Androidworld
Androidworld
26 april 2012 11:16 uur
Er zijn verschillende versies van de Samsung Galaxy Nexus op de markt. Naast een CDMA-versie die alleen werkt bij de Amerikaanse provider Verizon, zijn er ook verschillende GSM-versies die onder andere op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Begin april schreef Claudia al over het verschil tussen yakjuxw-toestellen, die door Samsung worden geüpdatet, en yakju-toestellen, die direct door Google geüpdatet worden. De update naar Android 4.0.4 voor Galaxy Nexus-toestellen met software yakju, is op 3 april begonnen. Toen er toch een aantal mensen waren die de update naar 4.0.4 niet hadden gekregen maar wél type yakju hadden, bleek er toch meer aan de hand te zijn. De update voor yakju-toestellen is inmiddels weer hervat.

Signaalproblemen

Na de update naar Android 4.0 bleek dat veel gebruikers van de GSM-versie van het toestel last hadden van wegvallend signaal. Wanneer het toestel in slaapstand ging, zou ook de verbinding met het telefoonnetwerk worden verbroken. Afgelopen week ontving mijn eigen Galaxy Nexus, die al op Android 4.0.4 zat, een update. Deze kleine update, waarna de software op Androidversie 4.0.4 bleef, zou deze signaalproblemen verhelpen. Het lijkt er dan ook op dat Google het updateproces tijdelijk heeft stilgelegd om deze problemen te verhelpen. De eerste berichten van OTA (over-the-air)-updates voor yakju-toestellen hebben ons inmiddels bereikt.

Beschikbaarheid

Om te kijken of de update van Android 4.0.2 naar Android 4.0.4 voor jouw Galaxy Nexus ook klaar staat, ga je naar 'Instellingen'--> 'Over de telefoon'--> 'Systeemupdates'. Ook wanneer je al eerder deze maand de 4.0.4-update ontvangen hebt, staat er waarschijnlijk een update voor je klaar: de update die de signaalverliesproblemen oplost. Wanneer de overige Nexus-toestellen, die met softwareversie yakjuxw (of één van de andere varianten) geleverd zijn, de update zullen krijgen, is nog niet duidelijk en afhankelijk van Samsung. Omdat de toestellen hardwarematig identiek zijn, is het mogelijk om de yakju-software op een yakjuxw-toestel te zetten. Een (Engelstalige) gids hiervoor kun je hier vinden. Uiteraard is dit voor eigen risico en komt mogelijk je garantie te vervallen. Daarbij wil ik wel zeggen dat de kans dat er daadwerkelijk iets ernstigs mis gaat héél erg klein is. Weet je niet welke software jij hebt? Dit kun je bekijken met deze applicatie.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Wanker

  Het is heel goed dat ze dit doen, al zeg ik het zelf.

  • Saab

   Ja dt had ik net ook

   • Theo Void

    Ik heb de update ook binnen. Het probleem met in standby geen verbindingen lijkt verholpen. Ik merk wel dat internet een stuk trager is voorheen. Veel minder vaak hsdpa zelfs 3G is traag.
    Hebben meer mensen dit opgemerkt?

    • dendirk

     ik zit nog met een yakjuxw, mijn vraag welke telefoon heb ik nu gekocht een google of een samsung?

     Bij wie moet ik zijn om te klagen bij samsung of google?

     Ik heb speciaal een Nexus gekocht om als eerste de updates te ontvangen.
     Omzetten van yakjuxw naar yakju wil ik niet ivm garantie problemen.

     Dank

     • Sander

      De software wordt verzorgd door Samsung en daar zul je dus moeten klagen. Ik vind dit echt één van de grootste blunders van Google op Android-gebied.

    • Karen

     Heb de update sinds gisteren avond ontvangen op een yakju model!

     • Lesley

      Heb een yakju toestel en zit nog altijd op 4.0.2... Een update check gedaan maar nog altijd geen update die voor me klaar staat, helaas.

     • Frits

      heb al bijna een week IMM76I build

     • hans

      Zijn witte nexussen altijd jakjuxw?

      • max

       is het 'm waard om een galaxy nexus te kopen? ik heb momenteel nexus s en die is al best verouderd enzo en nu zag ik dat de galaxy nexus voor 360€ te koop was bij belsimpel, doen of niet?

      • joris

       Ik ben erg tevreden over de Galaxy Nexus, maar ik heb dan ook alle updates al binnen, vraag in de winkel/webshop echt naar een yakju model. Anders is het mijn inziens ook de moeite niet... qua geld is echt e moeite,... mijn inziens beter als de GSII.

       • dendirk

        bon , ik dan maar Samsung aangeschreven ivm met Yakju en Yakjuxw.

        Hieronder mijn schrijven, ik zal jullie op de hoogte houden als ik een antwoord ontvang.

        Samsung Galaxy Nexus
        Bericht *Beste,

        Ik heb onlangs een Samsung Galaxy Nexus aangeschaft. Ik koop altijd de Google toestellen om als eerste de updates te ontvangen. Nu blijkt dat er Galaxy Nexus toestellen in verschillende versies verkocht worden, de zogenaamde Yakju toestellen die door Google worden geupdate (fingerprint Google) en de Yakjuxw toestellen die door Samsung worden geupdated (fingerprint Samsung).

        Nu blijkt dat de Yakjuxw toestellen altijd een hele tijd later de updates krijgen omdat Samsung hiervoor moet zorgen. Hier ben ik dus niet blij mee, ik koop speciaal een Nexus van Google (dacht ik ) om altijd en snel up to date te zijn.

        Kan u mij vertellen of dit waar is en wat ik er aan kan doen?
        het is ook raar want in de ene winkel in Belgie verkopen ze Yakju versies in de andere dan weer Yakjuxw versies? Dit is zo in Belgie en Nederland al zeker zo.

        Ik kan de GSM wel flashen naar een Yakju versie maar dan zouden er problemen met d egarantie zijn, klopt dit?

        graag op deze vragen een gepast antwoord aangezien er op het gebruikersforum Androidworld heel wat personen zitten met dit probleem.

        Alvast bedankt.

        • Ryoma

         Ik hoop dat het goed komt :)! Zelf had ik een yakju versie gekregen maar daarna geflashed met een rom.. Toen 4.0.3 uitkwam heb ik hem weer terug geflashed naar weer een jakju versie en ontvang alle updates RUIM op tijd.. Mijn signaal update heb ik 2-3 dagen geleden al ontvangen :) Dus flashen werkt prima. Zorg er wel voor dat je je garantie blijft behouden !! Succes

       • Marc

        Yes, Ik heb de update binnen op mijn Galaxy Nexus (Yakju). Ben benieuwd of mijn batterij het langer zal uithouden. Ik merk dat het wel iets soepeler loopt :)

        • Rutger

         Yes! Heb hem ook binnen!. Vandaag toestel aangeschaft, had in de winkel al een update. (wifi van de belcompany) Toen ik dit bericht las, ook geen update voor mij. Ik dacht neeee! geen samsung model alstublieft. Niet het geval, maar ook geen update!. Het stoppen en legen van " Google Service Framework " en het direct opnieuw opstarten heeft voor mij voor de update gezorgd! Bedankt!

         • ferrariking

          ben ik blij dat ik er jakju van gemaakt heb:D
          krijg de signaal updete grijg ik zaterdag;)

         • Marcel

          Ik heb nog steeds versie 4.0.2. Mijn toestel is de Yakju! Ik baal hier best van, en begrijp niet waarom er zoveel tijdsverschil tussen de updates zit. Hopelijk krijg ik de update nu snel een keer binnen. Over het toestel ben ik goed te spreken. Qua design één van de mooiste telefoons momenteel. Zeker omdat er geen hardware knoppen voorop zitten.

         • Chout

          Wanneer praat men ook eens over de galaxy note met andriod 4????????

          • Mannie

           Ik kreeg de update ook niet binnen en heb mijn telefoon toen terug gezet op fabrieksinstelligen. Dit heeft bij mij wel gewerkt. Kreeg daarna de update binnen.

           Zorg er wel voor dat je alles op backup hebt staan.

           • Dendirk

            Hier het antwoord van Samsung?

            Geachte heer Cleiren,

            Dank u voor uw e-mail met betrekking tot uw Samsung.

            Voor het beantwoorden van uw vraag, verzoeken wij u om contact op te nemen met google.

            Voor overige vragen kunt u bellen met ons Contactcenter op telefoonnummer 0900-SAMSUNG (0900-7267864) voor Nederland of 022012418 voor België, op werkdagen van 09.00 -18.00 uur. Voor een snelle en efficiënte behandeling van uw probleem, adviseren wij u om de volgende gegevens paraat te hebben als u belt: uw klantnummer, uw IMEI-nummer en uw type toestel.

            Wat nu?

            • Harry L

             Ik heb zelf de XW versie, nu een week in bezit. Had hem besteld via internet... Helaas wist ik dit niet. Heb het toestel nu een week in bezit, en twijfel om de gewone versie er op te zetten om toch de update's te krijgen.
             Is dit een goed idee of gaat het dan echt ten koste van de garantie?

             • Erwin

              Ik heb hetzelfde probleem, maar ik zie het niet zitten om mijn garantie op het spel te zetten.
              Ik hoop wel dat er hier een artikel over komt als het zover is!

              Want Samsung houdt de kaken stijf op elkaar. Ook vast wel wanneer ze wel gaan updaten.

             • Harry L

              En dat is dus ook mijn probleem... Ik wil mijn garantie ook niet op het spel zetten...
              Heb Samsung vanochtend op Twitter gevraagd, maar denk niet dat ik er antwoord op ga krijgen...

             • Erwin

              Heb ik zo'n twee weken geleden ook gedaan, als antwoord kreeg ik dat wanneer de update komt, ze dat zo snel mogelijk laten weten.
              Dat vond ik al beter dan een doorverwijzing naar Google. :P

            • frank

             Vanmorgen heb ik de update naar 4.0.4 gekregen (yakyuxw). Het kon even. :p