Androidworld
Androidworld
05 juli 2012 07:11 uur
Bij de volgende in onze serie tests met de drie quad-core toestellen hebben we de camera onder de loep genomen. Ook in deze test nemen we weer de HTC One X, Samsung Galaxy S III en de LG Optimus 4X HD onder handen en hebben we onder vier verschillende omstandigheden foto's gemaakt en deze door een onafhankelijke fotokenner van Shoot laten beooordelen, hieronder de resultaten.
Zowel de HTC One X, Samusng Galaxy S III en de LG Optimus 4X HD beschikken over een 8MP camera. De LG, HTC en Samsung hebben ook alledrie een maximale resolutie van 3264x2448.  Om de camera goed te kunnen testen hebben we een viertal verschillende foto's gemaakt onder verschillende omstandigheden. We hebben foto's gemaakt in de volgende omstandigheden:
 1. Buiten persoon
 2. Buiten voorwerp
 3. Binnen goede belichting
 4. Binnen slechte belichting
Vervolgens hebben we aan Erik Derycke, hoofdredacteur van Shoot gevraagd om de foto's te beoordelen, zonder te weten welke foto met welke camera gemaakt is. Hier zijn onderstaande interessante resultaten uitgekomen, die net iets anders waren dan wij in eerste instantie verwacht hadden. Natuurlijk zijn er meer factoren dan alleen de camerakwaliteit zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden qua instelling, de effecten en de snelheid van het maken van foto's. In deze test concentreren we ons puur en alleen op de kwaliteit van de foto's.

1. Buiten persoon

[galleryold id="121694" link="file" order="DESC" include="121704,121705,121706"]
 1. Samsung Galaxy S III
 2. LG Optimus 4X HD
 3. HTC One X

2. Buiten voorwerp

[galleryold id="121694" link="file" order="DESC" include="121707,121708,121709"]
 1. Samsung Galaxy S III
 2. HTC One X
 3. LG Optimus 4X HD

3. Binnen goede belichting

[galleryold id="121694" link="file" order="DESC" include="121710,121711,121712"]
 1. Samsung Galaxy S III
 2. HTC One X
 3. LG Optimus 4X HD

4. Binnen slechte belichting

[galleryold id="121694" link="file" order="DESC" include="121713,121714,121715"]
 1. Samsung Galaxy S III
 2. LG Optimus 4X HD
 3. HTC One X

Conclusie

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat er maar één grote winnaar is in deze test en dat is dezelfde als in de chipsettest met de benchmarks. De Samsung Galaxy S III verslaat de andere twee toestellen op alle fronten die wij getest hebben. De tweede plaats wordt gedeeld door de HTC One X en de LG Optimus 4X HD, de LG staat 'binnen met slechte belichting' en bij 'buiten persoon' op de tweede plaats, de HTC One X heeft een tweede plaats behaald bij 'buiten voorwerp' en 'binnen goede belichting'

Definitieve uitslag

De uiteindelijke, definitieve winnaar van de camera test tussen de HTC One XSamsung Galaxy S III en de LG Optimus 4X HD als volgt:
 1. Samsung Galaxy S III
 2. HTC One X/LG Optimus 4X HD
Binnenkort komen we bij je terug met de volgende test in deze 'battle of the quad-cores', zie hier deel 1 over de chipset.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Simon

  De foto volgorde heeft neem ik aan niets te maken met welke de beste was? Wat ik zo kan zien zijn de 3e foto's van de Samsung?

  • Sjoerd

   Volgens de titels bij de foto's is bij elke serie de volgorde 'Samsung - LG - HTC'.
   Ik snap het ook niet helemaal... De 3e foto van elke serie is veel scherper dan de andere twee...

 • Caspar

  ligt het aan mij of heeft de HTC de beste foto bij 'binnen slechte belichting' en de GS3 de slechtste?

  • Yorick

   Ik zou zeggen dat het wazige van de SIII komt door een beweging. Neemt echter niet weg dat de kleuren wel een stuk beter zijn. Bij de One X zit er een rode waas overheen

 • localjoost

  Niet om nou iemand persoonlijk af te vallen, maar wat een slecht artikel zeg!!!

  Plaats wat foto's, zeg dat er "een expert" naar gekeken en trek vervolgens zonder enige onderbouwing een conclusie dat de Samsung gewoon heeft?!?!?!

  Ben het met de mensen hierboven eens dat in vrijwel alle gevallen de foto's van de HTC de beste zijn, in het bijzonder de foto's binnen bij slecht licht!

  • Sander

   We hebben de vergelijking gedaan zoals we ook de benchmarkvergelijking hebben gedaan: door de toestellen te ordenen. We hebben er iemand naar laten kijken die er een stuk meer verstand van heeft dan ons en hem de foto's voorgelegd. Hij heeft de foto's gerangschikt van wat hem betreft de beste foto was, tot wat de slechtste foto was. Wij hebben de foto's een willekeurig nummer toebedeeld en pas na het rangschikken gekeken welk toestel bij welke foto uitkwam. Tot onze grote verbazing bleek dat steeds het Samsung-toestel te zijn. Aangezien HTC op papier de beste camera heeft (betere sensor) en deze ook tot één van de belangrijkste marketingpunten heeft verkozen, hadden we niet verwacht dat de Galaxy S III in dit geval de betere foto's maakte.

  • localjoost

   Het gaat mij ook niet om de uitslag, dat is duidelijk.

   Het punt is de manier waarop het geschereven is.
   Het lijkt op: "We hebben wat foto's gemaakt, en Pietje Puk vond de fotos van Toestel X beter dan die van Y en Z"

   Het lijkt me beter om de resultaten te onderbouwen per reeks foto's.

  • localjoost

   @Ruud

   Nogmaals, ik beweer niet dat het artikel niet objectief of niet juist is. De feiten zijn de feiten, prima.

   Maar als ik een artikel lees waarin een uitslag staat als "Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat er maar één grote winnaar is in deze test..." dan wil ik ook graag weten waar deze uitslag op gebaseerd is.

   Wat is "bovenstaande"??? Ik zie niets meer dan een serie foto's zonder oordeel. Desnoods het commentaar van de deskundige op de verschillende foto's er bij. Dat zou imho al een heel verschil maken.

  • Guido

   Volgens mij is het punt meer dat het artikel inhoudelijk een stuk beter zou zijn als je die expert zou laten beschrijven waarom hij de ene foto beter vind dan de andere.

 • J

  De One X heeft echt een vreselijke camera :o Kleuren zijn vreselijk, JPG compressie ook. De LG doet het eventueel net iets beter. De SGS3 is wel duidelijk de beste.
  Op de eerste reeks foto's zie je op het gezicht zeer veel compressie, de LG foto ziet er eigenlijk uit alsof het een 5MP sensor is die foto's opschaalt naar 8MP of zo. Weinig detail.

  @Caspar: de foto's zijn gewoon niet goed gefocust en geven eigenlijk niet zo'n goed beeld om te vergelijken.

  • J

   Ik heb ook de indruk dat de One X veel te veel 'sharpen' gebruikt waardoor de compressie nog meer naar voor komt.
   Op de foto van de schilderijen zie je in de donkere 'gleuf' ook heel mooi het groene en rode van de compressie. Eigenlijk zie je het heel goed in heel het vlak boven de linkse schilderijen. Vlekken vlekken en nog eens vlekken.
   Op de bloemenfoto kan je het ook zien, zeker als je de SGS3 foto er naast legt. Het lijkt alsof er een lichte ruis over de foto zit, en daarna een sharpen, waardoor het veel opvalt.

   PS: mijn scherm is gekalibreerd en geeft 95% RGB weer, dus ik zie wel wat meer dan andere mensen.

  • Amahl

   Ik vind die fotos als ik naar de titels kijk van HTC Stukken beter dan die van de LG en Samsung. Ik heb zelf een samsung maar zit sterk te twijfelen als ik bij een nieuwe telefoon de HTC one X neem of de Galaxy S3

   • Roeland

    Omgekocht door Samsung?

    Ik heb zelf een Galaxy S3, maar de foto's van de One X zijn stukken beter...

   • Robin

    Waarom werd de Xperia S niet hierin meegenomen? Deze zou namelijk volgens ervaring één van de beste cameras moeten hebben.

   • Tom S.

    jammer dat de burst-modes niet is getest. hierin komt htc duidelijk als winnaar naar boven. (zelf getest.)

   • Cobain

    Heb zelf een One X, en ik vind de camera 1 van de pluspunten van dit toestel. Ik merk, dat ik mijn compact camera steeds minder gebruik.

    Ik vind trouwens het begrip "beste foto" subjectief. Iedereen zal er een andere mening over hebben.

    • Jochem

     Weer een lekker Samsung spondored artikel dit. Beetje jammer.

     • DeBekker

      Jammer dat mensen die proberen een goed artikel te schrijven zo worden weggezet. Iedereen heeft recht op zijn mening over wat goed en slecht is, en als je een foto-expert naar de foto's hebt laten kijken doe je meer dan genoeg voor een objectief verhaal. Ik ga ervan uit dat alle artikelen objectief worden geschreven. Prima artikel, goed werk en voor al zo doorgaan androidworld!!!! Voor alle mensen die de boel afzeiken, schrijf zelf eens even een artikel!

     • Ruud

      Wij worden niet gesponsord door Samsung of enig ander merk, onze artikelen zijn altijd objectief. Zodra er een sponsoring is, vermelden wij dit altijd expliciet!

     • Igor

      @ruud verklaar dan eens waarom er hier meer geschreven word over de Galaxy S3 dan over die andere 2!

    • EgbertJoostens

     Jammer dat er niets gezegd wordt over de videocamera, als je die met elkaar vergelijkt zie je heel, heel duidelijk dat de one x veel beter filmt qua belichting en kleuren!

     • Th0mas

      Ik lees nogal wat professionele reviews, bv. op tweakers.net of xda, en overal komt duidelijk naar voren dat de One X superieur scoort in omstandigheden met slechte belichting, hier eindigt hij opeens laatste in dat onderdeel. Beetje raar.

      • Marco

       Nadeel van de standaard software van de X is dat deze veel compressie toepast. Je moet op de One-X voor de gein eens een andere camera app installeren uit de store. (zoom-fx , zoom camera , etc) waar je de foto kunt opslaan ZONDER jpg compressie. (of met een 80% setting).
       Dan zie je pas hoe goed de foto's zijn van de One-X. De camera is echt goed, de software is klote.

       • Wesley

        Ik vind het jammer dat de "expert" geen argumenten geeft waarom de ene foto beter is dan de andere. En daarnaast kan je pas een goede vergelijking maken als je exact dezelfde foto's neemt. Nu zie je duidelijk dat de compositie op de foto's verschillend is. Bij de schilderijen zie je bijvoorbeeld veel meer raam bij de HTC en dat heeft gevolgen voor de belichting.
        De binnenfoto bij slechte belichting is bij Samsung onscherp en toch wordt dit de nr.1??

        • tsjarlie

         1 "specialist" laten kiezen is inderdaad een beetje eenvoudig, moesten er nu nog enkele andere mensen, bijvoorbeeld de auteur en nog een andere specialist ook hun keuze maken zou het misschien duidelijker zijn. Maar uiteraard kijkt iedereen op zijn manier naar de foto's.
         Is het niet mogelijk om foto's "apart" te tonen en de lezer (wij dus) te laten kiezen welke de beste foto is via een poll ? De meerderheid zal dan wel beslissen wat het beste toestel is om foto's te maken.

         • Dennis

          Ook ik ben het niet helemaal eens met de volghorde van de foto's, zo is in de laatste serie die van HTC de enige scherpe en scoort de One X op meerdere punten veel beter naar mijn mening.

          • Vinz3nt

           Ik vind de foto's van de HTC inderdaad mooier, maar wel veel te agressief softwarematig 'gesharpend', kun je zien aan objecten die in een hoek staan (zoals de dakspanten in de binnenfoto), dan zie je van die trappetjes.
           Overigens is het beter om de camera helemaal neutraal te zetten, dus zonder verscherping, ruis reductie, contrastaanpassing e.d. Met pakketten als Photoshop worden de resultaten vele malen mooier als je dat achteraf doet. Kost wel wat extra werk maar ja, als je mooie foto's wil moet je ook moeite doen, voor quick snaps zijn de automatische instellingen goed zat.

           • karel

            HAHA wat een neppe boel! De foto's van de 1x zijn vele malen beter en toch roepen dat samsung beter is? Dit stinkt naar reclame... Had ik niet verwacht van AW!

            • Atheistus

             Sorry hoor, maar wat is dit voor prutswerk? Als je een vergelijkende test doet, dan moet bijvoorbeeld de belichting, het object en de camerastand exact gelijk zijn voor alle camera's. Kijk eens voor een test bij Tweakers om een idee te krijgen hoe dat moet.

             Hier kun je onmogelijk een conclusie uit trekken en de indruk dat je bevooroordeeld bent ligt dan ook snel op de loer (ik geloof zelf eerder onwetend/naïef). Ik zou deze "test" dan ook maar terugtrekken en het over laten doen door een echte expert, want dit schept alleen maar verwarring.

             • Sas

              Ik heb zelf een SGS3 en ben er reuze tevreden mee ..
              Maar van dit artikel klopt niets, de HTC One X heeft (helaas) de betere kwaliteit.
              Dat is duidelijk te zien :s ..
              En kom niet aanzetten met "Ander scherm, bla, bla", ik heb het hier op 4 totaal verschillende schermen bekeken en op alle schermen komt de HTC net iets beter uit.

              Sowieso:
              Als jullie de volgende keer vergeleikingsfotos maken doe het dan goed:
              Met een tripod zodat de foto's op alle toestellen vanuit exact dezelfde hoek gemaakt worden.
              Nu is er verschil in de foto en dat werkt heel erg zwaar op belichting. Als je het toestel ook maar 2 cm verder naar links, rechts of wat dan ook houdt verandert de hele look and feel van een foto.

              Sorry .. Slecht artikel en zeker een slechte vergelijking :( ..

             • Martin

              Beetje wazig. Maar die van de HTC One X zijn niet om aan te zien. Als of er 200% verscherpt is met Photoshop. Doet me denken aan televisies die in een winkel op 100% scherpte staan om op te vallen. Doet pijn aan je ogen.

              • SB77

               ik vind dit grappig hahahaha! sorry.... dit is niet grappig :( zo slecht dit moet echt opnieuw! minimaal en tripod en meer argumenten. en mischien meer (specialisten) 3 ofzo.

               • Mark

                Aandelen in Samsung zeker? Hahaha!

                • Marvin

                 Als je beweert een "test" te schrijven, dan begin je eerst maar eens met de doelen vast te stellen. Wat wil je testen en wat zijn de maatstaven waarop je dat gaat beoordelen? De prestaties van een camerasysteem worden normaliter afgemeten aan ruis, kleur-echtheid, belichtingsnauwkeurigheid, lichtafval, vervorming, scherpte en ga zo maar even door. Daarnaast aan bedieningsgemak, snelheid, etc. De testen zelf zouden daar ook op afgestemd moeten worden.

                 Nu toon je 4 plaatjes, zonder enige onderbouwing. We zien geen originele resultaten. We zien exact 0 informatie omtrent het wat en waarom van juist deze plaatjes. We zien 0 commentaar van journalist Derycke of van de maker van de foto's.

                 De getoonde info is ruw materiaal waarvandaan je een verhaal zou kunnen schrijven. Maar dat is niet gedaan... mislukte kans dit. Sorry, slecht artikel zonder waarde, iets anders kunnen we er niet van zeggen.