Naar content
Nieuwste apps
 • Next Lock Screen

 • WRIO Keyboard (+Emoji)

 • MijnKPN

 • Fast for Facebook

 • Lyzer for Reddit

Nieuwste games
 • BBTAN

 • Cosmic Challenge

 • Tiny Monkey Escape

 • Goat Simulator Waste of Space

 • Crashing Season

Nieuwste smartphones
 • Samsung Galaxy J5

 • Sony Xperia XA Ultra

 • OnePlus 3

 • LG Stylus 2

 • Moto G4 Plus

Nieuwste tablets
 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

 • ASUS ZenPad 10

 • ASUS ZenPad C 7

Galaxy Nexus: het yakjuxw-verhaal en waarom ik (nog) geen update kreeg

07 april 2012

Een tijdje geleden besloot ik mijn Nexus-collectie uit te breiden met de nog ontbrekende Galaxy Nexus. Ik kwam al surfend op het web bij Belsimpel.nl uit en schafte daar een wit exemplaar aan. Het toestel was simlockvrij en had natuurlijk Android 4.0.2. Hiermee ging ik er voor het gemak vanuit op de voorste rij te zitten met het uitrollen van nieuwe updates vanuit Google. Dat had ik mis...

Galaxy Nexus, gegarandeerd de nieuwste updates

Toen de update naar Android 4.0.4 begon in Nederland gingen ook wij van Androidworld (soms obsessief) controleren op updates. Alle Androidworld-redacteuren met een Galaxy Nexus hadden na een dag of twee de update binnen en ik bleef zielig en alleen achter. Firmware-updates worden vaak systematisch uitgerold, op batchnummer, buildnummer, op land, via de provider, ga zo maar door. Er kan dus zijn dat de één een aantal weken moet wachten terwijl de ander hem al heeft. Maar zoals we al schreven in onze AW Special over Androidupdates worden de toestellen uit de Nexus-familie geüpdatet door Google zelf. De fabrikant verschilt wel per toestel, maar die bemoeit zich niet met de software. Wie gegarandeerd Androidupdates wil krijgen, kan het beste voor een Nexus-toestel kiezen.

Wat, yakjuxw?

Nu zijn er op verschillende websites en fora berichten verschenen over verschillende softwarecodes. Deze toestellen zouden door of Google of Samsung voorzien worden van updates. Maar de fabikant bemoeide zich toch niet met de software op een Nexus-toestel? Wel, er schijnen dus verschillende configuraties in omloop te zijn. Zonder al te diep op de technische info in te gaan, kan men spreken van Google-branded en Samsung-branded toestellen. De eerste categorie geniet directe ondersteuning van Google en Android Open Source Project en zal rechtstreekse OTA-updates ontvangen. Samsung verzorgt de OTA-updates van Samsung-branded toestellen. Het kan dus voorkomen dat de updates minder vaak en minder snel beschikbaar zijn. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit een aanname is. Zowel Google als Samsung hebben hier nooit een duidelijke verklaring over afgegeven.

Welke softwarecode heb ik?

Om te zien welke softwarecode op je Galaxy Nexus draait, installeer je de app GN Official Update Checker. Met de app Android System Info is dit ook mogelijk. De QRcodes vind je onderaan dit artikel.
 • yakju (GSM-versie/wereldwijd)- OTA-updates via Google
 • yakjuxw, yakjusc, yakjuux, yakjudv (GSM-versie/regio-specifiek - OTA-updates via Samsung
 • mysid (US Verzion-Galaxy Nexus) - OTA-updates via Google

Technische uitleg

Elk Androidtoestel bevat een 'vingerafdruk' in het build.prop-bestand dat verborgen is in de firmware. Wanneer je dit bestand uitleest zie je dat de GSM-versie die wereldwijd verkocht wordt, hardwarecode maguro en de softwarecode yakju bevat. Dan zijn er ook nog toestellen met regio-specifieke Samsungfirmware in omloop. Deze bevatten dezelfde hardwarecode maar verschillende softwarecodes, zoals yakjuxw, yajusc, yakjukr en yakjuux.

Operatie yakjuxw-yakju

Mijn Nexus betrof dus een yakjuxw-versie en de update kon nog wel even op zich laten wachten. Nu is wachten niet mijn sterkste kant en na wat zoeken op Google kwam ik terecht op het XDA-forum. Hier is een howto gepubliceerd waarmee je je Galaxy Nexus van de jakju-code en Android 4.0.4 kunt voorzien. Je bent na ontgrendelen van de bootloader en het flashen van deze firmware wel al je gegevens kwijt, ook de gegevens op je interne geheugen. Tevens zal het recht op garantie mogelijk komen te vervallen. Voor meer informatie over deze procedure kun je hier terecht.

Screenshots

Waarom?

Het welbekende verkoopargument van de Galaxy Nexus is naast standaard Android, toch wel het als eerste ontvangen van de nieuwste Androidupdates. Toch blijkt dit in realiteit niet voor iedereen op te gaan. Door het in omloop brengen van verschillende regio-specifieke configuraties, kan het voorkomen dat de één langer of zelfs tevergeefs op een update moet wachten. Dit terwijl men er in eerste instantie er vanuit gaat als eerste nieuwe Adroidupdates te ontvangen. Gelukkig heeft de Android-community een oplossing gevonden in de vorm van het flashen van de yakju-firmware, maar deze methode is niet voor iedereen weggelegd. Daarbij vind ik dat dit geheel zeker niet de schoonheidsprijs verdient. Wanneer bepaalde toestellen met Samsung-firmware later of zelfs geen updates zouden ontvangen, zou dit fragmentatie in de hand werken. De Galaxy Nexus is dan zeker niet het Androidtoestel waarbij je dit zou verwachten. Als Google, zoals de geruchten gaan, meerdere Nexus-tablets zal gaan verkopen in een eigen webwinkel, is het te hopen dat Google zelf het update-proces in eigen hand houdt.

QRCodes

GN Official Update Checker:

[qrcode name="de.cbruegg.officialupdate"]

Android System Info:

[qrcode name="com.electricsheep.asi"]

Bronnen: Gayward concepts, XDA 1, 2, Android Level
Review Galaxy Nexus
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S7

Android 4.1.2 nu beschikbaar voor de Galaxy Nexus

Galaxy Nexus yakjuxw: update naar Android 4.2.1 eindelijk van start

Reacties (76)
Bezig met laden van reacties...