Androidworld
Androidworld
13 oktober 2011 14:22 uur
Androidworld is een enthousiaste en grote community met gebruikers die veel kennis van zaken hebben. Deze kennis wordt in de comments gedeeld, maar ook vaak op het forum en in onze wiki. Dat is ook de reden waarom we elke week een aantal interessante, leuke of handige topics van onze community willen uitlichten in deze forum bits.

Waar sla jij je contacten op??

Op je SIM, op je telefoongeheugen, of toch maar in je Google account? In onze wiki hebben wij daar een mooie tutorial voor staan. Met deze handleiding kun je de contacten van je telefoon syncen met je Gmail account.  Dat is erg handig  als je bijvoorbeeld je contacten kwijt bent door een factory reset,  met een paar klikken importeer je alles uit je Gmail-account. Of als je een andere telefoon gebruikt synchroniseer je zo in no time je contacten op dat toestel. Tutorial im- en exporteren contacten

Geheugentekort eerdere HTC-toestellen

Voor eigenaren van met name de HTC Desire is het een veel voorkomende melding: een tekort aan geheugen. Kort gezegd kan je gewoon niks meer installeren omdat er te weinig ruimte is op je toestel. Dit komt voornamelijk door het krappe geheugen dat je op het toestel hebt. Bij een Desire is dit slechts 150 MB. Een paar spelletjes en wat andere apps, plus wat het toestel hier en daar aan cache oppikt en je geheugen is vol. Waar je mee kunt beginnen is zoveel mogelijk apps naar het SD-geheugen verplaatsen op de Google-manier. Via het instellingenmenu kun je de applicaties beheren en vaak is er een optie om de app naar het SD kaartje te verplaatsen, althans, voor een groot gedeelte. Dit gebeurt lang niet altijd bij installatie van de app en zal je zelf moeten controleren en eventueel uitvoeren. Dan heb je ook nog het cache probleem. Je kan dit allemaal handmatig doen, maar er is ook een handige app voor: 1Tap Cleaner. Deze stelt je in staat om je cache op te schonen en scheelt al snel 15 Mb.  Maar als je wilt, zijn er meer opties. Hiervoor moet je je toestel wel rooten zodat je custom ROMs kan installeren. Er zijn heel veel ROMs die een principe genaamd A2SD+ bieden. Korte uitleg: A2SD+ is niet hetzelfde als de ‘Google’ manier van apps naar de SD verplaatsen. De Google-manier laat altijd een gedeelte op het toestel staan en dus loopt het alsnog vrij snel vol. A2SD+ werkt anders. Zoals je weet heb je een SD-kaartje in je toestel zitten. Er van uitgaande dat deze 4GB groot is, heb je dus 4GB om je foto’s en muziek e.d. op te slaan. Maar je kan dit ook verdelen. Als je een ROM installeert welke A2SD+ ondersteunt, deel je je SD-kaart als het ware in tweeën. Laten we zeggen 3.5 GB voor je foto’s en muziek, en 500MB voor A2SD+. De techniek achter A2SD+ zorgt ervoor dat je telefoon ‘denkt’ dat die 500MB bij het telefoongeheugen horen. Dus in plaats van 150 MB heb je plots 650MB tot je beschikking. En daar kan je dus een stuk meer mee. En je kan de verdeling van je SD-kaart zelf bepalen. Dus 500MB kan ook 1GB worden. Nooit meer een geheugentekort! Hieronder enkele links met ROMs. LeeDroidGinger VillainCyanogenMOD

HTC HD2 officieel geen Androidtoestel, maar Windows Mobile

Ook deze toestellen worden bij ons op AW besproken. Een Windows Mobile die om te zetten is naar Android is de HTC HD2. Het hoe en wat kan je op het Androidworld-forum lezen. Er is een mooie tutorial over geschreven.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Esther

Reacties

 • thijs

  komen jullie nu echt met android voor de htc hd2??

  Nu?

  Dit is volgens mij nu al anderhalf jaar mogelijk. Eerst via een dual boot vanaf je sd kaart xD

  misschien dat dit voor sommige mensen heel nieuw is maar dit is dan veelste laat voor Aw!

  (is gewoon een tip)

  • Esther

   Het gaat erom dat er even een paar dingen uitgelicht worden die op dit moment redelijk veel besproken worden op het Forum. Het gaat hier dan ook niet om nieuwsfeiten. Veel mensen lezen wel deze frontpage maar niet het forum. Waarom niet?? Omdat ze het misschien niet weten dat deze er is? Nu met een paar linkjes worden ze alsnog doorverwezen naar het forum, en kunnen daar met hartelust alle info lezen die ze willen.

  • thijs

   bedankt voor je reactie Ester!

   Als ik dit had geweten had mijn reactie hier nieteens gestaan ;-)

   Had alleen nieuwtjes verwacht haha

   verder goed artikel ;-)

 • Randy

  Echt ruimtetekort heb ik niet meer door Gingervillain, maar er moet hier gezegd worden dat Google apps enzovoort nog niet allemaal op de sdkaart gepleurd kunnen worden. komt er toch einde aan je capaciteit.

  • Len

   Ik dacht dat bits nieuwtjes waren ...?

   • Redbulletnl

    nee forum bits ;)
    Zoals Esther al zij:
    "Het gaat erom dat er even een paar dingen uitgelicht worden die op dit moment redelijk veel besproken worden op het Forum."

   • Waldo

    Ik dacht ook altijd dat het nieuwtjes waren, als dat niet zo is dan mogen ze de frontpage tekst wel eens aanpassen:

    AW Bits zijn korte nieuwsberichtjes die met Android te maken hebben. Omdat het geen grote gebeurtenissen zijn, hebben we ze samengevat in AW Bits-artikelen. Korte 'AndroidBits' voor tussendoor dus. In deze editie nieuws over Honeycomb Slingplayer, China vs. Android Market, ViewSonic ViewPad 10e en Duke Nukem 3D ...

   • Waldo

    Wacht, ik kijk scheef ik verwar forum bits met gewone bits :P

  • zx12richard

   vind dat rooten nog steeds maar eng.

  • Scrappy

   Kijk das nu een duidelijk stuk waar mensen die niet zo thuis zijn in de Androidwereld wat aan hebben. Wat betreft de opmerking over de HD2. Gewoon goed dat hier ook even naar verwezen wordt omdat er nog heel veel HD2's in omloop zijn. Zo zelfs willen zeggen beetje een Cult foon. Kleine aanvulling voor de desire. Probeer de Redux Rom eens. Verder prima stuk Esther :-)

   • RonaldM

    En ik heb weer het adresboek van gmail bijgewerkt met de actuele data uit mijn telefoon. Bedankt voor de tip!

   • Nielzs

    Voor de HTC Desire mensen die wat verder willen dan alleen rooten en A2SD+ gebruiken; je kan ook je intern telefoon geheugen herpatitioneren (door een alternatieve HBOOT te flashen). De Custom rom moet dat dan wel ondersteunen. Volgens mij ondersteunen alle drie de roms in het artikel dit.
    Zie Alpharev.nl voor meer info.

    Dit herpartitioneren zorgt ervoor dat je meer "app-ruimte" beschikbaar hebt op je intern telefoon geheugen, zonder dat je daarbij je sd-kaart hoeft te herpatitioneren.
    Let wel, een alternatieve HBOOT zal nooit zoveel extra ruimte geven als je kan creeren via A2SD+.

    Daarbij; ook met de A2SD+ methode wordt er voor de geinstalleerde apps je intern telefoongeheugen aangesproken. Zij wel minder dan via de native Froyo/Gingerbread A2SD methodiek.

    • Remi

     Welk thema wordt er gebruikt op die (volgens mij) SGS2 bij de contacten-screenshots? :D

     • Paulo

      Even een stomme vraag ?
      Ik heb per ongeluk de berichten(sms) gewist van mijn home screen (s2). Weet hoe dat weer terug kan krijgen

     • Gideopie

      ik heb gingervillain 3.2 op mn desire maar hoe kan je dat A2SD+ doen?? heb heel veel gezocht maar zou niet weten hoe het moet.. kan iemand mij helpen? zou heel graag wat meer geheugen willen hebben.

      • Jeroen

       Is het mogelijk een HTC Desire met Gingerbread te rooten, zodat ik alleen ap2sd+ kan installeren?

       • gjb29

        Een nieuw AW crewlid? Volgens mij heb ik hier nog niet eerder een artikel gezien van Esther... ;-)

        • Sander M

         Esther is Moderator op het forum. Ik ook :)

         Sinds vorige week maken de Mods deze artikelen: AW Forum Bits.
         Om zoals gezegd mensen te attenderen op ons forum en de weelde aan info die daar te vinden is.

       • elzen

        En wat nou als ik mijn sd kaart eruit haal nadat ik hem heb gepartioneerd met a2sd en er apps op heb.
        ..

        • Jan

         Die link naar de tutorial van de HD2 is stuk...

         • L-mar

          Damn, ik wil eigenlijk heel graag mijn Desire rooten........Maar ik durf het niet aan in m'n eentje. Ik weet het, Unrevoked maakt het blijkbaar allemaal heel makkelijk, maar toch. Grrrrrrr :-)

          • Martijn

           150 Mb? De Desire heeft toch 512 Mb opslaggeheugen? Tenminste, als ik http://tweakers.net/pricewatch/253414/htc-desire-bruin.html#tab:info moet geloven...

           • Nielzs

            Je hebt minder geheugen beschikbaar omdat android MET het sense erop geïnstalleerd staat. Een pure gingerbread rom (vanilla) is rond de 60 a 80 Mb.

          • ron

           je zus, je zal toch zo'n desire hebben.... ongelovelijk dat dit nodig is anno nu.

           • Ben

            Hetzelfde probleem heeft de HTC Cha Cha. ook amper geheugen. Zelfs nog problemen met een 32gb kaart erin. Werkt a2sd + hier ook op?

            • Rob

             Het Desire geheugen probleem is steeds ernstiger aan het worden omdat Google een nieuwe Market app pusht die minimaal 8MB meer geheugen inneemt. Ik draai de updates steeds terug maar hij blijft geupdate worden.

             Dat geldt ook voor Maps die van versie 4.x naar 5.x gaat en bijna 10MB meer kost.

             Dat zelfde geldt voor Gmail.
             Daardoor kan ik de Facebook app en Google+ app helemaal wel vergeten., die passen nu niet meer.

             Tenslotte heb ik 1 x de fout gemaakt om Adobe Flash 10.1 te installeren en die wordt steeds naar versie 10.x en nu zelfs naar 11 geupdate. Dit laatste kan ik gelukkig stoppen (lijkt het) maar helemaal kom ik niet van Flash af want ik heb het niet nodig.

             Conclusie: omdat ik steeds onder de magische grens van 15MB vrij geheugen kom synchroniseren GMail, Contacs en Calender en anderen programma's ook niet meer.
             Pas als ik weer eens een ongewenste update verwijder doet alles het weer (een beetje).
             Er zit dus blijkbaar niets anders op dan te rooten (wat officieel niet is toegestaan) want anders heb ik dus een HTC product dat geen extra apps uit de Market kan laden en dus niet functioneert zoals HTC dat oorspronkelijk aan mij verkocht....... een "ondeugdelijk product" heet dat in de termen van het Burgerlijk Wetboek (dat consumenten beschermt tegen miskopen of niet werkende producten). Ik zou dus misschien mijn geld wel kunnen terugvragen....... Iemand suggesties?

             • hans

              Voel met je mee!!!
              Heb ook zo'n ondeugdelijk product.Heb HTC benaderd: HTC wenst me veel succes met mijn volgende smartphone........GEEN HTC meer in ieder geval! Wat een domper!!!!

             • Nielzs

              Het geheugen probleem op Android smartphones zal pas opgelost zijn als de fabrikanten gigabytes aan opslaggeheugen in de telefoons bouwen. 512 MB werkgeheugen is veelal voldoende. maar 512 Mb aan opslaggeheugen is al veel te weinig. ook met de standaard A2SD mogelijkheid. :(