Androidworld
Androidworld
03 september 2012 12:11 uur
Een auto is voor veel mensen een noodzakelijk bezit, omdat ze moeten reizen voor werk en/of familie. Iedereen in het bezit van een auto zal het met me eens zijn dat het er ook voor zorgt dat het geld je bankrekening afvliegt. Vooral de brandstof is de laatste tijd weer enorm duur geworden, maar met de benzine-Jip-app kun je de brandstofkosten flink omlaag brengen.

Goedkoper tanken

De applicatie benzine-Jip is al een tijdje erg succesvol op het iOS-platform en heeft nu dan ook de overstap gemaakt naar Android. Deze applicatie zorgt er voor dat je overal in Nederland kunt zien waar je in de omgeving goedkoop (of goedkoper) kunt tanken. De benzine-app ziet via GPS waar je bent en geeft aan waar de benzine of diesel het goedkoopst is.

De applicatie

Wanneer je applicatie opstart dan kom je op het startscherm waar enkele gegevens te zien zijn. Het Nationale Prijspeil is de gemiddelde prijs die de consument de afgelopen dag voor een liter brandstof heeft betaald. Aan de hand van dit bedrag zal de applicatie uitrekenen hoeveel je ergens duurder of goedkoper uitbent. Het Nationale prijspeil wordt bepaald aan de hand van de gegevens van 3000 tankstations in Nederland. Je ziet dat de app geen actuele prijzen per liter weergeeft, maar alleen de besparing ten opzichte van het Nationale Prijspeil wanneer je je auto voltankt. Om juiste gegevens te krijgen zul je in de instellingen de soort brandstof en de tankinhoud van je auto moeten aangeven. De laatste twee cijfers geven aan hoeveel duurder (rood) of hoeveel goedkoper (groen) dan het Nationaal Prijspeil je op dit moment in Nederland kunt tanken.

Nu tanken

Wanneer je kiest voor 'nu tanken' aan de onderzijde van de startpagina kom je in de Google Maps kaart van de omgeving waar je je bevindt. Alle tankstations zijn weergegeven met een druppelicoon in een bepaalde kleur rood of groen. Wanneer het icoon oranje of rood is zal de prijs per tank hoger zijn dan het Nationale Prijspeil en wanneer het icoon lichtgroen of groen is zal een tank brandstof bij het bewuste station lager zijn. Wanneer je het icoon selecteert zie je welk merk tankstation het is en het voordeel/nadeel per liter, wanneer je hem nog een keer selecteert kom je in de overzichtspagina met alle gegevens van dit tankstation zoals adres en locatie ten opzichte van de snelweg. Het 'i'-icoon achter de fluctuatie per tank geeft je alle informatie over hoe de verschillende prijzen tot stand komen en waarom JIP geen prijs per liter geeft. Erg belangrijk voor diegene die precies willen weten hoe de applicatie aan zijn gegevens komt. Aan de onderzijde kun je door 'Route bepalen' te selecteren gelijk de route naar het bewuste tankstation bepalen met Google Navigatie.

Screenshots

Beschikbaarheid

Deze applicatie staat vanaf vandaag in de Play Store en als je een frequente auto-gebruiker bent dan raad ik hem absoluut aan. Naast het voordeel wat deze applicatie biedt is de applicatie zelf ook zeer prettig om mee te werken en heel erg overzichtelijk. Bij het installeren vraagt de applicatie om 'Vertrouwelijke loggegevens in te kunnen zien', voor een aantal mensen zal dit misschien een drempel zijn en daarom hebben we de ontwikkelaars even om uitleg gevraagd. Volgens de ontwikkelaar verstuurt de app alleen eventuele crash-data naar de servers van Jip, en absoluut geen persoonlijke gegevens. Er zijn andere manieren om dit op te lossen, dus zou het beter zijn dat ook te doen, om in ieder geval verdenkingen te voorkomen. Mijn conclusie is dat dit een hele fijne en makkelijke applicatie is om te gebruiken die je daadwerkelijk geld laat besparen. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie bevindingen. Klik of scan de QR code hieronder om de applicatie te installeren op je telefoon.

 
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • JerryBerry

  Directlease app?

 • Ton

  Directlease geeft gewoon de prijs per liter. Is n.m.m. duidelijker

  • Edwin

   Heb hem geïnstalleerd. Misschien in combinatie met Directlease een mooie uitkomst?

   • Niels

    Ik denk dat dit duidelijker is dan de actuele prijs
    Er staat ook een uitleg hoe het berekent word in de app

    Mooi en leuke toevoeging

    • Remco

     Vind deze app mooier en gebruiksvriendelijker dan Directlease. Plus ingebouwde navigatie. Ga deze eens kans geven. Directlease had ik verwijderd.

    • Marvin

     Slechte "oplossing". Zo lang de app niet weet wat het verbruik van de wagen is kan'ie ook niet zeggen hoe veel het zou opleveren ergens anders te gaan tanken. Bijvoorbeeld: deze app zegt nu dat ik elders €1,30 goedkoper kan tanken, maar... dat is wel 7km verderop. Als ik daar speciaal naar toe moet rijden, dan kost me dat 1 liter benzine (7km heen en 7km terug, verbruik 1:14). Bij een brandstofprijs van €1,80/liter is de winst minus 50 cent t.o.v. het tankstation hier aan de snelweg (!) waar ik toch al iedere dag langs rijd (en dan reken ik alleen nog maar brandstof als variabele kosten terwijl de werkelijke km-prijs veel hoger ligt).

     Waarom kan die app daar niet ook meteen rekening mee houden? Geef (eenmalig) op wat het verbruik en hoe groot de tankinhoud van de wagen is, hoe veel benzine je nu nog hebt (schatting a.d.h.v. de kilometerstand bijvoorbeeld) en waar je naartoe moet. Dan zou de app althans met enige zekerheid moeten kunnen berekenen waar je moet tanken om het goedkoopst uit te zijn. Wedden dat het heel anders uitpakt dan met de zeer onduidelijke gegevens van deze app?

     • Niels

      Marvin ik zal je uit leggen dat ik er wel heel veel baat bij heb
      Namelijk dat de een pomp duurder is als de ander en nu kun je ziewelke dat is
      En als ik zie dat er een pomp op de route goedkoper is tanken we lekker daar en meestal ga ik tanken als de tank bijna leeg is

      Dus dan doet de app precies wat hij moet doen

     • Marvin

      @Niels: nogmaals, het kan lonen om om te rijden. Maar hoe veel? Dat kan een app best voor je bepalen mits hij maar voldoende informatie krijgt - en dat weet deze app in ieder geval niet. "Op de (doorgaande) route" is zelden goedkoper dan "even verderop op de doorgaande route" of "vlak naast de route". Maar het is daarbij wel belangrijk te weten hoe ver je om moet rijden om gebruik te maken van die "vlak naast de route benzinepomp" en wat dat dan kost.

      En dan nog een puntje: als je pas gaat tanken als je tank bijna leeg is, dan kan het zo maar zijn dat die goedkopere pomp net buiten je bereik ligt. Terwijl je een net ietsje minder goedkopere pomp net voorbij gereden bent...

     • Niels

      Beste marvin
      Ik begrijp je maar tzit zow
      Alsbik van a naar b ga en ik wert dat ik moet tanken en weet ook dat er 3 a 4 tankstations op de route zijn dan kun je dus via de app zien ow die is de goedkoopste.

      En op een andere route doe je het zelfde

      Maar ja bij de een zalt werke de ander vind het niks

    • Desir

     Tsss

     Werkt niet op HTC desire...

     • Ilse

      Klinkt leuk, jammer dat de app in je logs wil kijken. Waar is dat voor nodig? Hield mij tegen hem te installeren in ieder geval.

     • lazwa

      Hij leest ook je phone id/imei, heeft ie niks mee te maken. Ik heb dat geblokkeerd en hij doet gewoon zn ding. Maken laatste tijd wel meer apps een gewoonte van. Begin Google laatste tijd meer en meer te wantrouwen.

       • Ruud van Jip

        De benzine-Jip wil laten zien wat een tankbeurt je kost ten opzichte van het landelijke gemiddelde. We kennen per station het prijsbeleid, we weten het landelijk gemiddelde en we gebruiken de beschikbare gegevens van de voorgaande 21 dagen. Uiteraard denken we na hoe we de app verder kunnen verbeteren en hoe we de gebruikers kunnen inzetten om tot nog betere gegevens te komen. Suggesties zijn altijd welkom!

        De gegevens uit de crashlogs (telefoonmodel, versie besturingssysteem en netwerk) gebruiken we om eventuele bugs te lokaliseren. Zo is er een vervelende crash opgelost voor een deel van de Galaxy S1-gebruikers. Dat is het enige waar die gegevens voor gebruikt worden uiteraard.