Androidworld
Androidworld
Met meer dan 750.000 installaties is CyanogenMod de populairste niet-officiële versie van Android. Deze custom ROM biedt net als zo ongeveer alle andere custom ROMs standaard root-toegang. Dit houdt in dat er aanpassingen aan het systeem gedaan kunnen worden, vergelijkbaar met adminstrator-toegang op bijvoorbeeld Windows. Het team van CyanogenMod ziet in dat het een belangrijk beveiligingsrisico is om zomaar alle toestellen standaard van root-toegang te voorzien. Daarom zal root-toegang bij de volgende versie van CyanogenMod, CM9, optioneel worden.

CyanogenMod

Momenteel heeft CyanogenMod standaard root-toegang. Persoonlijk maak ik zelden gebruik van root-toegang. De enige reden die ik heb voor root-toegang op mijn systeem is Titanium Back-up, maar waarschijnlijk hebben jullie nog veel betere redenen. Bij CyanogenMod 9 zal de root-toegang niet meer standaard zijn, maar zal het optioneel worden. Je hebt dan als gebruiker vier keuzes. Je kunt root-toegang volledig uitschakelen, je kunt root-toegang alleen inschakelen voor applicaties, je kunt root-toegang alleen inschakelen voor ADB (USB-debug-interface voor ontwikkelaars) en je kunt root-toegang voor beiden inschakelen. Aangezien de veranderingen al toegevoegd zijn aan de broncode van CyanogenMod zullen deze nieuwe opties in de dagelijkse, of 'nachtelijkse', versie (nightly) al terug te vinden zijn. Het blijft ook wanneer je root-toegang ingeschakeld hebt noodzakelijk om individuele applicatie toestemming te geven om gebruik te maken van root-toegang.

Andere beveiligingsproblemen

Het is, ook na deze wijziging, nog steeds mogelijk voor derden om root-toegang op je telefoon met CyanogenMod te krijgen door bijvoorbeeld een onveilige recovery op het toestel te zetten. Ze hebben dan echter wel fysieke toegang tot het apparaat nodig. Vanaf Android 3.0 is het mogelijk om je dataopslag te versleutelen, zodat je nog een extra beveiligingslaag toevoegt. Het team van CyanogenMod raadt je dan ook vooral aan goed te letten op je toestel, aangezien die fysieke toegang toch de zwakste schakel blijft.

Grondige verandering

Omdat root-toegang zo lang standaard is geweest, kunnen mensen tegen problemen aanlopen wanneer root-toegang wegvalt, vooral als het systeem ingericht is op root-toegang. Bepaalde applicaties zullen dan niet werken. Daarom heeft het team van CyanogenMod er voor gekozen om deze ingrijpende verandering grondig aan te pakken. De code, interface en beveiliging moet goed aangepakt worden en daarom hebben ze er voor gekozen om hun tijd voor deze verandering te nemen. De oplossing waar ze nu mee komen is misschien wel het beste van twee werelden: CyanogenMod wordt standaard veiliger en enthousiastelingen die graag root-toegang willen, kunnen deze heel eenvoudig verkrijgen. Bron: CyanogenMod Blog
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Beste aanbiedingen voor de Moto G 3rd Gen (2015)

Bekijk alle aanbiedingen voor de Moto G 3rd Gen (2015).

Reacties

Bezig met laden van reacties