Androidworld
Androidworld
06 september 2012 19:11 uur
Elke maand brengt Google ons de laatste distributiecijfers van Android waarin onder andere te zien is hoe de verdeling van Androidversies is. Ook deze maand zien we weer een stijging van Ice Cream Sandwich, hetgeen te maken heeft met de updates die de fabrikanten uitbrengen. Ook stijgt Jelly Bean licht ten opzichte van vorige maand.

Ice Cream Sandwich

Google berekent de verspreiding van de verschillende Androidversies door te kijken welke Androidtoestellen de Google Play Store (voorheen Android Market) benaderen. Momenteel draait bijna 21% van de toestellen op Ice Cream Sandwich en dat is een toename van 5%. Het gebruik van Android 2.3, ook wel Gingerbread genaamd, neemt af, het aandeel daalde met ruim 3% maar is nog steeds goed voor meer dan de helft van alle toestellen. We verwachten dat Gingerbread nog lange tijd een groot aandeel zal behouden. Er zijn momenteel onzettend veel toestellen in gebruik die met de Android 2.3-versie aan hun plafond zitten en geen update naar een hogere versie zullen ontvangen. Daarnaast zullen wel zo goed als alle toestellen die nu uitkomen minimaal op Android 4.0 draaien. Deze maand is het de tweede keer dat de nieuwste versie van Android in de lijst voor komt. Met 1.2% is deze ten opzichte van vorige maand net geen 0,5% gestegen. Jelly Bean is vooralsnog alleen officieel beschikbaar voor de Nexus 7, het eerste apparaat op Android 4.1, de Nexus S en Galaxy Nexus die reeds de update naar Jelly Bean hebben mogen ontvangen.

Via: Android developers
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • BozeVogel

  Ik denk dat over 2 jaar, als de abbo´s van veel mensen afgelopen zijn en er geen Gingerbread toestellen meer te krijgen zijn, het marktaandeel van Gingerbread gaat dalen. Je krijgt dan wel helaas veel toestellen die ICS draaien terwijl Key Lime Pie (ofzo) allang op de markt is.

  • :Marfram

   Ik kwam hier om dit te zeggen. +1 voor jou dus.

  • Huh?

   ALs je kijkt wat samsung nu aanbied aan toestellen, en dat zijn 18 modellen volgens dhun website is het echt bedroevend.
   De 2 nexus modellen hebben geen probleem maar die krijgen de android update van Google (maar wel soms vertraagd via samsung verspreid).
   Dan is er op dit moment maar 1 toestel wat standaard met andriod 4 geleverd wordt (de S3) en zijn er 2 die een update naar android 4 kunnen krijgen (de note en de S2).
   Blijven er 13 modellen over die op android 2.3 zitten en blijven zitten. En daar zitten modellen tussen die dit jaar op de markt gekomen zijn.

   Helaas zijn er in Nederland teveel samsungfans die niet tegen kritiek op hun geliefde merk kunnen, dus erg veel druk komt er niet bij samsung aan om hun softwarebeleid eens flink te verbeteren.

   Voor mij nooit meer samsung, en als android je lief is is het dubieus als je wel een samsung koopt. (de nexus modellen daargelaten, maar dat zijn ontwerpen van Google en samsung levert alleen de handjes om het in elkaar te zetten)

  • JohanC

   Huh?: wat bedoel je met android 4 kunnen krijgen? (S2 en Note) volgens mij zitten die al lang op 4.0 (en dan bedoel ik niet custom roms)
   De vraag is nu (en ik denk dat samsung dat wel gaat doen) gaan die 2 ook naar JB..
   Dus met de high end van vorig jaar zit het wel goed
   Het zit hem meer in de mid end. zoals bv de SGS plus en dat soort mid ends van vorig jaar die ook nu nog steeds redelijk verkopen. Dat die niet naar jb gaan is erg jammer, want volgens mij kunnen die het allemaal makkelijk aan.

   Ik blijf het altijd zeggen, ze zouden zeker mid to high end zolang ze zelf die telefoons blijven verkopen (dus eerste release datum is totaal niet relevant hier!!) moeten supporten en updaten naar de laatste versies.

  • Huh?

   @JohanC Ik bedoel dat als je nu een galaxy S2 of een note in de winkel haalt, dat daar android 2.3 op staat en je mag zelf de update uitvoeren.
   Maar de ondersteuning van high ends is op zich wel aardig, maar het midden segment is bedroevend. Niet alleen van vorig jaar, maar ook van dit jaar. De galaxy s advance, zit ook nog gewoon op android 2.3 en een update kan je echt vergeten bij samsung. Helaas is net het merk wat het minst om software geeft marktleider geworden. (Kies is echt een slecht stuk software, touchwizz is groot en traag, hun support website samsungworld.nl werkt 9 van de 10 keer niet, probeer maar eens wat te zoeken, en hun telefoons staan vol met bloatware. Het heeft heel wat gezeur en druk op internet gekost om de bolapplicatie niet meer standaard mee te laten leveren, maar dat komt meer omdat bol de negatieve publiciteit niet meer wilde hebben dat dat samsung daar wat aan wilde doen. Samsung is heel goed in technische specs. De bouwkwaliteit laat te wensen over (met name als je op details gaat letten: het glas op mijn telefoon sluit niet in elk hoekje even mooi aan en er komen na een paar maanden allerlei kraakgeluidjes) maar hun software is echt om te janken.
   Maar goed, van het weekend gaat er een custom rom op mijn sgs+, dat scheelt al samsung software en als deze telefoon over anderhalf jaar versleten is dan wordt de volgende geen samsung meer.

  • JohanC

   Huh?: probleem is wat dan... Locked bootloaders ben ik op tegen, telefoon moet een sdcard aansluiting hebben..
   Dat betekend op dit moment geen Nexus, geen HTC,
   Sony loopt altijd achter de feiten aan kwa hardware..

   Dus zo veel keus heb je niet.

 • Johan

  Ik draai 2.3.3 op me SGS1

  • MijnAndroid

   ICS draait op best veel toestellen, meer dan ik dacht.

   • Mathijs Molenaar

    Dit is naar mijn mening een van de grootste problemen van android: de nieuwste versie heeft altijd een marktaandeel van minder dan 10%. Bij ics vs jb maakt het nog niet zo veel uit (jb is wel een stuk sneller, maar er zijn geen belangrijke nieuwe framework elementen bijgekomen). Ik denk dat het feit dat nog de helft van de toestellen op gb draait (als ik op school kijk zie ik iedereen met ics (en jb) lopen trouwens: nieuwe toestellen en een paar met custom roms als cm10) één van de redenen is dat android apps zo slecht (lelijk, iPhone achtig en traag) zijn. Door alle problemen met het supporten van oudere versies van android kan bijvoorbeeld het holo thema niet goed worden doorgevoerd. Ik denk trouwens niet dat dit de hoofdreden is van de lage kwaliteit van apps, dat verwijt ik puur aan de programeurs, het lijkt zelfs soms wel dat hoe bekender de app (facebook/twitter etc) des te iphone achtiger en trager de app is. Zelfs de meeste onpopulaire (weinig gedownloade) apps hebben meestal een layout die prima past bij gingerbread en prima snel is.

   • Alex

    onjuist! ik draai al ruim een maand jelly bean op mn Motorola zoom die ik ota heb gekregen. Ik heb welleswaar een Amerikaanse wifi versie van de tablet maar ook hier is jelly bean dus al lang en breed verkrijgbaar