Androidworld
Androidworld
06 juli 2012 12:29 uur
Het grote nieuws deze week was het verkoopverbod van de Galaxy Nexus in de Verenigde Staten. De rechter gaf Apple voorlopig gelijk, de Galaxy Nexus zou vier patenten van Apple mogelijk schenden. Direct gevolg van deze uitspraak was dat de Galaxy Nexus niet meer verkocht mocht worden in de winkels en dat de telefoon uit de Play Store in de VS gehaald moest worden. Samsung (producent van de Galaxy Nexus) kreeg de steun van Google in de poging om de ban op het toestel ongedaan te maken.

Jelly Bean is de oplossing

Om het verkoopverbod ongedaan te maken moeten Google en Samsung de Androidversie op het toestel zo aanpassen dat de patenten van Apple zeker niet meer geschonden worden. Het eerste plan was om de toestellen een update van Android 4.0 te geven, maar Google heeft bekend gemaakt dat alle toestellen die vanuit de Play Store verkocht worden, zullen worden voorzien voorzien van Jelly Bean, Android 4.1.

Het blijkt dat Android 4.1 alle geschonden patenten omzeilt en dat de Amerikaanse Galaxy Nexus naar alle waarschijnlijkheid volgende week weer te koop zal zijn in de Google Play Store. Of Google en Samsung deze oplossing ook zullen gebruiken voor de toestellen die naar de winkels in de Verenigde Staten gaan, vertelt het bericht niet. In Nederland wordt de Galaxy Nexus nog niet verkocht via de Play Store: de afdeling Play Store Devices is in Nederland nog niet beschikbaar.

Patenten

Dit is niet de enige patentzaak die loopt en er zullen er nog vele volgen. Patenten zijn belangrijke instrumenten geworden in de onderlinge strijd van bedrijven die met technische vernieuwingen komen. In deze zaak is het Apple die op zijn strepen gaat staan en een beroep doet op de rechter om het intellectuele eigendom te beschermen. In Nederland lopen ook verschillende zaken over en weer tussen Samsung en Apple. Natuurlijk vinden we dat niet zo aardig van Apple, maar er gaan steeds meer stemmen op om het systeem achter de patenten aan te pakken. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat rechtszaken als deze gehouden worden. Het patentsysteem is ingevoerd om innovaties te stimuleren, maar door de verschillende patentzaken rondom softwarepatenten lijkt het systeem averechts te werken. Bron: Androinica
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • androidboy

  ik lees dat ze van plan waren om ze naar 4.0 te updaten, maar de galaxy nexus heeft al 4.0.

 • Victor S.

  heel slim gespeeld, petje af!

  • Peterr

   Ik heb zelf ook een Android toestel. Leuke toestel vind ik. Heel veel mensen vinden het allemaal zielig wat Apple doet, maar ik geef ze wel een beetje gelijk. Android moet Apple niet zo veel na apen. Zelf heb ik ook een iPad. Ook apple heeft wat van Android geleerd. Bijvoorbeeld de notificatie scherm. Ik vind beide ossen goed. Maar Android moet meer creatief zijn en stabiel!

   • Tom Hermans

    @Peterr Patenten != Na-apen.
    https://www.eff.org/patent/

    En Android is al meer dan creatief genoeg. Hou toch op met wat cliché's na te blaten.

    • Orpheo

     Als het nou nog ging om echt interessante OCTROOIEN, maar nee. Het gaat om hoe de Zoekfunctie werkt, namelijk over de hele telefoon. Helleuh, Microsoft heeft dat toch ook in Windows? Het gaat nergens meer over.

     Overigens, over innoveren. Apple moet echt eens die iOS troep aanpakken. Dat roostertje met 4x4 Apps, die debiele multitask techniek... Zelfs Windows phone 8 doet dat beter.

     • Th0mas

      Nou sorry hoor, je kunt wel stellen dat Apple met wat nieuws moet komen, daar heb je een punt, maar om ze af te gaan kraken op gebied van multitasken vind ik onterecht. Ik heb een HTC One X en een iPod 4e generatie, bij de One X zit zelfs een speciale multitask-knop, maar als ik een programma aanklik die nog openstaat moet hij hem altijd opnieuw opstarten, mijn iPod kan hardware-matig dan wel niet tippen aan mijn One X, maar verder gaan met een game via multitask die ik een halve dag geleden had gespeeld kan zonder probleem.

      Misschien is het een bug van HTC, maar ik wil maar even aangeven dat Android op genoeg gebieden nog duidelijk zijn meerdere moet erkennen, al die nieuwe software-updates ten spijt.

     • JohanC

      Th0Mas wat apart dat alles bij jouw op een One X weer op nieuw opstart,
      Mijn SGS2 doet dat absoluut niet.

     • Franklin

      @Thomas, dat is volgens mij een bekend probleem met de HTC One X. Opmeten Galaxy Nexus werkt dat wél goed. Multitasking blijft superieur tov die op iOS, en dat één specifiek toestel daar een gare implementatie van heeft doet daar niks aan af.

     • Troy

      Dat is idd niet goed, dat opnieuw opstarten.

    • Peterr

     @ Tom Hermans

     Hej forumgangster, ik vertelde alleen mijn mening. Je hoeft niet zo opgefokt te doen. Ik vind ios veel sneller en stabieler werken. Dat jij een andere mening hebt is jou keuze. Dat je android beter vind is aan jou. Ook ik vind android beter met sommig dingen, maar vind ios ook heel goed werken. Je hoeft geen dickdeffender te zijn van android.

     • Tom Hermans

      Misschien moet je dan geen onzin verkopen over na-apen en weten waarover je praat, dan krijg je zo'n reacties niet. Geldt overigens voor alle mensen die zich over patenten willen uitlaten zonder te weten wat ze zijn. En ik ben die cliché-matige desinformatie door die mensen op fora wel beetje moe aan het worden op forums. Dus: reactie.

      Voor de rest iedereen zijn feeling over zijn toestel, iOS kan voor sommigen nice zijn. Heeft echter niks te maken met de gangster-manier waarop apple z'n politics regelt tegenwoordig. patenten nemen op zaken die ze zelf gejat hebben, en dan anderen er voor 't gerecht mee trekken. (zie ook Slide to unlock, en een hoop andere bogus patents, die nooit aan eender wie hadden mogen uitgereikt worden)

      on-topic : Unified search door hen uitgevonden, really ? Really ?!

    • mygain

     Ben benieuwd of ze nu nou functionaliteit hebben verminderd in 4.1 met de searchbox.. Te wijten aan crapple zou je niet kunnen zoeken naar apps op het apparaat etc.

    • Desotho

     Chapeau voor Google. Zo doe je dat, niet terug gaan lopen etteren, maar gewoon Apple slimmer af zijn. Innovatie staat al een tijdje niet meer in Siri der beperkte woordenschat.

     • Miguel

      Goedzo Google.
      Zou doen we dat.
      Gewoon veel slimmer dan Apple met hun aaiphone.
      Kan niet wachten op Jelley Beans op mijn S3.
      Go Android go Google.

    • NIck

     kom op ga apple nou niet afkraken. (en android ook niet:P)
     ik heb zelf de iphone 4 en galaxy sII en de Xperia P.
     ik vind ios het meest stabiel, maar android heeft meer vrijheid (thema's enzo)
     beide systemen werken goed. geen een is beter dan de andere dat maken jullie ervan.
     samsung klaagt apple aan en apple doet dat ook bij samsung. laat ze toch, voor ons maakt het toch niks uit of wel soms??? de toestellen worden er alleen maar beter op.

     • Doctormetal

      De toestellen worden er niet beter op en worden alleen maar duurder. Het geld voor al die rechtszaken moet toch ergens vandaan komen.

     • Tom Hermans

      dit heeft niks met beter/slechter te maken maar met de belachelijke politics van de maker van jouw toestel. En die maker geeft ruk om jou en jouw iphone. Verkopen dat is alles waar ie om geeft. En als ie de competitie beetje kan naaien op deze manier, waarom zouden ze dan moeite steken in "jouw" device..
      Dit is slecht voor iedereen hoor, ook voor jou.

     • Tom Hermans

      En vice versa hoor. Al die patentzaken van eender wie kosten ons uiteindelijk..