Androidworld
Androidworld
07 juni 2012 18:33 uur
Door de rechtszaak van Oracle tegen Google en eigenlijk Android in het algemeen, was de aandacht voor de zaken rondom Apple even verdwenen. Deze week heeft Apple de strijd in de Verenigde Staten weer flink op doen laaien. Naast een importverbod voor 29 HTC-toestellen, wil Apple nu ook voorkomen dat de Samsung Galaxy S III in de Verenigde Staten verkocht kan worden. Apple claimt dat de toestellen van Samsung en HTC inbreuk maken op patenten van het Amerikaanse bedrijf.

HTC

De soap rondom HTC-toestellen in de Verenigde Staten is alweer een tijdje bezig. Begin mei werden toestellen van de Taiwanese fabrikant vastgehouden bij de Amerikaanse grens, na een klacht van Apple. HTC zou inbreuk maken op een patent van Apple waarin een handeling omschreven wordt waarbij tekst, bijvoorbeeld in een sms-bericht, die een telefoonnummer bevat, automatisch tot een link wordt gemaakt. Wanneer er op de link geklikt wordt, zal er een keuzescherm verschijnen waar mee je een applicatie kunt openen, bijvoorbeeld Skype of de standaard telefoon-app. HTC heeft de software van de toestellen aangepast door deze functionaliteit uit hun toestellen te halen. Wanneer er nu op een nummer gedrukt wordt, zal dit direct gebeld worden. Via een speciale applicatie in de Amerikaanse versies van de HTC-toestellen is nu in te stellen welke acties bij bepaalde links ondernomen worden. Sinds deze aanpassing kunnen de toestellen weer de grens over. De klacht van deze week richt zich opnieuw op deze patentschending. HTC heeft volgens Apple nog steeds niet alle functionaliteit verwijderd. Het voorbeeld dat in de rechterafbeelding hieronder  gegeven wordt is overigens de officiële Gmail-applicatie van Google, die HTC niet zo maar aan zal kunnen passen.

Samsung

De klacht waarmee Apple probeert een importverbod te krijgen op de Samsung Galaxy S III komt gedeeltelijk overeen met die over de HTC-toestellen. Het patent dat we hierboven beschreven hebben, wordt ook bij de zaak tegen de Galaxy S III opgevoerd. Daarnaast wordt er ook gekeken naar een ander patent: een patent dat slaat op universal search. Universal search is schijnbaar een omschrijving van de manier van zoeken die bijvoorbeeld wordt gebruikt in Siri, de spraakherkenningssoftware van Apple, maar ook op andere plaatsen in iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Samsung zou onder andere inbreuk maken op dit patent middels de S Voice-applicatie, die vergelijkbare functionaliteit biedt als Siri. Daarnaast wordt deze manier van zoeken ook gebruikt in de Galaxy Nexus, waarbij input uit verschillende bronnen in één keer doorzocht kan worden. Apple is al langer bezig met het verkrijgen van een importverbod op de Galaxy Nexus en heeft de Galaxy S III nu aan deze zaak toegevoegd. Bron: Android Community
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • BozeVogel

  Ik vind dat bedrijf echt steeds kinderachtiger worden. Maak nu eens een goede telefoon, en hou op met die rechtszaken. Ik krijg het idee dat ze niet meer op een andere manier kunnen winnen.

 • Soner

  Patent op op een link klikken?? Duuuuuude

  • remcoDHD

   Het bedrijf heeft teveel geld en dus ook macht. Dat gaat ooit verkeerd aflopen.

   • Angelus230

    Ik snap niet waarom Google Apple aanklaagt om Siri en het notificatiebalkje. Tenslotte is Siri puur gestolen van Google Voice. En dat notificatiebalkje is echt een duidelijke kopie maar dan wel met een nieuwe interface. Ik wist niet dat de Nexus ook werd tegengehouden ?

    • Mynameisunique

     Samsung zal de toevoer van onderdelen naar apple niet staken omdat 1: ze er meer aan onderdelen verdienen dan aan rechtzaken verliezen
     & 2: ze zelf ook vast zitten aan contracten, deze verbreken kost weer een zaak en geld.

    • BozeVogel

     Het probleem is alleen dat Android onder een open source licentie valt. Dan wordt het erg lastig om een rechtszaak te winnen.

   • galaxy fan

    als samsung stop met onderdelen leveren voor de kug I devices kan apple niks meer doen want dan zijn ze failliet en kunnen ze helemaal niks meer

   • Apieschapie

    de reden vond ik ook wel apart.
    omdat ze bang zijn voor het grote succes van de s3, vanwege de 9mil preorders. best zielig.

     • Hans Brunssum

      wat een flauw gedoe allemaal rond die telefoons

      • Daniel B

       Ongekend hoe zielig kun je nou zijn als bedrijf? Wat een schaamteloze horken zijn het daar bij apple, ik zeg oog om oog en apple aanklagen voor hun ripoffs van android die hierboven ook al vermeld staan. BAH krijg ineens een schimmel smaak in mn mond van die appel jeeeuug!

       • ron

        je ziet nu langzaam aan dat dit soort patenten vernieuwing en innovatie in de weg gaan staan.

        • Sander

         Klopt. Ik vind echter wel dat op de eerste plaats het systeem (en de mensen die wet maken in de VS) hier de schuldige is en niet Apple.

        • Daniel B

         Hoezo? De wet gaat niet uit zichzelf htc en samsung aanklagen toch? Daar moet apple toch aanstoot aan geven en een rechtzaak opstarten, om via de wet zijn of haar gelijk te behalen. Dus lijkt mij dat apple hier het meest schuldig aan is ;-)

       • bertos501

        Kan iemand dit nu niet eens stoppen? Heeft Apple nu nog niet genoeg verdiend? Misselijk wordt ik ervan!

        • Gian

         Apple zuigt

         • Justin

          Apple is lekker, maar deze is zuur.

          • Machiel

           Even meer inhoudelijk op de universal search. Het doorzoeken door meerdere bronnen in 1 zoekopdracht. Doorzoekt niet elke zoekmachine meerdere bronnen? Google doorzoekt miljarden bronnen om te kijken of er voor jou een geschikt resultaat bij zit. Zelfde geld voor bing en yahoo.

           Jammer genoeg gaat het laatste jaar 50% van de nieuwsartikelen omtrent de mobiele sector over patenten. Invoerverboden. Ik wordt er echt simpel van.

           • Jurgen

            Volgens mij is de rechts klikken "open met... " aktie in windows niet hetzelfde als de Apple methode en dus helemaal geen uitvinding van Apple.

            • androideppie

             zielig dat is alles wat ik er over wil zeggen

             • Maarten

              Wat een gezeik!
              Laat iedereen gewoon zelf maken wat ze willen.
              Alleen hierom zal ik al nooit een Apple kopen. Alleen misschien een ipad, door het scherm.

             • jkn

              Stuiptrekkingen van een zinkend Apple. Steve Jobs is gone, en nu proberen ze dmv patent law suits het schip nog zo lang mogelijk drijvende te houden...
              Ik gok op een volgend iOs update het kunnen plaatsen van widgets..( en het gelijk te verklaren als een "amazing discovery" van Apple...) Vroeger was je met een Iphone hip. Nu kan ik tegenwoordig alleen meewarig mijn hoofd schudden en denken... sneu...die persoon is er dus ook "ingetrapt"..

             • robin

              zielig pathetic pleuris bedrijf dat appel... normaal intereseerd me dit soort dingen niet zo veel maar die arrogante k#t houding van die amerikanen begint me echt de strot uit te hangen. vanaf nu af aan doe ik alles om die lijers te boycotten. al moet ik al mijn vermogen uit geven om die rotte appel tot appelmoes te krijgen.. ziek pokke bedrijf.

             • Peter

              MENSEN DENK NA! het is een bedrijf en een bedrijf heeft 1 doel! winst! geen liefdadigheids instelling ! ik snap dit ergens , het hoort in de wereld van grote bedrijven

              • Igor

               Van mij mogen ze software patenten wel afschaffen!

               • Sjaak Schulteis

                Android forever....het zijn uithalen van een kat die in het nauw is gedreven. De lawine van Android telefoons is niet te stoppen. De iphone is een prima apparaat, maar er is meer variatie bij Android...meer mogelijjheden, betere prijzen etc... Waarom zeg ik dit? We weten het al lang.....

                • Nick

                 Kom op zeg jongens.

                 apple google samsung en htc klagen elkaar steeds aan.
                 maar alleen als apple dit doet wordt het groot nieuws.

                 als google samsung htc motorola dit doet vindt je het hier niet terug.

                 ik vind dat alle bedrijven (met hun rechtzaken) een compromie moeten sluiten maar SAMSUNG en APPLE (beide!!) willen dat niet

                 • Thijsplace

                  Toch is een iPhone wel gebruiksvriendelijker als een android ook de ondersteuning is veel en veel langer, en dan kun je lullen wat je wilt maar dat is gewoon een feit

                 • Ruud

                  Gebruiksvriendelijker? Ik zie heel veel mensen klungelen met een iPhone. Zeker als het om de instellingen, etc. gaat. Dat gaat bij Android veel intuïtiever (zeker 4.0). En de ondersteuning? Online handleidingen, ontelbaar veel fora en even Googlen of tweeten naar je fabrikant. Ook een paar keer gedaan, dus de ondersteuning is er in voldoende mate.

                  Mijn ma heeft nu zelfs een Samsung met Android, ze kon niet overweg met andere besturingssystemen en is er super blij mee!