Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Google vraagt patent aan op nieuwe ontgrendelmethode, notificatiebalk

· 17 februari 2012

Deze week zorgde een rechtbank in Duitsland voor een verkoopverbod op Motorolatoestellen, omdat deze inbreuk zouden maken op het slide-to-unlock-patent van Apple. Dit patent is recentelijk nog uitgebreid, maar omdat het in deze rechtszaak over het initiële patent gaat, vallen de Android 3.0-tablets van Motorola niet onder deze uitspraak. Andere Androidtoestellen kunnen wel verboden worden, indien Apple daar voor kiest en een significant bedrag aan borgt stort. Om verdere problemen met het patent van Apple te voorkomen, lijkt Google al bezig met een alternatieve ontgrendelmethode en heeft hierop patent aangevraagd.

Nieuwe ontgrendelmethode

In verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, heeft Apple inmiddels een aanklacht ingediend tegen Motorola en Samsung. In eerste instantie ging het bij het patent om een plaatje dat over een vooraf gedefiniëerd pad werd gesleept om een toestel te ontgrendelen. Later is dit patent uitgebreid naar het verslepen van een plaatje naar een vooraf gedefiniëerd gebied. Door dit uitgebreidere patent lijkt ook de ontgrendelmethode van Android 3.0 en hoger in de problemen te zitten. Een gedeelte van de ontgrendelmethode waarvoor Google recentelijk een patentaanvraag heeft ingediend, lijkt op de ontgrendelmethode van HTC Sense, waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld de camera-applicatie op te starten door het cameraicoontje naar een bepaald gebied op het ontgrendelscherm te slepen. Een ander onderdeel van de patentaanvraag is het ontgrendelen door stemcommando's. Er zou dan zelfs gebruik gemaakt kunnen worden van echte stemherkenning, zodat alleen de eigenaar van een smartphone het toestel door middel van zijn stem kan ontgrendelen. Hoe het nieuwe ontgrendelscherm er precies uit gaat zien, zeker gegeven het feit dat het niet zeker is dat het beschreven patent daadwerkelijk gebruikt gaat worden, is nog helemaal niet duidelijk. Vermoedelijk zullen we meer zien van een nieuw ontgrendelscherm bij een nieuwe Androidversie. Het is mogelijk dat deze aangekondigd zal worden tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O die aan het einde van juni plaatsvindt.

Notificatiebalk

Toen de nieuwe notificatiebalk in iOS, het besturingssysteem van onder andere de iPhone, werd onthuld, kwamen er nogal wat verbaasde reacties van Androidgebruikers. De consensus was dat de notificatiebalk wel erg veel leende van de notificatiebalk die Android al sinds het begin heeft. Zelf ben ik van mening dat het goed is dat techbedrijven leren van elkaars uitvindingen, zo lang daar maar een eigen draai aan gegeven wordt. Hoe je het ook wendt of keert, heeft Android veel geleerd van de mogelijkheden die in de iPhone te vinden waren en heeft Apple zich, onder andere onder druk van mogelijkheden bij de concurrentie, laten verleiden tot het invoeren van multi-tasking. Op het moment van de aankondiging had Apple reeds verschillende patentzaken tegen Androidfabrikanten lopen. De verbazing was dan ook groot dat Google geen patent zou hebben aangevraagd op de notificatiebalk. Achteraf blijkt dat Google al wel een aanvraag heeft ingediend en dat dit al in 2009 gebeurde. Het patent is nog niet toegewezen, maar gegeven dat het toewijzen van het slide-to-unlock-patent vijf jaar heeft geduurd (van 2005 tot 2010), is het goed mogelijk dat Google het patent nog wel toegewezen krijg. Op sociale nieuwssite Reddit werd de vraag gesteld waarom Google niet gewoon Apple aanklaagt voor inbreuk op dit patent. Het antwoord daarop is vierledig. Ten eerste is het patent nog niet toegekend, waardoor er, voor zover ik weet, nog geen rechtszaak gevoerd kan worden. Ten tweede, zo reageert Androidontwikkelaar Dan Morrill op Reddit, zit Google zo niet in elkaar. Zijn letterlijke reactie: "That's not how we roll". Ten derde is de implementatie die Apple heeft gebruikt bij de notificatiebalk (notificatiecenter) in iOS misschien wel net verschillend genoeg van het beschreven patent van Google. Het vierde punt, is dat nog maar de vraag is of het wel mogelijk is om Apple aan te klagen op inbreuk op een patent dat gebruikt wordt in een open source-applicatie. Google geeft iedereen de broncode van Android en iedereen mag deze vrijelijk gebruiken onder de voorwaarden van de Apache 2-licentie. Ik ben geen expert op het gebied van softwarelicenties, maar mogelijk is het erg moeilijk om bepaalde bedrijven uit te sluiten van het gebruik van uitvindingen die vallen onder deze vrije licentie. Bron: Phandroid 1 en

Gekkenhuis ! Nokia 3 voor maar €75!

Ze zijn he-le-maal koekkoek geworden bij de MediaMarkt. De Nokia 3 van €149 voor maar €75!

Koop

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (24)
Bezig met laden van reacties...