Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Gebruikersreview: Gocal Android TV box + winactie

· 06 juni 2011

Dit is een gebruikersreview van Ralph, die je wellicht nog kent van een aantal 'apps van de week'. Hij heeft een review (tekst en video) gemaakt van de Gocal Android box TV. Op 10 mei jl. kondigde Pieter al de Android TV box aan hier op Androidworld. Ik was dusdanig enthousiast dat ik er direct eentje bestelde bij Touch Creators en heb hem al enige tijd in bezit. Ik moet zeggen dat de eerste ervaringen zeer positief zijn en zal  kort een impressie hiervan geven. Meer informatie en een betere indruk krijg je ongetwijfeld gedurende de video-review onderaan dit artikel.

Wat wordt er geleverd?

In de doos zit uiteraard de Android TV Box, een witte afstandsbediening (inclusief batterijen), een HDMI-kabel, een voeding en een “Quick start guide”.  Alles om direct aan de slag te gaan dus. De Android TV Box heeft naast de mogelijkheid om via Wifi te verbinden met je thuisnetwerk ook de optie om een netwerkkabel aan te sluiten. Verder zitten er achterop één, en voorop twee USB-aansluitingen voor bijvoorbeeld een externe harddisk of andere USB-apparaten. Aan de zijkant zit een sleuf voor een SD-kaart (van maximaal 32 GB).

Beginnen

Het aansluiten is zeer snel gebeurd, we hoeven alleen maar een voeding en de HDMI-kabel aan te sluiten, batterijen in de ontvanger, en klaar. Het eerste dat opvalt is de snelheid waarmee het apparaat is opgestart. In ongeveer vijftien seconden is de box klaar met opstarten en kunnen we aan de slag. Wat we zien is een standaard Android 2.2 thuisscherm, dat is aangepast voor landschapsmodus met daarop een aantal iconen en widgets (Klok, Kalender). We zien hier ook een snelkoppeling naar een uitgebreidere handleiding. Doordat de resolutie flink vergroot wordt, is er ook veel loze ruimte tussen de iconen. Dit is  jammer omdat er zo flink wat ruimte verloren gaat voor extra iconen of widgets. Dit kan je echter oplossen door gebruik te maken van een homescreen replacement. Ik maak gebruik van LauncherPro waardoor ik de kolommen kan instellen op 8 en de rijen op 5, dat is al heel wat meer ruimte dan de standaard 4x4. Vervolgens is het een kwestie van verbinden met je WiFi en inloggen op de Market (die standaard is geïnstalleerd) met je Google-account en je kunt aan de slag.

Applicaties

Applicaties kunnen geïnstalleerd worden via de Market op de bekende manier, of door apk-bestanden te openen in een filemanager. Niet alle applicaties worden door de Market geschikt bevonden om te installeren. Verder loop je soms tegen het feit dat een applicatie is geschreven voor een mobiele telefoon en niet voor een statische box door onder andere de schermgrootte. Er is geen lokatie-service (dat kun je weer oplossen door een location-spoofer) en bijvoorbeeld geen tilt-sensor. Sommige applicaties kijken naar de aanwezigheid van een WiFi-verbinding, welke niet aanwezig is als je een netwerkkabel hebt aangesloten.

Foto's

Bediening

De Android TV Box wordt bediend door de bijgeleverde afstandsbediening. Deze richt je op de box en kan je dan als een soort WiiMote worden gebruikt om de cursor over het scherm te verplaatsen. Dit is even oefenen (vooral als de box niet recht onder je televisie staat) maar gaat na verloop van tijd vrij intuïtief. Om dingen te selecteren gebruik je de OK-knop en met de pijltjestoetsen kan je de cursor verplaatsen in tekst. Op de afstandsbediening vinden we verder een aantal knoppen. Volumeknoppen, een Home-, Menu-, Zoek-, en Terugknop en tenslotte nog een vooruit-, achteruit- en afspeelknop. Deze mediaknoppen werken enkel alleen met de meegeleverde videospeler en  niet met vervangende spelers uit de Android Market. Wat ik mis is de mogelijkheid om te zoomen. Bijvoorbeeld op een internetpagina inzoomen door een combinatie van knoppen en beweging is nog niet gelukt.

Mediacapaciteiten

Waar je de Android TV Box het liefst voor wil gebruiken is natuurlijk het afspelen van media. Via de USB-aansluiting en de SD-kaartsleuf kun je media op je apparaat aansluiten. Via de meegeleverde videospeler kun je veel mediaformaten afspelen en dit gaat ook vrij vloeiend. Dit heb ik uitgetest met het filmpje Big Buck Bunny. Ook streamen van YouTube gaat zonder problemen en een app als TV Now werkt ook goed. Helaas werkt streamen van internet of over het netwerk beduidend minder soepel. Om video te streamen heb je een andere videospeler uit de Market nodig omdat de standaard speler dit niet ondersteund. Het zou mooi zijn als gedeelde mappen in het netwerk toegankelijk zouden zijn voor de mediaspeler zodat je video op je NAS-schijf of computer gewoon kan afspelen via je apparaat. In de video-review kun je zien dat muziek afspelen geen enkel probleem oplevert.

Video-review

In deze video-review maakt laat Ralph de mogelijkheden van de Android TV Box even langskomen. Het eerste deel van de review laat ook de AppleTV zien om hiermee een vergelijking te kunnen maken.

Deel 1

http://www.youtube.com/watch?v=xzWrQOn873I

Deel 2

http://www.youtube.com/watch?v=UIG74VvGmfQ

Conclusie

Ondanks de kleine bugs en onhebbelijkheden van de box is het een prima apparaat dat zich goed laat inzetten in de huiskamer. Het laat heel goed de potentie van Android zien, al is dit nog niet helemaal optimaal. In principe kan dit apparaat alles dat je telefoon ook kan, maar is hiervoor niet helemaal geschikt. Graag zouden wij wat uitgebreidere mediafunctionaliteit zien in dit apparaat. Wel erg prettig is het feit dat de Market direct aanwezig is en goed werkt. Het is heel gemakkelijk om in je huiskamer (bijvoorbeeld in de reclame) even snel te browsen of een leveltje Angry Birds te spelen. GOCAL brengt regelmatig een update uit voor dit apparaat waardoor er meer functies worden toegevoegd en bugs worden opgelost.

Aanschaffen?

Wil je een GOCAL Android TV Box aanschaffen? Dat kun je via deze website doen.

Android TV Box winnen?

Van GOCAL mogen wij de Android TV Box die we ter review hebben gekregen verloten onder onze lezers. Om kans te maken op deze mooie prijs hoef je alleen maar @Androidworld te volgen op Twitter en het onderstaande bericht te retweeten. Klik hiervoor op de Tweet-knop rechtsboven het artikel. Onder alle retweets wordt de Android TV Box verloot. De uitslag zal donderdag 9 juni bekend gemaakt worden via Twitter.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (43)
Bezig met laden van reacties...