Androidworld
Androidworld
06 juni 2011 07:39 uur
Dit is een gebruikersreview van Ralph, die je wellicht nog kent van een aantal 'apps van de week'. Hij heeft een review (tekst en video) gemaakt van de Gocal Android box TV. Op 10 mei jl. kondigde Pieter al de Android TV box aan hier op Androidworld. Ik was dusdanig enthousiast dat ik er direct eentje bestelde bij Touch Creators en heb hem al enige tijd in bezit. Ik moet zeggen dat de eerste ervaringen zeer positief zijn en zal  kort een impressie hiervan geven. Meer informatie en een betere indruk krijg je ongetwijfeld gedurende de video-review onderaan dit artikel.

Wat wordt er geleverd?

In de doos zit uiteraard de Android TV Box, een witte afstandsbediening (inclusief batterijen), een HDMI-kabel, een voeding en een “Quick start guide”.  Alles om direct aan de slag te gaan dus. De Android TV Box heeft naast de mogelijkheid om via Wifi te verbinden met je thuisnetwerk ook de optie om een netwerkkabel aan te sluiten. Verder zitten er achterop één, en voorop twee USB-aansluitingen voor bijvoorbeeld een externe harddisk of andere USB-apparaten. Aan de zijkant zit een sleuf voor een SD-kaart (van maximaal 32 GB).

Beginnen

Het aansluiten is zeer snel gebeurd, we hoeven alleen maar een voeding en de HDMI-kabel aan te sluiten, batterijen in de ontvanger, en klaar. Het eerste dat opvalt is de snelheid waarmee het apparaat is opgestart. In ongeveer vijftien seconden is de box klaar met opstarten en kunnen we aan de slag. Wat we zien is een standaard Android 2.2 thuisscherm, dat is aangepast voor landschapsmodus met daarop een aantal iconen en widgets (Klok, Kalender). We zien hier ook een snelkoppeling naar een uitgebreidere handleiding. Doordat de resolutie flink vergroot wordt, is er ook veel loze ruimte tussen de iconen. Dit is  jammer omdat er zo flink wat ruimte verloren gaat voor extra iconen of widgets. Dit kan je echter oplossen door gebruik te maken van een homescreen replacement. Ik maak gebruik van LauncherPro waardoor ik de kolommen kan instellen op 8 en de rijen op 5, dat is al heel wat meer ruimte dan de standaard 4x4. Vervolgens is het een kwestie van verbinden met je WiFi en inloggen op de Market (die standaard is geïnstalleerd) met je Google-account en je kunt aan de slag.

Applicaties

Applicaties kunnen geïnstalleerd worden via de Market op de bekende manier, of door apk-bestanden te openen in een filemanager. Niet alle applicaties worden door de Market geschikt bevonden om te installeren. Verder loop je soms tegen het feit dat een applicatie is geschreven voor een mobiele telefoon en niet voor een statische box door onder andere de schermgrootte. Er is geen lokatie-service (dat kun je weer oplossen door een location-spoofer) en bijvoorbeeld geen tilt-sensor. Sommige applicaties kijken naar de aanwezigheid van een WiFi-verbinding, welke niet aanwezig is als je een netwerkkabel hebt aangesloten.

Foto's

Bediening

De Android TV Box wordt bediend door de bijgeleverde afstandsbediening. Deze richt je op de box en kan je dan als een soort WiiMote worden gebruikt om de cursor over het scherm te verplaatsen. Dit is even oefenen (vooral als de box niet recht onder je televisie staat) maar gaat na verloop van tijd vrij intuïtief. Om dingen te selecteren gebruik je de OK-knop en met de pijltjestoetsen kan je de cursor verplaatsen in tekst. Op de afstandsbediening vinden we verder een aantal knoppen. Volumeknoppen, een Home-, Menu-, Zoek-, en Terugknop en tenslotte nog een vooruit-, achteruit- en afspeelknop. Deze mediaknoppen werken enkel alleen met de meegeleverde videospeler en  niet met vervangende spelers uit de Android Market. Wat ik mis is de mogelijkheid om te zoomen. Bijvoorbeeld op een internetpagina inzoomen door een combinatie van knoppen en beweging is nog niet gelukt.

Mediacapaciteiten

Waar je de Android TV Box het liefst voor wil gebruiken is natuurlijk het afspelen van media. Via de USB-aansluiting en de SD-kaartsleuf kun je media op je apparaat aansluiten. Via de meegeleverde videospeler kun je veel mediaformaten afspelen en dit gaat ook vrij vloeiend. Dit heb ik uitgetest met het filmpje Big Buck Bunny. Ook streamen van YouTube gaat zonder problemen en een app als TV Now werkt ook goed. Helaas werkt streamen van internet of over het netwerk beduidend minder soepel. Om video te streamen heb je een andere videospeler uit de Market nodig omdat de standaard speler dit niet ondersteund. Het zou mooi zijn als gedeelde mappen in het netwerk toegankelijk zouden zijn voor de mediaspeler zodat je video op je NAS-schijf of computer gewoon kan afspelen via je apparaat. In de video-review kun je zien dat muziek afspelen geen enkel probleem oplevert.

Video-review

In deze video-review maakt laat Ralph de mogelijkheden van de Android TV Box even langskomen. Het eerste deel van de review laat ook de AppleTV zien om hiermee een vergelijking te kunnen maken.

Deel 1

Deel 2

Conclusie

Ondanks de kleine bugs en onhebbelijkheden van de box is het een prima apparaat dat zich goed laat inzetten in de huiskamer. Het laat heel goed de potentie van Android zien, al is dit nog niet helemaal optimaal. In principe kan dit apparaat alles dat je telefoon ook kan, maar is hiervoor niet helemaal geschikt. Graag zouden wij wat uitgebreidere mediafunctionaliteit zien in dit apparaat. Wel erg prettig is het feit dat de Market direct aanwezig is en goed werkt. Het is heel gemakkelijk om in je huiskamer (bijvoorbeeld in de reclame) even snel te browsen of een leveltje Angry Birds te spelen. GOCAL brengt regelmatig een update uit voor dit apparaat waardoor er meer functies worden toegevoegd en bugs worden opgelost.

Aanschaffen?

Wil je een GOCAL Android TV Box aanschaffen? Dat kun je via deze website doen.

Android TV Box winnen?

Van GOCAL mogen wij de Android TV Box die we ter review hebben gekregen verloten onder onze lezers. Om kans te maken op deze mooie prijs hoef je alleen maar @Androidworld te volgen op Twitter en het onderstaande bericht te retweeten. Klik hiervoor op de Tweet-knop rechtsboven het artikel. Onder alle retweets wordt de Android TV Box verloot. De uitslag zal donderdag 9 juni bekend gemaakt worden via Twitter.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Gastredacteur

Reacties

 • Migwelly

  Hoi wat kost zo een apparatje en welke site zou ik hem kunnen bestellen?

 • Dave

  dus als ik het goed begrijp is dit een media center?

  • Dave

   geef mij maar een popcorn hour..

   • Ralph

    Hij kost € 149,- en je kan hem bestellen bij Touch Creators ( http://www.touchcreators.com/ ).
    Het is inderdaad een soort media center, al kan je er iets meer mee, zoals het spelen van spelletjes of het draaien van andere applicaties. De kracht zit hem voornamelijk in de Market waardoor je hem kan inrichten naar smaak met bijvoorbeeld weer applicaties, of al je Google account gegevens zoals Email, Kalender, Notities, etc etc.

    • joris

     leuke prijs!

     • Paul

      Leuke review, denk zeker dat een media center met Android potentie heeft. Net natuurlijk even meegedaan aan jullie Twitter actie!

      • RonaldM

       ziet er leuk uit, kan nog veel verder groeien. Helaas maak ik geen gebruik van Twitter, is het een optie om dit soort wedstrijden ook via bv Facebook te doen?

       • vaatwastabletje

        Met Twitter is het gelijk reclame voor aw (logisch dat ze dat wille) en aw ziet dat je dat post omdat je ze vermeld... Mijn tweets zijn beveiligd dus helaas kan ik niet mee doen.. aw volgt me niet

      • stan

       Lijkt me wel een aardig apparaat.
       Maar tot zover ik uit de review heb begrepen moet je eerst allerlei niet voor dit apparaat geoptimaliseerde apps downloaden om een beetje van streaming-video netwerkmogelijkheden gebruik te kunnen maken. - dus grote faal -

       geef dit apparaat Bonjour, upnp, smb, nfs, ftp, bitTorrent, en nzbget out if the box, dan wordt het een stuk interessanter ......

       • stan

        ....Oja en half-sbs ondersteunung voip 3d films

        • stan

         Oja en half-sbs ondersteuning voor 3d video. ( geeft mijn popcornhour niet ) aahh typoos !

         • Rubenn

          ik vind dit heel dik! ik denk zelfs dat over een tijd tv's dit hebben ingebouwd of gewoon helemaal op android draaien

          • Wytse

           Ik heb hem ook al een tijdje in mijn bezit en ben er erg over te spreken.
           Heb van de verkoper (Touch Creators) gehoord dat iedereen die er een gekocht heeft binnenkort een mailtje krijgt met een firmware update, dus dan zullen een aantal bugs ook verholpen worden hoop ik!

           • Marvin

            Leuk bedacht en vooral een sterke prijs. Wel jammer van de wat karige specs: Samsung Cortex A8 op 1 GHz, 512MB RAM en 2GB flash. Android 2.2. Dat is toch een beetje zonde, met wat meer power onder de motorkap en wat meer geheugen was honeycomb er een feest op geweest (mits er überhaupt een honeycomb port voor beschikbaar komt natuurlijk, maar dat mag je toch wel hopen).

            Ik heb zo'n ding niet nodig (mijn tablet kan precies hetzelfde en dan nog een boel meer) maar ik kan me wel voorstellen dat er een markt voor is. Tip: gooi er VTL launcher op (werkt toch een tikje mooier op tablets) en installeer de Toshiba Folio MediaPlayer op en je hebt er een fraaie mediaplayer bij.

            • René

             Lijkt me een gaaf ding, ben al een tijdje opzoek naar een betaalbare oplossing om het genoemde te realiseren. Winnen zou top zijn ;)

             • Delight

              beetje jammer dat de actie alleen via twitter loopt...alsof iedereen twitter heeft...

              • patrick

               nouu dan zet ik liever een klein pc'tje naast de tv, die kan ook streamen (media center kan ook, en das mooi) als je zo persé op internet wil ien applicaties wil hebben, maar ik zit al aan mediacenter op de xbox, dat werkt ook gewoon? of een ander soort extender
               wat wil je nou? dadelijk moet ik op de nieuwe surroundsets ook al door de market kunnen bladeren. keep it simple pleasee

               • Herman

                Altijd weer dat probleem dat er geen native smb ingebouwd zit. Archos heeft dat wel en dat is een heeeeeeeeeel groot + punt voor thuis gebruik. Ik zat al te kijken naar een kastje als deze maar door het gebrek aan smb support is hij voor mij compleet nutteloos. Alle content staat hier op een smb share en daar kan je dus niet bij. Daarnaast vraag ik me af wat hij qua formaten en codecs aan kan. 720p xvid en wmv? Of 1080p?

               • M. Olislaegers

                Mooi spul.. Zou leuk zijn om hem eens te proberen, komt hij ook in winkels (mediamarkt oid?)

                • Appelboor

                 Ooohhh .. het is gewoon een Android Box voor op je TV. Ik dacht dat het een "Google TV" box was, en miste al de demo van het vinden van live-TV-uitzendingen.

                 • Kelvin

                  Interessant, maar ik vind dit niks meer dan een 'voorproefje' zoals de 1e galaxy tab was geweest. Of er ook Android Ice Cream op komt, dat vind ik interessant!

                  • Rub3s

                   Ik vind het een vrij kansloos apparaat.... voor 70 euro meer heb je een mini pc waar windows of linux op kan, die sneller is en fatsoenlijk 1080p aan kan.

                   voordeel van dit apparaat?: android spelletjes...... juist.

                   • Dion/87Vortex87

                    Goede zaak dit, maar kan Honeycomb er ook worden op geflasht? Dan heb je meteen een betere interface.

                    • Schwarzeneggerr

                     Dolby TrueHD en DTS HD wordt door HDMI versie 1.3 ondersteund. Maar wordt dat ook door dit apparaat ondersteund? Anders gezegd: kan het apparaat bijvoorbeeld MKV files afspelen met dolby digital of DTS?
                     Als ik een film in Full HD kijk wil ik er ook surround sound met 5.1 kanalen bij hebben.

                     • Rolf

                      Leuk zo'n review van een aw lezer. Tip voor een volgende keer: beschrijf eerst wat de bedoeling van het apparaat is. Waarom zou ik het willen kopen? Dat is nu erg lastig uit het artikel te halen.

                     • siljan

                      WOW die wil ik hebben!!!!!!!!!