Androidworld
Androidworld
20 juni 2012 19:11 uur
Swype heeft een nieuw tijdperk in toetsenbordland geïntroduceerd toen het product voor het eerst beschikbaar was op de Samsung Galaxy S. Toentertijd stond Swype nog in de kinderschoenen en voor degenen die geen Galaxy S tot hun beschikking hadden, was er wel al een bètaversie beschikbaar. Nu heeft Nuance, het bedrijf dat Swype een tijdje geleden heeft overgenomen, officieel een nieuwe versie beschikbaar gesteld aan fabrikanten die Swype distribueren.

Vier-in-één toetsenbord

Het unieke aan Swype is de invoermethode, je bedient dit toetsenbord door als het ware over het toestel te vegen, van letter naar letter. Dit in combinatie met woordvoorspelling maakt het geheel voor velen een zeer snelle manier van tekstinvoer, maar er is meer. Met de introductie van deze nieuwe versie, waar ook al een aantal bètaversies van beschikbaar waren, komt er ook de mogelijkheid tot het handschriftherkenning en misschien nog belangrijker, stemherkenning. Deze spraakherkenning is omgedoopt tot Dragon en is een speerpunt van deze nieuwe Swype-versie. Helaas wordt Nederlands niet ondersteund door Swype en is het ook niet mogelijk om de standaard spraakinvoer van Google te gebruiken. Deze drie mogelijkheden worden aangevuld met de standaardinvoer zoals we die kennen van de hedendaagse smartphones en tablets.

Dragon

De heren van The Verge hebben de nieuwste versie van Swype getest en waren overwegend positief. Ze plaatsen wel een kleine kanttekening bij Dragon, de voice input-methode, waarbij achtergrondgeluiden en erg negatieve invloed hadden op de werking ervan. Wellicht was het niet de ideale testomgeving, maar als je dicteert is het natuurlijk niet altijd stil op de achtergrond.

Swype en voorspelling

Swype heeft in deze versie van de applicatie ook uitgebreide voorspellingen toegevoegd. Met deze functionaliteit probeert Swype het volgende woord te voorspellen, zoals we dat ook zien bij SwiftKey. Zo zagen we onlangs bij SwiftKey een aantal grappige zinnen voorbij komen tijdens deze voorspelling. The Verge is niet erg enthousiast over deze voorspelling en geeft aan dat SwiftKey een stuk verder is met de ontwikkeling hiervan. Dit wil overigens niet direct zeggen dat dit niet goed werkt, Swype leert namelijk gedurende het gebruik ervan zodat deze steeds beter zou moeten voorspellen, aldus Nuance. Uiteraard hebben wij zelf ook een poging gedaan om de nieuwe mogelijkheden uit te proberen, maar het bleek voor ons, ondanks dat we een bèta-account hebben, niet mogelijk om de nieuwe versie te downloaden. Dit komt mogelijk doordat de servers van Swype overbelast zijn.

Foto's

[galleryold id="120843" exclude='120849' link="file" columns="5"]

Video

Onderstaand een video van Swype met hierin onder andere Dragon Dictate.

Beschikbaarheid

Vanaf vandaag is de nieuwe Swype-versie beschikbaar voor de fabrikanten die het product afnemen en installeren op verschillende toestellen. Het is waarschijnlijk dat de nieuwe versie van Swype zal worden meegeleverd met nieuwe smartphones, maar dat deze ook met systeemsoftware-updates zullen worden meegeleverd. Swype is nooit direct beschikbaar geweest als download uit de Google Play Store, maar alleen als voorinstallatie op nieuwe toestellen of als bètaversie voor een grote groep testers. Ook deze versie is niet rechtstreeks te downloaden, maar je kunt je wel aanmelden voor het bètaprogramma van Nuance via deze link. Vervolgens krijg je een downloadlink toegestuurd met hierin de laatste testversie. Dit is niet mogelijk als je een smartphone hebt waar Swype reeds standaard op geïnstalleerd staat. Via: The Verge
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • galaxy fan

  het is dus een galaxy s3 met nexus rom aha oke

 • Jason

  Krijgt de Galaxy SII ook die update, of gaat dat allemaal vanzelf

 • GZH

  Swype is zo cool!

  • 8D

   Ik heb toch echt een ander layout dan op die foto`s....

   • Doctormetal

    Ik heb een aantal verschillende keyboards geprobeerd, waaronder ook SWYPE, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar SwiftKey.

    • Django

     Swype is veel chiller
     Ik tiep dit met swype

    • Daniel B

     Aaaha vandaar je spelfouten lol

    • Tucker

     +1
     Heb ze allebei langdurig gebruikt, maar Swype kan echt niet tippen aan SwiftKey.

    • JohanC

     Ik heb de laatste beta van SwiftKey lang geprobeerd,
     maar sorry, swype is veel sneller, zeker deze versie die heeft nu ook een vrij goeie predictie en ook swype heeft nu de de volgende 3 woorden klaar staan die zouden kunnen (als je de spatie toetst gebruik)

     Ik heb SwiftKey zeker 1 maand lang gebruikt en het is echt niet zo dat ik niks meer hoefde te tikken, swype is gewoon sneller omdat je je vinger niet vanaf het scherm hoeft te halen en weer op een plek neer hoeft te zetten

     Daarnaast is het swypen veel makkelijker in de auto onder het rijden (dat is misschien niet het slimste om te doen, maar werkt door dat je niet constant hoeft te prikken veel beter dan alle andere toetsen borden)

   • Angelus230

    Ik gebruik Swype niet meer. 1 Woord heeft mijn "Swype-plezier" verknalt: Gert i.p.v. het.

    • JackyX

     Dan verwijder je het woord Gert toch lekker. Heb hetzelfde gehad, als jij vaker "het" gebruikt dan "Gert" dan zal ie altijd voor het kiezen. Bovendien is de nieuwe versie van Swype nauwkeuriger! In dit bericht typte ik het en Gert in één keer zoals ik het wilde. Swypen is ook kunde...

    • Angelus230

     Hoe verwijder je dat woord ?

    • JackyX

     Ga naar instellingen> taal en toetsenbord> instellingen voor Swype. Daar zie je het woordenboek staan, rest wijst zich vanzelf.

   • JackyX

    Is dit ook tegelijk een update van de bèta-versie of is ie nou uit de bèta-fase? Als het gewoon een update is van de bèta-versie dan krijg je vanzelf een update toch!?

    • JohanC

     Nee dit is niet zo, als je de vorige beta update via zijn settings krijg je ook een nieuwe, maar dit is niet de ECHTE nieuwe...

     Die moet je via de installer van beta.swype.com weer installeren, deze zal ook naast de andere beta gaan, want hij heeft nu een andere naam/package

   • Django

    Is er een alternatief voor write gedoe? Lijkt mij wel handig.

    • Remco

     Is er voor de beta ook een Nederlands woordenboek beschikbaar. Gebruik nu SwiftKey in verband met de woordvoorspelling. Maar swypen en woordvoorspelling lijkt me helemaal ideaal.

    • pietertjes

     de toetsenbord is geweldig. typt lekker. als je een woord even tussendoor wilt typen wat niet in je toetsenbord staat is dat ook geen enkel probleem. woorden kunnen lekker makkelijk worden gekozen. alleen wel jammer dat de spatiebalk zo klein is. en de spraakherkenning is niet echt zo fijn als die van de toetsenbord die standaard is geïnstalleerd op Android 4.0.
     lekker lang berichtje zo dankzij deze geweldige toetsenbord. en geloof me, ik ben echt een zeurpiet. alles moet perfect zijn. en dit komt aardig in de buurt.

     • Willem

      Deze beta werkt ook op de Galaxy s 3

      • Dominee

       A new Swype version has arrived... Stond er vanochtend in mijn telefoon! Bij mij is die dus binnen.

      • Atheistus

       "Dit komt mogelijk doordat de servers van Swype overbelast zijn."

       Dat had ik ook, maar het verwijderen en opnieuw installeren van de Swype installer deed wonderen.

       • M@x hartje Android

        hoe is ie op de tablet?

        • Justin

         Toen ik deze mobiel kocht, zat er al swype op, maar hoe krijgt deze dan een update?

        • Amahl

         Als ik losse letterstyp dan zit er een fractie tussen het drukken op me scherm en dat de letter te voor schijn komt een soort van laggen wie heeft dit nog meer ? ics stock sgs2

         • JackyX

          Heb hem binnen. Hij staat inderdaad 'naast' de eerdere versie. Kan deze eerste versie worden verwijderd op één of andere manier?? En is het mogelijk om de woordenlijst die ik inmiddels aardig had aangevuld te exporteren van de ene Swype-versie naar de andere????? Ben zeer benieuwd...

          • Joris

           Jezus, wat een kut update..
           Hij is echt traag bij mij, ok, slechte telefoon maar dan nog...

           Vorige versie was tig keer sneller.. Gaat er nu maar helemaal vanaf dus, en nog een weekje kutten met het htc toetsenbord tot ik de s3 eindelijk krijg :)

           • San

            Ik gebruikte tot nu toe, met volle tevredenheid, SlideIt. Maar deze maakt toch grote kans om te blijven... Werkt heel prettig, snel en accuraat.

            • Tucker

             En dat kon je niet in gewoon Nederlands duidelijk maken?

            • San

             Wat is er mis met mijn Nederlands dan? Als ik hier alle typefouten en spaties teveel (ja, ook bij jou) zie denk ik dat ik het niet verkeerd doe. Mocht het woordgebruik wat te moeilijk zijn voor je dan spijt mij dat enorm maar kan ik daar verder totaal niet mee zitten.

           • Eric

            Tot op heden had ik ook SlideIt op m'n ZTE Skate en dat werkte best aardig, maar Swype (die beta) is gewoon vele malen prettiger en werkt supersoepel op mijn Galaxy SIII; ook de (Engelse) spraakherkenning. Geen idee alleen hoe ik nu aan die update ga komen, want downen gaat niet en af fabriek was 'ie, in tegenstelling tot de SII, niet meegeleverd...