Androidworld
Androidworld
16 februari 2012 22:02 uur
Vorig jaar werd Swype overgenomen door Nuance, het bedrijf dat onder meer bekend staat om de spraakinvoer-applicatie Dragon Naturally Speaking. Al vlak na deze overname kwam de synergie tussen Swype en Nuance naar boven: Swype kreeg ondersteuning voor spraakinvoer in de vorm van Dragon Dictation, in plaats van de standaard spraakinvoer van Android. De bèta die zojuist is vrijgegeven heeft onder meer ondersteuning voor Ice Cream Sandwich gekregen. De mogelijkheden waar we echt op wachten, zoals verbeterde woordvoorspelling en Dragon Dictation is helaas nog steeds niet voor Nederlands beschikbaar.

Swype beta

De nieuwste bètaversie brengt vooral verbeteringen voor Engelstaligen. Naast verschillende verbeteringen aan de nieuwe tekstvoorspellingsengine (die dus nog geen Nederlands ondersteunt) is er ook een koppeling met DragonGo! gemaakt. DragonGo! heeft wat weg van Apples Siri en maakt het mogelijk om te zoeken of bijvoorbeeld een restaurantreservering te maken door middel van spraak. Volgens Nuance is de combinatie van Swype en DragonGo! een 'match made in Mordor'. Een demonstratie van deze samenwerking kun je in de video hieronder vinden. Deze functionaliteit is voorlopig alleen nog volledig werkend in de Verenigde Staten.

Video

Screenshots

Beschikbaarheid

Swype is niet in de Android Market te vinden. Ook de bètaversie is daar niet te verkrijgen. De toetsenbordvervanger wordt alleen als toetsenbord met bepaalde toestellen meegeleverd. Daarvoor sluit Swype (nu dus Nuance) deals met fabrikanten. Samsung is bijvoorbeeld een fervent afnemer van Swype. De bètaversie wordt gebruikt als versie om feedback te verkrijgen voor toekomstige versies die weer, waarschijnlijk exclusief, meegeleverd gaan worden met nieuwe toestellen. De bèta is open en kan door iedereen gedownload worden, met uitzondering van mensen die een toestel hebben waarop Swype al standaard geïnstalleerd staat. Dit laatste is waarschijnlijk onder andere omdat Swype bang is dat de fabrikanten klachten krijgen over Swype terwijl er een bètaversie gebruikt wordt. Om je aan te melden voor de bèta kun je op deze pagina kijken. Je klikt daar op 'register' en wanneer je aangemeld bent, krijg je toegang tot de Swype-installatie-app. Wanneer je Android 4.0 draait (Ice Cream Sandwich) word je door Nuance aangeraden om de ingebouwde spellingscontrole uit te schakelen, omdat Swype haar eigen woordenboek gebruikt. Het kan anders voorkomen dat woorden die je al lang aan je Swype-woordenboek toe heb gevoegd als onjuist worden gezien. Via: Swype Twitter  
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Django

  Ik heb nu een galaxy s2 met gingerbread.
  Als de update van ICS uitkomt voor galaxy s2 heb ik dan de bèta versie?

 • Geert

  als je je gaat registreren, is het dan ook echt helemaal kosteloos/gratis?!!

  • Geert

   ik heb cyanogenMod 9, met ics. kan ik hem dan ook op een andere manier erop zetten?? gratis

  • Ray Garden

   Ben ik blij mee. Reeds geinstalleerd (incl NL taal ondersteuning) en werkt als vanouds. Geweldig.

   Greetz Ray

  • 4$$

   Gebruik het al heel lang op mijn telefoon(cm7) en ben erg tevreden. Zou ook graag op mijn Asus tf1 willen swypen maar het is helaas niet compatible. Werk nu met SlideIT op tablet maar dat kan niet aan swype tippen. Hoop dat er spoedig support voor tablets gaat komen.(zou je toch denken icm ICS)

   • Max

    Volgens de website ondersteunt Swype ook Dutch op tablets, en dat deed het ook tot december, maar toen hebben ze multilingual support op andere manier ingebouwd, die al sinds december niet fatsoenlijk werkt. 2 maanden en 2 of 3 updates later nog steeds niet gefixed...

    • Tim

     Wertk goed op mijn GN! incl. nederlandse taal..

     • 4$$

      Swype werkt wel op mijn tablet maar kan geen Nederlands instellen. Echt balen.

      • xeeder

       Ik kan ook geen Nederlands instellen op mijn Asus Transformer Prime. Iemand een oplossing?

       • Kaluuh

        Zojuist geinstalleerd op galaxy nexus. Helaas alleen nog ondersteuning in Engels of Spaans....of Chinees....
        Via instelling geprobeerd om nederlands te downloaden....geen succes tot op heden....

        • Boudewijn

         Ik gebruik swype al geruime tijd. Sinds ICS Team Kang rom op mijn telefoon staat kan ik via de nieuwe swype geen talen downloaden. Oftewel geen NL. Ik had hier een truc voor gevonden (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=20801574) om het probleem te omzeilen. Enkel sinds de laatste update werkt het niet meer.

         Heeft iemand een oplossing? Anders zou ik nog even wachten met updaten.

         • YRoberto da Silva

          Test test ja hij werkt ;-) getest op een samsung galaxy s 1

          • Peter

           Lukte mij ook niet nl taal er op te krijgen op een Galaxy Nexus, vanmorgen was er opeens weer een update en nu doet hij het prima

           • Kees

            Ik kan de download link niet vinden... Misschien ben ik een beetje dom of moet ik me ergens registreren, wat ik overigens ook niet kan vinden :s.

            Gr.

            • suheyla

             Ik had voorheen altijd swype maar na de update op ics heb ik geen swype meer op mijn telefoon staan..
             Ik heb een s2, wat nu....in heb maar het hele go! Pakket gedownload en dus ook de go! Keyboard maart die vind ik vrij omslachtig..

             • alberto

              Ik heb de galaxy note en heb sinds een week de update naar 4.0.3
              mijn swype toetsenbord had een functie die spraak naar tekst deed in de taal waarin je toetsenbord zette. sinds de update doet hij dat niet meer, nadat ik de instellingen aan hebt gepast uiteraard.
              Ik vindt dit echt balen, want ik gebruikte dit altijd voor bijv. Spaans en Nederlands en Engels het was ideaal nu zet je het toetsenbord, in welke taal dan ook, en hij probeert alles in het Nederlands te zetten. is hier een oplossing voor?