Androidworld
Androidworld
17 februari 2012 12:40 uur
Deze week zorgde een rechtbank in Duitsland voor een verkoopverbod op Motorolatoestellen, omdat deze inbreuk zouden maken op het slide-to-unlock-patent van Apple. Dit patent is recentelijk nog uitgebreid, maar omdat het in deze rechtszaak over het initiële patent gaat, vallen de Android 3.0-tablets van Motorola niet onder deze uitspraak. Andere Androidtoestellen kunnen wel verboden worden, indien Apple daar voor kiest en een significant bedrag aan borgt stort. Om verdere problemen met het patent van Apple te voorkomen, lijkt Google al bezig met een alternatieve ontgrendelmethode en heeft hierop patent aangevraagd.

Nieuwe ontgrendelmethode

In verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, heeft Apple inmiddels een aanklacht ingediend tegen Motorola en Samsung. In eerste instantie ging het bij het patent om een plaatje dat over een vooraf gedefiniëerd pad werd gesleept om een toestel te ontgrendelen. Later is dit patent uitgebreid naar het verslepen van een plaatje naar een vooraf gedefiniëerd gebied. Door dit uitgebreidere patent lijkt ook de ontgrendelmethode van Android 3.0 en hoger in de problemen te zitten. Een gedeelte van de ontgrendelmethode waarvoor Google recentelijk een patentaanvraag heeft ingediend, lijkt op de ontgrendelmethode van HTC Sense, waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld de camera-applicatie op te starten door het cameraicoontje naar een bepaald gebied op het ontgrendelscherm te slepen. Een ander onderdeel van de patentaanvraag is het ontgrendelen door stemcommando's. Er zou dan zelfs gebruik gemaakt kunnen worden van echte stemherkenning, zodat alleen de eigenaar van een smartphone het toestel door middel van zijn stem kan ontgrendelen. Hoe het nieuwe ontgrendelscherm er precies uit gaat zien, zeker gegeven het feit dat het niet zeker is dat het beschreven patent daadwerkelijk gebruikt gaat worden, is nog helemaal niet duidelijk. Vermoedelijk zullen we meer zien van een nieuw ontgrendelscherm bij een nieuwe Androidversie. Het is mogelijk dat deze aangekondigd zal worden tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O die aan het einde van juni plaatsvindt.

Notificatiebalk

Toen de nieuwe notificatiebalk in iOS, het besturingssysteem van onder andere de iPhone, werd onthuld, kwamen er nogal wat verbaasde reacties van Androidgebruikers. De consensus was dat de notificatiebalk wel erg veel leende van de notificatiebalk die Android al sinds het begin heeft. Zelf ben ik van mening dat het goed is dat techbedrijven leren van elkaars uitvindingen, zo lang daar maar een eigen draai aan gegeven wordt. Hoe je het ook wendt of keert, heeft Android veel geleerd van de mogelijkheden die in de iPhone te vinden waren en heeft Apple zich, onder andere onder druk van mogelijkheden bij de concurrentie, laten verleiden tot het invoeren van multi-tasking. Op het moment van de aankondiging had Apple reeds verschillende patentzaken tegen Androidfabrikanten lopen. De verbazing was dan ook groot dat Google geen patent zou hebben aangevraagd op de notificatiebalk. Achteraf blijkt dat Google al wel een aanvraag heeft ingediend en dat dit al in 2009 gebeurde. Het patent is nog niet toegewezen, maar gegeven dat het toewijzen van het slide-to-unlock-patent vijf jaar heeft geduurd (van 2005 tot 2010), is het goed mogelijk dat Google het patent nog wel toegewezen krijg. Op sociale nieuwssite Reddit werd de vraag gesteld waarom Google niet gewoon Apple aanklaagt voor inbreuk op dit patent. Het antwoord daarop is vierledig. Ten eerste is het patent nog niet toegekend, waardoor er, voor zover ik weet, nog geen rechtszaak gevoerd kan worden. Ten tweede, zo reageert Androidontwikkelaar Dan Morrill op Reddit, zit Google zo niet in elkaar. Zijn letterlijke reactie: "That's not how we roll". Ten derde is de implementatie die Apple heeft gebruikt bij de notificatiebalk (notificatiecenter) in iOS misschien wel net verschillend genoeg van het beschreven patent van Google. Het vierde punt, is dat nog maar de vraag is of het wel mogelijk is om Apple aan te klagen op inbreuk op een patent dat gebruikt wordt in een open source-applicatie. Google geeft iedereen de broncode van Android en iedereen mag deze vrijelijk gebruiken onder de voorwaarden van de Apache 2-licentie. Ik ben geen expert op het gebied van softwarelicenties, maar mogelijk is het erg moeilijk om bepaalde bedrijven uit te sluiten van het gebruik van uitvindingen die vallen onder deze vrije licentie. Bron: Phandroid 1 en
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • H.J.

  "net verschillend genoeg" zie ik niet. Een rolgordijntje naar beneden trekken is een rolgordijntje naar beneden trekken. Anders kun je ook stellen dat slide to unlock er héél anders uitziet op Android.

  • Nb lange

   hoe komt het dat er zoveel rechtzaken van apple in duitsland zijn andere landen hoor je niet of bijna niet

  • Sjoerd

   "Het vierde punt, is dat nog maar de vraag is of het wel mogelijk is om Apple aan te klagen op inbreuk op een patent dat gebruikt wordt in een open source-applicatie. Google geeft iedereen de broncode van Android en iedereen mag deze vrijelijk gebruiken onder de voorwaarden van de Apache 2-licentie. Ik ben geen expert op het gebied van softwarelicenties, maar mogelijk is het erg moeilijk om bepaalde bedrijven uit te sluiten van het gebruik van uitvindingen die vallen onder deze vrije licentie."

   Nou ken ik de Apache 2-licentie niet zo goed, maar als het enigszins lijkt op de meeste open-source licenties (zoals de GPL) dan is de voorwaarde wel dat de broncode open blijft. Dus Apple zou de techniek dan wel mogen 'kopieren', maar dan moet het wel open-source zijn.

   Maar dat is verder totaal irrelevant omdat de licentie echt puur gaat om de broncode, het idee zelf wordt alleen vastgelegd in patenten. Ook open-source 'ideeën' kunnen gewoon gepatenteerd (en dus ook juridisch bevochten) worden door bedrijven, de licentie op de code staat daar volledig los van ;)

   • Androiddevil

    ik vind het achterlijk dat Apple of welk bedrijf dan ook zomaar een patent kan laten uitbreiden. De unlock methoden van android is totaal anders dan die van de Iphone, ipod, en ipad bij de Unlock methode die Samsung gebruikt is er geen verplicht pad wat je moet volgen en bij de Motorola Xoom is er ook geen duidelijk pad wat je moet volgen.

    Dus als Apple een zaak om dit patent verliest kunnen ze in feite elke keer het patent weer uitbreiden waardoor het voor de concurrentie praktisch onmogelijk word om een goede tablet, Smartphone of Android Media Player met touchscreen zoals de Samsung Galaxy S Wifi 5.0 op de markt te zetten zonder gezeik van Apple. De EC die is aan het onderzoeken of samsung met z'n 3g patenten geen misbruik maakt. Maar eigenlijk zouden ze Apple eens onder de loep moeten nemen. met hun onzinnige patenten op een design van hun producten. Elke idioot kan zo'n design bedenken.

    • Androiddevil

     Eigenlijk zouden alle Bedrijven die Android gebruiken samen moeten werken om Apple een lesje te leren.

     • Dlanor

      Apple is veel te machtig aan het worden. Met zoveel geld kunnen ze alles voor elkaar krijgen en worden onafhankelijke instellingen beïnvloedbaar. Denk niet dat ik de enige ben met een nare smaak in de mond. Hoop dat er snel iets aan gebeurt.

      • Desotho

       Ik denk eigenlijk dat het tegengestelde aan het gebeuren is... Apple verliest macht en invloed. Innovatie staat al een tijdje niet meer bovenaan de lijst bij Apple. Ik heb veel respect voor de manier waarop Google hiermee omgaat. Apple die loopt de zeiken met patenten? Prima, dan verzinnen we toch iets nieuws en beters? Dat is innovatie, jezelf en je producten constant willen verbeteren, om wat voor reden dan ook.

       • Androiddevil

        Apple heeft nog nooit iets verzonnen. Apple Steelt en doet alsof hun de uitvinder zijn. ik kan zelfs voorbeelden noemen van gestolen functies.
        Wifi Sync is gejat van een student waarvan z'n app in de App store geweigerd werd. Notification bar was eerder al te vinden in de Jailbreak scene en bij Android.

      • len

       Wat een onzin allemaal weer. Belachelijk dat er op zulke dingen patenten aangevraagd kunnen worden, en dat het dan ook nog is vijf jaar duurt voordat het is aangevraagd... Dit geeft alleen nog maar meer aan dat het hele patenten systeem gewoon niet klopt.

       • Jasper

        Even kort door de bocht:

        Apple, maar ook de andere touch telefoon producenten, verkopen al jaren hetzelfde. Dure design beeldschermen die je al naar gelang het soort apparaat kunt aanraken en waar je mee kunt computeren, media afspelen en bellen. Zo vernieuwend zijn ze dus niet meer. Zoals het product touchtelefoon door Jobs destijds is neergezet en geimplementeerd is vernieuwend geweest. De tablet is ook niet zo bijzonder, bestond vroeger al en is niets anders dan voortborduren op de populariteit van de touch telefoon.

        Ik vind die patenten oorlog dus wat sneu. Zolang ze niet echt met vernieuwende punten komen, vind ik het niets waard. Apple maakt op mij een steeds minder innoverende indruk en borduurt vooral voort op het initiele succes van de iPhone. De rest trouwens ook.

        Multimedia TV met internet en apps is de nieuwe markt waar ze op in zetten. Apple -tv, Google settop box... et cetera. Ook weer door meerdere partijen bedacht. Gaan ze elkaar daar weer vliegen afvangen. Kijken of er een derde partij tussendoor komt met een supergaaf en uniek product! De nieuwe Apple/Jobs...

        • Dlanor

         @Desotho; Hoop dat je gelijk krijgt. Wat gebrek aan innovatie bij Apple betreft zijn we allemaal wel eens.

         • Laurens

          Ik snap niet dat ze die uitbreiding van apple toe lieten, het eerste patent, natuurlijk. Dan is het een van 'jouw' handelskenmerken. Toen kwam Google met een nieuwe manier, en dan breiden ze het bij apple uit naar wat er bij android verandert is, dan gaat het gewoon om het handelsmonopoly, niet om apples ideeën. dit mag zomaar? Met die reden?

          • Boris0711

           Gek dat Apple nog geen patent heeft aangevraagd op touchscreen. :p

           • San

            Wat een gezeik van die bedrijven onderling.....

            • kbus

             Ik wil geen 'taalnazi' zijn, maar het zou wat netter staan als jullie de artikelen die geplaatst worden wat beter controleren op spelfouten! Zie bijvoorbeeld de laatste zin, van de tweede alinea, onder het kopje notificatiebalk: 'Google (...) toegewezen krijg'.

             • J

              Echt... bedrijven moeten stoppen met die belachelijke patenten en belachelijke rechtszaken. De enige rede voor hun patenten is elkaar het leven lastig maken.

              • HiDiHo

               Google is your friend

               • M_B

                Idee: unlock door (in een bepaald ritme) op het scherm te tikken).inclusief patent en ik ben binnen haha.

                • YRoberto da Silva

                 Hoorde net nog dat apple een patent heeft op bellen. Dus nog even en onze android toestellen zijn alleen nog maar ordinaire speeltoestellen haha :p

                 • Nick

                  als een patent zaak om apple gaat zie je het overal op internet staan.
                  maar als samsung bijv. htc aanklaagd hoor je er niks van.
                  grappig om te zien dat er hier allemaal apple HATERS zijn.
                  ik vind apple gelijk hebben, ze hebben patenten dus daar mogen anderen geen gebruik van maken.

                  • Martin

                   Ifanboy misschien?

                   Ik vind dat je inderdaad geld mag vragen voor een patent maar dan niet langer dan 3 jaar nadat je het hebt toegewezen gekregen. Daarna moet het gewoon op de grote hoopzodat iedereen het nmag gebruiken. Kom op Slide-to unlock man is zooooo 2007 weet je !

                  • Franklin

                   Dat komt mede doordat Apple de meest bizarre patenten toegewezen krijgt. Dat heeft weinig te maken met het haten van Apple. Ik heb meer Apple-apparaten dan Android-apparaten dus je kunt mij geen hater noemen, maar die rechtszaken om die lachwekkende patenten vind ik echt triest.

                 • dirk faam

                  Als het patenten-geleuter van Apple vroeger ook bestaan had zaten we nu nog steeds met, bijvoorbeeld, houten kuipen op pootjes als 'wasmachine'. Met in midden op de bodem een dingetje dat heen en weer ging en dat wel bij ieder type een andere vorm kreeg.
                  Verder zou het apparaat er aan de buitenkant mooi uitzien (maar nogal breekbaar zijn) en e.e.a. zou véél te duur verkocht worden.
                  O ja, en de was zou niet ècht schoon worden.