Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Google: Aliyun is niet compatibel genoeg met Android, gebruikt illegale apps

· 17 september 2012

Vorige week zagen we nieuws langskomen dat Google fabrikant Acer onder druk had gezet om geen smartphone uit te brengen met het op Linux gebaseerde besturingssysteem Aliyun. De smartphone, die uitgebracht zou worden in China, gebruikt volgens Google een niet-compatibele versie van Android. Dit bleek reden te zijn voor Google om Acer onder druk te zetten om de smartphone niet uit te brengen. De smartphonefabrikant bezweek onder de druk van Google: het toestel is inderdaad niet uitgebracht. De oprichter van Android en directeur mobiel en digitale content bij Google Andy Rubin vertelde afgelopen weekend de andere kant van het verhaal.

Aliyun, Android en open source

Android is open source-software en mag dus vrijelijk gebruikt worden door fabrikanten. In dit geval heeft het bedrijf achter de Chinese zoekmachine Alibaba dat gedaan bij Aliyun. Het besturingssysteem zelf hoeft niet per se gebaseerd te zijn op Android, maar Android-applicaties draaien wel op het platform. Dat betekent dat er gebruik is gemaakt van de Android-broncode. Dat is overigens het goed recht van Alibaba. In principe kan Google Acer niet verbieden met een smartphone op te markt te komen die draait op Aliyun, maar Google heeft wel een belangrijke troef achter de hand. Het bedrijf kan er namelijk voor kiezen de overeenkomsten die het heeft met Acer op te zeggen. Om Google-applicaties te installeren op Androidtoestellen, moeten bedrijven namelijk een licentie hebben bij Google. Nu zul je misschien denken: ik maak geen gebruik van Gmail of Google Agenda, waarom zou mij dat iets kunnen schelen? Nou, omdat de Google Play Store daar ook onderdeel vanuit maakt. Zonder de Play Store zul je maar toegang hebben tot een beperkt gedeelte van de Androidapplicaties. Voor het toestel van Acer dat draait op Aliyun geen probleem, want dat maakt gebruik van de Aliyun App Store. Voor de overige toestellen van Acer echter wel, voor het Androidtoestellen van de fabrikant is het wel degelijk van belang om toegang te hebben tot de Play Store en daarmee tot apps als de officiële Gmail-app.

Reactie Andy Rubin

Wanneer je het verhaal zo leest, dan lijkt het er op dat Google ernstig misbruik aan het maken is van haar dominante positie die het bedrijf verworven heeft met Android. Andy Rubin zegt dat Aliyun inderdaad niet hoeft te voldoen aan de compatibiliteitsvoorwaarden, maar zegt er op Google+ wel het volgende over (vertaald):
Feit is, aan de andere kant, dat Aliyun de Android-runtime gebruikt, het Androidframework en de Androidtools. Jullie (Aliyun, red.) applicatiewinkel bevat Androidapplicaties (inclusief illegale versies van Google-applicaties). Het kan dus niet ontkend worden dat Aliyun gebaseerd is op het Androidplatform en het maakt gebruik van het harde werk dat in het platform is gestoken door de Open Handset Association. Dus, als je de vruchten wilt plukken van het Androidecosysteem, dan maak je de keuze om compatibel te worden. Het is eenvoudig, gratis en we zullen je zelfs helpen. Als je echter niet compatibel wilt zijn, dan hoef je ook geen hulp te verwachten van de Open Handset Alliance-leden die samen werken aan een verenigd Android-ecosysteem.
Rubin geeft de reactie als inleiding op zijn blogpost over compatibiliteit en Android. In die tekst geeft hij meer uitleg over waarom het belangrijk is dat Android compatibel blijft tussen de verschillende toestellen en implementaties. Hij geeft daar ook meer informatie over de testtools die fabrikanten kunnen gebruiken om te kijken of hun Androidversie compatibel is. Het lijkt er dus op dat Aliyun, mits het besturingssysteem zou voldoen aan de compatibiliteitseisen wel eens de 'goedkeuring' van Google zou kunnen krijgen. Google maakt wel degelijk een goed punt met betrekking tot incompatibiliteit. Het zou voor ontwikkelaars bijna onmogelijk worden om een goed werkende app te krijgen op de normale Androidversie en de versie van Aliyun. We zagen in het verleden al problemen met apps die wel goed draaiden op Samsung-toestellen, maar niet op HTC-toestellen. Dat soort problemen worden met elke Androidversie gelukkig minder, maar het is belangrijk dat Google blijft waken voor incompatibiliteitsproblemen.

Illegale apps

Nadat Andy Rubin opmerkte dat Aliyun in haar applicatiewinkel illegale versies van Google-apps aanbood, ging Android Police op onderzoek uit. De website concludeerde dat er niet alleen illegale versies van Google-applicatie te vinden zijn, maar dat er ook andere applicaties te vinden zijn die niet door de originele ontwikkelaar in de winkel gezet zijn. Het blijkt ook mogelijk om de installatiebestanden voor de apps vanaf de website van Aliyun te downloaden, iets wat bij de officiële Play Store niet mogelijk is. Naast de illegale Google-apps was bijvoorbeeld ook een illegale versie van de populaire game Temple Run in de applicatiewinkel te vinden. Android Police merkte daarbij ook op dat de app groter is dan bij de officiële Play Store, wat zou kunnen wijzen op een besmetting met malware. Het zou ook kunnen betekenen dat de normale Androidversie van Temple Run niet draait op Aliyun en dat er daarom aanpassingen zijn gedaan aan het installatiebestand. Er blijkt dus in het Aliyun-verhaal meer aan de hand dan alleen maar dat het gaat om een incompatibele versie van Android. Bron: +Andy Rubin, Official Android Blog en Android Police

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...