Androidworld
Androidworld
13 augustus 2012 10:03 uur
De New York Times heeft zojuist gemeld dat Google voornemens is om 20% van de medewerkers van Motorola te ontslaan. Dit resulteert in een totaal van ongeveer 4000 banen. Ook zullen er wereldwijd 30 van de in totaal 94 Motorola-kantoren worden gesloten. In de toekomst zal Motorola een kleiner en verbeterd portfolio met smartphones gaan voeren.

Google en Motorola

De overname van Motorola door Google vorig jaar was meer een strategische zet. De insteek was om zich beter te kunnen wapenen tegen de verschillende lopende en komende patentaanklachten. Met de aankoop van Motorola heeft Google namelijk een belangrijke portfolio van zo'n 17.000 patenten weten te bemachtigen. Daarnaast werd de onafhankelijkheid van Motorola gegarandeerd om zo een vrij Android te behouden. De directeur van Motorola werd wel vervangen door Google-medewerker Dennis Woodside. Desondanks wordt er toch een grote reorganisatie doorgevoerd waarbij éénderde van de onstlagen in de Verenigde Staten zullen vallen en een groot deel van het management wereldwijd wordt ingekrompen. Google wil Motorola's kennis gebruiken om Googles eigen Androidtoestellen te verbeteren. Dennis Woodside meldt er het volgende over:
Motorola zal zich niet meer begeven op onrendabele markten, stoppen met het maken low-endtoestellen en zich richten op een paar mobiele telefoons in plaats van tientallen.
Ditzelfde principe kennen we van HTC, alhoewel dit hen tot nu toe nog niet de verwachte omzet heeft gegeven. Tevens meldt Woodside dat Google meer inzicht wil vergaren in de mobiele industrie en de consument.

Motorola: meer kwaliteit en vernieuwing

Het aantal van 27 toestellen, welke vorig jaar zijn gelanceerd, zal worden teruggebracht naar een handvol. Woodside vindt 'coole' nieuwe features en een betere kwaliteit in een paar smartphones belangrijker dan een groot assortiment. Hiermee kan Motorola haar positie op de markt, die op het moment ver achterligt bij concurrenten Samsung en Apple, ook verstevigen. Er wordt verder gesproken over voice-recognition-sensoren en batterijen die een aantal dagen meegaan. Om deze doelen te bewerkstelligen, is er een Advanced Technology and Projects-groep binnen Motorola opgericht. Voor deze groep zijn onder andere metaal-wetenschappers, acoustics-ingenieurs en artificial intelligence-experts (kunstmatige intelligentie) aangetrokken.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • Woek

  M.i. precies wat er met Motorola moest gebeuren, het bedrijf was veel te groot voor hun marktaandeel, en had teveel weinig in het oog springende modellen. De overname door Google heeft zo echt meerwaarde: de Motorola merknaam krijgt direct toegang tot de meest geavanceerde technologie (op software gebied), en Google krijgt een bekend hardwareplatform om zonder gedoe deze technologie te lanceren.

 • django

  Lukt hun nooit

 • Lucas

  dit is toch geen reclame woek?

  • Woek

   Haha nee hoor, ik zie gewoon steeds meer hoe dit Motorola kan redden. De laatste jaren heb ik veel te vaak kennissen horen zeggen 'nooit meer een motorola', gewoon niet goed 'afgemaakte' telefoons. Zonde van de naam...

 • Peter Bruyns

  Laat Google maar de klantenservice bij Motorola verbeteren. Ik zit nog steeds te wachten op de upgrade naar Android 4. Deze zou al in het tweede kwartaal van dit jaar uitgebracht worden. Toen zou het begin juli worden. Ik zit er nog steeds op haar te wachten.

  • Androiddevil

   Bij Motorola duurt het bijna een jaar voor je een update krijgt. En sommige telefoons krijgen niet eens updates.

   • Barry132

    Ik vind de samenwerking met Motorola maar niets. Dit gaat ten koste van de samenwerking met Samsung die al over een ander besturingsysteem zit na te denken. Google beseft niet hoe hard ze Samsung nodig heeft om Android groot te houden.

   • Troy

    Samsung gaat geen ander besturingssysteem doorvoeren. Ze zijn nog nooit zo succesvol geweest en dat ligt voor 50% aan android.

   • Rick

    Niet alleen bij motorola, ook bij samsung komen updates maar mondjesmaat, meestal later dan beloofd en gaan ook nog vaak gepaart met veel bugs. En dat is dan voor de top modellen. Andere modellen krijgen geen updates.

    Als je kijkt wie er belang hebben bij Android ziet het er niet echt florisant uit. Google heeft er uiteraard belang bij en die zullen er voorlopig wel mee doorgaan, Microsoft verdient er goed aan maar die willen liever aan windows mobile gaan verdienen en Samsung verdient er aan, maar als een ander OS minder kosten met zich meebrengt zullen ze snel overstappen (daarom hebben ze ook een eigen app market en ziet een samsung met touchwizz er met elk os het zelfde uit). De rest van de leveranciers is gepruts in de marge.

   • Duiv

    BADA? Volgens mij is dit O.S. van Samsung zelf en hier kunnen ze opterug vallen als er ooit licentie problemen met Android ontstaan,en het lijkt ook nog is op Android kwa vormgeving en apps.

   • Remcoo

    Aangezien belangrijke apps als whatsapp daar niet op kunnen zal het niet zo snel omgegooid worden!

  • BujinBido

   Samsung zal Android niet zo snel laten vallen. Zij bouwen op het platform en proberen hun eigen content te verkopen. Zij kunnen er in principe alles mee doen zolang google Search, Maps en Gmail erop staan.

   Google daarentegen verdient nauwelijks wat aan android. Da's al jaren zo. Het lijkt me wel logisch dat ze nu het heft in eigen handen nemen. Ze zullen bij google vasrwel over de gevolgen nagedacht hebben

   • Huh

    Samsng laat niet echt blijken iets met android te hebben. Ze bouwen op touchwiz, samsung apps en samsung market.

    Als android je lief is koop je beter geen samsung. Als je een telefoon met de beste hardwarespecs wilt moet je wel weer bij samsung zijn. Er is niet echt een goed en een fout bij die keuze.

  • Thom

   Ik hoop dat ze goeie nexus telefoons gaan maken voor een lage prijs :D