Androidworld
Androidworld
16 oktober 2012 13:51 uur
Voor de mensen die het nog niet kennen: Google TV is een besturingssysteem voor slimme televisies en set-top-boxen dat gebaseerd is op Android. In Nederland is Google TV inmiddels ook verkrijgbaar in de vorm van de Sony Internet Player, een set-top-box. Ondanks dat er inmiddels meerdere apparaten op de markt zijn met Google TV, blijkt het concept nog niet aan te slaan. Google probeert dat te veranderen met de derde versie van het besturingssysteem. Wanneer deze versie uitkomt, is nog niet bekend, maar er is wel een filmpje uitgelekt dat meer van de nieuwe features laat zien.  

Google TV versie 3

Helaas heeft Google de video met nieuwe versie 3-features inmiddels op 'privé' gezet, waardoor deze niet meer te bekijken is. Gelukkig zijn er verschillende mensen die de video wél gezien hebben. In de video wordt gesproken over verbeterde ondersteuning voor spraakinvoer en zoeken door middel van spraakcommando's. Daarnaast is er ook ondersteuning voor een tweede scherm, waarbij het mogelijk wordt om live TV of content van het internet af te spelen op je Androidtoestel. Ook komt er een 'mini-TV-gids' die over het huidige beeld kan worden gezet, zodat je alvast kunt gaan opzoeken welk programma of welk filmpje je straks wilt gaan kijken. Op de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn afgelopen augustus, zagen wij twee fabrikanten die nieuw zijn op de Google TV-markt, namelijk Samsung en LG. Beide fabrikanten lieten een slimme TV zien met daarop Google TV, maar voor beide apparaten gold dat het slechts ging om een demontratiemodel: de uiteindelijke televisies zouden in een hele andere vorm op de markt kunnen komen, áls ze al uitgebracht worden. De introductie van Google TV-apparaten door Samsung en LG, maar ook door Sony en het in de Verenigde Staten grote Vizio, zou Google TV wel eens het duwtje in de rug kunnen geven dat het nodig heeft. De nieuwe mogelijkheden van Google TV versie 3 zouden daar zeker bij kunnen helpen.

Afbeeldingen

De afbeeldingen hieronder komen van Engadget, dat een aantal plaatjes wist te schieten voordat de video offline werd gehaald.

Beschikbaarheid

Over de beschikbaarheid is nog niets bekend, omdat de video per ongeluk online lijkt te zijn gezet. Andy Rubin, de oprichter van Android en de baas van digitale en mobiele content bij Google, zal eind oktober spreken op de  D: Dive Into Mobile-conferentie die plaatsvindt op 29 en 30 oktober. Mogelijk zullen we dan meer informatie krijgen over de derde versie van Google TV, maar mogelijk ook meer informatie over de volgende versie van Android en eventuele nieuwe Nexus-toestellen.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Thijs

  Ziet er mooi uit. Volledige Nederlandse ondersteuning en ik schaf hem wel aan.

  • Machiel

   Tegen de tijd dat mijn TV is afgeschreven zal Google ook wel een aardig integratie met mijn telefoon en tablet hebben gerealiseerd en wordt een Google TV mogelijk interessant. Voorlopig blijft mooi de huidige TV in de kamer staan.

   • Visbeek

    Hoeft niet per definitie via een Google tv geïntegreerde televisie te gaan. Ik heb een Sony NSZ GS7 aangeschaft, en heb via die manier ook oa Google TV op mijn televisie.

  • JohanC

   tja, al dit soor smart tv's .. ik weet het niet, ik gebruik nu mijn samsung smart tv echt nooit. (als ze nu uitzending gemist integratie hadden ok, dat was wel handig maar dat hebben net de allerlaaste modellen van dit jaar gekregen)

   Maar goed het probleem is gewoon dat een echte smart TV waar je dus ook smart je tv mee kunt opnemen en kijken, dus met dual of meerdere tuner support is niet echt goed.

   Er is maar 1 pakket dat voor mij het echt goed doet, en die is wat duur, complete PC met 2 digitale tuners en dan Windows Mediacenter en dan heb ik geluk dat ik bij Ziggo zit, bij UPC kan dat niet eens. Want al die setup boxen zijn echt niet handig, (UPC Horizon lijkt mooi, maar een designer is door geslagen)

   Een setup box of smart tv begint bij mij met: Meerdere digitale tuners, Series opnamen, NIET tijd gebaseerd maar op basis van titel, goeie snelle guide. Daarna uit bouwen met Foto's, MP3 en vidoe support (eventueel van af de cloud). Moet "alles" af kunnen spelen.
   Daarna dus dingen als YouTube, Uitzending Gemist en uit bouwen eventueel met webcam en zo.

   Maar goed, ik droom al jaren, en ik vrees dat dat nog jaren zo blijft. Ze maken het perfecte apparaat maar niet, allene MediaCenter komt in de buurt.

   • mucuracat

    Horizon van UPC heeft zes tuners. Je kunt je eigen media afspelen. Ok, hij speelt nog niet alle formaten, maar begin is er. Je kunt via je pc/laptop en ios rommel ook tv kijken. Voor android eind van het jaar of begin volgend jaar beschikbaar :(

   • JohanC

    ja dat weet ik, maar ze slaan weer door: http://nl.hardware.info/tv/495/upc-horizon-video-review

    guide is DE feature die razendsnel moet werken en in 1 click naar toe moet kunnen, met een perfect overzicht.

    Maar nee de designer van dat apparaat dacht het moet er mooier uit zien ipv het moet perfect werken. Bouw nu gewoon de media center na zou ik zeggen.

   • vinz3nt

    ik boycot producten die zo arrogant zijn om Android gebruikers te laten wachten, zouden meer mensen moeten doen, dan zullen fabrikanten eerder geneigd zijn om voor android sneller apps uit te brengen

  • James

   pff..ik heb een WD media streamer en vind het verder allemaal prima ;-)
   Ik download of rip alles, reguliere TV is voor mij een dood medium, we hebben alleen nog analoog zodat mijn vrouw sport kan kijken.

   • Spot-the-dog eat apple.

    Lo