Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • HTC U11+

 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Oh nee toch, Google heeft nét gisteren de Software Development Kit voor Gingerbread vrijgegeven en nu zijn we alweer bezig met Honeycomb, de opvolger. Andy Rubin sprak gisteren bij D: Dive Into Mobile en we hadden al verwacht dat hij het één en ander van Android ging laten zien. Wat we niet helemaal hadden verwacht is dat hij Honeycomb op een prototype van een Motorola-tablet zou laten zien. Wij hebben de eerste details voor je op een rijtje gezet en samengevat.

Verrassing

Andy Rubin, vadertje Android, begon op het event met zijn Nexus S. Deze had iedereen natuurlijk al kunnen zien, want die was dezelfde dag nog aangekondigd door Google. Ook Gingerbread hebben we allemaal al kunnen zien. Die was namelijk samen met de Nexus S aangekondigd. Zou het dan zo'n praatje worden? Gelukkig had Andy een verrassing mee: een prototype Android-tablet van Motorola met Honeycomb, de opvolger van Gingerbread. Over de tablet weten we niet veel, behalve dat hij een 'dual-core 3D NVIDIA-processor' heeft, dus waarschijnlijk een Tegra 2-processor. De tablet komt ergens volgend jaar uit, evenals Honeycomb. (De afbeeldingen in deze post zijn verkregen via Engadget)

Honeycomb features

Eén van de eerste dingen die we van Honeycomb zien is het lockscreen. Links onderin (in de buurt van je linkerhand) zien we een aantal knoppen staan. Dit lijken de Home-, Back- en Menuknoppen te zijn die op de tablet zelf ontbreken en ze zullen altijd links onderin staan. Aan de rechterkant zit een cirkel met daarin nog een slot. Sleep slot buiten de cirkel en je tablet is klaar voor gebruik.

Videochat en homescreen

Andy klinkt een beetje alsof hij baalt, want hij heeft zijn chat-app (GTalk?) nog open staan. In de app bevinden zich icoontjes die op videochat wijzen en Andy zegt 'dat hij dat maar eens moest wegklikken.' Oftewel, Honeycomb zal zeker weten beschikken over ingebouwde videochat. Het volgende dat we zien is het homescreen. De mogelijkheden om icoontjes en widgets op je homescreen te plaatsen bestaan uiteraard nog. De widgets voor bookmarks en kalender zijn vernieuwd. De app-launcher een zoekknop(?) zijn rechts bovenin geplaatst. Zoeken met Google kan vanaf nu links bovenin gestart worden.

Google Maps

Het volgende dat Andy laat zien is Google Maps 5. Deze nieuwe versie van Google Maps is gebaseerd op vector-plaatjes en werkt sneller, maar kan ook offline werken. Verwacht hierover later meer van ons. Andy laat zien hoe de nieuwe Google Maps werkt op zijn tablet en laat ook nog even snel gebouwen in 3D-view zien. De nieuwe Google Maps komt voor telefoons in de komende paar dagen uit. Dit zal dezelfde versie zijn die Andy heeft laten zien, want de app draait op telefoons én tablets.

Voor tablets én telefoons

Walt Mossberg vraagt aan Andy of Honeycomb een Androidversie is die toevallig goed op tablets werkt, of dat het alleen maar op tablets werkt. Andy weet te vertellen dat Honeycomb zal werken op beide soorten toestellen. Er zijn in Honeycomb wel allerlei aanpassingen gedaan om het goed werkend te krijgen op tablets. Andy laat zien dat wanneer je de tablet draait, de traditionele Androidknoppen meedraaien, aangezien ze nu op het scherm staan.

Fragments

Het volgende dat Andy laat zien is Gmail. Hier zien we een voor tablets geoptimaliseerde Gmail-app, die verdeeld is in twee kolommen. Hier laat Andy weten dat één app goed kan draaien op telefoons en tablets. Google gaat developers tools geven om hun app voor beide apparaten te optimaliseren. De zogenaamde 'fragments' stellen apps in staat om zich op tablets anders te gedragen. Wanneer Walt vraagt of dit niet ongeveer hetzelfde is als wat Apple heeft gedaan kan Andy dit niet ontkennen. Andy merkt wel op dat bij Android gerealiseerd is dat één app op een telefoon én een tablet kan werken. Hierna volgt wat gepraat over of Google zich gaat limiteren tot één tablet. Uiteraard zal dit niet zo zijn: iedereen kan een tablet met Android maken. Andy laat wel wat interessants weten over hoe Google werkt. Voor haar engineers kiest Google één fabrikant uit, in dit geval Motorola. Engineers hebben allemaal zo'n tablet, als het goed is, en weten dus waar ze mee te maken hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft, aldus Andy. Op de vraag wat de tablet waard is kan Andy niet echt antwoorden. Zijn gok voor dit prototype is zo'n $10,000.

Toekomstige user interface

Uit de vragenronde komt naar voren dat de gebruikersinterface van Honeycomb ook van toepassing is op telefoons. Daarnaast geeft Andy aan dat het werk van Palm's Matias Duarte snel genoeg te zien zal zijn. Bij Gingerbread is er niet zoveel veranderd, maar Honeycomb wordt dé omslag in de user interface.

Samengevat

Honeycomb is geschikt voor tablets én telefoons. Het nieuwe besturingssysteem merkt vanzelf wanneer het op een tablet of een telefoon draait en past zich daarop aan. Ontwikkelaars kunnen één app maken voor beide soorten toestellen, met behulp van zogenaamde 'fragments'. De échte omslag in user interface vindt plaats in Honeycomb. Wat we bij Gingerbread hebben gezien is dus niet representatief voor het werk van voormalig Chief Architect van Palm, Matias Duarte. Bij die nieuwe gebruikersinterface hoort ook dat de traditionele hardwareknoppen niet meer hoeven te bestaan, aangezien deze onder andere bij de Motorola-tablet op het scherm te zien zijn. Een video van Andy's demonstratie is te bekijken op AllthingsD en hieronder (wanneer je dit artikel op je PC leest).Bron: Engadget

Doe mee met ons lezersonderzoek!

Elk jaar vragen we onze lezers het hemd van het lijf. Zo kunnen we Androidworld.nl nog beter maken en leren we jullie beter kennen.

Ik doe mee !

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (55)
Bezig met laden van reacties...