Androidworld
Androidworld
30 juni 2012 18:55 uur
De twee grootste fabrikanten op de Androidmarkt hebben hun eerste reactie op Jelly Bean, Android 4.1, gegeven. De nieuwe release zal voor de eerste door Samsung gefabriceerde toestellen (de Galaxy Nexus en Nexus S) beschikbaar worden gemaakt vanaf half juli. Deze updates worden echter grotendeels verzorgd door Google. Over de andere toestellen van Samsung en de HTC-toestellen hebben de fabrikanten alleen laten weten dat ze op dit moment aan het evalueren zijn welke toestellen de upgrade naar Android 4.1 zullen gaan krijgen.

Updates

Fabrikanten spreken met Google af dat ze minimaal anderhalf jaar na het verschijnen van een nieuw toestel dit toestel nog zullen voorzien van updates naar nieuwe Androidversies. De update naar Ice Cream Sandwich was een geval apart: door de grote wijzigingen tussen versie 2.3 (Gingerbread) en Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) was het voor fabrikanten lastig om toestellen van de upgrade te voorzien. Ondanks dat er enorme snelheidsverbeteringen behaald werden in Ice Cream Sandwich, bleek het zelfs voor Google lastig om de interface van Android 4.0 vloeiend te laten lopen op de Nexus S. Aangezien de snelheidsverbeteringen in Ice Cream Sandwich voornamelijk kwamen doordat de grafische chip intensiever werd gebruikt, werd het moeilijk om toestellen te ondersteunen die geen goede grafisch chip hebben. Daarnaast is Ice Cream Sandwich een stuk groter, waardoor toestellen met weinig ruimte gereserveerd voor de systeemsoftware ook achterbleven. Aangezien de verschillen tussen Ice Cream Sandwich en Jelly Bean een stuk kleiner zijn, is het waarschijnlijk dat heel veel van de toestellen die nu (of binnenkort) draaien op Ice Cream Sandwich ook een upgrade naar Jelly Bean zullen krijgen. De hardware-eisen zijn niet veranderd, of misschien minimaal. Consumenten zijn dus afhankelijk van de goodwill van de fabrikanten. Deze keer is het waarschijnlijk geen kwestie van 'niet kunnen', maar vooral van 'geen geld willen uitgeven' aan een ouder product.

HTC

Op het gebied van updates voor haar smartphones heeft HTC over het algemeen een goede naam. De verwachting is dan ook dat HTC upgrades uit zal gaan brengen voor de meeste van de toestellen die nu een upgrade naar Android 4.0 hebben gekregen. We kunnen in ieder geval met enige zekerheid zeggen dat de nieuwe HTC One-serie met de One S, One X en One V een upgrade zullen gaan krijgen.
We zijn erg enthousiast over Android Jelly Bean en we zijn van plan het te ondersteunen op verschillende van onze apparaten. We zijn op dit moment bezig met het bekijken van de software om onze upgradeplannen en -schema's te maken. Even geduld nog voor meer informatie over apparaatspecifieke upgradeplannen.

Samsung

De reputatie van Samsung op het gebied van updates is wisselend. Voor de low-end-apparaten worden er amper grote upgrades uitgebracht. Op het gebied van de high-end-toestellen doet Samsung het iets beter. Aan de andere kant, de eerste Galaxy S heeft geen update naar Android 4.0, Ice Cream Sandwich, gekregen, ondanks dat de qua hardware vergelijkbare smartphone Nexus S zelfs nog een update naar Android 4.1 zal krijgen. Volgens Samsung heeft dit te maken met het feit dat haar interface TouchWiz te groot is in combinatie met Ice Cream Sandwich om te passen op het toestel. Een update zonder TouchWiz, zelfs optioneel, zou klanten maar in verwarring brengen. Ook voor Samsung geldt dat we kunnen verwachten dat de apparaten die standaard draaien op Android 4.0 of geüpdatet zijn naar Android 4.0 waarschijnlijk ook een Jelly Bean-update zullen gaan krijgen.
Samsung zal spoedig aankondigen welke apparaten de update naar Jelly Bean zullen krijgen. Als grootste smartphonefabrikant ter wereld leidt Samsung de Androidcommunity met haar best-in-class-apparaten zoals de Galaxy S III en creëert nieuwe apparaatcategorieën met producten als de Galaxy Note. Samsung heeft de meeste Nexus-apparaten verzorgd en is blij dat Google Samsung Galaxy Nexus en Nexus S-klanten de eerste ervaringen op Jelly Bean op een smartphone brengt.

Beschikbaarheid

Uiteraard houden we jullie op de hoogte als beide fabrikanten alsook andere fabrikanten hun plannen bekend maken. Bron: PocketNow
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Rippper

  eventjes helemaal off topic. Mijn motorola razr is vandaag gevallen en nu is het scherm kapot. Iemand die een goede reparatie winkel kent of website?

  • Angelus230

   Ga naar de winkel waar je hem hebt gekocht. Zij zullen hem waarschijnlijk naar Motorola doorsturen. Samsung zit te zeveren dat ze updates uitbrengen, maar als iedereen het met KIES moet doen dan zullen er zelden toestellen zijn met een nieuwe update. Echt iedereen klaagt dat KIES niet werkt, en dat ze hun toestellen niet kunnen updaten. En Samsung doet hier niks aan ! Ik blijf er bij: De eerst volgende smartphone dat ik ga kopen zal een Nexus zijn.

  • Patrick johan

   Ik hebem al!:)

  • DingieM

   Ripper, het wordt vergoedt door de inboedelverzekering. Vertellen dat je het thuis hebt laten vallen. Reparatieduur kan lang zijn als het reparatiecentrum zich in een ander land bevindt.

  • HBP

   Dingiem, dan zou ik de kleine letters maar eens goed doorlezen om het heel zeker te weten, vaak moet je voor smartphones al een aparte verzekering nemen.

 • Vincent

  Ja google

  • Sushi

   Samsung blijft aan het "evalueren". Laten ze maar eens een keer echt aan het werk gaan daaro. Als er al een keer iets uit komt, sterft het van de fouten waardoor het meteen weer teruggetrokken word waar je overigens niks van hoor en alsnog weer maanden kan wachten. Als ze die touchwiz meuk nou eens gewoon weg laten dan kunnen ze tenminste eens een beetje mee komen.

  • Jrh

   Er bestaan toch geen Samsung Galaxy Nexus en Samsung Nexus S? Die vallen toch onder de naam Google? ;) Nounou.. Dat vind ik slecht van Samsung ;p

   • Sander

    Beide toestellen worden meestal omschreven als Samsung Galaxy Nexus en Samsung Nexus S. Google heeft het op haar website over de Galaxy Nexus (zonder fabrikant/eigen naam).

  • Erwin

   "Samsung heeft de meeste Nexus-apparaten verzorgd en is blij dat Google Samsung Galaxy Nexus en Nexus S-klanten de eerste ervaringen op Jelly Bean op een smartphone brengt."

   Hier bedoelen ze hopelijk niet mee te zeggen dat Samsung-branded Nexus toestellen er in kunnen stikken.

   • Sander

    Nee, zeker niet. Samsung doet schijnbaar alleen de marktspecifieke aanpassingen (zoals dingen op het gebied van frequenties). Toegegeven, dat doet Samsung l.a.n.g.z.a.a.a.a.a.m, maar het gebeurt uiteindelijk wel.

   • Erwin

    Ik snap niet zo heel goed wat je met marktspecifieke aanpassingen bedoelt!

   • Sander

    Verschillende landen hebben gebruiken netwerken met verschillende frequenties voor mobiel verkeer. Schijnbaar heeft Samsung daar veel kennis van lokale markten (omdat ze zoveel toestellen hebben) en heeft Google daarom Samsung de software aan laten passen in bijvoorbeeld Europa. Wat er precies aangepast is, weet ik ook niet.

   • Erwin

    Toch maar tot yakju omgetoverd. Dan weet ik weer waarom ik voor deze telefoon gekozen heb.

  • robin

   @sushi, inderdaad. ik heb een Samsung galaxy nexus en het werkt SUPER. nou heb ik gister een a-technische maat geholpen die een s2 vodafone branded heeft. wat een onhandelbaar stuk stront van een software wat er op zit, t is zo ONoverzichtelijk als wat, zeker ten opzichte van het pure android.
   toestel okay
   android 4.0.x okay
   touchwiz BAGGER

   de 237 MB update die er nog op moest heeft ie eerst 20 minuten moeten downloaden (heb hier glasvezel met 100mbits)
   vervolgens heeft ie 10 minuten moeten installeren
   en on top of that werdt er geen Google account geaccepteerd.

   • Sebas

    Maar uhh ik wil hier bij even weten hoe het zit met die 4.1. als ik het goed heb gelezen krijgt 4.1. Geen adobe... Dus geen flash..?? Als dat zo is ga ik mijn one x niet updaten... En ik vind toch ook dat we update geil zijn.. Ik ook hoor!! Maar wat heb ik nu weer extra in vergelijking met 4.0?? Geen flash vind ik wel een downgrade!! Net als de YouTube update.. Wat een... #@$@ update. Overzicht is helemaal weg. Zie ook niet meer wanneer een filmpje is geupload. Maar goed. We zullen wel zien. :-)

    • Th0mas

     ik hoop dat htc niet al te lang zal wachten met een update voor de one x, ik heb namelijk maar een éénjarig contract en lever hem daarna weer in (waarschijnlijk). maar ik hoop nog graag jelly bean mee te pikken.

     • Peter

      ik heb nu de galaxy s3 en ik heb al 1 keer een OTA update ontvangen, dus samsung stapt af van Kies...

      • Sander

       Voor de S II worden de updates vaak ook OTA aangeboden, maar dan pas een tijd na de Kies-update. Probeer de S III nu maar eens via Kies te updaten, grote kans dat er een update is!

      • Peter

       Ik heb men S2 2 weken geleden verkocht met android 2.3.5 op ... nooit update naar 4.0 gehad ook niet via Kies en dan koop ik S3 en na 3 dagen meteen een OTA die verbeterde stabiliteit gaf, en je merkt het. Dus goed van Samsung

     • Ricardo

      Nu hopen dat deze update ook voor Samsung Galaxy S2 uit komt. Zou wel erg beschamend zijn wanneer dit niet gebeurd.

      • Daniel B

       Dus uiteindelijk de sensation ook?

       • Igor

        Reken er maar niet op kan het alléén maar meevallen.

       • Daniel B

        Dat is zo ja ;-) ik zit er ook niet op te wachten eerlijk gezegd, maar zou nice zijn als die ics bugs verholpen zouden zijn.

       • Steve

        +1
        Heb echt spijt dat ik toch weer een HTC heb gekozen, dat terwijl ik met mijn vorige HTC ook alleen maar problemen had. Android 2.3.6 zat vol bugs. Ik blij met Android 4.0, nog meer bugs. Kan nu mijn wekker niet meer gebruiken, moet bij alles wat ik doe wachten op een HTC logo. En HTC brengt geen updates meer uit, toestel is te oud. Waar is de belofte toestellen 18 maanden up-to-date te houden?? Heb dit ding pas sinds kerst... Sensation XE btw.

      • GZH

       Even een ander vraagje : zou ik NOVA3,Modern Combat , Gangstar Rio:city of saint of 9mm kopen?

      • GZH

       Sorry hoor , ik zag geen andere plaats om te zetten

       • Laurens

        Pff.. Nou om maar toch ff te antwoorden: het zijn allemaal mooie spellen, maar ik wacht altijd tot ze in de aanbieding zijn, voor 0,79 cent. Zo heb ik in totaal ongeveer 8 gameloft spellen voor 0,79 cent per stuk. Maar met zulk soort dingen kun je naar het forum, of desnoods een andere site..

       • Niek

        Ik zou je vraag ook even op het forum plaatsen

      • androidboy

       me galaxy nexus is er klaar voor :)

       • Django

        Vraagje voor sander
        Hoe weet je al die dingen?

        • Emiel

         Is het al bekend of asus de eee pad transformer (orgineel) update?

         • Geert

          Is het al bekend wanneer android 4.1 Jelly Bean op Cyanogenmod voor de sgs te downloaden is??

         • Niek

          nou hopen op een update voor de SII!

          • BujinBido

           Google now lijkt me wel vet. Ook de notificatiebalk lijkt me een stuk duidelijker. Oja en niet te vergeten waar het allemaal om draaide 'project butter'. Als de fabrikanten geen update willen uitbrengen, dan doen we het wel zelf.

           • Sander K

            Ik weet nog niet of ik wel ga updaten als er een update is. Flash is toch wel fijn en zoveel is er nu ook weer niet verandert tov ICS.

            • luc

             ook voor tablets? Tab 2 bijv

             • jay448

              Dus gaat 4.1 ook naar de Samsung Galaxy SII komen of niet?