Androidworld
Androidworld
29 juni 2012 12:42 uur
Op de meeste Android-apparaten is de Google Play Store, voorheen Android Market, geïnstalleerd waarin inmiddels honderduizenden applicaties staan. In de meeste gevallen gaat het downloaden, installeren of bijwerken van applicaties vlekkeloos en is dit laatste vanaf gisteren ook via de webversie mogelijk. Toch ontvangen wij de laatste twee dagen geregeld melding dat mensen een '403 fout' krijgen tijdens het downloaden en installeren van applicaties via de Google Play Store.

Fout 403

Een zoektocht op internet leert ons dat er meer mensen zijn die hier last van hebben en dat het vooral in Nederland toeneemt de afgelopen twee dagen. In onze info-mail hebben we inmiddels al zo'n tien meldingen ontvangen over dit euvel en loopt er een topic over op ons forum waarin ook meerdere mensen aangeven dat ze er last van hebben. De meest meldingen komen van mensen die op een WiFi-netwerk zitten. Wij hebben niet kunnen achterhalen waar de fout exact vandaan komt.

Oplossing

Een officiële oplossing voor dit probleem is niet geven, maar in het forumtopic lijkt de volgende methode wel te werken. Er wordt aangegeven dat als je de internetverbinding verbreekt (WiFi) en overschakelt naar mobiel internet of een ander WiFi-netwerk dat het euvel dan verholpen zou moeten zijn. Dit is natuurlijk niet de meest optimale methode en wellicht geen blijvende oplossing, maar het zou je nu wel op weg kunnen helpen. Wij zijn benieuwd of meer mensen hier last van hebben en eventueel een oplossing hebben gevonden voor dit probleem. Update: Deze oplossing van Google zelf zou ook wel eens goed kunnen werken, kan iemand dit bevestigen?
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Ronald Rutgers

  Ik heb het probleem ook bij het bij werken van de Google Maps App

 • Niek

  ik heb er helemaal geen last van, gek!

  • nick

   ik heb hier ook veel last van...
   overschakelen op 3g is geen optie vanwege die data limieten hier in nederland

   • Frank Dijkstra

    ja had hetzelfde bij de laatste Google Maps update. heb gewoon de apk van internet gedownload en die geïnstalleerd, zo werkt het ook :)

    • bart

     ik krijg deze melding bij het bijwerken van Google Maps

     • M. Possamai

      Ik had er inderdaad ook last van. Dat het via 3G wel werkte had ik inmiddels zelf al ontdekt. Bij mij was het ook de update van Google Maps. Als van netwerk wisselen helpt, zou de internetprovider dan een oorzaak kunnen zijn? Of beter gezegd het modem wat je meegeleverd krijgt..
      KPN met een nieuw model experiabox hier.

      • Joran Ketelaars

       Héél vervelend. Ik kan Spotify niet meer downloaden. Omdat ik een Transformer Prime heb, is overschakelen op een 3G-netwerk geen optie. Ik heb het op 3 verschillende WiFi-netwerken geprobeerd, maar hij blijft een foutmelding geven.

       Help :-(

      • wimeuro

       met de Samsung Note kom ik niet in play ingelog op een andermans wifi (ja ik heb de goede key.) of bij een free wifi.

       • RunaR

        Ik had dit probleem een paar dagen terug ook. Proberen op een ander tijd stip hielp soms.

        Ook het wissen van de cache van Google Play (wat Google voorstelt) heeft geholpen.

        • Hans Brunssum

         weet iemand waarom ik niet op de htc One x RTL nieuws 365 niet kan downloaden, hij geeft aan apparaat niet compatibel, is toch raar he.

        • Martijn

         Ik had dit probleem alleen bij het downloaden van de update van Google Maps, andere updates deden het gewoon zonder foutmelding. Ik heb het opgelost door de update inderdaad via 3G te downloaden. Een ander wifi netwerk werkte bij mij niet.

         • Peter

          Heb er ook veel last van, o.a. bij het downloaden van Google Maps. Krijg de laatste weken echter ook andere foutmeldingen in Google Play, o.a. code 905 plus de notificatie dat het downloaden van die, die en die apps is mislukt.

          • RvdB

           Ik had de 403 fout ook 2 keer bij Google maps net gedownload zonder wifi en nu in een keer binnen gekomen. Toch iets met wifi lijkt het.

           • Han

            Heb gister m'n Galaxy S terug in fabrieks instellingen gezet na vele crashes. Nu willen maps en voicesearch niet updaten (error 403). Andere updates deden het wel en nieuwe apps ook.
            Via 3G start hij inderdaad wel.
            Google, wat zijn jullie aan het doen?

            • Dennis

             Bij mij wilde hij de update van Instagram wel binnenhalen via WiFi en de update van IM+ gaf 403 foutmelding. Na de stappen van google uitgevoerd te hebben werkte het nogsteeds niet. Van WiFi overschakelen naar mobiel internet (HSDPA) werkte voor mij!

             • Flotsamkees

              Inderdaad van WIFI overgegaan op de provider. En toen probleemloos.

              • Dennis

               Ook wel eens gehad en dan update ik hem gewoon via 3G datalimieten waar mensen over zeuren is overdreven dat ze dan niet doen, Je kan zelf kiezen wat voor data pakket je neemt ik heb ook 1,4gb en wat minder belminuten.

               Maar ik heb idd wel eens gehad en via 3G lukt wel en later als de zelfde app weer update heeft werkt het wel heel raar.

               • Jurgen

                Ik heb de melding 2 dagen geleden ook een paar keer gehad.
                Schakelen tussen 2 accounts in de playstore heeft het bij mij verholpen.

                • Vincent

                 Ik had het bij Maps. Gewoon de cache van de Play Store geleegd en de Play Store gestopt en het was opgelost. Vreemd probleem wel.

                 • Patrick

                  Geen problemen met de store. Zowel op mobiel als tablet.

                  • Erik

                   Hier ook melding403?? Dacht dat het weer ns aan de verbinding lag maar nee dus...

                   • Paulo

                    Had ook het 403-probleem, maar alleen met Google Maps. De Google-oplossing (cache legen) hielp niet, dus heb ik de update via 3G binnengetrokken.

                    • Vincent

                     Nee...bij mij lost het nix op..kan de app ook niet verwijderen...stond standaard op de telefoon... bah

                    • Amahl

                     Leuk dat mijn naam word vermeld bij de oplossing van wifi veranderen ik had toch wel een klein beetje eer verwacht haha

                     • Eric G

                      Ik had ook last van het hangen van de download van de laatste Maps. Geen melding zoals 403. Download gestopt, waarna andere downloads gewoon verder liepen. Ik had zelf het idee dat het door de drukte kwam (alle Android devices krijgen deze Maps download), omdat andere downloads geen problemen gaven. De volgende dag opnieuw Maps gedownload zonder problemen. Verder niet bij stil gestaan.