Androidworld
Androidworld
27 april 2011 18:43 uur
Vorige week liet Androidontwikkelaar en ontwerper Roman Nurik  weten dat hij samen met collega's druk bezig is geweest aan een nieuwe applicatie. De Google-ontwikkelaar kon helaas nog geen details vrijgeven over welke app het zou gaan. Als we even kijken naar de belangrijkste Google-diensten, dan missen we voornamelijk één applicatie. Het gaat dan om Google Docs. De speciale, officiële Androidapplicatie voor Google Docs is vanaf dit moment in de Android Market te vinden.  

In 'the cloud' werken

Eén van de meest gehoorde buzzwoorden in de techwereld, is 'in the cloud' werken. Wat houdt dit nu precies in? In plaats van dat je een programma op je PC of, in dit geval smartphone, draait, wordt de applicatie op een server ergens op afstand gedraaid. Je kunt dan vanuit verschillende locaties gebruik maken van deze app. Google heeft Google Docs ontwikkeld om een alternatief te bieden voor Microsoft Office. Niet lokaal, maar in de cloud. Google Docs is inmiddels alweer een paar jaar beschikbaar en wordt steeds beter, maar een officiële Androidapplicatie hebben we nog niet eerder gezien. Het was voorheen wel mogelijk om de webversie voor smartphones te gebruiken op je Androidtoestel, maar nu is er dan ook de officiële Androidapp.

Documenten aanmaken, zelfs met je camera

Google Docs voor Android is een samenvoeging van de webversie van Google Docs zoals je die misschien al kende van op je Androidtoestel en een echte Androidapp. De lijst van documenten wordt op je telefoon opgeslagen, maar wordt ook steeds actueel gehouden met de documenten die in de cloud te vinden zijn. Wanneer je een document in je inbox van Gmail krijgt, kun je deze voortaan onmiddellijk openen in de Google Docs-applicatie. Google heeft tevens een widget meegeleverd, waarmee je met één schermaanraking een nieuw document kunt maken, naar je documenten met ster kunt gaan, óf waar je een nieuw document aan kunt maken door een foto te nemen. Die laatste mogelijkheid is vooral erg interessant. Wanneer je een foto maakt in de Google Docs voor Android, wordt er automatisch een nieuw document aangemaakt. De tekst op de foto wordt automatisch herkend en wordt in het document gezet. Een kleine test van ons wees uit dat de tekstherkenning behoorlijk goed werkt. Google meldt zelf nog wel dat er wel wat haken en ogen aanzitten: herkenning van geschreven tekst of bepaalde lettertypes werkt nog niet optimaal, of helemaal niet. Hier zal in de toekomst wel verandering in gaan komen!

Documenten aanpassen

Je kunt in Google Docs voor Android zoals gebruikelijk tekstbestanden, spreadsheets en presentaties bekijken. Die eerste twee kun je ook aanmaken en aanpassen. Wanneer je een document opent, krijg je de interface die je gewend bent van de mobiele versie van Google Docs. Sterker nog: het ís de interface van de mobiele versie van Docs, maar dan geladen in de nieuwe Androidapp. In eerste instantie was ik hier wel wat teleurgesteld over, aangezien webinterfaces over het algemeen nog minder goed werken dan echte, native applicaties. In een eerste test lijkt het echter prima te werken. De ervaring zal leren hoe dit werken met de webversie op de wat langere termijn zal zijn. Natuurlijk is het zo dat het werken met documenten op je smartphone vaak toch alleen voor kleine aanpassingen is, vermoed ik dat het allemaal wel mee zal vallen.

 

   

Screenshots

Beschikbaarheid

Google Docs is op Android te gebruiken in de browser, maar dus nu ook via de speciale Androidapp. Deze applicatie is beschikbaar voor smartphones met minimaal Android 2.1. Volgens Roman Nurik zou de applicatie ook goed moeten werken op Androidtablets met Android 3.0 (Honeycomb). Klik op de onderstaande QRCode (bijvoorbeeld in de Androidworld Reader of op de website) om Google Docs voor Android te downloaden.
Bron: Google Mobile Blog
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Wessel van Waas

Wessel van Waas overal op internet te vinden als WvanWaas. Geboren en woonachtig in Gouda. Mijn toestellen: G1, HTC Tattoo, HTC Desire, LG Optimus 3D, Galaxy Nexus en Notion Ink Adam. Buiten schrijven voor Androidworld ontwikkel en ontwerp ik apps en houd mij voornamelijk bezig met het interaction design. Ik ben een student op de Haagse Hogeschool CMD en heb daarnaast mijn eigen ontwikkelbureau.

Reacties

 • raadsel

  thx voor de QR-code!

  • Hoorah

   Oh, goed nieuws. Ik vroeg me al af wanneer dit beschikbaar zou worden. Dag Evernote, tot nooit!

   • Mitchel

    Heerlijk! Thats why I love Google (L)

    • marco

     Kun je ook openoffice spreadsheets openen?

     • Sander

      Ik heb even getest, maar het werkt niet direct vanuit de Gmail-app. Je moet de spreadsheet blijkbaar eerst op de desktopversie van Google Docs importeren (dit kan wel direct vanuit Gmail op je computer) en dan is het bestand wél te vinden in de Docs-app.

      Wanneer ik het in één keer probeert te doen, krijg ik een foutmelding.

    • Hans

     Werkt niet op mijn Archos 10.1

     • Gerben

      Wauuwww, ik kan deze zo enorm goed gebruiken.
      Ook mooi handig dat ik google cloud connect heb, heb nu dus gewoon al mijn MS office docs ook direct beschikbaar op mijn mobiel.
      Good job, google!

      • Bob

       weer een leuke en handige nieuwe feature van google! heel goed!
       maar waar ik, en met mij waarschijnlijk vele anderen, op zit te wachten is eigenlijk nog steeds de Paypal betaal mogelijkheid. is daar al wat meer duidelijkheid over? gaat die er ooit nog komen?

      • Casey

       Net geladen op mijn Xoom. Werkt lekker, en kan nu veel makkelijker sharen met docs op laptop en PC! Toppie!

       • Marcell

        kun je wel microsoft office bestanden openen, of niet?

       • Rob

        Dus nu kan google ook onze documenten inzien?

        • Rob

         Natuurlijk is het gebruik niet verplicht. Vindt het echter geen fijne gedachte wanneer vreemden zomaar mijn docs in kunnen zien. Ik zal het voorlopig dan ook niet installeren.

        • Jarmo

         Balen dat ik nog 1.6 heb..

        • John

         Heb er even mee gespeeld... werkt leuk! Jammer dat het idd webbased is en nog niet native app.. Verder werkt printen op afstand ook erg leuk en het vertalen van tekst uit een foto redelijk goed! Ik had wel een gevouwen stuk document, waardoor hij moeilijk leesbaar was voor Docs.. maar uitendelijk toch leuk.. Hoop eigenlijk wel dat de tekst aangepast kan worden met andere lettertypes, kleuren en opmaak..

         • Rick.

          Had ik dit maar gehad in mijn jeugd, had veel tijd gescheeld in stafwerk schrijven/typen ....effe een foto maken..edit in google docs..copy/paste klaar is kees :)

          • John

           Overigens kan ik geen documenten openen vanuit gmail in docs met een 2.2 custom rom.. Opent alleen de web versie..

           • Daansi

            Geprobeerd en te licht bevonden. Een lineeditor is niet 2011. Haalt het niet bij Documrnts to Go. Ok het is gratis maar daar is dan ooj alles meegezegd. Uninstalled na 5 min.

            • Rapert

             CMD... j.jongeneel de kale hagenees. Artikel duidelijk afkomstig van student uit haagse hogeschool. CMD op HHS is echt waardeloos en van laag niveau. Hehe. Ot: eindelijk de app waar ik op zat te wachten!

             • Rapert

              Ik ben een informatica student. CMD1 als minor gedaan vorig jaar. Sorry, maar ik vond het echt niks aan. Uitdaging was echt 0%. Ik heb eigenlijk niks van geleerd en no offense, maar de meeste docenten gedragen als een amateur. (En Jongeneel zelf is niet eens een Flash expert XD, hoewel hij wel een cool persoon is). Lessen zonder samenhang en dergelijke met het project. Pure tekenles en shit wtf? Daar zat ik niet op te wachten en had verder geen invloed op het project en toets. Aanpak was net middelbareschool/basisschool van verplichte lessen en huiswerk waar ik echt niks van leer in verhouding met de tijd en andere ICT opleidingen. Pure waste of time. De toets bestaat uit 90 cheap ass ja/nee vragen. Seriously, what the f*. Met pijn aan mijn hart toch cmd1 blok af kunnen ronden door lessen verplicht te volgen en project in 1 dag gemaakt. Mijn idee was CMD doen voor wat grafische dingen, maar wat eromheen speelt is echt waardeloos en lame. En naast dat, meeste docenten van cmd zijn apple fans. :')

            • Fritske

             Als ik een foto maak van een document dan krijg ik steeds een fail met uploaden. Dan kan ik tap to retry doen, maar hij blijft failen. (ook staat er een optie "covert file to Google Docs document" deze kan ik niet aanvinken)

             Heeft iemand dit probleem ook? of weet iemand wat er fout gaat? Ik heb android 2.1 dus dat zou geen probleem mogen zijn

            • Bucky

             Bij het openen van een document krijg ik niet de keuze om Google Doc te gebruiken. (wel andere geïnstalleerde applicaties)

             • Jos oet Gebrook

              Ik gebruik al ruim een half jaar GDocs, werkt volgens mij hetzelfde, enige dat je mist is de scanfunctie. Dus eindelijk een product dat je van Google al veel langer zou verwachten, maar het alternatief is al veel langer beschikbaar.

              • Wouter

               Goeie app! Goed bezig Google. Voor het editten van docs heb je trouwens wel froyo nodig. Werkt dus nog niet op mijn ouwe X10...:-/

               • Michael

                idee is leuk maar heb toch liever een pc makkelijker typen sneller enzo... misschien handig op een tablet.

                • Partagas

                 Werkt perfect op mijn Acer Iconia Tab A500 met Android 3.0 (Honeycomb)