Androidworld
Androidworld
01 maart 2012 14:00 uur
Een van de grootste verassingen van het afgelopen jaar was de Padfone. Een niet-alledaags model, een hybride tussen een smartphone, een laptop en een tablet. Na bijna een jaar heeft ASUS dan eindelijk het uiteindelijke model aan de pers gepresenteerd en wij hebben vandaag de Padfone van dichtbij bekeken. Met de Padfone heeft ASUS geprobeerd een all-in-one oplossing te maken voor onderweg. We kunnen niet zonder onze smartphone, maar willen ook graag mobiel werken en surfen met een tablet. Een tablet is dan weer niet geschikt om lange stukken te schrijven, en daarvoor willen we een laptop.Met de Padfone krijg je dit allemaal in één product en kun je onderweg werken zonder een tas vol met apparaten.

Transformer Padfone

Als basis heeft ASUS de Transformer genomen die al een jaar lang zichzelf heeft bewezen. Aan de achterzijde is ruimte gemaakt voor de telefoon die bij de Padfone hoort. Deze heeft een Super Amoled 4.3 inch-scherm en draait op Android 4.0. Alhoewel ik persoonlijk niet de beste ervaringen heb met ASUS telefoons ligt dit toestel fijn in de hand, reageert het snel en heeft het een mooi scherm. De telefoon kun je aan de bovenzijde met het beeldscherm naar beneden in de tablet schuiven. Aan de zijkant zitten twee micro-USB-aansluitingen die verbinding maken met de USB-aansluiting aan de tablet-kant. In de klep waarmee de telefoon wordt opgeborgen zit nog een uitsparing voor de camera en flits. Alhoewel het inschuiven en dichtklappen zonder speling gaat, ben ik benieuwd of er ooit door slijtage speling op kan komen. Dan zit de klep namelijk niet meer exact voor de cameraopening en zul je problemen kunnen krijgen met fotograferen. Wanneer je alleen de tablet inclusief de ingebouwde telefoon vasthoudt is hij wel een beetje topzwaar. Je kunt de telefoon in en uitschuiven wanneer je ermee aan het werk bent. Het beeldscherm gaat gewoon mee over, dus wanneer je een video aan het kijken bent op het beeldscherm van de tablet en je haalt de telefoon eruit, kun je gewoon verder kijken op de smartphone.

Bellen met een pen

Gesprekken die binnenkomen wanneer de telefoon in de tablet zit, gaan op het tabletbeeldscherm over. De gesprekken kun je door één druk op de knop aannemen. Om het gesprek te voeren heeft ASUS een aardigheidje bedacht. Als extra accessoire kun je een stylus bij je Padfone kopen. Hiermee kun je de tablet bedienen en eventueel schrijven en tekenen. Maar het meest interessante van de pen is dat er ook een handsfree-set in is opgenomen waarmee je via Bluetooth het gesprek kunt voeren. Het ziet er heel raar uit, maar het is een mooie oplossing. Nadeel van de pen is wel dat er geen opbergmogelijkheid in de tablet is en dat er een grote dikke punt op zit, dus kleine details zul je er niet mee kunnen tekenen. ASUS heeft Android 4.0 enigzins maar niet overheersend aangepast. Zo zijn er widgets opgenomen waarin je de batterijstatus kunt zien van alle drie onderdelen. Ook rechtsonder op het tabletscherm zie je hoever de diverse Padfone-componenten zijn opgeladen. Door al deze extra accucapaciteit heeft de Padfone een geweldige actieradius, wat natuurlijk fantastisch is voor de gebruiker. Deze extra accucapaciteit heeft ook een nadeel en dat is het gewicht van het totale pakket. Wanneer je de telefoon, tablet en het toetsenbord samen meeneemt draag je 1,6 kilo met je mee en dat is meer dan een gemiddelde netbook. Daar staat wel weer tegenover dat het gebruiksgemak heel erg groot is.

Foto's

[galleryold id="111428" include='111575,111576,111577,111578,111579,111580,111581,111582,111583,111584,111585,111586,111587,111588,111589,111590,111591,111592,111593,111594,111595,111596,111597,111598,111599' columns='5' link='file']

Beschikbaarheid

De prijzen voor de Padfone zijn op het moment van schrijven nog niet vrijgegeven. Volgens onze Koreaanse gesprekspartner zal het aparaat in het tweede kwartaal op de markt verschijnen. De Padfone is nieuw, origineel en biedt een oplossing voor een probleem, een echte innovatie dus. Ik denk dat het voor een 'gewone' gebruiker geen toegevoegde waarde heeft, maar wel voor de veel reizende arbeider. Dit apparaat reduceert het aantal spullen dat je meesleept aanzienlijk zonder echt concessies te doen aan kwaliteit en dergelijke. We hebben dit apparaat op de stand van ASUS in Barcelona getest. Daarom hadden we geen gelegenheid om het fotograferen te testen en we zijn benieuwd of de telefoon na een aantal dagen gebruiken nog steeds zo zo goed reageert.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • zx12richard

  kan je ook enkel alleen die phone nemen? of heb je vrijwillig verplicht beide?

  • gjb29

   Nee kun je niet los kopen omdat de processor van de telefoon gebruikt wordt als die in de tablet zit. Die heeft dus geen processor en kan daardoor niet los gebruikt worden.

 • Mathijs

  ik denk niet dat hier echt markt voor is.
  wat is er mis met een losse telefoon en tablet?

  • Woek

   @Mathijs> Niets, behalve dat je een manier moet vinden om dingen te syncen tussen de twee. Dat is hier geen issue.

   • Woek

    Overigens, kijk eens naar de vorm van de telefoon... ik voel een lawsuit van Apple aankomen!

    • mucuracat

     "Dit apparaat reduceert het aantal spullen dat je meesleept aanzienlijk zonder echt concessies te doen"
     Hoezo? Je zult het scherm/tablet in je tas stoppen (doe je met je 'normale' tablet ook) en je telefoon je in broekzak. Dus toch zelfde aantal spullen.

     Nadeel is; wanneer telefoon stuk gaat je ook geen tablet heb voor zolang de reparatie duurt.

     • Vincent

      Zal wel erg duur worden

      • 87Vortex87

       ik zie hier zeker markt voor. de combinatie is goedkoper en logisch. je gebruikt de telefoon toch niet als je bezig bent op de tablet. multitasken is leuk, maar je hebt maar twee handen en je aandacht bij 1 apparaat is het meest effectief. Dus zeer innovatief, ambitieus en een mooi product!

       • Htc

        Oei die asus klok is wel mooi.
        Maar het lijkt net een prototype zo dik en zwaar

        • Johan Berghmans

         Ik heb zelf de gewone Transformer. En vind het een super apparaat. Ik heb die bijv. vorig jaar meegenomen op vakantie naar Mallorca. Tetherend via mijn SGSII op de hotelkamer. En aan't strand of zwembad met alleen de telefoon. En die Pad klinkt nog beter. Een apparaat voor alles. Super innoverend van Asus.

         En v.w.b. een evt. rechtzaak van Apple. Die moeten eens stoppen met die onzinnige rechtzaken. Bij mij komt er daardoor NOOIT meer een iDevice van Apple in huis. Heb er schoon genoeg van. En ik ken genoeg mensen die er net zo over denken. En aan dit apparaat kunnen ze een voorbeeld nemen.

         V.w.b. het gewicht. De oorspronkeiljke Transformer is ook tussen de 1300 en 1400 gram met dock. Zou betekenen dat de Padfone met tablet en telefoon samengevoegd onder de 1000 gram weegt (800 a 900). En ik vind de Transformer met z'n 680 gram goed te hanteren. Dus dat zal bij de Padphone ook wel meevallen.

         • zx12richard

          vind de transformer erg mooi, maar de apps van apple halen het toch niet bij android. als de ipad3 boven mijn budget ligt word het denk ik toch de 2. al vind ik de mentaliteit van apple helemaal niets.

         • remcooo

          @zx12richard dan zou ik nog heel even wachten, er komt misschien een 7 inch ipad, en de ipad2 word budgetmodel nadat de 3 is aangekondigd, dus dan gaat deze goedkoper worden.. de mini ipad komt waarschijnlijk pas volgend jaar, of eind dit jaar, en wordt misschien aangekondigd op 7 maart, net als de ipad3.
          ik twijfel nog steeds, ipad3 of padfone, ligt aan de prijs van de padfone, die van de ipad3 begint waarschijnlijk rond de 480, voor 16gb wifi versie, oplopend tot 900 ofzo voor 32gb wifi+3G

        • Django

         zijn hier nog alternative tablet smartphones voor?
         want het lijkt mij wel cool dat je een smartphone in een tablet kan transformeren.

         • Remcooo

          ik las trouwens dat het verbinden via hdmi en usb ging, hoe lang duurt dit 'aansluiten' ongeveer?? moet niet teveel werk zijn ;)

          • Edward

           Zit hier inderdaad de tegra 3 processor in? Wat zijn sowieso de specs van dit apparaat? resolutie van het beeldscherm, RAM etc?

           • TiNNiT

            Tja en als je telefoon gaat dan hou je gewoon die Pad tegen je hoofd?

            • Peter

             Voor zover ik kan zijn is het toetsenbord dat van de asus transformer (orignal). Klopt dat ?

             • remcooo

              hoort dat toetsenbord er trouwens standaard bij, of is dit een accesoire dat je er bij koopt?? ik zou denk ik los willen, omdat het anders erg dik word, telefoon en tablet lijkt me genoeg..
              net als die pen, die moet je er los bijkopen?? is het dan mogelijk om te bellen met de tablet??

              • Scorp

               Hmm, nu ik er over na denk acht ik de kans groot (lees: ENORM) dat Asus gewoon lekker gewacht heeft tot de iPad 3 uit was, om lekker te kunnen concurreren met de prijzen!

               Asus streeft er sowieso al lang naar om een Apple-Killer te fabriceren. Mocht ik gelijk hebben, dan gaan ze zeer zeker een goeie deuk in Apple's omzet schieten!