Androidworld
Androidworld
24 april 2012 18:51 uur
De geruchten over een cloud-opslagdienst van Google doen al een behoorlijke tijd de ronde. Inmiddels wisten we al een aantal van de voorwaarden van de dienst en wisten we dat de dienst Google Drive zou gaan heten. Nadat we eerder deze week al op de smartphone van een Androidontwikkelaar hadden gezien dat er een Androidapplicatie voor de dienst zou komen, is deze nu ook beschikbaar. De nieuwe dienst van Google integreert Google Documenten (Docs), waardoor deze te vervallen komt. Google Drive is per direct beschikbaar, maar niet direct voor iedereen.

Google Drive

Als je een fanatiek gebruiker bent van Google Documenten (Docs), dan was je vast al opgevallen dat de opslaglimiet ineens verhoogd is naar 5 GB. Dit komt omdat de opslag van de documenten samenvalt met die van de overige bestanden die je in Google Drive zet. De prijzen voor extra opslag zijn volgens de officiële aankondiging 25GB ($2,49), 100GB ($4,99) en 1TB ($49,99) per maand. De dienst is daarmee een stuk goedkoper dan Dropbox, dat $9,99 per maand voor 50 GB vraagt. Overigens, wanneer je gaat betalen voor Google Drive, wordt de opslag voor Gmail automatisch verhoogd naar 30 GB. De Androidapplicatie voor Google Docs is ook vervangen door Google Drive. Het lijkt er in eerste instantie op dat het bewerken van documenten een beter is geworden in de vernieuwde applicatie, maar eerlijk gezegd heb ik de Documenten-app al een tijdje niet gebruikt. Naast de Androidapplicatie is er ook een desktopapplicatie voor Windows- en Mac-computers beschikbaar. Linux-gebruikers zullen geduldig af moeten wachten of Google met een officiële app voor dat platform komt, of dat een andere ontwikkelaar dit oppakt. Google heeft meteen ook een ontwikkelaarstoolkit (SDK) aangekondigd voor Google Drive. Ontwikkelaars kunnen daarmee hun applicaties integreren in Google Drive. Je kunt dan bijvoorbeeld foto's direct vanuit deze webapplicaties opslaan in Google Drive. Integratie van Google Drive in Androidapps is overigens standaard: wanneer de ontwikkelaar het delen van informatie of media mogelijk heeft gemaakt via de standaard 'delen'-functionaliteit, dan zal het direct mogelijk zijn deze media op te slaan in Drive. Interessante nieuwe mogelijkheden zijn het automatisch herkennen van tekst en omgevingen in foto's. Volgens Google bevindt de techniek zich nog in de bètafase, maar zou deze al vrij goed werken. Via de Chrome Store zijn er al verschillende applicaties te downloaden voor Google Chrome die integratie bieden met Google Drive.

Aankondigingsvideo

Go Google: Google Drive

Screenshots

Beschikbaarheid

Je kunt Google Drive openen door naar drive.google.com te gaan. Zoals hierboven vermeld, is de standaardopslag van 5 GB gratis. Extra opslagcapaciteit kan hier worden aangeschaft. Google Drive is nog niet direct voor iedereen beschikbaar. Het is, wanneer jouw Google Drive nog niet beschikbaar is, mogelijk om je op de Google Drive-pagina aan te melden. Je krijgt dan een mailtje als jouw Drive aangemaakt is. Hoe lang dat duurt is mij niet bekend. De applicatie voor Android kun je downloaden door op de onderstaande QRCode te klikken of door deze te scannen met de barcodescanner. Heb je applicatie voor Google Documenten geïnstalleerd, kun je deze automatisch updaten naar Google Drive via het tabblad 'Mijn apps' in de Google Play Store.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • teuntje

  Zeker handig Google Drive. Vind dropbox alleen wel handig om het kopieëren via een map op je pc, dat gaat stukken en stukken sneller. Weet niet of die mogelijkheid ook bij Drive zit..?

  • Hendrik

   De link onderaan de pagina werkt bij mij niet.. Klopt dat? drive.google.nl

  • Quinty

   We'll e-mail you at (...) when your google drive is ready.
   Waarom moet ik wachten?!

  • Roeland

   Er is een verschil tussen aankondigen en uitbrengen hoor.

  • max

   leuk.. wel handig maar ik heb genoeg aan me 16gb intern geheugen heb misschien pas 1gb aan troep. Had veel liever gezien als Google eindelijk dat Music gedeuns uitbrengt overal en ook movies + books .. Weet iemand wanneer dit kan gebeuren?

   • Job

    Ik heb het al, en het werkt hetzelfde als dropbox, erg handig dus, maar met meer gb gratis. Ik stap denk ik over...

    • JCompagner

     hmm "Your Google Drive is not ready yet" :(

    • julian

     kun je hiermee straks ook gegevens van apps opslaan? soort back up voor iedereen die niet geroot is?

     • Geoffrey

      @teuntje - op de mac in ieder geval wel.... en er is ook een pc client lijkt het op de info page.

     • Vincent

      ja klinkt leuk maar ik heb inmiddels 8 GB gratis bij dropbox door referrals. Daarbij heb ik een betaald Picasa account van 80 GB en dat kost 20 dollar per jaar, waarom is dit dan zo duur? Kan niet anders dat Dropbox binnenkort de capaciteit verhoogd omdat anders veel mensen overstappen

      • Sander

       De Picasa-accounts kun je niet meer aanmaken. Die komen namelijk te vervallen. Het lijkt er op dat de bestaande 'abonnementen' wel gewoon gehandhaafd worden. Dan heb je dus lekker 80 GB voor 20 dollar per jaar.

       Ik vermoed dat het duurder is, omdat het waarschijnlijk veel intensiever gebruikt zal worden. Google zit overigens natuurlijk nog steeds dik onder de prijs van de concurrentie.

     • lex

      Ben benieuwd wat er gebeurd met mn 80GB space die ik jaarlijks koop bij ze en het zou mooi zijn als je een map fotos hebt daar je fotos inknikkerd en zichtbaar zou zijn in picasa en andersom net als een map muziek en dat in googlemusic zichtbaar is en vicaversa dat zou het compleet maken!

      • Machiel

       Niet alleen is de desktop applicatie erg handig(goede concurrent van dropbox). Ik vind de koppelingen in Chrome met je Chrome apps nog veel leuker. DWG's (Autocad bestanden) opgeslagen in mijn Google Drive worden automatisch geopend met de Autocad WS app in Chrome(eerst geinstalleerd). En zo zou er meer programmatjes die bestanden vanuit Drive rechtstreeks openen en dat allemaal vanuit de browser. Hun Chrome OS wordt op deze wijze ook steeds interessanter(voor erbij).

       • Mafiatounes

        Heel handig ik ga Drive gebruiken icm Dropbox daar heb ik al wel 33,75 gb door referals en een One X, hoop wel dat Google af en toe leuke acties gaat houden om extra geheugen te verdienen.

        • Gert Jan

         "Google Drive is nog niet ingeschakeld voor het [...].Nu domein"

         ga ik bij de settings kijken van mijn google apps account.

         "Google Drive en Google Documenten Ingeschakeld"

         nou ja ik wacht nog wel even haha

         • Nick

          Beetje jammer dat zowel de google drive site als de app zeggen dat mijn "drive" nog niet ready is.

          @Jurgen dus dat ligt niet aan de app in mijn geval

          • Soner

           Ik heb hem wel gelukkig, totaal onverwacht die aankondiging. Keek toevallig bij trending op twitter wat ik echt nooit doe xD Nu hopen dat hij beter dan dropbox is.!

           • Bever

            Nou Sander, Microsoft geeft 25GB voor $0. Nog een stuk goedkoper, lijkt me ;)

           • Outlaw

            Dit is toch weer mooi meegenomen.

            5GB bij Google
            25GB bij Drive
            50GB bij Box

            En dat allemaal voor niets...

            Lekker hoor!!!!!!!!!!

            • Angelus230

             Google Docs vindt ik beter. Daar heb je tenminste gratis opslag. En nu moet je betalen als je er 5GB overzit. En Google Docs had je ook op elk toestel, dus ik zie er alleen maar nadelen in.

             • Angelus230

              Weet er iemand trouwens wat er gebeurt als je niet op de knop "Get started, and get 5GB free" drukt. Blijf je dan je Google Docs behouden ?

            • Nitraat

             @Sander Weet je ook of, en wanneer bitcasa met een android app komt?

             • Dennis

              Ik heb op het moment nog 26GB bij dropbox niet dat ik het gebruik maar goed toch wat meer dan dit :P, Dus voorlopig blijf ik wel bij dropbox daarna kan ik altijd nog switchen als ik wil.

              • Soner

               Ik mis de optie dat je mappen kan aan vinken en dat hij die dan zelf synchroniseert.

               • Rafael

                Eindelijk! Ben benieuwd of het lekkerder werkt dan Dropbox, waar ik echt groot fan van ben.

                Het heeft blijkbaar geen zin om meteen te betalen. Ik hoopte dan meteen toegang te krijgen, maar helaas.

                • Jorrit

                 weet iemand bij wie Drive al werkt of je ook je foto's en video's kunt syncen vanaf je Android device met Drive want dat zou ik geniaal vinden. Ik heb nu Google+ sync maar dat is browser based en met drive heb je gewoon folders op je pc of in mijn geval mac.

                 • Marvin

                  super handig! heb er op gewacht!