Androidworld
Androidworld
11 april 2012 20:39 uur
Afgelopen december introduceerde Google een nieuwe dienst als alternatief voor het op het iOS-platform populaire Flipboard: Google Currents. Ook wel bekend onder de werknaam Google Propeller. Helaas was deze dienst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Tot nu.

Google Currents

Currents is een digitaal magazine in de vorm van een HTML5-reader voor het Androidplatform. Je kunt er artikelen lezen van websites die zich hebben aangemeld, zogenaamde uitgevers of publishers. Het bleek in de Verenigde Staten een groot succes getuige de 400 'publisher editions' en de 14.000 andere uitgevers. Een veel gehoorde klacht onder de gebruikers van Currents was toch wel de snelheid van het synchroniseren van de content. Ook de beschikbaarheid buiten de Verenigde Staten was een heikel punt. Deze twee punten heeft Google nu met versie 1.1 verholpen. Currents is volgens Google 7 keer sneller dan voorheen en het magazine is nu beschikbaar in 44 landen. Daarnaast is het nu ook mogelijk om de artikelen te vertalen in de voorkeurstaal die je bij instellingen hebt geselecteerd. In Google Currents kun je niet alleen zoeken naar interessante websites, al dan niet op categorie (Bibliotheek) of in populaire sites (Trending). Het is ook mogelijk om je Google Reader-feeds te importeren. Alle websites in je bibliotheek zijn achteraf in volgorde aan te passen of te verwijderen. Verder kun je ook offline de artikelen lezen. Alle content wordt nu automatisch gesynchroniseerd op door jou ingestelde momenten. Er zijn hiervoor uitgebreide instellingen aanwezig om zowel je batterij als je dataverbruik te besparen.

Uitgevers

Als uitgever kun je jouw content via Google Currents Producer aanmelden. Hier kun je ervoor kiezen om de content internationaal of alleen lokaal beschikbaar te maken. Je kunt je artikelen ook automatisch laten vertalen. Nu is de vertaling niet de meest mooie in zijn soort. Waarschijnlijk wordt er van Google Translate gebruik gemaakt.

Screenshots

Downloaden

Google Currents is beschikbaar voor smartphones en tablets met Android 2.2 en hoger. Om de app te installeren klik je op onderstaande QRCode, of scan je deze met de barcodescanner. Google Currents is gratis.

Bron: Google Mobile Blog via @Android
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • Dumbell

  Ziet er leuk uit, alleen alles is afkomstig uit de USA dus al er ook nederlandse sites tussen komen is dit zeker wel een goede app!

  • Jasper [SGW]

   Zag het op G+. Wist niet dat ie hier niet beschikbaar was, en heb um er nu op staan. Wel een fijne app!

   • Fraxon

    Leuke dienst, maar toch vind ik Zite een mooiere app.

    • Apieschapie

     als ik op zoek druk staat jullie site er geen eens tussen, verder kan ik ook geen Nederlandse sites vinden

     • Jelle

      Ik heb me geabboneert op jullie feed van androidworld maar ik zie in Currents alleen maar stuk of 10 regels van een artikel en dan [......]

      • HaTe

       Ziet er leuk uit, maar praktisch is anders. Ik kan inderdaad wel de feeds van Google Reader toevoegen, maar het is niet echt 'snel' lezen. Om de hele website tekst te laden (origineel weergeven) is nog wel lastig, omdat je eerst 2/3/4 keer naar rechts moet swipen voordat deze knop er staat.

       gReader blijft baas om nieuws te lezen :)

       • iDanny

        Nu androidworld nog voor currents beschikbaar maken (zonder door te hoeven klikken is dat)

        Kan AW niet een artikel maken over leuke nederlandse dingen op Currents die je kunt volgen zoals het hoort? (RSS volledig)

        • Bart

         Ik kan nou niet echt zeggen dat ik hier nu zo enthousiast van word. Na het lezen van het artikel heb ik de app geïnstalleerd en geprobeerd i.c.m. het "AW-magazine". Maar het is me totaal niet duidelijk hoe ik nu van de tekst naar de browser ga... Ook vind ik dat de hele tekst in de app beschibaar had moeten zijn, want wat heeft het nu voor zin als ik niet eens het hele artikel kan lezen. Dan kan kan net zo goed meteen m'n browser openen...

         • Hielke

          Al lang op zoek naar een Flipboard vervanger op Android. Enige tijd geleden Taptu herontdekt en gebruik deze nu met redelijke tevredenheid. Toch miste ik het 'krantengevoel' van Flipboard en daarom keek ik dus uit naar wat Google met Currents ging doen. Nu dus ook beschikbaar in Nederland en meteen even uitgeprobeerd.

          Een leuke app maar toch blijf ik voorlopig bij Taptu. Ik mis nl. de mogelijkheid om alle/meerdere feeds in één stream of 'krant' te combineren en bij RSS feeds worden alleen de regels in de feed getoond, Flipboard en Taptu halen het volledige artikel op. Ook voelt de applicatie wat traag en lomp aan. Als aan deze punten nog wat gedaan kan worden dan zal ik een overstap overwegen.

         • DingieM

          Goede app maar wel wat traag op de Transformer TF101 met ICS. Schokkerige swipes...

          • Peter

           Maar wat zijn nou Nederlandse 'tijdschriften' met plaatjes die je mooi op deze app in beeld krijgt? Ik zie vooral plaatjesloze feeds...

           • Ricardo

            Ziet er leuk uit, alleen volledige ondersteuning van Nederlandse sites is een must als het een succes wil worden in Nederland. Hopelijk zal dit de komende tijd gaan gebeuren in plaats van de Feeds die je nu hebt...

            • Doctormetal

             Helaas werkt de app niet met een google apps account. Bij het aanmelden krijg je de veelzeggende melding "Onbekende fout"

             • Peter

              De Nieuwe Pers voor wie Google Currents heeft #depers #denieuwepers http://www.google.com/producer/editions/CAow5fGyAQ/dnp