deze DSP biedt een hoger voltage en geeft ook een hoger volume over de speaker, maar ook in combinatie met een headset.

Accu en camera

De accuduur van moderne smartphones is een hekel punt. Dat is uiteraard niet anders bij de HTC One X. HTC heeft daarom meer ruimte in het toestel gecreëerd om een zwaardere accu in het toestel te kunnen zetten. Deze accu heeft een capaciteit van 2040 MAh, een verbetering van 15% ten opzichte van de accu in de One X. Naast de vergroting van de accucapaciteit is er ook een nieuwe powersafe-modus. Deze zou moeten zorgen voor veel betere accuprestaties zonder echter vervelend te worden. Je kent het misschien wel: als je de accubesparende modus inschakelt, dan gaat het scherm op zo'n lage helderheid dat je bijna niets meer op het scherm kunt zien. Dat zou bij deze powersafe-modus, die ontwikkeld is samen met NVIDIA, een stuk beter moeten zijn. HTC heeft een aantal verbeteringen aangebracht met betrekking tot de camera. De camera aan de achterzijde is niet veranderd, maar heeft wel (softwarematig) nieuwe mogelijkheden gekregen, zoals auto-scene. Deze mogelijkheid ken je misschien wel van je gewone digitale camera of Sony Xperia-toestel. Wanneer je een foto wilt maken, wordt er automatisch gekeken welke cameramodus op dat moment de beste zou zijn. Je krijgt daardoor automatisch de portret- of macromodus. De camera aan de voorzijde heeft wel een kleine upgrade gehad: deze gaat van 1,3 naar 1,6 megapixels.

HTC Sense 4+

De One X+ is het eerste HTC-toestel dat op Jelly Bean draait. Deze Android 4.1-versie is voor HTC, zoals we van het bedrijf gewend zijn, ook aanleiding geweest met een nieuwe versie van HTC Sense te komen, de eigen interface van HTC. Deze versie hadden we verwacht als Sense 4.5, maar er is gekozen voor een naam die beter bij het nieuwe toestel past, Sense 4+. HTC Sense 4+ heeft bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden op het gebied van fotoweergaven. Je hebt nu een event view, waarbij je een foto's kunt koppelen aan een evenement. Zo hoef je niet meer op zoek naar een bepaalde datum, maar kun je bijvoorbeeld alle vakantiefoto's in één 'map' weergeven. Daarnaast is er ook een map view toegevoegd, die je foto's op de kaart weergeeft op de locatie waarop ze genomen zijn.

Foto's

Beschikbaarheid

Voor de Nederlandse markt zal één versie van de HTC One X+ uitgebracht worden. Deze versie is zwart en heeft 64 GB geheugen. Voor een beperkte tijd zal HTC een URBeats-headset (ter waarde van 90 euro) met het toestel meeleveren. De adviesprijs is €675. Het toestel zal rond half oktober in de winkels liggen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (46)
Bezig met laden van reacties...