Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

GW: Random Mahjong, mahjong op zijn westers

· 13 augustus 2011

Deze week is het game-week op Androidworld. Of het nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avond is, je leest hier de hele dag door reviews met screenshots en video’s over games, games en nog eens games. Deze keer kijken we naar Random Mahjong. Mahjong is in de Oosterse wereld een erg bekend gok-spelletje. In plaats van kaarten gebruik je hier zogenaamde 'stenen' met tekens erop. Random Mahjong zou je eerst doen geloven dat dit om hetzelfde spelletje gaat, maar het tegengestelde is waar. Er bestaat namelijk nóg een spel dat je misschien wel kent van oude spel-machines: Mahjong Solitaire en dit is waar Random Mahjong écht om draait.

Random Mahjong

Mahjong Solitaire is een spel dat gebruik maakt van Mahjong-stenen, vandaar dat het naar Mahjong refereert Het spel maakt gebruik van een opgehoopte stapel Mahjong-stenen. De bedoeling is om dezelfde Mahjong-stenen bij elkaar te zoeken, of in sommige gevallen dezelfde type Mahjong-stenen, bij bijvoorbeeld de stenen met een bloem. Mahjong-stenen die aan beide verticale zijden klem zitten tussen andere stenen, of Mahjong-stenen waar andere stenen op liggen kun je niet gebruiken. Zo moet je langzaam het spel uitspelen door de goede volgorde van stenen te kiezen. Anders zul je uiteindelijk op een dood eind terecht komen, omdat bijvoorbeeld twee dezelfde stenen onder elkaar liggen waardoor je ze niet tegelijk weg kan halen. Random Mahjong is een spel met precies hetzelfde concept. De uitleg hierboven geldt ook voor Random Mahjong. De 'Random' in de naam staat voor het Nederlandse 'willekeurig' waarmee ze willen aangeven dat elke keer dat je een level start, je een ander bouwwerk voor je neus krijgt.

Random Mahjong, de game

Bij het openen van Random Mahjong krijg je een menu met 'Play game', 'High Scores', 'Options', 'Help' en 'Credits'. De app zelf is heel kleurrijk en stijlvol met een bamboe-thema ingericht. Grafisch niks op aan te merken dus. Ook tijdens het spel zelf zul je merken dat alles er top uitziet. Dit geldt zowel voor de animaties als voor de graphics. Waar wij natuurlijk het meest in geïnteresseerd zijn is de optie 'Play game'. Zodra je op deze knop drukt, zul je opnieuw een menu voor je zien met twee mogelijkheden. 'Standard game' en 'Quick game'. Een standaardspel bestaat uit meerdere rondes die doorgaan totdat je uiteindelijk al je levens verliest door meerdere keren vast te lopen. Op het eind zul je een score krijgen die wordt genoteerd in de optie - hoe had je het ook kunnen raden - "High Scores". Een snel spel geeft je de mogelijkheid om snel tussendoor een game te spelen. Na één ronde zal de game eindigen en je de optie geven om nog een game te starten of te stoppen. Beide soorten games geven je nog een aantal sub-opties die bepalen hoe het spel verloopt. Bij standaardspelen kun je kiezen tussen moeilijkheidsgraad makkelijk, medium en moeilijk. Bij snelle spellen kun je kiezen tussen 'Custom level' en 'Preset Level'. Een handmatig spel geeft je de mogelijkheid om het hele level naar jouw wil aan te passen zoals moeilijkheidsgraad, aantal stenen en de optie 'Change' die het hele level opnieuw instelt met de door jou aangegeven eisen. 'Preset Level' geeft je iets andere opties; daar is het alleen mogelijk te kiezen tussen moeilijkheidsgraad, in vier categorieën verdeeld aantal stenen ('Tiny', 'Small', 'Med' en 'Big') en stijl van het level. Vóór het spel zijn er al een heleboel opties, maar in het spel ben je nog lang niet klaar met instellen. Zodra je in het spel zit krijg je onderaan het scherm een zestal knoppen die je kunt gebruiken in het spel:
 • De 1e knop verandert de stijl van je stenen in bijvoorbeeld goudkleurig.
 • De 2e knop geeft je de optie om je achtergrond te veranderen.
 • De 3e knop geeft je een handvol opties voor bepaalde hulp bij het spelen, zoals de mogelijkheid om alle beschikbare zelfde stenen dezelfde kleur te geven.
 • De 4e knop geeft je de optie om één stap terug te gaan, voor als je een fout hebt begaan.
 • De 5e knop geeft je in sommige gevallen de optie om de overige stenen te schudden. (Deze optie verschijnt alleen bij een snel spel.)
 • De 6e knop geeft je de optie om in te zoomen en het beeld te verplaatsen.
Aan opties geen tekort dus, in Random Mahjong. Helaas hebben we nog niet alle opties gehad, want als je dood loopt in het spel krijg je óók nog twee opties: 'Restart level' en 'Shuffle remaining'. De eerste optie laat je opnieuw met het level beginnen en de 2e optie schudt de overige stenen door elkaar. Over het algemeen is de 2e optie de makkelijkste keus, maar als je van een uitdaging houdt, is er altijd nog de eerste optie. De game zelf is verbazingwekkend accuraat. Ik had nogal wat mis-clicks verwacht met de grote hoeveelheden stenen op een klein scherm, maar dit bleek uiteindelijk minimaal. Wel vind ik het spel op een tablet stukken minder vloeiend verlopen dan op een smartphone, wat misschien te maken heeft met de slechte honeycomb-ondersteuning. Dit is jammer, aangezien het plezier dan wel wat afneemt door de minder vloeiende animaties en de korte momenten waar je eventjes moet wachten.

Screenshots

[galleryold id="93759" link=”file” include=”93795,93794,93793,93792,93791,93790,93789,93788,93787,93786,93785” columns=”4” link="file" columns="4"]

Conclusie

Random Mahjong is wat je noemt een topspel. De animaties zijn goed, de graphics zijn goed, het spel-concept is goed. Het enige echte minpuntje dat ik kan noemen is dat er niet veel updates zijn (de laatste stamt uit 7 juni 2011) en aangezien de honeycomb ondersteuning nog heel wat beter kan, roept dit de vraag op of de ontwikkelaar deze game nog wel goed ondersteunt. Verder is het een perfect spel en is er ook nog de optie voor een betaalde versie die geen advertenties heeft en landscape-modus heeft (de gratis versie beschikt alleen over portrait-modus). Zeker een aanrader dus, als je het mij vraagt.
Versie:1.0.7
Omvang/SD-kaart:4,9 MB/Ja
Prijs:Gratis/€1,36
Getest op:HTC Desire HD, Asus Eee Pad Transformer
Marketrating:[rating:4,5/5]
Ons eindoordeel:[rating:4,5/5]
Gratis
Betaald

Meer reviews van Androidworld game-week lezen? Check de link hier.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...