Androidworld
Androidworld
09 juli 2012 16:10 uur
Eind vorige maand is Jelly Bean aangekondigd. Tezamen met deze nieuwste Androidversie is een nieuw Google-project geïntroduceerd, Google Now. Alhoewel Google Now nog niet volledig werkt voor ons Nederlandstaligen, is de potentie van dit platform wel ongekend groot. Ik zat dit weekend wat te brainstormen over de mogelijkheden van Google Now voor nu maar vooral voor in de toekomst.

Android nu en in de toekomst

Ooit schreef ik in mei van 2010 het volgende voor een collega-website:
De Androidwereld is een wereld waar Android deel uit maakt van ons leven. Android is niet alleen geïntegreerd in telefoons maar ook in auto's, koelkasten en TV's. Alle apparaten syncen in de cloud en Android wordt als hulpmiddel ingezet om ons leven te vereenvoudigen. Van boodschappen doen bij een supermarkt (met je boodschappenlijstje van Evernote) tot solliciteren via je mobiel (met de Intermediair-app), alle informatie is binnen een fractie van een seconde op te vragen en meteen toepasbaar.
Wel nu. Wat is hier van uitgekomen? De magnetron op Android, het syncen van je apparaten in de cloud, in mindere mate het bestellen van je boodschappen of maaltijd via Appie of Thuisbezorgd.nl. Ook kun je je verlichting bedienen, een push-notificatie krijgen als iemand op de deurbel drukt, data van draadloze weerstations ontvangen en real-time je energieverbruik zien via de HomeWizard-app en Somfy-producten. Meten is weten: er er zijn al sensoren in ontwikkeling die werkelijk alles om je heen meten, ook alcohol. Daarnaast wordt draadloos opladen van je telefoon (ook in de auto, het vliegtuig en de bus) op termijn gemeengoed. Natuurlijk mogen we Project Glass ook niet vergeten. Nee, de koelkast en de vriezer doen vooralsnog niet mee in deze ontwikkeling.

Google Now nu

Hoe past Google Now in deze ontwikkeling? We automatiseren werkelijk alles in ons leven, via Microsoft on{X}, Tasker, NFC of de SmartTags. Wanneer we het slot van de voordeur openen, schakelt ons toestel al automatisch van een dataverbinding naar Wifi over. Wanneer je de auto weer instapt, wordt Google Navigatie automatisch gestart. Google Now doet hier nog een schepje bovenop. Het verbindt alles wat je doet, alles wat je zoekt op je Androidtoestel en brengt hier als een echte personal assistent verslag van uit via cards. Heb je een afspraak bij de tandarts staan om 14.15 uur? Google Now weet op basis van GPS waar je je bevindt maar ook waar je tandarts zijn praktijk heeft. Hij berekent hoe lang het duurt om er met de auto te komen en geeft je tijdig een melding inclusief card en routebeschrijving/navigatie. Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer, dan zal Google Now real-time-reisinformatie weergeven. Ook je zoekopdrachten worden opgeslagen in de database van Google Now. Zoek je vaak naar de uitslagen van je favoriete voetbalclub, dan zal er op den duur wedstrijdinformatie inclusief samenvattingen en hoogtepunten worden weergegeven tijdens de wedstrijd van jouw club. Tijdens je vakantie zal Google Now vluchtgegevens weergeven, valuta voor je omrekenen en de tijd aangeven wanneer je reist tussen verschillende tijdzones.

Google Now introductievideo

De intelligente zoekbalk

Via Googles Voice Actions kun je ook direct de informatie die je zoekt door Google Now laten zoeken en vinden. Dit gebeurt via de eerder gelanceerde Google Knowledge Graph, een dienst waarmee je tijdens het zoeken direct antwoord op je vragen kunt krijgen. Een prachtig voorbeeld van hoe dit werkt in Google Now laat +John Oliver zien in onderstaande video. Helaas werkt dit nog niet in het Nederlands maar wanneer je je toestel en toestsenbord op Engels (US) instelt, is dit te omzeilen. Zo kun je het zelf ook eens proberen met bijvoorbeeld de vragen die John in onderstaande video stelt.

Google Now wordt op den duur steeds slimmer doordat je er meer gebruik van maakt. Tezamen met alle zoekopdrachten die op de Google-servers plaatsvinden, zal er een schat aan informatie voor iedereen beschikbaar zijn. Nu al maar vooral naar verloop van tijd helemaal.

Google Now straks

Om even terug te komen op het syncen van allerlei apparaten in de cloud, dit zal in de toekomst steeds meer gaan plaatsvinden. Steeds meer handelingen die je overdag en 's nachts verricht, zullen geautomatiseerd worden. Google Now wordt een soort van centrale hub waarin alle deze informatie wordt verzameld. Om je een idee te geven vind je hieronder een aantal suggesties op basis wat Google Now nu kan en wat het straks zou kunnen:
 • Google Now zet je automatisch je alarm
 • Google Now geeft je het weer voor vandaag wanneer je wakker wordt
 • Google Now doet het licht voor je aan en zet je koffie-apparaat aan
 • Google Now geeft je verkeersinformatie zodat je bij files maar even kunt genieten van je koffie
 • Google Now geeft je bestelling door, die je via spraak hebt doorgegeven, aan de dichtstbijzijnde supermarkt
 • Google Now laat je auto vast starten en opwarmen tijdens koude winterdagen
 • Google Now vindt de beste route voor je en laat je instappen in een auto zonder bestuurder
 • Google Now start je pc op je werk, tien minuten voordat je arriveert
 • Google Now geeft je via Google Lokaal een aantal suggesties om te lunchen
 • Google Now herinnert je er aan om melk te kopen wanneer je langs de supermarkt loopt, omdat deze niet meer in de koelkast stond
 • Google Now weet waar je je bevindt en geeft, tien minuten voordat je thuis aankomt, aan de supermarkt door dat de boodschappen dan kunnen worden bezorgd.

Science fiction?

Dit alles klinkt je misschien als science fiction in de oren maar over een aantal jaar zal ik weer een artikel als dit schrijven. Ik ben benieuwd hoe ver we er dan voor staan qua mogelijkheden van Google Now en wat er dan uitgekomen is van de suggesties. Voor nu kunnen we alleen nog maar speculeren. Laat in ieder geval ook jouw Google Now-suggesties voor de toekomst achter in de reacties.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • @Ruuddd

  Great! Ben heel erg benieuwd, maar weet zeker dit gaan we zeker zien in de toekomst ;-)

 • 87Vortex87

  Ik wil niet zeuren en zagen, maar laat het alsjeblieft een beetje snel in het Nederlands en voor Nederland beschikbaar komen. Alleen al door de taalbarrière lopen niet-engelstalige landen zo'n jaar of vier achter (kijk naar google music met cloud mogelijkheden en de play store waar je ook boeken, muziek, magazines, TV-programma's en series kunt kopen/bekijken).

  • Edö de Röö

   De reden dat Google Music hier niet loopt, is omdat de entertainment-industrie geen licentie wil afsluiten voor Nederland, Belgie, etc. En dat moet voor ieder land apart, en dan willen ze ook nog het onderste uit de kan. En dan zegt Google (terecht): nou, dan maar niet.

 • Timo

  en dan hoe je kan betalen gewoon via je telefoon rekening of PayPal.

  • Leonn

   Zou de galaxy note dit met jellybean update krijgen??

   • Vincent

    Ik hoop toch dat kantoor-PCs in de nabije toekomst in minder dan 10 minuten opstarten!

    De mooiste PA-toepassing is wat mij betreft het inkopen van concertkaartjes. Net zoals ons financiele systeem bestaat uit bots op de beursvloer, zou ik voor bands die ik veel luister (gelogd via Spotify of last.fm) ook snel willen horen wanneer er kaartjes beschikbaar zijn. Voor sommige artiesten mag Google Now ze zelfs voor me kopen - als er niks leuks in mijn Calendar staat ;)

    Een ander leuke consumptiemogelijkheid (die wel wat privacyproblemen met zich mee kan brengen) is dat interesses ook deelbaar zijn tussen PAs. Op die manier kan mijn PA, als de verjaardag van een vriend nadert, me automatisch vertellen wat er op zijn verlanglijstje staat, mocht ik geen inspiratie hebben. Misschien zou hij zelfs bijhouden welke cadeau's al gedacht zijn door derden.

    Probleem van al deze toepassingen is echter dat ze alleen werken als mensen ook inderdaad veel informatie loggen. Dat gebeurt aan de ene kant verbazingwekkend veel, aan de andere kant niet altijd genoeg om er conclusies aan te verbinden. Ook zit er een bias in de logs: mensen laten graag weten dat ze naar die moeilijke Franse film gaan kijken, maar verzwijgen dat ze daarvoor nog even de DVD van Ik Hou van Holland erin gooien. Je kunt wel voor persoonlijk gebruik loggen (ik ben persoonlijk behoorlijk statverslaafd) maar gaan mensen dat echt massaal doen?

   • Soner

    Eerst duurt het nog 10 jaar voordat iedereen jelly bean heeft..

   • Rvanwijk

    Hey vraagje he, welke widget is dat op die plaatjes? Is dat van google now? Ziet er in ieder geval super fraai uit!

   • Atheistus

    Nieuwe smoes als je te laat komt: Maar Now zei dat ik nog niet weg hoefde te gaan...

    Volgens mij worden we gewoon nog meer hersendood dan we nu al zijn. Maar misschien is het handig.

    • Remco

     Echt cool dit :)

     ten eerste denk ik dat Apple in de toekomst zal komen te vervallen en dat Google alles langzaam overneemt

     ten tweede denk ik dat livestreams in 1080p zullen komen voor Android toestellen

     en ten derde denk ik dat Google Now in samenwerking met Shazam of SoundHound ook liedjes zal herkennen! :)

     of Google koopt dat ook gwn weer over..

     • hahaha12

      Heb Google Now nu aan het werk op de Galaxy Note met CM 9 maar nu werkt het spraakgestuurd zoeken niet meer.Iemand anders ook dit probleem, of een oplossing?

     • Erfan

      misschien kunnen we in de toekomst tickets bestellen via google now. van bioscoopkaartjes tot vliegtickets.

      misschien kan je je google now syncen met de google now van je vrienden om zo ''stats'' te vergelijken of voor het vinden van een geschikt verjaardagscadeau die op iemands verlanglijstje staat.

      • Vinz3nt

       Ben ik de enige die Google Now een beetje eng vindt?

       • Dandyroi

        Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. Het kan ook een verkeer kant opgaan. Sowieso komt google echt alles over je te weten (al heb je dit zelf in de hand, neem ik aan?) dus bedenk goed wat je aan google toevertrouwt. Zou hier ook een filter voor komen (als in private avigation ?

      • Dandyroi

       Dat ging niet helemaal goed. Private navigation/incognito mode dus. Er schuilt een gevaar dat google now irritant en opdringerig kan worden en dat lijkt me niet de bedoeling.

       • Alex

        Het grootste reële "gevaar" zit hem volgens mij hierin, maar dit geldt eigenlijk voor bijna alle zoekmachines : http://en.wikipedia.org/wiki/Echo_chamber_(media).