Androidworld
Androidworld
02 oktober 2012 19:11 uur
De FBI lijkt flink bezig te zijn in de strijd tegen illegale Androidapps. Er zijn verschillende websites en diensten die applicaties aanbieden zonder toestemming van de ontwikkelaar of uitgever. Vorige maand heeft de FBI een drietal van dit soort websites gesloten. Gisteren ontvingen een aantal ontwikkelaars mailtjes van Google, waarin werd aangegeven dat hun naam genoemd zou worden in documenten die de FBI bij Google heeft opgevraagd. Dit zou gaan om een onderzoek naar 'appwinkels van derde partijen' die apps aanbieden zonder toestemming van de ontwikkelaar.

Piraterij

Android heeft over het algemeen geen goede naam wat piraterij betreft. In het begin was het kinderlijk eenvoudig om applicaties te kopiëren naar andere apparaten en zelfs met verschillende beveiligingsmethoden die op dit moment beschikbaar zijn voor ontwikkelaars lijkt het mogelijk om apps illegaal te verkrijgen. De drie app-sites die offline zijn gehaald, applanet.net, snappzmarket.com en appbucket.net, behoorden tot de belangrijkste, maar er zijn meer van dit soort initiatieven. Voor de ontwikkelaars was het wel even schrikken: een officieel mailtje van de juridische afdeling van Google. In de mail waarschuwt Google dat de FBI informatie heeft opgevraagd met betrekking tot apps die zonder toestemming van de ontwikkelaar in een andere appstore zijn geüpload. In de informatie die Google heeft verstrekt, is ook de Android Developers-account van de gewaarschuwde personen te vinden. Het wordt uit de mail niet helemaal duidelijk waar het precies om gaat.

Aliyun

We weten dus niet of het gaat om deze illegale app-sites, of dat het echt gaat om een andere appstore. Vorige maand was er namelijk een heel debacle rondom Acer en het nieuwe besturingssysteem Aliyun. Google had Acer namelijk onder druk gezet om geen telefoon met het nieuwe besturingssysteem uit te brengen. De reden was dat Aliyun volgens Google gebaseerd is op Android, maar dat het niet compatibel genoeg is. Dit zou er voor kunnen zorgen dat apps die werken op normale Androidtoestellen niet zo goed draaien op Aliyun. Google wilde naar eigen zeggen voorkomen dat het harde werk van ontwikkelaars daardoor teniet werd gedaan. Er was nog een reden dat Google niet zo blij was met Aliyun. Het besturingssysteem, ontwikkelt door het Chinese zoekmachinebedrijf Alibaba,  heeft ook een eigen applicatiewinkel. In deze appstore zouden illegale versies van Google-apps te vinden zijn. Daarnaast waren er nog meer Android-apps te vinden van nietsvermoedende ontwikkelaars. Het is goed mogelijk dat er klachten zijn ingediend bij de FBI, waardoor dit onderzoek nu plaatsvindt. Google werd daarom waarschijnlijk verzocht om informatie: het bedrijf heeft alle informatie met betrekking tot de ontwikkelaars van de applicaties.

Echtheid

Als ik een mailtje zou ontvangen waarin je persoonlijk wordt aangesproken door een 'Google-medewerker' met daarin informatie over een FBI-onderzoek, zou ik er niet direct vanuit gaan dat het mailtje echt was. Collegawebsite Phandroid had ook zijn twijfels en deed een telefoontje naar de FBI in Atlanta. Daar werd bevestigd dat er inderdaad een onderzoek gaande is en dat de informatie inderdaad opgevraagd is. Google had volgens de FBI-medewerker echter geen mail moeten sturen, aangezien het nog niet duidelijk is of de ontwikkelaars daadwerkelijk slachtoffer zijn in dit onderzoek. Het lijkt er gewoon op dat Google deze mails heeft gestuurd omdat het bedrijf vindt dat de ontwikkelaars er recht op hebben om te weten wat er met hun gegevens gebeurt. Bron: AndroidSpin, Phandroid en Reddit
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Wes786

  Nou heb ik er soms wel eens een betaalde app op staan die ik niet betaald heb, moet ik nu oppassen dat ik geen boete of iets dergelijks krijg?

  • tom44

   Dat lijkt me niet slim nee, als ik jou was zou ik die applicaties verwijderen.
   Elke apparaat heeft een unieke-id, dus als ze morgen aankloppen met een boete moet je niet schrikken.

  • :Marfram

   Maak die jongen niet zo bang...

  • Tucker

   Als ik voor elke illegaal gedownloade app een boete zou krijgen dan mag ik er wel een baan bij gaan zoeken... :-D Het zal mijn tijd wel duren, voorlopig zijn er nog sites zat...

  • Ivo

   Films en muziek download je toch ook illigaal. Dit hou je toch niet tegen

  • RL010

   Tom44, overdrijven is ook een vak.

   De Nederlandse wet staat downloaden voor eigen gebruik toe. Dus de kans dat de FBI voor je deur staat is nog kleiner dan de kans dat je mega jackpot wint

  • Peter

   Eens met RL010
   Ze hebben het recht niet eens

  • Wes786

   Oké bedankt, maar voorlopig download ik toch wat minder, en de apps die ik er al op heb staan laat ik er gewoon op.

  • HBP

   @RL010, de wet staat volgens mij alleen KOPIËREN voor eigen gebruik toe, en downloaden van muziek is niet strafbaar, maar downloaden van programma's is dat dan weer wel volgens mij.

  • Sander

   Nee, RL010, HBP heeft gelijk: het downloaden van software uit illegale bronnen is altijd illegaal.

  • RL010

   ik download voornamelijk films en series en dat is in ieder geval wel toegestaan voor prive gebruik

  • Rik

   het downloaden van software is dacht ik niet illegaal. je weet immers niet wat de licentie inhoudt, voordat je het hebt binnengehaald. deze software vervolgens toch gebruiken is wel illegaal.

  • Alex

   En de "illegale" software kan makelijk mallware bevatten, iets wat je echt niet wil op je telefoon, die zonder dat je het door hebt een dure betaalnummer kan bellen en je dus een flinke rekening kan opleveren!

  • Tucker

   Net als op de pc hoor je alles wat je hebt gedownload voor installatie te scannen op virussen en malware, dat lijkt me niet meer dan logisch. Als je dat doet loop je geen enkel risico.

  • Imarks

   De nederlandse wet is hier vrij duidelijk in, auteursrechtelijk beschermd mag gedownload worden (ook uit illigale bronnen) en mag gebruikt worden voor prive gebruik en binnen familie en vrienden kring (zolang hier geen geld aan verdient wordt). In nederland is het zo dat je wel mag downloaden maar niet uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, je kan dus gewoon je apps laten staan en hoeft niet bang te zijn voor een boete, tenzij je deze apps weer verspreid heb.

 • Vallinny

  met samen werking met breinloos ;)

  • ferrariking

   ze ik niet graag laat ons eerst maar kunnen betalen met paypal of zo!!!!!!!!

  • Frenkw

   Sander en HBP hebben gelijk inderdaad. Het downloaden van illegale software is ten alle tijde illegaal. Het downloaden van media bestanden wordt wel gedoogd (nog wel), tenzij je deze bestanden ook upload wat weer niet toegestaan is.

 • NightMareMan

  Niks die fbi. Die kutorganisatie wil van internet gwn i(ran)ternet maken. Maar er zijn genoeg sites zoals Red: verwijderd. Gwn downloaden. Tot er alternatieve betaalmethodes zijn moet niemand klagen.over deze sites. Ze maken alleen mensen bang. FBI KAN GEEN OORDEEL UITSPREKEN OVER DE HELE WERELD. Lang leve verwijderd

  • RL010

   Het is bij 60% betaald / 40% niet betaald. Komt omdat ik eerst apps / games wil testen voor ik ze koop. Vind ik ze goed dan koop ik ze ook. Vind ik het niks dan verwijder ik ze uiteindelijk ook

   mensen moeten ook niet zeuren over de manier hoe je er kan betalen, want je kan gewoon 3vcash voucher aanschaffen op internet.

   • Ivo

    Ik blijf zeuren tot ze met betere betalingsmogelijkheden komen. :-))

   • Tucker

    +1
    Ik ben degene die bepaalt hoe er betaald gaat worden. Ik laat me door niemand een creditcard of cashcard die ik niet wil door de strot duwen, het is PayPal of IDeal en als dat niet kan dan wordt het illegaal downloaden. Wie niet horen wil...

   • RL010

    als jullie nu eerst eens opzoeken wat een 3vcash voucher is voordat er weer gemekkerd word.

    een 3vcash voucher is een prepaid card net zoals MS points voor xbox live. je heb geen kaart (is wel een optie voor) en je heb geen maandelijkse kosten er aan.

    het heeft eigenlijk ook weinig met een creditcard te maken. maarja de meeste zijn te koppig hier

   • Dennis

    Pff mensen weten echt niet hoe simpel het is om een prepaid creditcard aan te vragen, Geen echte gezeur van creditcard en nog best handig ook voor andere website's of iets.
    Je krijgt pasje alles en via ideal kan je geld overstorten op het pasje.
    https://www.moneybookers.com/app/

   • tucker

    Prepaid of niet, het blijft een creditcard, en ik bepaal zelf of ik er een wil of niet. Heeft niets met gemakkelijk te maken, maar met principe. Google bepaalt niet of ik al dan niet wat voor card dan ook aanschaf, dat bepaal ik zelf.

   • RL010

    @tucker

    een creditcard is iets waar je maandelijks voor betaald.

    btw, je bankpas is ook een soort van creditcard want daar betaal je ook maandelijks voor ;)

   • KoalaBear

    Ook ik blijf koppig. Het zijn inmiddels trouwens 3 mogelijkheden. Wil er graag van een van de 3 gebruik maken. PayPal, iDeal of de nieuwe Gift Cards. Welke van de 3 maakt echt niet uit. Maar geen (prepaid) credit card.

   • Ivo

    Die 3vcash is maar 3 maanden houdbaar, das toch gewoon ruk of nie

   • pintoil

    @Tucker\ oei, het is altijd makkelijker voor jouw principes te vechten dan ze na te leven. Google zal nooit paypal of ideal gaan gebruiken

   • Dennis

    Maar wat hebben jullie tegen een prepaid creditcard, Bang dat het zelfde nadelen heeft als gewone creditcard ofzo?

   • RL010

    Gewoon een lijstje maken wat je wil kopen en dan pas prepaid card aanschaffen. Die 3 maanden is geen enkel probleem

   • Ficino

    Ik geloof niet dat het wéér over creditcards gaat!!

  • Mich

   moatje alsk daar ben eh in amerika... gaak diene kerel van de fbi persoonlijk keer nen tik op zijnen bek gaan geve .. en kga zijne gsm vrage en alstij ook maar EEEEEEEEEN illegale android app eeft eeeeeeh... slaak em nog dubbel zo hard ;d

  • lars

   @RL010

   Het downloaden, kopieren van zowel muziek, software, films of series is zoiezo altijd illegaal. Je mag enkel kopieren indien je het origineel bezit( enkel voor eigen gebruik wel te verstaan). Blijkbaar zijn veel mensen niet goed op de hoogte ivm met kopieren en of downloaden. Indien je het origineel niet bezit, mag je niks kopieren/downloaden.

  • Joram

   Altijd dat gemekker om illegale downloads.

   Hoe zou jij het vinden als ontwikkelaar dat je apps zomaar rondgestrooid worden.
   Dan wil je hier graag wat v oor terug, lijkt me?

   App's kosten geen drol, veel rond een euro.

   Zijn we al te gierig om dat niet te betalen? En dat heeft dan een telefoon van 500 euro...

   Oké, Paypal zou wel zo handig zijn maar ik gebruik de creditcard van m'n ouders, hadden ze die niet had ik een prepaid credit-card gehaald.

   • pieter

    heb en 3v credid card en ik seport goede apps ik heb ook wel gratis programma en koop als het goet genoeg is de doneer verzie ook wel is koop op internet dingen beuren de app stor met 3v chill 3v go go