Androidworld
Androidworld
10 april 2013 11:35 uur
Eén van de meest gehoorde klachten over het Androidplatform is het feit dat de Play Store in Nederland en België nog niet compleet is en dat er te weinig betaalmethoden zijn. In de Verenigde Staten zijn er verschillende providers waarbij in de Google Play Store via de telefoonrekening kan worden betaald. Deze optie zit voor deze providers uiteraard ook in de vernieuwde Play Store. Nu ontdekten wij zojuist dat in de nieuwe Play Store deze mogelijkheid ook wordt 'aangeboden' voor andere providers, maar nog niet actief is.

Play Store-betalingen

Vanaf het moment dat er betaalde applicaties en games zijn in de Google Play Store is er slechts één betaalmethode beschikbaar in Nederland en België, via creditcard. Als je deze, om welke reden dan ook, niet hebt zou je in theorie geen applicaties en games kunnen kopen in de Play Store. Er zijn natuurlijk alternatieven zoals bijvoorbeeld een prepaid-kaart, maar niet iedereen staat hiervoor open. Een tweede optie zijn de zogenaamde giftcards, waarbij je in de winkel een kaartje koopt met een bepaald tegoed en deze kunt gebruiken om content uit de Google Play Store aan te schaffen, echter zijn ook deze nog niet beschikbaar in Nederland en België.

Betalen via telefoonrekening

Een volgende mogelijkheid is carrier billing, oftewel, betalen via je telefoonrekening. In sommige landen is dit reeds actief en zorgt ervoor dat je content kunt aanschaffen om deze vervolgens rechtstreeks via de telefoonrekening te betalen. Er zijn inmiddels al een aantal Nederlandse providers die dit aangekondigd hebben (in ieder geval Vodafone en Hi), maar het is erg stil rondom dit project. Vodafone liet bijvoorbeeld in 2011 al weten dit te gaan ondersteunen. Vanochtend ontdekten wij in de nieuwste versie van de Google Play Store een optie om operator billing te gebruiken, naast de standaardbetaalmethode met een creditcard. Uiteraard hebben we dit getest, maar nadat deze betaalmethode geselecteerd wordt, verschijnt de melding dat er geen verbinding gemaakt kan worden met het netwerk. We hebben deze mogelijkheid bij meerdere providers gezien (in ieder geval T-Mobile, Vodafone en Mobile Vikings), dus het zal een optie in de Google Play Store zijn. Op de screenshot hieronder zie je het scherm betalingsoptiesscherm van een toestel met Vodafone NL-abonnement. framed_Play Store Carrier Billing

Niet actief in Nederland en België

De nieuwste versie van de Play Store is officieel nog niet in Nederland en België beschikbaar en alleen handmatig te installeren. Een ontwikkelaar van Google liet ons weten dat als de laatste versie handmatig geïnstalleerd wordt, nog niet alle functies beschikbaar zijn, omdat er aan de serverkant bij Google nog een aantal zaken geactiveerd dienen te worden. Dit geldt voor de 'voorpagina' van de Play Store, maar waarschijnlijk ook voor carrier billing. We moeten daarom niet te vroeg juichen. Het lijkt waarschijnlijk dat deze optie zal verdwijnen op de netwerken in de Benelux zodra de nieuwe versie van de Play Store ook officieel in hier beschikbaar is. Dit zal binnen een paar weken zijn. Het lijkt er in ieder geval wel op dat het eenvoudiger is voor providers om carrier billing in de Play Store te ondersteunen, maar dit biedt geen garantie voor een snelle ondersteuning vanuit de providers in Nederland en België.

Status carrier billing providers

Wij hebben ook contact opgenomen met een aantal providers in Nederland en België om de status van het afrekenen via de telefoonrekening na te vragen. Helaas hebben we nog geen reactie ontvangen, zodra er meer bekend is, dan zullen we dit artikel aanvullen. Update 1: Vodafone heeft aangegeven dat er nog steeds gesprekken plaatsvinden met o.a. Google en dat ze dit graag willen gaan aanbieden. Een eventuele datum is niet bekend.Update 2: Mobile Vikings geeft aan dat er op dit moment geen concrete plannen zijn in België en Nederland.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • django

  eindelijk

  • Jurgen

   Heb je het hele artikel goed gelezen?
   Er staat niet te vroeg juichen, en dat de optie in de daadwerkelijke versie van de Nederlandse versie van de play store waarschijnlijk zal verdwijnen.

  • RoelD

   hij zat ook al in de vorige versie 3.10.14. die hebben ze ook laten zitten. laten we maar gewoon hopen dat ze nu alles wereldwijd beschikbaar gaan maken

 • Angelus230

  Het wordt beter en beter. Nu dat ding nog activeren, de Play Store in de Benelux bouwen en Google Movies activeren en het feestje kan beginnen.

  • Dennis

   Ik heb een creditcard maar niet iedereen, als Google wil dat er meer apps worden gekocht is het verstandig dit te activeren, of die Google gift cards hier ook uit te brengen.
   Kijk een prepaid creditcard is het zelfde idee eigenlijk, maar ja als sommige alleen al het woord creditcard zien is het al gelijk nee wil ik niet.

   • Len

    De bal ligt in dit geval niet geheel bij Google. Natuurlijk moeten ze het software matig ondersteunen, maar dan heb je ook nog de providers / banken. Het op krediet dingen aanschaffen is sinds de crisis een pijnlijk onderwerp :-)

    • JohanC

     via telefoon rekening is net zo veel op krediet dan via mijn creditcard...
     beide worden 1x per maand afgerekend. tenminste nu neem ik aan dat via telefoonrekening echt via de rekening is en niet direct door gestuurd wordt

    • Machiel

     Tenzij ze het van je beltegoed afhalen. Is het inderdaad ook gewoon een krediet wat door de provider wordt verstrekt en jij aan het einde van de maand betaald.

    • pintoil

     De providers willen géén doorvoerpijp meer zijn. Liefst willen ze hun eigen appstore, Als 't nog kan...ook eigen munteenheid.

   • ron

    het is niet alleen het idee dat het woord creditcard er staat maar ook dat je voor vele prepaid kaarten een 10 per jaar moet betalen. Ik ben geen krent maar ik ga niet een 10tje weg geven om een appje te kunnen kopen in de playstore. Daarnaast is het mij te veel gedoe (invullen zus, invullen zo) waar ik helemaal geen zijn in heb. Dan maar geen betaalde app. Het is ook gewoon Service van google uit dat ze (willen zij me laten betalen) dit soort opties aanbieden. Ik denk dat de playstore al zoooo veel meer apps had kunnen verkopen door deze optie al vanaf het begin af aan aan te bieden, zo veel dat het eigenlijk oerdom is dat dit nu pas gaat komen.

    • Dennis

     Je heb gewoon dingen als 3Vcash waa je helemaal niks hoeft in te vullen eigenlijk, gewoon betaling doen via ideal of langs een primera winkel gaan en 1 kopen je krijgt alleen een code en klaar.
     Dat is dus zelfde idee als een itunes gift kaart in de winkel.

    • ron

     Naar de primera lopen voor een app is in mijn ogen de app niet waard. Het heeft voor mij ook met service te maken. Ik werk zelf ook in een winkel en mensen zouden het waardeloos vinden en niet zo snel meer terug komen als we geen pin mogelijkheden hadden (op de hoek 3 straten verderop zit een pin automaat, daar kunt u heen) en de online voucher van 3vcash is meteen 21 euro. een app gemiddeld 1 a 2 euro. ik wil gewoon op betalen drukken en klaar, geen poespas en meteen downloaden. Nokia icm Vodafone heeft dit al jaren, daar wapte ik appjes binnen en wanneer ik mn sim in die oude telefoon stop kan het nog steeds... Mesen willen gemak en bedrijven willen omzet.. Alleen om die omzet al een domme zet van google. Wanneer je de mogelijkheid heb om het zo te kunnen aanschaffen weet ik zeker dat mensen apps gaan kopen waar ze niks aan hebben of nooit gebruiken, simpelweg vanwege het gemak... (toen der tijd wallpapers en ringtones)

    • MXdar [N4]

     @Ron
     Wie zegt dat de providers geen kosten gaan rekenen om betalen via je rekening mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een facturerings fee van een euro per maand. Dan ben je twaalf euro per jaar kwijt voor de 'lening' die je afsluit bij je provider wanneer je aankopen doet zo. ik zou er niet raar van opkijken en dan is die 10 euro voor een Debet-card misschien niet eens zo gek. Ik gebruik zelf al jaren een 3v Debet card. 1 keer een tientje betaald voor een fysieke kaart en verder geen jaarlijkse kosten.

    • HBP

     Ik vind dat Ron wel gelijk heeft over het feit dat het raar is dat je in 2013 nog steeds zoveel moeite moet doen om vanuit de luie stoel een app aan te schaffen, zonder eerst accounts aan te maken of naar de fysieke winkel te gaan om bij thuiskomst een app te downloaden, en dat is toch een beetje raar. Vooral als je nagaat dat ik vroeger op mijn Nokia 6600 al e.e.a. via carrier billing kon aanschaffen....

    • MXdar [N4]

     O ja... En ik ben m'n luie stoel alleen uitgekomen om de kaart uit de brievenbus te trekken, maar met een 3v-voucher hoef je die luie stoel helemaal niet uit.
     Ik ben het wel eens dat er meer omzet gemaakt zou worden als er meer betalingsmogelijkheden zijn, maar zo veel moeite is het nou ook weer niet om via een andere weg app te kopen, dus om het dan maar te laten vind ik ietwat overdreven.

    • Duvel

     +10 ron -10 Dennis

    • pintoil

     Het is duidelijk, Dat Ron gewoon iPhone moet kopen. Zo kan Ron uit zijn luie stoel alle apps makkelijk betalen!

    • Kasper

     Aan de andere kant, iedereen moet elke week wel naar een supermarkt.
     Als ze daar hangen net als Spotify kaarten dan is het makkelijk zat voor mij.
     Even een kaartje van 10 euro mee pikken als het nodig is en verder maakt het ook niet uit want je moet toch naar de supermarkt.

     Of Ron, bestel jij je eten ook van uit je luie stoel?

    • HBP

     Het gaat er natuurlijk niet om of je bij de supermarkt komt, het gaat erom dat het belachelijk is dat de meest simpele manier om een app te betalen, nog steeds niet wordt aangeboden. Terwijl het járen geleden allang mogelijk was op bv wap, lopen we nu te miepen met omslachtige betaalmethoden op de meest geavanceerde toestellen ooit....

   • Vallinny

    Ik ben benieuwd als de prepaid kaarten hier nog wel uitkomen want dat zou wel heel wat schelen.

    • Bas van der Veeken

     Het is wel al in het Nederlands vertaald. En ook dat er al Vodafone staat is interessant. Hopelijk komt het toch snel!

    • django

     werkt het ook aals je simyo hebt? (kpn netwerk)

    • awosome

     In de store van mijn nokia 5800 (symbian) was dit gewoon ingebouwd en het werkte voor alle providers. Zo moeilijk kan het toch niet zijn?

     • Jan de Androidman

      ik snap niet dat providers hier niet direct mee op de kar springen, ze kunnen er toch ook winst uit halen denk ik dan.

      bv met kredietkaart kost een app 1 euro en met carrier billing bv 1,25 waarbij de 0,25 dan aan de provider zou kunnen gegeven worden.

      tegoedkaarten zijn natuurlijk nog altijd het beste, dit kan je dan tenminste als geschenk geven

      • HBP

       Zeg, je kunt ook overdrijven he, even de prijs met 25% laten stijgen, zonder ook maar iets aan de ontwikkeling van een app te hebben bijgedragen.