Androidworld
Androidworld
07 april 2012 16:28 uur
Een tijdje geleden besloot ik mijn Nexus-collectie uit te breiden met de nog ontbrekende Galaxy Nexus. Ik kwam al surfend op het web bij Belsimpel.nl uit en schafte daar een wit exemplaar aan. Het toestel was simlockvrij en had natuurlijk Android 4.0.2. Hiermee ging ik er voor het gemak vanuit op de voorste rij te zitten met het uitrollen van nieuwe updates vanuit Google. Dat had ik mis...

Galaxy Nexus, gegarandeerd de nieuwste updates

Toen de update naar Android 4.0.4 begon in Nederland gingen ook wij van Androidworld (soms obsessief) controleren op updates. Alle Androidworld-redacteuren met een Galaxy Nexus hadden na een dag of twee de update binnen en ik bleef zielig en alleen achter. Firmware-updates worden vaak systematisch uitgerold, op batchnummer, buildnummer, op land, via de provider, ga zo maar door. Er kan dus zijn dat de één een aantal weken moet wachten terwijl de ander hem al heeft. Maar zoals we al schreven in onze AW Special over Androidupdates worden de toestellen uit de Nexus-familie geüpdatet door Google zelf. De fabrikant verschilt wel per toestel, maar die bemoeit zich niet met de software. Wie gegarandeerd Androidupdates wil krijgen, kan het beste voor een Nexus-toestel kiezen.

Wat, yakjuxw?

Nu zijn er op verschillende websites en fora berichten verschenen over verschillende softwarecodes. Deze toestellen zouden door of Google of Samsung voorzien worden van updates. Maar de fabikant bemoeide zich toch niet met de software op een Nexus-toestel? Wel, er schijnen dus verschillende configuraties in omloop te zijn. Zonder al te diep op de technische info in te gaan, kan men spreken van Google-branded en Samsung-branded toestellen. De eerste categorie geniet directe ondersteuning van Google en Android Open Source Project en zal rechtstreekse OTA-updates ontvangen. Samsung verzorgt de OTA-updates van Samsung-branded toestellen. Het kan dus voorkomen dat de updates minder vaak en minder snel beschikbaar zijn. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit een aanname is. Zowel Google als Samsung hebben hier nooit een duidelijke verklaring over afgegeven.

Welke softwarecode heb ik?

Om te zien welke softwarecode op je Galaxy Nexus draait, installeer je de app GN Official Update Checker. Met de app Android System Info is dit ook mogelijk. De QRcodes vind je onderaan dit artikel.
 • yakju (GSM-versie/wereldwijd)- OTA-updates via Google
 • yakjuxw, yakjusc, yakjuux, yakjudv (GSM-versie/regio-specifiek - OTA-updates via Samsung
 • mysid (US Verzion-Galaxy Nexus) - OTA-updates via Google

Technische uitleg

Elk Androidtoestel bevat een 'vingerafdruk' in het build.prop-bestand dat verborgen is in de firmware. Wanneer je dit bestand uitleest zie je dat de GSM-versie die wereldwijd verkocht wordt, hardwarecode maguro en de softwarecode yakju bevat. Dan zijn er ook nog toestellen met regio-specifieke Samsungfirmware in omloop. Deze bevatten dezelfde hardwarecode maar verschillende softwarecodes, zoals yakjuxw, yajusc, yakjukr en yakjuux.

Operatie yakjuxw-yakju

Mijn Nexus betrof dus een yakjuxw-versie en de update kon nog wel even op zich laten wachten. Nu is wachten niet mijn sterkste kant en na wat zoeken op Google kwam ik terecht op het XDA-forum. Hier is een howto gepubliceerd waarmee je je Galaxy Nexus van de jakju-code en Android 4.0.4 kunt voorzien. Je bent na ontgrendelen van de bootloader en het flashen van deze firmware wel al je gegevens kwijt, ook de gegevens op je interne geheugen. Tevens zal het recht op garantie mogelijk komen te vervallen. Voor meer informatie over deze procedure kun je hier terecht.

Screenshots

Waarom?

Het welbekende verkoopargument van de Galaxy Nexus is naast standaard Android, toch wel het als eerste ontvangen van de nieuwste Androidupdates. Toch blijkt dit in realiteit niet voor iedereen op te gaan. Door het in omloop brengen van verschillende regio-specifieke configuraties, kan het voorkomen dat de één langer of zelfs tevergeefs op een update moet wachten. Dit terwijl men er in eerste instantie er vanuit gaat als eerste nieuwe Adroidupdates te ontvangen. Gelukkig heeft de Android-community een oplossing gevonden in de vorm van het flashen van de yakju-firmware, maar deze methode is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij vind ik dat dit geheel zeker niet de schoonheidsprijs verdient. Wanneer bepaalde toestellen met Samsung-firmware later of zelfs geen updates zouden ontvangen, zou dit fragmentatie in de hand werken. De Galaxy Nexus is dan zeker niet het Androidtoestel waarbij je dit zou verwachten. Als Google, zoals de geruchten gaan, meerdere Nexus-tablets zal gaan verkopen in een eigen webwinkel, is het te hopen dat Google zelf het update-proces in eigen hand houdt.

QRCodes

GN Official Update Checker:

Android System Info:

Bronnen: Gayward concepts, XDA 1, 2Android Level
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • har

  that sucks...

  • Daan

   Ik begrijp niet waarom Google dit zo doet. Het verkoopargument is volledig weg, want de meest krachtige hardware bezat het toestel ook al niet toen het uitkwam.

   • Sander

    Wat dat betreft is de Galaxy Nexus gebruikt als ontwikkelingstoestel voor Android 4.0: daar hadden de Androidontwikkelaars een toestel voor nodig zonder hardwaretoetsen.

    Vind het overigens een grote fout van Google om de updates van dit soort toestellen aan Samsung over te laten.

  • Gerben

   Ik snap niet zo goed waarom dit als iets nieuws gepresenteerd wordt....
   "Nu zijn er op verschillende websites en fora berichten verschenen over verschillende softwarecodes. "
   Ja, dat was in december al zo idd.

   Er zijn ook heel veel yakyu-telefoons in Nederland verkocht (ik denk zelfs dat het de meerderheid is).
   Afijn, je kan 'm dus omzetten en ik vind de yakyu vs yakyuxw ook een vreemde keuze.

   • Roberto da Silva

    godzijdank heb ik een yakju.. maar snap dat dit vervelend is als je zit te wachten en je hoort dat iedereen om je heen wel al updates heeft terwijl jij niks hebt.. en daarom heb je dan een duur toesten en waars ook een duur abbo:( zonde

    • T. Rex

     Maar zijn er bepaalde providers of verkooppunten/websites waar je zeker weten de jakju kunt aanschaffen? Of is dit sowieso altijd op de gok.

     • Gromdroid

      Ik heb een jakjuxw galaxy nexus. Moet ik mijn telefoon rooten om het te veranderen naar jakju? En vervalt mijn garantie dan ook?

      • Dendirk

       Mooie uitleg Claudia, enkel had ik graag geweten op welke basis deze toestellen Yakju of Yakjuxw hier verkocht worden. Ik heb dit toestel ook gekocht om direct te kunnen updaten en zit nu ook met een Yakjuxw.

       Wat zegt Samsung zelf hiervan?

       • Dendirk

        Bedankt, dat kan kloppen want ik kom uit Belgie :)

        Enfin misschien nog niet zo slecht dat ik heb moeten wachten want er blijken veel problemen t ezijn met het wegvallen van de gsm ontvangst?
        Goolge zou ook de update hebben teruggetrokken.

      • Leonnn

       Nee... De galaxy s.2 dan komt.die überhaupt nog???

       • Vldr

        Blij dat ik voor de htc one gekozen heb, heb alleen maar slechte ervaring met software updates bij samsung en helaas is dat ook bij de nexus zo

        • Sloeber

         Maar goed dat htc een briljant update systeem heeft :p android updates blijven nou eenmaal een hekel punt. Daar mogen ze wel eens wat aan doen.

       • sebas

        ik heb een yakju, maar ik heb ook nog geen update gekregen naar 4.0.4
        Ook de Google Framework services gegevens verwijderen helpt niet om de update aan te roepen (ruim 15 pogingen gedaan).
        Iemand nog suggesties?

        • SB77

         joh! ik zit nog op ics te wachten. wel voor mn nexus s ,maar toch! als samsung en htc al een ics update hebben gehad . wat doe ik dan nog met een GOOGLE phone!? Kom op google, solve it please!!

         • Den

          die smerige honden zouden ICS in het eerste kwartaal van 2012 al leveren, het is al 7 april nu, nog steeds niks binnen voor m`n SGS 2, en je hoort helemaal NIKS van samsung, zo ga je toch niet met je klanten om????

          Dit is zogenaamd het beste toestel van het moment, maar er kan niet eens een simpele update voor worden uitgerolt, dit is echt belachelijk.
          Kies werkt ook waardeloos, het geeft de hele tijd aan dat ik moet updaten, terwijl ik al op de meest recente versie zit.

          Samsung verliest zo een klant, en ik zal vast niet de enige zijn.

         • joost

          Ook ik heb yakju. Ik heb specifiek voor de Nexus gekozen vanwege dat het "google" ontwikkel gehalte. Ook ik heb nog geen update ontvangen naar 4.04. Wat moet ik nou doen? Flashen en al mijn data verliezen? Of gewoon weer een Iphone kopen?

          • Laurens

           Als jij een iphone wilt, moet je dat doen. Dat is een persoonlijke keuze. Zelf zie ik overigens überhaupt geen verbetering in 4.0.4... Iemand?

          • Vincent

           Je kan met flashen een backup maken maar met iphone kopen niet dus flashen

          • Lichtkabouter

           Ik zie zeker verbetering. Mijn accu gaat zeker 40% langer mee. Daarnaast is alles net iets vloeiender...

          • Laurens

           Mijn launcher is inderdaad wel wat sneller, maar de batterij zuigt nog steeds, en Google zei dat het lang indrukken van de homeknop minder lang hoefde voor recente apps(ik blij:-) maar nee hoor, nog steeds veel te lang.. Het grootste verschil is het cijfer achter de punt.
           Achter de punt..

         • Den

          En dan zit ik ook nog met een SGS2 die oververhit raakt tegen de 60/70 graden zodra ik een video voor een paar minuten afspeel, en dan loopt ie gwn vast en verliest ie 30/40% batterij in een klap.

          Wat een bagger

         • Marcel

          Pfff, baal wel een beetje van dit nieuwsbericht. Heb vandaag mijn Nexus binnen gekregen (besteld bij belsimpel) en ging vol verwachting voor de update naar 4.0.4..maar helaas, ook mijn nexus bleef steken op 4.0.2 en is yakju. Echt balen, want ik ben overgestapt vanwege langzame updates bij andere merken. Twijfel nu of ik toch maar moet gaan flashen..

          • dutchgiooo

           het heet ook samsung galaxy 'nexus' . dus geen probleem dat samsung de updates doet, even als de hardware..

           • joost

            Je gaat ervan uit altijd de updates te ontvangen, echter bij Android is dat een heel ander verhaal. Ik heb gekozen voor een Nexus, omdat Samsung slechts heeft gezorgt voor de hardware. De updates OTA zoals iPhone, geen afhankelijkheid van waardeloze sofrware als kies. Het zou best kunnen dat 4.04 geen zichtbare verbeteringen heeft, maar vind het een principe kwestie. Mijn toestel is yakju, waarom geen update?

            • Ik ga er van uit dat de update zeker nog wel gaat komen. Waar ik persoonlijk van baal is de slechte communicatie. De uitrol van de update neemt altijd enkele weken in beslag, waardoor het nog even kan duren voordat je de update ontvangt...

           • ferrariking

            ik hard een yakjuxw;)
            heb nu ?yakju van gemaakt;D
            vergeten alls van back-up pro op mijn pc tezetten(dom:$)
            dus ben alles kwijt dus alleen nummer terug vragen en zo:P

           • japjum

            ik heb ook een yakju en nog steeds geen update gehad naar 4.04 dus wie weet waar het aan ligt ik niet in ieder geval we blijven wachten

            • Marcel

             Ik heb een toestel, yakju en maguro, dat door Google zou moeten worden geüpdatet. Maar heb nog steeds 4.0.2. Dus waarschijnlijk door de volgende softwarefout in de nieuwe update naar 4.0.4, wordt alles weer stilgelegd. Toch vreemd! HTC heeft bij verschillende toestellen al 4.0.3. Daar sta je dan met je Galaxy Nexus. Maar buiten dat is het een fijn toestel!!

             • joost

              Ben ik met je eens, nexus is een prima toestel. Toch toen ik van Blackberry overstapte naar een iPhone was ik na een half uur gewent en wist ik niet beter. Ik heb voor dit toestel een paar dagen nodig gehad. Besturing is prima in Android 4 en hardware is prima in orde. Gewoon wachten maar.

             • Murphy

              Maguro is gewoon de code naam voor de Europese nexus (gsm) =) Haha. Toro is de LTE versie van de GNexus (CDMA).

            • Gerald

             Ook ik had xversie 4.0.1 in het verleden en was het wachten op 4.0.2 beu . Heb toen na tip via Samsung Duitsland gedownload naar jakju. Vervolgens kreeg ik automatisch 4.0.2 en nu al weer een week geleden automatisch 4.04. Dus heb je x versie, probeer dan Duitsland samsung.

            • Gerald

             @Joost: dat heb ik inderdaad even opgezocht....maar ik vrees dat de site (zie hieronder) de bestanden of de pagina heeft gewijzigd. Wellicht kun je de bestanden bekijken als je de pagina opent in cache. Maar via onderstaande link heb ik, zonder flashen, rooten etc., mijn Nexus kunnen 'redden.
             Succces: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=20281542&postcount=59

             • Anneke

              Troost je, ik heb yakju en nog geen update. Komt wel. Hij had problemen met wifi las ik ergens. Ben vergeten waar. Misschien is ie daarom gestopt.

              • Gerald

               Hier nog een link voor specifieke softwareversies om Jakju te krijgen. Let op: ik denk dat dit voor Nexus is die niet geroot zijn, dus die standaard fabrieksuitgevoerd zijn. Technisch krijg je dan gewoon een flash naar je standaard build. Zeker weten doe ik dit niet dus dit doe je voor eigen risico!
               Succes: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=20843237&postcount=1

               • Nick

                Gewoon ff je build.prop aanpassen (met rootexplorer)
                werkt perfect:D